ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 19 Ιούλη 2023
Σελ. /24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΥΓΡΟΥ ΣΤΙΒΟΥ 2023
Συνέχεια στις καλές παρουσίες

Σε μια ακόμη ευρεία νίκη έφθασε η Εθνική γυναικών στο πόλο. Αξιόλογες εμφανίσεις σε καλλιτεχνική κολύμβηση και ανοικτή θάλασσα

Τις αξιόλογες εμφανίσεις συνεχίζουν τα μέλη της ελληνικής αποστολής στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Υγρού Στίβου που διεξάγεται στη Φουκουόκα της Ιαπωνίας. Με το χτεσινό πρόγραμμα να περιλαμβάνει μια ακόμα εντυπωσιακή νίκη για την Εθνική γυναικών του πόλο, μια ακόμη πρόκριση σε τελικό στην καλλιτεχνική κολύμβηση αλλά και τη σταθερότητα στις εμφανίσεις του Αλκη Κυνηγάκη στην κολύμβηση ανοικτής θάλασσας.

ΠΟΛΟ: Ασταμάτητη και βλέπει πρωτιά η Εθνική

Με την αύρα της εντυπωσιακής πρεμιέρας κόντρα στη Νότια Αφρική (24-2), η Εθνική γυναικών συνέχισε στα ίδια επίπεδα στη 2η αγωνιστική του ομίλου της στο τουρνουά πόλο επικρατώντας της Αργεντινής με 21-2. Ετσι, το ελληνικό συγκρότημα, έχοντας πλέον πετύχει 2 νίκες σε 2 αγώνες, θα παίξει την πρώτη θέση του ομίλου κόντρα στη Γαλλία αύριο Πέμπτη (04.30 ώρα Ελλάδας) με στόχο την απευθείας πρόκριση στα προημιτελικά και την αποφυγή της διαδικασίας των χιαστί αγώνων (θα αγωνιστούν οι δεύτερες και οι τρίτες ομάδες των ομίλων). Κόντρα στην Αργεντινή τα κορίτσια της Εθνικής επιβεβαίωσαν πλήρως το ρόλο τους ως απόλυτου φαβορί της συνάντησης και δεν συνάντησαν προβλήματα στο να φθάσουν στην τελική επιτυχία. Επιβάλλοντας από την αρχή τον ρυθμό τους κατάφεραν να προηγηθούν αρχικά με 6-1 στην πρώτη περίοδο, ενώ ήδη μέχρι το ημίχρονο είχαν πάρει σημαντική διαφορά (11-1) τελειώνοντας ουσιαστικά τον αγώνα.

Με μια ακόμα ευρεία νίκη συνέχισε η Εθνική γυναικών πόλο στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της Φουκουόκα

Eurokinissi

Με μια ακόμα ευρεία νίκη συνέχισε η Εθνική γυναικών πόλο στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της Φουκουόκα
ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ: Στεγκμάγερ, Καστελάνι, Λέοναρντ, Χάτσερ 1, Ιάνι, Μ. Μπατσιγκαλούπο, Ολιέλ, Κόμπα, Ρίλεϊ, Ανιεσίνα, Α. Μπατσιγκαλούπο 1, Κάντα, Βιντεμπεριγκαΐν.

ΕΛΛΑΔΑ: Διαμαντοπούλου, Φουντωτού 2, Χυδηριώτη 2, Ελληνιάδη, Μ. Πλευρίτου, Ξενάκη 2, Νίνου 1, Τριχά 3, Σιούτη 1, Β. Πλευρίτου 4, Γιαννοπούλου 2, Μυριοκεφαλιτάκη 3, Σταματοπούλου.

Στο άλλο ματς η Ιταλία επικράτησε της Ν. Αφρικής με 24-2. Η βαθμολογία: Ιταλία 4, Ελλάδα 4, Αργεντινή 0, Ν. Αφρική 0.

ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΗ ΚΟΛΥΜΒΗΣΗ: Σπουδαία εμφάνιση στο ομαδικό

Σε σημαντική επιτυχία έφθασε η ελληνική ομάδα στο ομαδικό της καλλιτεχνικής κολύμβησης, η οποία κατέλαβε την 5η θέση στον τελικό του τεχνικού μέρους. Η ομάδα, αποτελούμενη από τις Μαρία Αλζιγκούζη, Ελένη Φραγκάκη, Κρυσταλλένια Γιαλαμά, Ζωή Καράγγελου, Μαρία Καραπαναγιώτου, Δανάη Καριώρη, Ιφιγένεια Κρομμυδάκη, Σοφία Μαλκογεώργου, εκτέλεσε υπέροχα το πρόγραμμά της, χωρίς ποινή και βαθμολογήθηκε συνολικά με 259,4729 β. δίνοντας μάχη μάλιστα για μια θέση στο βάθρο πριν καταλήξει στην 5η θέση. Το χρυσό μετάλλιο κατέκτησε η Ισπανία με 281,6893 β., το ασημένιο η Ιταλία με 274,5155 β. και το χάλκινο οι ΗΠΑ με 273,7396 β.

ΑΝΟΙΚΤΗ ΘΑΛΑΣΣΑ: Επίδειξη σταθερότητας από Κυνηγάκη

Επιδεικνύοντας σταθερότητα στις εμφανίσεις του ο Αλκης Κυνηγάκης μετά την 6η θέση στα 10 χλμ. της κολύμβησης στην ανοικτή θάλασσα κατέλαβε την αντίστοιχη θέση και στα 5 χλμ. Ο Ελληνας κολυμβητής τερμάτισε σε χρόνο 54.58.60, πέφτοντας στον τερματισμό μαζί με τον Ούγγρο Νταβίντ Μπέτλεμ. Ωστόσο το foto finish έδωσε την 6η θέση στον Ούγγρο αθλητή αφήνοντας στην 6η τον Κυνηγάκη. Ακόμα και έτσι πάντως η εμφάνιση θεωρείται σπουδαία επιτυχία για τον νεαρό αθλητή που σε δυο επίπονες και με έντονο συναγωνισμό κούρσες κατάφερε να διατηρήσει τη σταθερότητα στις προσπάθειές του. Στο ίδιο αγώνισμα ο Αστέριος Δαλδόγιαννης ήταν 30ός με χρόνο 57.46.6.

Η Λυρική στο Ηρώδειο

Η Εθνική Λυρική Σκηνή ολοκληρώνει τη σεζόν 2022/23 με τον «Ναμπούκκο»του Βέρντι, σε μουσική διεύθυνση Πάολο Καρινιάνι και σκηνοθεσία Λέο Μουσκάτο, που θα παρουσιαστεί στο Ηρώδειο στις 26, 27, 29 και 30 Ιούλη, με τους Δημήτρη Πλατανιά και Τάση Χριστογιαννόπουλο στον ρόλο του τίτλου.

Ο «Ναμπούκκο» θεωρείται μια από τις σπουδαιότερες όπερες του Τζουζέππε Βέρντι. Το έργο αυτό ανέδειξε τον συνθέτη ως τον σημαντικότερο Ιταλό συνθέτη του 19ου αιώνα, ενώ ταυτόχρονα μετατράπηκε σε σύμβολο του αγώνα για την ενοποίηση της Ιταλίας.

Η υπόθεση αφορά την αιχμαλωσία των Εβραίων από τον βασιλιά της Βαβυλώνας Ναβουχοδονόσορα, όπως σημειώνει ο σκηνοθέτης Λ. Μουσκάτο, «δεν υπάρχει επιθυμία για συμμόρφωση με την ιστορική ακρίβεια: Η αισθητική ταυτότητα των σκηνικών και των κοστουμιών έχει στόχο την απόδοση ενός αφηρημένου τόπου και χρόνου, ώστε να εστιάσει την προσοχή στην ουσία» και συνεχίζει: «Η τραγωδία των Εβραίων που απελάθηκαν και υποδουλώθηκαν αφενός θυμίζει την τραγωδία των ναζιστικών στρατοπέδων συγκέντρωσης, αφετέρου μοιάζει πολύ με τα βασανιστήρια που υιοθετήθηκαν στα σύγχρονα στρατόπεδα κράτησης, όπως στο Γκουαντάναμο».

Προπώληση στα ταμεία της ΕΛΣ, στα κεντρικά εκδοτήρια του Φεστιβάλ Αθηνών στο Σύνταγμα και ηλεκτρονικά στα aefestival.gr & viva.gr.

ΞΙΦΑΣΚΙΑ - ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ
Με 17μελή αποστολή η Ελλάδα

Με 17μελή αποστολή θα μετάσχει η Ελλάδα στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ξιφασκίας που θα διεξαχθεί στο Μιλάνο της Ιταλίας την περίοδο 22 - 30 Ιούλη ολοκληρώνοντας την αγωνιστική περίοδο στο άθλημα. Με τη διοργάνωση να θεωρείται ιδιαίτερα κομβική καθώς θα δώσει τους περισσότερους βαθμούς στους αθλητές στο κυνήγι των ορίων πρόκρισης για συμμετοχή στους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Παρίσι.

Η Ελλάδα θα δώσει για 29η φορά το «παρών» στον θεσμό με αποστολή που περιλαμβάνει 7 άνδρες και 10 γυναίκες, ενώ θα υπάρχει ομαδική συμμετοχή με την Εθνική σπάθης γυναικών.

Στο πρωτάθλημα των ανδρών θα πάρουν μέρος οι Δημήτρης Καφαταρίδης, Παναγιώτης Κοντοειδής, Βασίλης Πρεδάρης, Γιάννης Πρίφτης (σπάθη), Νίκος Κοντοχριστόπουλος, Αρτέμιος Τζοβάνης (ξίφος ασκήσεως) και Κωνσταντίνος Καραμπάσης (ξίφος μονομαχίας).

Στους αγώνες των γυναικών θα μετάσχουν οι: Δώρα Γκουντούρα, Δέσποινα Γεωργιάδου, Μαρίνα Παΐζη, Κλαίρη Μπένου (σπάθη), Κατερίνα Κοντοχριστοπούλου, Σταυρίνα Γαρυφάλλου (ξίφος ασκήσεως), Νεφέλη Ροδοπούλου, Ανδριάνα Θεοδωροπούλου, Νικόλ Χατζησαράντου και Φανή Βαρβέρη (ξίφος μονομαχίας). Οι τέσσερις αθλήτριες της σπάθης γυναικών θα αγωνιστούν και στο ομαδικό παιχνίδι.

ΜΟΥΝΤΟΜΠΑΣΚΕΤ 2023
Νέα απώλεια για την Εθνική

Εκτός για λόγους ξεκούρασης έθεσε τον εαυτό του ο Νικ Καλάθης

Συνεχίζονται οι απώλειες στην Εθνική ανδρών του μπάσκετ λίγο πριν από την κατάρτιση της αποστολής από τον ομοσπονδιακό τεχνικό, Δ. Ιτούδη, για την προετοιμασία ενόψει της συμμετοχής στο Μουντομπάσκετ (25/8 - 10/9) που θα διεξαχθεί στην Ασία (Φιλιππίνες, Ινδονησία, Ιαπωνία). Ετσι, πλέον εκτός Εθνικής έθεσε τον εαυτό του και ο Νικ Καλάθης. Ο διεθνής παίκτης ενημέρωσε τον ομοσπονδιακό τεχνικό πως αδυνατεί να συμμετάσχει στην αποστολή αφού χρειάζεται ξεκούραση από τις συνεχείς υποχρεώσεις. Με την απουσία του έμπειρου παίκτη να λογίζεται ως σημαντική απώλεια στην ομάδα και την προσπάθειά της για διάκριση στη διοργάνωση. Σημειώνεται ότι σε αντίστοιχη απόφαση είχε προχωρήσει λίγες βδομάδες πριν ο Κώστας Σλούκας, με τον κόουτς Δ. Ιτούδη να καλείται να καλύψει τα σημαντικά κενά που δημιουργούνται στην περιφέρεια της ομάδας, ιδιαίτερα από τη στιγμή που από την αποστολή έχει κοπεί και ο Τάιρελ Ντόρσεϊ. Παράλληλα, όσον αφορά τις συμμετοχές, στον ...αέρα εξακολουθούν να παραμένουν αυτές των Γιάννη και Κώστα Αντετοκούνμπο, που αντιμετώπισαν προβλήματα τραυματισμών το προηγούμενο διάστημα. Τις οριστικές κλήσεις για την έναρξη της προετοιμασίας αναμένεται να επισημοποιήσει ο κόουτς στις αρχές της επόμενης βδομάδας.

SUPER LEAGUE
Πρεμιέρα στα μέτρα των φαβορί

Χωρίς ντέρμπι η 1η αγωνιστική το διήμερο 19 - 20/8

Πρεμιέρα στα μέτρα των φαβορί έβγαλε η κλήρωση της Super League για τη νέα σεζόν του πρωταθλήματος, το οποίο είναι προγραμματισμένο να ξεκινήσει το διήμερο 19 - 20 Αυγούστου. Το πρόγραμμα της 1ης αγωνιστικής περιλαμβάνει παιχνίδι εντός έδρας για τα λεγόμενα φαβορί του πρωταθλήματος, που θεωρητικά τους δίνει τον πρώτο λόγο. Στα παιχνίδια που ξεχωρίζουν συγκαταλέγεται αυτό στο «Απ. Νικολαΐδης» μεταξύ του Παναθηναϊκού και του Ατρόμητου, αλλά και η κόντρα στην Κρήτη όπου ο ΟΦΗ θα υποδεχθεί τον Αρη, με τους δύο αντιπάλους να ξεκινούν τη χρονιά με κοινούς στόχους. Στη Ν. Φιλαδέλφεια κόντρα στον Παναιτωλικό θα ξεκινήσει τις υποχρεώσεις της η κάτοχος του νταμπλ ΑΕΚ, ενώ ο Ολυμπιακός θα υποδεχθεί κεκλεισμένων των θυρών (λόγω τιμωρίας) τον Πανσερραϊκό στο Φάληρο.

Οσον αφορά τα ντέρμπι της σεζόν, η αρχή γίνεται την 4η αγωνιστική και μάλιστα με διπλό ντέρμπι αφού η ΑΕΚ θα υποδεχτεί τον Ολυμπιακό και ο ΠΑΟΚ τον Αρη.

  • Αναλυτικά το πρόγραμμα της 1ης αγωνιστικής: ΑΕΚ - Παναιτωλικός, Βόλος - Λαμία, Ολυμπιακός - Πανσερραϊκός, ΟΦΗ - Αρης, Παναθηναϊκός - Ατρόμητος, ΠΑΟΚ - Αστέρας Τρίπολης, ΠΑΣ Γιάννινα - Κηφισιά. Οι ώρες και οι μέρες θα καθοριστούν από τη Λίγκα.
ΣΕΓΑΣ
Αναβολή στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Κ20

Μετά από εισήγηση των Επιτροπών Αγώνων και Υψηλού Αθλητισμού της Ομοσπονδίας, το Διοικητικό Συμβούλιο του ΣΕΓΑΣ αποφάσισε ομόφωνα την αναβολή του Πανελληνίου Πρωταθλήματος Ανδρών/Γυναικών Κ20, το οποίο ήταν προγραμματισμένο να γίνει στη Λάρισα στις 22 - 23/7.

Οπως αναφέρει η Ομοσπονδία, οι δύο Επιτροπές συνεδρίασαν χτες έκτακτα και αποφάσισαν να προτείνουν στο Διοικητικό Συμβούλιο την αναβολή της διοργάνωσης, λόγω των ακραίων καιρικών φαινομένων που θα επικρατούν το επόμενο διάστημα σε όλη τη χώρα και είναι πιθανό να θέσουν σε κίνδυνο την υγεία αθλητών και αθλητριών.

Πλέον ο ΣΕΓΑΣ θα αναζητήσει νέα ημερομηνία διεξαγωγής της διοργάνωσης με πιθανότερο σενάριο αυτή να διεξαχθεί τον Σεπτέμβρη.

UEFA SUPER CUP
Σύσκεψη για τα μέτρα ασφαλείας

Στο «Γ. Καραϊσκάκης» στις 16/8 η διεξαγωγή του τελικού

Τα μέτρα ασφαλείας που πρέπει να ληφθούν ενόψει του τελικού του Ευρωπαϊκού Super Cup, που θα διεξαχθεί στο «Γ. Καραϊσκάκης» στις 16 Αυγούστου, βρέθηκαν στο επίκεντρο σύσκεψης των αρμόδιων αρχών. Σημειώνεται πως το τρόπαιο θα διεκδικήσουν η νικήτρια του Champions League Μάντσεστερ Σίτι και η αντίστοιχη του Europa League Σεβίλλη.

Μεταξύ άλλων τέθηκε επί τάπητος το σχέδιο της Αστυνομίας για τα μέτρα ασφαλείας. Σύμφωνα με πληροφορίες, αυτά προβλέπουν τη συγκέντρωση πριν από την έναρξη του ματς των οπαδών της αγγλικής ομάδας στο Καλλιμάρμαρο Στάδιο και των αυτών της ισπανικής ομάδας στην πλατεία Καραϊσκάκη.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ