Τετάρτη 19 Ιούλη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ - ΣΑΟΥΔΙΚΗ ΑΡΑΒΙΑ
Διεύρυνση συνεργασίας

Συμφωνίες αγοράς τουρκικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών (drones) από την εταιρεία «Baykar» και αρκετά μνημόνια συναντίληψης σε τομείς όπως η Ενέργεια, άμεσες επενδύσεις και αμυντική βιομηχανία, υπογράφηκαν χτες στην Τζέντα της Σαουδικής Αραβίας, όπου ολοκλήρωσε διήμερη επίσκεψη ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, συνοδεία 200 επιχειρηματιών.

Οι συμφωνίες υπογράφηκαν μετά τη συνάντηση του Τούρκου Προέδρου με τον Σαουδάραβα πρωθυπουργό και πρίγκιπα διάδοχο Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, στο περιθώριο επενδυτικού φόρουμ.

Ο διευθύνων σύμβουλος της «Baykar», Χάλουκ Μπαϊρακτάρ, εμφανίστηκε ενθουσιασμένος για την υπογραφή δύο συμφωνιών ανάμεσα στην εταιρεία του και το σαουδαραβικό υπουργείο Αμυνας εκτιμώντας ότι πρόκειται για τις «μεγαλύτερες συμφωνίες στον τομέα άμυνας στην ιστορία της Τουρκικής Δημοκρατίας». Από τη μεριά του, ο Σαουδάραβας υπουργός Αμυνας, Χάλιντ μπιν Σαλμάν αλ Σαούντ, τόνισε ότι η χώρα του θα αποκτήσει τουρκικά drones «με σκοπό την ενίσχυση της ετοιμότητας των Ενόπλων Δυνάμεων του βασιλείου και την αύξηση της αμυντικής και αποτρεπτικής δυνατότητας» της Σαουδικής Αραβίας. Επισήμως, πάντως, δεν δόθηκαν σαφείς πληροφορίες για την αξία της συμφωνίας ή τον αριθμό τουρκικών τηλεκατευθυνόμενων αεροσκαφών.

Πριν από την αναχώρησή του από την Τζέντα για την Ντόχα του Κατάρ, χτες, ο Τούρκος Πρόεδρος τόνισε ότι η χώρα του έκανε «μεγάλη πρόοδο στις σχέσεις με τις χώρες του Κόλπου», προσθέτοντας: «Ο όγκος των διμερών συναλλαγών μας με τις χώρες του Κόλπου, από 1,6 δισ. δολάρια έφτασε περίπου τα 22 δισ. δολάρια την τελευταία 20ετία». Χαρακτήρισε επίσης τις σχέσεις της Τουρκίας με τις χώρες του Κόλπου «αδελφικές», επισημαίνοντας ότι στην περιοδεία που πραγματοποιεί (μετά το Κατάρ θα μεταβεί στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα), θα αναζητήσει «τρόπους για να αυξήσουμε ακόμη περισσότερο αυτόν τον αριθμό».

Η εξομάλυνση των σχέσεων της κυβέρνησης Ερντογάν με χώρες του Κόλπου ξεκίνησε το 2022 ενώ τον Ιούνη της ίδιας χρονιάς πραγματοποίησε μετά από χρόνια το πρώτο ταξίδι του στη Σαουδική Αραβία καθώς οι διμερείς σχέσεις είχαν διαταραχθεί από τη δολοφονία του Σαουδάραβα αρθρογράφου Τζαμάλ Κασόγκι στο σαουδαραβικό προξενείο της Κωνσταντινούπολης, τον Οκτώβρη του 2018.

Συνομιλίες Αγκυρας - Λονδίνου για το εμπόριο

Το βρετανικό γενικό προξενείο στην Κωνσταντινούπολη ανακοίνωσε χτες ότι Τουρκία και Ηνωμένο Βασίλειο πρόκειται να ξεκινήσουν συνομιλίες για μία «νέα, σύγχρονη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου που θα ενισχύσει περαιτέρω τις ήδη ανθηρές εμπορικές σχέσεις», οι οποίες ξεπερνούν σε αξία τα 23,5 δισ. στερλίνες. Παράλληλα, η Βρετανίδα πρέσβειρα στην Τουρκία, Τζιλ Μόρις, επιδοκίμασε τις διμερείς σχέσεις τονίζοντας πως οι δύο χώρες είναι «φυσικοί εταίροι και σύμμαχοι».

Ως το τέλος του Ιούλη αναμένεται στην Αγκυρα ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικού Εμπορίου, λόρδος Οφορντ, όπου θα συναντήσει κυβερνητικούς αξιωματούχους και επιχειρηματίες με σκοπό να διερευνήσει τις δυνατότητες για επενδύσεις και εξαγωγές.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ