ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 19 Ιούλη 2023
Σελ. /24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΜΑΖΙΚΟΙ ΦΟΡΕΙΣ ΠΕΡΤΟΥΛΙΟΥ ΤΡΙΚΑΛΩΝ
Καμία παραχώρηση δασών σε ιδιώτες!

Δίνοντας συνέχεια στον αγώνα ενάντια στην κατάργηση των νομικών προσώπων που διαχειρίζονταν το πανεπιστημιακό δάσος στο Περτούλι του νομού Τρικάλων, προκειμένου να παραδοθούν τα ίδια τα δάση και οι περιοχές - φιλέτο στα επιχειρηματικά συμφέροντα, οι μαζικοί φορείς του Περτουλίου πραγματοποίησαν το Σάββατο 15 Ιούλη συγκέντρωση στην πλατεία του χωριού.

Μιλώντας στη συγκέντρωση ο Σωτήρης Ζάχος, γεωπόνος και μέλος του Πολιτιστικού Συλλόγου της περιοχής, ανέφερε μεταξύ άλλων: «Εδώ και ένα χρόνο έχει ψηφιστεί από την κυβέρνηση της ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ ένα άρθρο έκτρωμα (296, νόμος 4957/2022) που καταργεί την αυτοτέλεια του Ταμείου Διαχείρισης Αγροκτήματος και Διαχείρισης Πανεπιστημιακών Δασών του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, ένα ταμείο που περιλαμβάνει και το δικό μας δάσος συνολικής έκτασης 33.000 στρεμμάτων. Τα προβλήματα που προκύπτουν εντοπίζονται σε 4 βασικούς τομείς, όπως την ανεργία, αφού 60 οικογένειες εξαρτώνται από το δάσος, τη θέρμανση καθώς το ξύλο είναι το βασικό μέσο θέρμανσης, η ερημοποίηση του τόπου, ενώ θέμα υπάρχει και για τους φοιτητές, οι οποίοι κάθε καλοκαίρι καταφθάνουν στο Περτούλι για την πρακτική τους άσκηση, με τη διαμονή και δωρεάν σίτισή τους να αποτελούν ζητήματα, τα οποία σαφώς και διακυβεύονται. Η ζωή έχει δείξει πως όταν καταργούνται τέτοια ΝΠΔΔ, όσο υπονομεύεται η Παιδεία και υποβαθμίζονται τοπικές κοινωνίες, από πίσω κρύβονται αρπακτικά που περιμένουν να αποτελειώσουν - στο όνομα του κέρδους - ό,τι άφησε όρθιο η ανάπτυξή τους».

Οι μαζικοί φορείς διεκδικούν:

-- Να ανασταλεί και να καταργηθεί ΤΩΡΑ το άρθρο 296. Να ξεκινήσουν άμεσα οι εργασίες (υλοτομία, καυσόξυλα).

-- Να συνεχιστεί το προηγούμενο καθεστώς με ενίσχυση της χρηματοδότησης και πλήρη εξασφάλιση των εργασιακών δικαιωμάτων των δασεργατών.

- Να γίνει πρόσληψη μόνιμου προσωπικού δασοφυλάκων, προσωπικό δασαρχείου, συντηρητών (φυλάκων κτιρίων).

-- Να ενισχυθεί η χρηματοδότηση για την έρευνα, τη συντήρηση των δασικών δρόμων και των έργων ύδρευσης.

-- Να εκσυγχρονιστούν η εστία και η λέσχη, να καλύπτονται πλήρως και δωρεάν οι ανάγκες των φοιτητών που κάνουν το καλοκαίρι την πρακτική τους άσκηση.

ΔΙΕΡΕΥΝΗΣΗ ΤΟΥ ΕΓΚΛΗΜΑΤΟΣ ΤΩΝ ΤΕΜΠΩΝ
Ελεύθερος και άλλος διευθυντής του ΟΣΕ

Απολογήθηκε χτες στη Λάρισα στον εφέτη ανακριτή ο γενικός διευθυντής της Γενικής Διεύθυνσης Δικτύου του ΟΣΕ (από 21-3-2017 έως και 15-11-19) για το κακούργημα της διά παραλείψεως διατάραξης ασφάλειας συγκοινωνιών, στο πλαίσιο της διερεύνησης του εγκλήματος των Τεμπών με 57 νεκρούς.

Ο εν λόγω διευθυντής αφέθηκε ελεύθερος χωρίς περιοριστικούς όρους, ενώ άλλα στελέχη που πέρασαν από τον ανακριτή αφέθηκαν ελεύθεροι με τον περιοριστικό όρο της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα, όπως ο διευθυντής της Διεύθυνσης Σιδηροδρομικών Συστημάτων του ΟΣΕ της περιόδου 1-4-2017 έως και 30-9-2021 και διευθυντής της ίδιας υπηρεσίας για την περίοδο μετά το 2021, στον οποίο επιπρόσθετα επιβλήθηκε και η καταβολή χρηματικής εγγύησης.

Οπως έχει φανεί, η διαδικασία διερεύνησης του προδιαγεγραμμένου εγκλήματος κινείται στη γνωστή τακτική της απόδοσης ευθύνης σε πρόσωπα - υπάλληλους, για να μένει στο απυρόβλητο η πολιτική της «απελευθέρωσης», της ιδιωτικοποίησης, της υποβάθμισης των σύγχρονων μέσων ασφαλείας στα τρένα που εφάρμοσαν όλες οι κυβερνήσεις ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ, η πολιτική που θεωρεί κόστος τα μέτρα ασφαλείας για την κερδοφορία των ομίλων που εκμεταλλεύονται τις σιδηροδρομικές μεταφορές.

ΠΛΗΡΩΜΕΝΑ

ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΕΠΙΔΟΣΗΣ ΑΠΟΦΑΣΗΣ

Με την με αριθμό 4092Γ Γ/12-7-2023 Εκθεση Επίδοσης της Δικαστικής Επιμελήτριας Βασιλικής Χαραλαμποπούλου, κατοίκου Αθηνών, οδός Γερανίου 41, επιδόθηκε στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών επίσημο αντίγραφο της με αριθμό 1910/2023 απόφασης του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών για την Χαναν Γαμπούρ, πρώην κατοίκου Αθηνών - Υακίνθου 15 Κυψέλη και ήδη αγνώστου διαμονής.

Με την απόφαση αυτή το Δικαστήριο αφαιρεί από αυτήν την άσκηση της γονικής μέριμνας του άρρενος τέκνου αυτής που γεννήθηκε στην Αθήνα στις 9-3-2022. Αναθέτει την γονική μέριμνα στο «ΚΕΝΤΡΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΑΤΤΙΚΗΣ - ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΠΑΙΔΙΟΥ ΑΤΤΙΚΗΣ Η ΜΗΤΕΡΑ».

ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΠΟΥΛΟΥ

***

ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΑΠΟΦΑΣΗΣ ΚΗΡΥΞΗΣ ΔΙΑΤΑΞΗΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΗΤΗΡΙΟΥ ΑΝΙΣΧΥΡΗΣ

Με την υπ' αριθμ. 540/2023 απόφαση του Ειρηνοδικείου Αθηνών (εκουσία δικαιοδοσία), η οποία εκδόθηκε επί της με ΓΑΚ 53319/2022 και ΕΑΚ 1610/2022 αιτήσεως των 1) Κωνσταντίνου Χονδρογιάννη του Αθανασίου και 2) Στέργιου Χονδρογιάννη του Κωνσταντίνου, κατοίκων Ασπροκκλησιάς Καστοριάς, κηρύχθηκε ανίσχυρη η υπ' αριθμ. 120/2022 διάταξη κληρονομητηρίου της Δικαστή του Ειρηνοδικείου Αθηνών, με την οποία πιστοποιούνταν ότι οι ανωτέρω είναι μόνοι εξ αδιαθέτου κληρονόμοι του Αθανασίου Χονδρογιάννη του Κωνσταντίνου και της Αγόρως, κατοίκου εν ζωή Μονάχου Γερμανίας, που απεβίωσε την 04/02/2019 στο Μόναχο Γερμανίας, κατά ποσοστό ½ εξ αδιαιρέτου ο καθένας, λόγω εσφαλμένης βεβαίωσης των κληρονομικών μερίδων, διατάχθηκε η δημοσίευση περίληψης αυτής σε εφημερίδα των Αθηνών και της Καστοριάς και η σημείωση της κήρυξής της ως ανίσχυρης στο περιθώριο αυτής, χορηγείται δε (νέο) πιστοποιητικό (κληρονομητήριο), το οποίο πιστοποιεί ότι μοναδικοί εξ αδιαθέτου κληρονόμοι του Αθανασίου Χονδρογιάννη είναι οι παραπάνω Κωνσταντίνος Χονδρογιάννης και Στέργιος Χονδρογιάννης, καθώς και η μεταποβιώσασα Αγόρω Χονδρογιάννη του Αθανασίου και της Κλεάνθης σε ποσοστό 1/3 εξ αδιαιρέτου ο καθένας, κι ότι μοναδικοί εξ αδιαθέτου κληρονόμοι της Αγόρως Χονδρογιάννη, κατοίκου εν ζωή Ασπροκκλησιάς Καστοριάς, που απεβίωσε στην Καστοριά στις 29/5/2021, είναι οι Κωνσταντίνος Χονδρογιάννης και ο Στέργιος Χονδρογιάννης σε ποσοστό 1/4 και 3/4 εξ αδιαιρέτου αντίστοιχα, η ισχύς του οποίου (πιστοποιητικού) εκκινεί μετά την πάροδο ενός μηνός από την καταχώριση της περίληψης αυτής στις παραπάνω εφημερίδες.

Ο πληρεξούσιος δικηγόρος

ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΠΕΤΡ. ΛΕΚΚΟΣ

Αυξημένος ο αριθμός των πνιγμένων λουόμενων

Αυξημένος είναι φέτος ο αριθμός των πνιγμών λουόμενων στη θάλασσα, καθώς μέσα σε 45 μέρες 106 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους. Για το διάστημα 1/6 έως 15/7 η χώρα μας έχει καταγράψει 106 πνιγμούς, ενώ πέρυσι, το διάστημα από 1/6 έως και 15/8 οι θάνατοι που είχαν καταγραφεί έφταναν τους 196. Από τους 106 θανάτους που σημειώθηκαν, οι 34 αφορούσαν λουόμενους έως και 70 χρόνων, ενώ 72 λουόμενοι ήταν 71 χρόνων και άνω. Ανάμεσα στους 106 νεκρούς από πνιγμό οι 72 ήταν άνδρες και 34 γυναίκες. Επίσης, 62 Ελληνες έχασαν τη ζωή τους στις παραλίες, ενώ οι θάνατοι τουριστών ανέρχονται σε 44. Παράλληλα, μία στις πέντε παραλίες που ελέχθησαν δεν είχαν ναυαγοσώστη ή πρώτες βοήθειες. Το Λιμενικό έχει προβεί σε 1.497 ελέγχους και διαπίστωσε 33 παραβάσεις σε παραλίες.

Δύο παιδάκια, 6 και 10 χρόνων, έχασαν τη ζωή τους σε παραλία και πισίνα ενοικιαζόμενων κατοικιών ξενοδοχείου αντίστοιχα το περασμένο Σαββατοκύριακο σε Καβούρι και Νέα Μάκρη. Για την τελευταία περίπτωση ο εισαγγελέας ζήτησε να σχηματιστεί δικογραφία και να του υποβληθεί το προανακριτικό υλικό. Η πισίνα σφραγίστηκε, ενώ παράλληλα ελέγχεται και η νομιμότητά της.

ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΑΓΩΝΙΣΤΗ

Στη μνήμη του πολυαγαπημένου μας συζύγου και πατέρα ΓΙΑΝΝΗ ΑΝΑΓΝΩΣΤΑΚΗ, που «έφυγε» από κοντά μας στις 18/7/2019, καθώς και των γονιών του, αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης και μαχητών του ΔΣΕ, της μητέρας του ΑΘΗΝΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΑΚΗ - ΜΙΝΤΖΑ και του πατέρα του ΓΙΩΡΓΟΥ ΑΝΑΓΝΩΣΤΑΚΗ, του θρυλικού «Καταχνιά», προσφέρουμε στο Κόμμα 150 ευρώ μέσω της ΚΟΒ Ιλισίων.

Η σύζυγός του Ολγα. Τα παιδιά Γιώργος, Μάξιμος, Κλαούντια και Αθηνά.

Στην Αθήνα η δίκη για την υπόθεση Βαλυράκη

Στην Αθήνα και όχι στη Χαλκίδα θα δικαστούν στις 12 Δεκεμβρίου στο Μεικτό Ορκωτό Δικαστήριο οι δύο ψαράδες που κατηγορούνται για ανθρωποκτονία από πρόθεση σε βάρος του πρώην υπουργού και στελέχους του ΠΑΣΟΚ, Σήφη Βαλυράκη, τον Ιανουάριο του 2021, σε θαλάσσια περιοχή στην Ερέτρια. Το E' Ποινικό Τμήμα του Αρείου Πάγου έκανε δεκτό το αίτημα της οικογένειας Βαλυράκη να εκδικαστεί η υπόθεση στην Αθήνα και όχι στη Χαλκίδα, που είναι τόπος καταγωγής του ενός κατηγορουμένου, των προσώπων που στηρίζουν τους δύο κατηγορουμένους, αλλά και των βασικών μαρτύρων κατηγορίας. Πρόκειται για τους δύο αυτόπτες μάρτυρες που είδαν ένα ψαροκάικο να κινείται δίπλα στο φουσκωτό του πολιτικού πριν πέσει στη θάλασσα. Μάλιστα, ο ένας από τους δύο αυτόπτες μάρτυρες αναγνώρισε τους κατηγορουμένους, καταθέτοντας πως ο ένας χτύπησε με κοντάρι τον πρώην υπουργό.

Οι ανώτατοι δικαστές έκριναν ότι είναι βάσιμοι οι φόβοι της οικογένειας Βαλυράκη και της Εισαγγελίας Χαλκίδας πως, αν παραμείνει εκεί η έδρα της δίκης, υπάρχει κίνδυνος επεισοδίων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ