ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 19 Ιούλη 2023
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΗ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
«Πλήγματα αντιποίνων» στο λιμάνι της Οδησσού από τη Ρωσία

Η ρωσική πλευρά προειδοποιεί για κινδύνους αν επιχειρηθούν εξαγωγές σιτηρών μέσω της Μαύρης Θάλασσας

Από τις ρωσικές επιθέσεις - αντίποινα στο λιμάνι της Οδησσού
Από τις ρωσικές επιθέσεις - αντίποινα στο λιμάνι της Οδησσού
«Μαζικό πλήγμα» - απάντηση για το χτύπημα στη γέφυρα της Κριμαίας, προχτές, πραγματοποίησε κατά τη διάρκεια της χτεσινής νύχτας η Ρωσία στην πόλη - λιμάνι της Οδησσού και στο γειτονικό Μικολάιφ. Ετσι κλιμακώνεται ακόμα περισσότερο η σύγκρουση στην Ουκρανία ανάμεσα στις ευρωατλαντικές δυνάμεις και τη Ρωσία και τους συμμάχους τους. Στην Οδησσό βρίσκεται το κυριότερο λιμάνι, από το οποίο εξάγονταν ουκρανικά σιτηρά μέσω της Μαύρης Θάλασσας, με βάση τη συμφωνία Ρωσίας - Ουκρανίας - Τουρκίας - ΟΗΕ, από την οποία αποχώρησε προχτές η Ρωσία.

Οι ρωσικές Ενοπλες Δυνάμεις «πραγματοποίησαν πολλαπλά αντίποινα με θαλάσσια όπλα υψηλής ακρίβειας κατά των τοποθεσιών όπου σχεδιάζονταν τρομοκρατικές επιθέσεις κατά της Ρωσίας» με τη χρήση θαλάσσιων drones, ενώ χτυπήθηκε και εργοστάσιο παραγωγής και επισκευής τους στην περιοχή του λιμανιού της Οδησσού, ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Αμυνας.

Επίσης, οι ρωσικές δυνάμεις κατέστρεψαν εγκαταστάσεις αποθήκευσης περίπου 70.000 τόνων καυσίμων για ουκρανικό στρατιωτικό υλικό στις περιοχές των πόλεων Μικολάιφ και Οδησσού.

Νωρίτερα ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλ. Πούτιν, είχε κατηγορήσει το «καθεστώς του Κιέβου» για «τρομοκρατική επίθεση» με θαλάσσια μη επανδρωμένα αεροσκάφη στη γέφυρα Κερτς της Κριμαίας, τονίζοντας ότι δεν θα μείνει αναπάντητη.

«Καθώς αυτή είναι η δεύτερη τρομοκρατική επίθεση στη γέφυρα της Κριμαίας, αναμένω συγκεκριμένες προτάσεις για τη βελτίωση της ασφάλειας αυτής της σημαντικής και στρατηγικής σημασίας υποδομής μεταφορών», είπε ο Πούτιν σε κυβερνητική σύσκεψη που μεταδόθηκε τηλεοπτικά τη Δευτέρα το βράδυ.

Σύμφωνα με την ουκρανική Πολεμική Αεροπορία, ρωσικές επιθέσεις σημειώθηκαν και σε άλλες περιοχές σε Ντονέτσκ, Χερσώνα, Ζαπορίζια, Ντνιπροπετρόφσκ, Πολτάβα, Τσερκάσι, Χάρκοβο.

Στο μεταξύ, ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ, Αντ. Μπλίνκεν, είπε ότι η Ουάσιγκτον παρακολουθεί την κατάσταση μετά την έκρηξη στη γέφυρα της Κριμαίας, σημειώνοντας πάντως ότι επαφίεται στην Ουκρανία να αποφασίσει πώς διεξάγει τον πόλεμο.

Κρεμλίνο: Κινδυνεύουν τα πλοία που θα πλέουν στη Μαύρη Θάλασσα

Για τους κινδύνους που διατρέχουν τα πλοία που θα διασχίζουν τη Μαύρη Θάλασσα, αφού δεν ισχύει πια η συμφωνία για τα σιτηρά, προειδοποίησε χτες το Κρεμλίνο απαντώντας στους υπαινιγμούς του Ουκρανού Προέδρου, Β. Ζελένσκι, ότι η συμφωνία θα μπορούσε να συνεχιστεί μονομερώς από Ουκρανία και ΟΗΕ.

Οι προσπάθειες συνέχισης εφαρμογής της συμφωνίας για τα σιτηρά χωρίς τη συμμετοχή της Ρωσίας θα οδηγήσουν σε κινδύνους, καθώς ο διάδρομος εξαγωγής είναι κοντά στην εμπόλεμη ζώνη, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμ. Πεσκόφ.

«Υπάρχουν ορισμένοι κίνδυνοι χωρίς σχετικές εγγυήσεις ασφαλείας (...) αν κάτι επισημοποιηθεί χωρίς τη Ρωσία» και «δεν μπορούμε να πούμε σε ποιο βαθμό και ποιες χώρες είναι έτοιμες να αναλάβουν τέτοιους κινδύνους», προειδοποίησε.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου κατηγόρησε άλλωστε «το καθεστώς του Κιέβου» ότι «χρησιμοποιεί αυτή τη ζώνη για πολεμικούς σκοπούς», υπονοώντας, μεταξύ άλλων, τα χτυπήματα στην Κριμαία, όπως στη γέφυρα Κερτς.

Η Ρωσία αρνήθηκε να παρατείνει ξανά τη συμφωνία, την οποία είχε συνυπογράψει τον Ιούλη του 2022 με την Ουκρανία, υπό την αιγίδα της Τουρκίας και του ΟΗΕ, καταγγέλλοντας τα συνεχιζόμενα εμπόδια στις εξαγωγές των δικών της σιτηρών και λιπασμάτων.

Ο Πεσκόφ χαρακτήρισε «ξεδιάντροπη» τη στάση των ευρωπαϊκών χωρών που δεν επέτρεψαν την εκπλήρωση των όρων της συμφωνίας, προσθέτοντας ότι «δεν φταίει» ο γγ του ΟΗΕ, Αντ. Γκουτέρες.

Επίσης, «διαβεβαίωσε» ότι η Μόσχα είναι έτοιμη να εξαγάγει «δωρεάν σιτηρά» προς τις χώρες της Αφρικής που τα έχουν ανάγκη και η πρόταση αυτή θα συζητηθεί με Αφρικανούς αξιωματούχους κατά τη Σύνοδο Κορυφής Ρωσίας - Αφρικής στο τέλος Ιούλη στην Αγία Πετρούπολη.

Στο μεταξύ, οι ΥΠΕΞ της Ρωσίας και της Τουρκίας, Σ. Λαβρόφ και Χ. Φιντάν, αντίστοιχα, συζήτησαν χτες τηλεφωνικά για διαδρόμους εξαγωγών των ρωσικών σιτηρών «οι οποίοι δεν θα υπόκεινται στον κίνδυνο από πλευράς Κιέβου και του σαμποτάζ της Δύσης», σύμφωνα με το ρωσικό ΥΠΕΞ.

ΕΕ και ΗΠΑ θα βρουν τρόπους εξαγωγής ουκρανικών σιτηρών

Οι ΗΠΑ θα εργαστούν με άλλες χώρες για να διασφαλίσουν την εξαγωγή των σιτηρών, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας, Τζον Κίρμπι, διαβεβαιώνοντας ωστόσο πως δεν εξετάζουν το ενδεχόμενο να χρησιμοποιηθούν αμερικανικά στρατιωτικά μέσα για να προστατευθούν τα πλοία που μεταφέρουν σιτηρά από την Ουκρανία, μετά την αναστολή της συμφωνίας της Μαύρης Θάλασσας.

Η ΕΕ σκοπεύει να συνεργαστεί με τον ΟΗΕ και την Τουρκία για να επιτευχθεί η ανανέωση της συμφωνίας και «ταυτόχρονα θα εργαστούμε για την επέκταση και την ενίσχυση των διαδρόμων αλληλεγγύης», που δημιουργήθηκαν από την ΕΕ τον Μάη του 2022 για να παράσχουν εναλλακτικές χερσαίες οδούς για την εξαγωγή ουκρανικών σιτηρών.

Στο μεταξύ, η Πολωνία, από τη μια, κατηγόρησε τη Ρωσία ότι «χρησιμοποιεί τα σιτηρά ως πυρομαχικά» και, από την άλλη, μαζί με τη Ρουμανία, τη Βουλγαρία, την Ουγγαρία, τη Σλοβακία και τη Μολδαβία θα πιέσουν την ΕΕ για παράταση του εμπάργκο στις εισαγωγές ουκρανικών σιτηρών και μετά τις 15 Σεπτέμβρη.

Αυτά τα κράτη έχουν απαγορεύσει την εξαγωγή ουκρανικών σιτηρών μέσω της επικράτειάς τους προς την ευρωπαϊκή αγορά καθώς μειώνονται οι τιμές για τις δικές τους εξαγωγές αγροτικών προϊόντων. Ετσι, οι Βρυξέλλες συμφώνησαν να παγώσουν τις εισαγωγές αγροτικών προϊόντων από την Ουκρανία μέσω των συνόρων γειτονικών της χωρών επιτρέποντας τη διαμετακόμιση.

Η Πολωνία κάλεσε την ΕΕ να βελτιώσει την υλικοτεχνική υποστήριξη για να γίνει πιο αποτελεσματική η διαμετακόμιση ουκρανικών αγροτικών προϊόντων, αλλά ξεκαθάρισε πως δεν θα αυξηθεί άμεσα η ροή τους.

ΙΣΡΑΗΛ
Επικοινωνία Μπάιντεν - Νετανιάχου

Πρώτη τηλεφωνική συνομιλία του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπέντζαμιν Νετανιάχου και του Αμερικανού Προέδρου Τζο Μπάιντεν, με πρωτοβουλία των ΗΠΑ, περίπου έξι μήνες από την έναρξη της νέας πρωθυπουργικής θητείας στο Ισραήλ, έγινε χτες.

Κατά την επικοινωνία των δύο ηγετών, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός προσκλήθηκε για «επίσημη επίσκεψη» στις ΗΠΑ, ενώ η συζήτηση επικεντρώθηκε στις διμερείς σχέσεις αλλά και τις ανησυχίες του Ισραήλ για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα και την αύξηση της γεωπολιτικής επιρροής της Τεχεράνης στην ευρύτερη περιοχή.

Η τηλεφωνική επικοινωνία προηγήθηκε της επίσημης επίσκεψης που ξεκίνησε χτες στην Ουάσιγκτον ο Ισραηλινός Πρόεδρος Ισαάκ Χέρτζογκ, που είχε προγραμματίσει συνάντηση με τον Αμερικανό ομόλογό του, την Αμερικανίδα αντιπρόεδρο, Κάμαλα Χάρις, και σημαντικά στελέχη του Κογκρέσου. Επίσης θα εκφωνήσει ομιλία και στη Βουλή των Αντιπροσώπων, με αφορμή την 75η επέτειο από την ίδρυση του Ισραήλ που επήλθε με την καταστροφή και κατοχή της ιστορικής Παλαιστίνης (Νάκμπα).

Παρά το καλό κλίμα στην τηλεφωνική ομιλία Μπάιντεν - Νετανιάχου, δεν έλειψαν οι επισημάνσεις από τον εκπρόσωπο του αμερικανικού Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας στον Λευκό Οίκο, Τζον Κίρμπι, για τις «ανησυχίες» των ΗΠΑ σε σχέση με το νομοσχέδιο δικαστικής μεταρρύθμισης που προωθεί εν μέσω έντονων ενδοαστικών αντιπαραθέσεων και διαμαρτυριών που συνεχίστηκαν και χτες. Ο Κίρμπι πρότεινε στο Ισραήλ να υπάρξει «η ευρύτερη δυνατή συναίνεση» πάνω στο νομοσχέδιο δικαστικής μεταρρύθμισης, ενώ ανέφερε πως στη διάρκεια της τηλεφωνικής επικοινωνίας του με τον Νετανιάχου, ο Μπάιντεν επιβεβαίωσε για μία ακόμη φορά τη «σιδερένια, αταλάντευτη δέσμευση των ΗΠΑ στην ασφάλεια του Ισραήλ». Επίσης, ο Κίρμπι μετέφερε την «ανησυχία» του Μπάιντεν για τα νέα σχέδια ανέγερσης πολλών χιλιάδων κατοικιών για Εβραίους έποικους στην κατεχόμενη παλαιστινιακή Δυτική Οχθη, καλώντας υποκριτικά το Ισραήλ να διατηρήσει τάχα «τη βιωσιμότητα μίας λύσης δύο κρατών» στο Παλαιστινιακό.

Αναγνώριση της μαροκινής κυριαρχίας στη Δυτική Σαχάρα

Μετά την Ουάσιγκτον, η ισραηλινή κυβέρνηση αποφάσισε αργά προχτές βράδυ να «αναγνωρίσει την κυριαρχία του Μαρόκου» στην περιοχή της Δυτικής Σαχάρας που δρα απελευθερωτικό κίνημα, σύμφωνα με επιστολή που απέστειλε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός στο Μαρόκο.

Στην επιστολή του ο Νετανιάχου διευκρίνισε ότι στο εξής η θέση της χώρας του θα «αντανακλάται σε όλες τις ενέργειες και τα έγγραφα της ισραηλινής κυβέρνησης» που άπτονται του ζητήματος. Παράλληλα, η αναγνώριση αυτή «θα διαβιβαστεί στα Ηνωμένα Εθνη, σε περιφερειακούς και διεθνείς οργανισμούς των οποίων το Ισραήλ είναι μέλος, καθώς και σε όλες τις χώρες με τις οποίες το Ισραήλ διατηρεί διπλωματικές σχέσεις». Ακόμη, ο Νετανιάχου ενημέρωσε τον Μαροκινό βασιλιά ότι εξετάζει θετικά το «άνοιγμα προξενείου στην πόλη Ντάχιλα» στο τμήμα της δυτικής Σαχάρας που ελέγχεται από το βασίλειο.

ΗΝΩΜΕΝΟ ΒΑΣΙΛΕΙΟ
Ψηφίστηκε ο νέος αντιμεταναστευτικός νόμος

Νόμος του βρετανικού κράτους έγινε από το βράδυ της Δευτέρας το πολύκροτο νομοσχέδιο μετανάστευσης, που μεταξύ άλλων στέλνει στη Ρουάντα τους ανεπιθύμητους μετανάστες και πρόσφυγες που καταφθάνουν στο Ηνωμένο Βασίλειο από τη Θάλασσα της Μάγχης. Οι επικεφαλής των δύο αρμόδιων οργανισμών των Ηνωμένων Εθνών, Φόλκερ Τουρκ και Φιλίππο Γκράντι, σχολίασαν πως ο επίμαχος νέος νόμος για τη μετανάστευση, που στερεί επίσης το δικαίωμα αίτησης ασύλου στη Βρετανία σε μετανάστες που εισέρχονται παράνομα στη χώρα και υιοθετήθηκε από τη Βουλή των Κοινοτήτων, έρχεται σε αντίθεση με τις υποχρεώσεις του Ηνωμένου Βασιλείου απέναντι στο διεθνές δίκαιο ως προς τα δικαιώματα του ανθρώπου και των προσφύγων.

Σε κάθε περίπτωση, ο νέος νόμος θεωρείται κρίσιμης σημασίας για τον Βρετανό πρωθυπουργό Ρίσι Σούνακ, που έχει θέσει ως προτεραιότητα την πάταξη της παράτυπης μετανάστευσης και έχει υποσχεθεί να σταματήσει τις αφίξεις σκαφών με μετανάστες από τη Μάγχη.

Το 2022, περισσότεροι από 45.000 μετανάστες κατάφεραν να φτάσουν στις αγγλικές ακτές, αριθμός που αποτελεί ρεκόρ. Περισσότεροι από 13.000 έχουν φτάσει με τον τρόπο αυτόν στο Ηνωμένο Βασίλειο κατά τη διάρκεια του 2023.

Στο τέλος του Ιουνίου, η βρετανική δικαιοσύνη έκρινε παράνομο το νομοσχέδιο, αλλά η κυβέρνηση ανακοίνωσε αμέσως έφεση κατά της απόφασης.

  • Για πρώτη φορά αυξήθηκε πάνω από το 50% το ποσοστό των Βρετανών πολιτών που θεωρούν ότι η αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ενωση ήταν λάθος επιλογή. Νέα δημοσκόπηση του ινστιτούτου YouGov καταγράφει πως το 57% των Βρετανών κρίνει ότι η επιλογή του Brexit ήταν λαθεμένη, ενώ μόλις το 32% επιμένει πως ήταν η σωστή.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ