Τετάρτη 19 Ιούλη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΣΡΑΗΛ
Επικοινωνία Μπάιντεν - Νετανιάχου

Πρώτη τηλεφωνική συνομιλία του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπέντζαμιν Νετανιάχου και του Αμερικανού Προέδρου Τζο Μπάιντεν, με πρωτοβουλία των ΗΠΑ, περίπου έξι μήνες από την έναρξη της νέας πρωθυπουργικής θητείας στο Ισραήλ, έγινε χτες.

Κατά την επικοινωνία των δύο ηγετών, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός προσκλήθηκε για «επίσημη επίσκεψη» στις ΗΠΑ, ενώ η συζήτηση επικεντρώθηκε στις διμερείς σχέσεις αλλά και τις ανησυχίες του Ισραήλ για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα και την αύξηση της γεωπολιτικής επιρροής της Τεχεράνης στην ευρύτερη περιοχή.

Η τηλεφωνική επικοινωνία προηγήθηκε της επίσημης επίσκεψης που ξεκίνησε χτες στην Ουάσιγκτον ο Ισραηλινός Πρόεδρος Ισαάκ Χέρτζογκ, που είχε προγραμματίσει συνάντηση με τον Αμερικανό ομόλογό του, την Αμερικανίδα αντιπρόεδρο, Κάμαλα Χάρις, και σημαντικά στελέχη του Κογκρέσου. Επίσης θα εκφωνήσει ομιλία και στη Βουλή των Αντιπροσώπων, με αφορμή την 75η επέτειο από την ίδρυση του Ισραήλ που επήλθε με την καταστροφή και κατοχή της ιστορικής Παλαιστίνης (Νάκμπα).

Παρά το καλό κλίμα στην τηλεφωνική ομιλία Μπάιντεν - Νετανιάχου, δεν έλειψαν οι επισημάνσεις από τον εκπρόσωπο του αμερικανικού Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας στον Λευκό Οίκο, Τζον Κίρμπι, για τις «ανησυχίες» των ΗΠΑ σε σχέση με το νομοσχέδιο δικαστικής μεταρρύθμισης που προωθεί εν μέσω έντονων ενδοαστικών αντιπαραθέσεων και διαμαρτυριών που συνεχίστηκαν και χτες. Ο Κίρμπι πρότεινε στο Ισραήλ να υπάρξει «η ευρύτερη δυνατή συναίνεση» πάνω στο νομοσχέδιο δικαστικής μεταρρύθμισης, ενώ ανέφερε πως στη διάρκεια της τηλεφωνικής επικοινωνίας του με τον Νετανιάχου, ο Μπάιντεν επιβεβαίωσε για μία ακόμη φορά τη «σιδερένια, αταλάντευτη δέσμευση των ΗΠΑ στην ασφάλεια του Ισραήλ». Επίσης, ο Κίρμπι μετέφερε την «ανησυχία» του Μπάιντεν για τα νέα σχέδια ανέγερσης πολλών χιλιάδων κατοικιών για Εβραίους έποικους στην κατεχόμενη παλαιστινιακή Δυτική Οχθη, καλώντας υποκριτικά το Ισραήλ να διατηρήσει τάχα «τη βιωσιμότητα μίας λύσης δύο κρατών» στο Παλαιστινιακό.

Αναγνώριση της μαροκινής κυριαρχίας στη Δυτική Σαχάρα

Μετά την Ουάσιγκτον, η ισραηλινή κυβέρνηση αποφάσισε αργά προχτές βράδυ να «αναγνωρίσει την κυριαρχία του Μαρόκου» στην περιοχή της Δυτικής Σαχάρας που δρα απελευθερωτικό κίνημα, σύμφωνα με επιστολή που απέστειλε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός στο Μαρόκο.

Στην επιστολή του ο Νετανιάχου διευκρίνισε ότι στο εξής η θέση της χώρας του θα «αντανακλάται σε όλες τις ενέργειες και τα έγγραφα της ισραηλινής κυβέρνησης» που άπτονται του ζητήματος. Παράλληλα, η αναγνώριση αυτή «θα διαβιβαστεί στα Ηνωμένα Εθνη, σε περιφερειακούς και διεθνείς οργανισμούς των οποίων το Ισραήλ είναι μέλος, καθώς και σε όλες τις χώρες με τις οποίες το Ισραήλ διατηρεί διπλωματικές σχέσεις». Ακόμη, ο Νετανιάχου ενημέρωσε τον Μαροκινό βασιλιά ότι εξετάζει θετικά το «άνοιγμα προξενείου στην πόλη Ντάχιλα» στο τμήμα της δυτικής Σαχάρας που ελέγχεται από το βασίλειο.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Προκλητικό «ξέπλυμα» των σφαγών αμάχων και προετοιμασία για νέο βέτο στον ΟΗΕ από τις ΗΠΑ (2024-05-30 00:00:00.0)
«Συγκοινωνούντα δοχεία» κατοχή και σχέσεις του Ισραήλ με αραβικές χώρες (2020-12-12 00:00:00.0)
Φουντώνει η αντιπαράθεση (2018-05-03 00:00:00.0)
Στήριξη της κατοχικής βαρβαρότητας (2016-03-10 00:00:00.0)
Η τελευταία αποικία της Αφρικής (2002-12-29 00:00:00.0)
«Απογαλακτίζεται» ο νέος βασιλιάς (1999-11-11 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ