ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 19 Ιούλη 2023
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΑ ΚΑΙ ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΚΟΜΜΑΤΑ
Να σταματήσει η επέμβαση στο ΚΚ Βενεζουέλας

Ανοιχτή επιστολή στον Πρόεδρο της χώρας Ν. Μαδούρο

Ανοικτή επιστολή προς τον Πρόεδρο της Βενεζουέλας και πρόεδρο του κυβερνώντος Ενωμένου Σοσιαλιστικού Κόμματος Νικολάς Μαδούρο απέστειλαν 32 Κομμουνιστικά και Εργατικά Κόμματα, από όλο τον κόσμο, απαιτώντας να σταματήσουν αμέσως όλες οι ενέργειες υπονόμευσης και επέμβασης στο εσωτερικό του ΚΚ Βενεζουέλας. Το τελευταίο διάστημα το κυβερνών σοσιαλδημοκρατικό κόμμα κλιμακώνει την επίθεση, αξιοποιώντας μια μισθωμένη ομάδα στην υπηρεσία του PSUV, με στόχο τη δικαστική επέμβαση στο εσωτερικό του ΚΚ, που στις 10 Ιούλη ζήτησε από το Ανώτατο Δικαστήριο τη δικαστική παρέμβαση για τον ορισμό νέας ηγεσίας, και αναμένεται η απόφασή του.

Στην επιστολή σημειώνεται: «Τα κόμματά μας σταθερά καταδικάζουν την ιμπεριαλιστική επιθετικότητα και τις κυρώσεις των ΗΠΑ και των συμμάχων τους ενάντια στη Βενεζουέλα και εκφράζουμε ανυποχώρητα την αλληλεγγύη μας στον βενεζουελάνικο λαό.

Εδώ και μήνες, παρακολουθούμε με μεγάλη ανησυχία την πορεία κλιμάκωσης της επέμβασης στις εσωτερικές υποθέσεις του Κομμουνιστικού Κόμματος Βενεζουέλας, διαδικασία που στηρίζεται ανοικτά και από στελέχη του κόμματός σας. Ηδη δεκάδες κόμματα έχουμε τοποθετηθεί με κοινές ανακοινώσεις και άλλες πρωτοβουλίες απορρίπτοντας αυτές τις ενέργειες.

Με αυτήν μας την ανοικτή επιστολή απαιτούμε να σταματήσουν αμέσως όλες οι ενέργειες υπονόμευσης και επέμβασης στις εσωτερικές υποθέσεις του Κομμουνιστικού Κόμματος Βενεζουέλας που προωθούνται σε εντελώς ανυπόστατη βάση.

Εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στο Κομμουνιστικό Κόμμα Βενεζουέλας και στους αγώνες του για την υπεράσπιση των συμφερόντων και των δικαιωμάτων της εργατικής τάξης και του λαού της Βενεζουέλας.

Με εκτίμηση».

Την επιστολή υπογράφουν τα εξής κόμματα:

  • ΚΚ Αλβανίας
  • ΚΚ Αρμενίας
  • ΚΕ Αυστρίας
  • ΚΚ Βενεζουέλας
  • ΚΚ Βρετανίας
  • Γερμανικό ΚΚ
  • ΚΚΕ
  • ΚΚ Ιρακινού Κουρδιστάν
  • Ιρακινό ΚΚ
  • Τουντέχ (Ιράν)
  • ΚΕ Ιρλανδίας
  • ΚΚ Ιρλανδίας
  • ΚΚ Εργαζομένων Ισπανίας
  • Κόμμα Κομμουνιστές της Καταλονίας (Ισπανία)
  • Σοσιαλιστικό Κίνημα Καζακστάν
  • Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα Κροατίας
  • Λιβανέζικο ΚΚ
  • ΚΚ Μάλτας
  • ΚΚ Μεξικού
  • Νέο ΚΚ Ολλανδίας
  • ΕΚ Ουκρανίας
  • ΚΚ Ουκρανίας
  • ΚΚ Πακιστάν
  • Παλαιστινιακό ΚΚ
  • Κόμμα Λαού Παλαιστίνης
  • Παραγουάνικο ΚΚ
  • Κόμμα Κομμουνιστές της Σερβίας
  • ΚΚ Σουαζιλάνδης
  • ΚΚ Σουηδίας
  • Συριακό ΚΚ
  • ΚΚ Τουρκίας
  • ΚΚ Βοημίας - Μοραβίας (Τσεχία)
ΗΠΑ - ΝΟΤΙΑ ΚΟΡΕΑ
Ανεβαίνει η αντιπαράθεση με τη Β. Κορέα

Αμερικανικό πυρηνικό υποβρύχιο στην περιοχή και συνεδρίαση Πυρηνικής Συμβουλευτικής Ομάδας

Το πυρηνικό υποβρύχιο των ΗΠΑ «USS Kentucky»
Το πυρηνικό υποβρύχιο των ΗΠΑ «USS Kentucky»
Το αμερικανικό υποβρύχιο, ικανό να φέρει πυρηνικούς βαλλιστικούς πυραύλους, που είχε προαναγγελθεί και αναμενόταν, κατέφτασε χτες στη Νότια Κορέα, καθώς Ουάσιγκτον και Σεούλ ξεκίνησαν τις συνομιλίες για πυρηνική «συνεργασία» με την ανάπτυξη αμερικανικών πυρηνικών και άλλων στρατηγικών όπλων, ως «αποτροπή» απέναντι στη Βόρεια Κορέα. Σύμφωνα με το νοτιοκορεατικό υπουργείο Αμυνας, πρόκειται για το υποβρύχιο «USS Kentucky».

Και οι τελευταίες αυτές εξελίξεις - μετά από ένα μπαράζ κοινών στρατιωτικών ασκήσεων Νότιας Κορέας-ΗΠΑ, δοκιμής διηπειρωτικού πυραύλου από τη Βόρεια Κορέα κ.ά. - σηματοδοτούν την ένταση του ανταγωνισμού ΗΠΑ-Κίνας στο «καυτό μέτωπο» της Κορεατικής Χερσονήσου.

«Αυτή τη στιγμή ένα αμερικανικό πυρηνικό υποβρύχιο ελλιμενίζεται στο Μπουσάν. Είναι η πρώτη επίσκεψη αμερικανικού πυρηνικού υποβρυχίου εδώ και δεκαετίες», δήλωσε ο συντονιστής για τον Ινδο-Ειρηνικό στον Λευκό Οίκο, Κερτ Κάμπελ, ο οποίος συμμετείχε στην πρώτη συζήτηση της Πυρηνικής Συμβουλευτικής Ομάδας (NCG) με αξιωματούχους της Νότιας Κορέας.

Η Ομάδα έχει στόχο τον «καλύτερο συντονισμό μιας συμμαχικής πυρηνικής απάντησης σε περίπτωση πολέμου με τη Βόρεια Κορέα», εν μέσω εκκλήσεων της Νότιας Κορέας για δικά της πυρηνικά όπλα, κάτι που απορρίπτει η Ουάσιγκτον.

Οπως τόνισε ο Κάμπελ, ο ελλιμενισμός του υποβρυχίου που μπορεί να φέρει πυρηνικούς πυραύλους δείχνει την «αμερικανική δέσμευση για την Αμυνα της Νότιας Κορέας», την ώρα που οι ΗΠΑ έχουν «δεσμευτεί» να αναπτύξουν περισσότερα στρατηγικά όπλα, όπως αεροπλανοφόρα, υποβρύχια και βομβαρδιστικά μεγάλου βεληνεκούς στη Νότια Κορέα έναντι της Βόρειας Κορέας.

Στο μεταξύ, ο αναπληρωτής σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας της Νότιας Κορέας, Κιμ Τάε-χιο, είπε ότι οι συζητήσεις της Πυρηνικής Συμβουλευτικής Ομάδας είναι αρκετές για να διασφαλιστεί πως «δεν υπάρχει ανάγκη» για τη Νότια Κορέα να αναπτύξει δικά της πυρηνικά όπλα.

Οι δύο πλευρές συμφώνησαν να διευκολύνουν την ανταλλαγή πληροφοριών με τη δημιουργία ενός ασφαλούς δικτύου επικοινωνίας, αλλά και τον συντονισμό και τον σχεδιασμό σε περίπτωση πυρηνικής επίθεσης της Βόρειας Κορέας, η οποία θα αντιμετωπίσει μια «συντριπτική» συμμαχική απάντηση, είπε ο Κιμ Τάε-χιο.

ΗΠΑ και Νότια Κορέα θα αναπτύξουν επίσης «επιχειρήσεις, ασκήσεις, προσομοιώσεις, εκπαιδεύσεις και επενδυτικές δραστηριότητες» για να ενισχύσουν τις ικανότητες πυρηνικής αποτροπής και αντίδρασης στην Κορεατική Χερσόνησο, σύμφωνα με κοινή δήλωση που δημοσιεύτηκε μετά τη συνάντηση.

Η Βόρεια Κορέα, η οποία εκτόξευσε διηπειρωτικό βαλλιστικό πύραυλο (ICBM) την περασμένη βδομάδα, καταδίκασε την Πυρηνική Συμβουλευτική Ομάδα ΗΠΑ - Νότιας Κορέας, λέγοντας ότι «συζητά ανοιχτά τη χρήση πυρηνικών πυραύλων» και «προειδοποίησε» για τα «συμμαχικά σχέδια επίδειξης στρατιωτικής δύναμης».

Παράλληλα, ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου, Τζέικ Σάλιβαν, εκτίμησε ότι η Βόρεια Κορέα «θα πραγματοποιήσει την έβδομη πυρηνική δοκιμή της». «Δεν βλέπω κάποια ένδειξη ότι αυτό θα γίνει σύντομα», όμως «δεν θα αποτελούσε έκπληξη εάν η Βόρεια Κορέα προχωρούσε σε άλλη μία πυρηνική δοκιμή». Επισήμανε ότι εδώ και πολλά χρόνια η Πιονγιάνγκ εξελίσσει τις δυνατότητές της όσον αφορά τους διηπειρωτικούς πυραύλους και «θα συνεχίσει να το κάνει».

Ο Σάλιβαν είπε πάντως ότι η Ουάσιγκτον είναι «έτοιμη να καθίσει και να συζητήσει χωρίς προϋποθέσεις το πυρηνικό πρόγραμμα» της Βόρειας Κορέας.

Να σημειωθεί ότι χτες έγινε γνωστό πως ο Αμερικανός υπήκοος που πέρασε τα σύνορα στη Βόρεια Κορέα χωρίς άδεια, ήταν Αμερικανός στρατιώτης, δήλωσε Αμερικανός αξιωματούχος. Ο άνδρας συνελήφθη κατά τη διάρκεια μιας περιοδείας στην Κοινή Περιοχή Ασφαλείας και διέσχισε τη Στρατιωτική Γραμμή Οριοθέτησης που χωρίζει τη Βόρεια και τη Νότια Κορέα, ανέφερε η Διοίκηση των Ηνωμένων Εθνών.

ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΑ...
ΝΑΤΟικός «κυματισμός» στα Ελληνοτουρκικά

Το Βίλνιους, πρωτεύουσα της Λιθουανίας, όπου πραγματοποιήθηκε η τελευταία Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ, φέρεται κατά μια εκδοχή να προέρχεται από τη λέξη «κύμα», που αποδίδεται στον ποταμό Βίλνι της πόλης. Και αλήθεια είναι πως η συνάντηση του πρωθυπουργού, Κυρ. Μητσοτάκη, με τον Πρόεδρο της Τουρκίας, Ρ. Τ. Ερντογάν, στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ, χαρακτηρίστηκε από έναν NATOικό «κυματισμό» στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Εναν «κυματισμό» διεύρυνσης του ιμπεριαλιστικού οργανισμού του ΝΑΤΟ και ομοψυχίας απέναντι στις απειλές της Ρωσίας και της Κίνας στον πόλεμο της Ουκρανίας, όπου η τελευταία παίζει τον ρόλο του αφρού στη NATOική παλίρροια.

* * *

Ετσι, όχι μόνο ο Ερντογάν ανακάλεσε τη στάση του απέναντι στη Σουηδία για χάρη της ΝΑΤΟικής διεύρυνσης, αφού έλαβε διάφορα ανταλλάγματα, αλλά και ο Κυρ. Μητσοτάκης πάτησε το κουμπί της επανεκκίνησης των ελληνοτουρκικών σχέσεων. Οι δύο κυβερνήσεις στήνουν γέφυρα ώστε να επιταχυνθεί το επικίνδυνο ελληνοτουρκικό παζάρι. Πολλά και βασανιστικά τα ερωτήματα για το τι πράγματι θυσιάστηκε στα θεμέλια της νέας γέφυρας «για το καλό» της ενότητας της νοτιοανατολικής πτέρυγας του ΝΑΤΟ και των επιχειρηματικών συμφερόντων.

Ωστόσο, ήδη γνωρίζουμε ότι το τελευταίο χρονικό διάστημα επιχειρήθηκε, ειδικά από την κυβέρνηση της ΝΔ, να καλλιεργηθεί εφησυχασμός ότι υπάρχει καλό κλίμα μεταξύ των δύο κυβερνήσεων και ότι ξεκινά ειλικρινής συζήτηση. Κανένας όμως «οδικός χάρτης» ή ΜΟΕ δεν μπορεί να ακυρώσει τους ανταγωνισμούς ανάμεσα στις αστικές τάξεις, μέσα στους οποίους η ισχυρότερη πλευρά απλώνει όλη την γκάμα των διεκδικήσεών της, από την αποστρατικοποίηση των ελληνικών νησιών έως την αμφισβήτηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων και της ίδιας της κυριαρχίας της χώρας μας.

* * *

Το γεγονός ότι η συνάντηση πραγματοποιήθηκε σε μια περίοδο που το ΝΑΤΟ συγκεντρώνει δυνάμεις απέναντι στη Ρωσία και την Κίνα δείχνει ότι κάτι βρωμάει. Αυτό γιατί οι ευρωατλαντικοί σύμμαχοι, στον ανταγωνισμό τους με την Κίνα και τη Ρωσία, θεωρούν την Τουρκία στρατηγικό σύμμαχο, τη θέλουν στο δυτικό στρατόπεδο και χρησιμοποιούν όλα τα μέσα για να την τραβήξουν από τη ρωσική επιρροή.

Η Τουρκία, που είναι μεταξύ των ισχυρότερων στρατιωτικών δυνάμεων του ΝΑΤΟ, διατηρεί υψηλού επιπέδου οικονομικές και πολιτικές σχέσεις και στρατιωτικές συναλλαγές με τις ΗΠΑ, τη Γερμανία, την Ιταλία, την Ισπανία και γενικότερα με την ΕΕ και αυτά καθορίζουν τη στάση αυτών των δυνάμεων και στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

* * *

Οι εξελίξεις, μετά την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία, δείχνουν πως η αστική τάξη της Τουρκίας ενισχύει τη θέση της. Κάθε δήλωση τυπικής συμπάθειας εκπροσώπων των ΗΠΑ και της ΕΕ, π.χ., έναντι τουρκικών απειλών ή κινήσεων, καταλήγει στο γνωστό «να τα βρουν οι δύο πλευρές». Αυτή η πρακτική είναι ακόμα πιο έντονη κατά τη διάρκεια του ιμπεριαλιστικού πολέμου στην Ουκρανία, καθώς η άρχουσα τάξη της Τουρκίας αναβαθμίζει πολύμορφα τον ρόλο της και παίζει σε διπλό ταμπλό.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, η τουρκική αστική τάξη αξιοποιεί την οικονομική και στρατιωτική της δύναμη και ενισχύει τις διεκδικήσεις, τις απειλές για ζητήματα που αφορούν ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα, ακόμα και την κυριαρχία των νησιών. Καιροφυλακτεί ο οδυνηρός συμβιβασμός, με ή χωρίς προσφυγή στο Δικαστήριο της Χάγης, για τη διχοτόμηση και συνεκμετάλλευση του Αιγαίου, με παρέμβαση των ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και ΕΕ, προς όφελος των ενεργειακών ομίλων και σε βάρος των δύο λαών και του περιβάλλοντος, μια εξέλιξη που μπορεί να ναρκοθετήσει το μέλλον τους.

* * *

Κόντρα σε μια τέτοια εξέλιξη στέκεται το ΚΚΕ, που καλεί την εργατική τάξη και τα άλλα λαϊκά στρώματα να δυναμώσουν την πάλη τους ενάντια στους σχεδιασμούς των αστικών τάξεων και των ιμπεριαλιστικών ενώσεων, ενάντια σε κάθε αλλαγή συνόρων και συνθηκών που τα έχουν καθορίσει, για την απεμπλοκή της χώρας από τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, το κλείσιμο των αμερικανικών βάσεων στη χώρα μας, ενάντια στον εθνικισμό και στον ρατσισμό, για να φτάσει το μήνυμα πως οι γείτονες λαοί επιθυμούν και διεκδικούν να ζήσουν ειρηνικά!

(Αναδημοσιεύεται από την εφημερίδα «Το ΠΑΡΟΝ»)


Ελισαίος ΒΑΓΕΝΑΣ
Μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και υπεύθυνος του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων της ΚΕ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ