Τετάρτη 19 Ιούλη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Διαρκή παζάρια στο φόντο της επιβράδυνσης

Copyright 2023 The Associated

Οι συμφωνίες αναδιάρθρωσης του χρέους, οι μεταρρυθμίσεις στον χρηματοπιστωτικό τομέα και τρόποι χρηματοδότησης υποδομών και υπηρεσιών με στόχο υποτίθεται την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης, ενώ η παγκόσμια καπιταλιστική οικονομία δείχνει ξανά σημάδια επιβράδυνσης, τέθηκαν χτες για δεύτερη μέρα στο επίκεντρο συνάντησης των υπουργών Οικονομικών και των Κεντρικών Τραπεζιτών των χωρών της Ομάδας των 20 (G20), των πιο αναπτυγμένων καπιταλιστικά χωρών, στο Γκουτζαράτ της Ινδίας.

Οι όποιες συζητήσεις, στην πραγματικότητα για τα αδιέξοδα της καπιταλιστικής ανάπτυξης που έχει οδηγήσει και στην καταστροφή του περιβάλλοντος, γίνονται στο έδαφος του σφοδρού ανταγωνισμού των αστικών τάξεων για το ποια θα ωφεληθεί περισσότερο από τη λεγόμενη «πράσινη» και ψηφιακή μετάβαση, βάζοντας στο στόχαστρο τα εργατικά - λαϊκά δικαιώματα δεκαετιών.

Οι υπουργοί συζήτησαν για το ζήτημα των χρεών κυρίως των αναπτυσσόμενων χωρών, τον κίνδυνο βαθύτερης κρίσης στην παγκόσμια οικονομία που διευρύνεται και λόγω της σύγκρουσης στην Ουκρανία, για πιο αυστηρές χρηματοπιστωτικές πολιτικές και αύξηση του κόστους δανεισμού με στόχο την αντιμετώπιση του αυξημένου πληθωρισμού, διευρύνοντας τον γνωστό φαύλο κύκλο. Πάντως οι διαφωνίες για τη σύγκρουση στην Ουκρανία απέτρεψαν την έκδοση κοινής ανακοίνωσης.

Η Ινδή υπουργός Οικονομικών, Νιρμάλα Σιταραμάν, που προεδρεύει της συνόδου, υπενθύμισε πως όλοι τους φέρουν «την ευθύνη να προσανατολίσουν την παγκόσμια οικονομία προς μια ισχυρή, βιώσιμη, εξισορροπημένη ανάπτυξη χωρίς αποκλεισμούς».

Η Αμερικανίδα ομόλογός της Τζάνετ Γέλεν αναφέρθηκε στα παζάρια για αναδιάρθρωση υπέρογκων χρεών χωρών όπως η Ζάμπια και ότι επίκεινται συζητήσεις με Γκάνα και Σρι Λάνκα. Σε ό,τι αφορά την αμερικανική οικονομία, η Γέλεν είπε πως οι ΗΠΑ σημειώνουν «πρόοδο στη μείωση του πληθωρισμού», εκφράζοντας την πεποίθηση πως δεν θα μπει σε ύφεση η οικονομία των ΗΠΑ. Η ίδια πρόσθεσε επίσης πως η επιβράδυνση της ανάπτυξης στην Κίνα μπορεί να επηρεάσει άλλες οικονομίες, όμως η οικονομία των ΗΠΑ είναι «σε καλό δρόμο» προς τη μείωση του πληθωρισμού και πως η αγορά εργασίας παραμένει ισχυρή. Αφησε ανοικτό το ενδεχόμενο νέων μέτρων από τις ΗΠΑ σε βάρος της Κίνας, λέγοντας πως οι ΗΠΑ είναι πιθανό να προχωρήσουν «με μια νέα εκτελεστική διαταγή που θα περιορίζει τις εξερχόμενες επενδύσεις στην Κίνα», στους ακόλουθους τρεις τομείς: ημιαγωγούς, κβαντική υπολογιστική και Τεχνητή Νοημοσύνη.

Ο Ατζάι Μπάνγκα, που είναι ο νέος πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας, σε άρθρο που έγραψε λίγο πριν την υπουργική σύνοδο του G20, ανέφερε πως στις βόρειες χώρες «οι κλιματικές αλλαγές είναι συνώνυμες με την μείωση των εκπομπών CO2», ενώ στις χώρες του Νότου τίθεται πλέον καθαρά «ζήτημα επιβίωσης, «καθώς οι τυφώνες είναι πιο σφοδροί, οι σπόροι που είναι ανθεκτικοί στη ζέστη σπανίζουν, η ξηρασία καταστρέφει τα χωράφια και τις πόλεις και οι πλημμύρες αφαιρούν δεκαετίες προόδων».

Η Τράπεζα Αγροτικής Ανάπτυξης της Κίνας, που εξειδικεύεται στην υλοποίηση της εγχώριας κεντρικής αγροτικής πολιτικής, προχώρησε χτες στην έκδοση δανείων ύψους περίπου 1,61 τρισεκατομμυρίων γιουάν (200 δισεκατομμυρίων ευρώ) για την εσωτερική αγορά, στο πρώτο εξάμηνο του 2023, καταγράφοντας ρεκόρ.

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, μνημόνιο συνεργασίας στον τομέα της Ενέργειας υπέγραψαν χτες στις Βρυξέλλες η ΕΕ και η Αργεντινή, ανάμεσα στην πρόεδρο της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, και τον Πρόεδρο της Αργεντινής, Αλμπέρτο Φερνάντες. Γίνεται λόγος για προώθηση της ανανεώσιμης Ενέργειας και της χρήση του υδρογόνου και των παραγώγων του σε εφαρμογές, όπως βιομηχανικές διεργασίες, μεταφορές και αποθήκευση Ενέργειας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ