ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 19 Ιούλη 2023
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Στη Βουλή το νομοσχέδιο για την ψήφο των αποδήμων που αλλοιώνει το εκλογικό σώμα

Eurokinissi

Κατατέθηκε το βράδυ της Δευτέρας στη Βουλή και αναμένεται να τεθεί προς ψήφιση μέσα στην ερχόμενη βδομάδα το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών με τίτλο «Αρση περιορισμών για την εγγραφή στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους εκλογέων εξωτερικού», με το οποίο αίρονται όλες οι προϋποθέσεις για τη συμμετοχή των Ελλήνων του εξωτερικού στις εθνικές εκλογές.

Με το νομοσχέδιο διευρύνεται ανυπολόγιστα το εκλογικό σώμα και διαμορφώνονται προϋποθέσεις για καταλυτική αλλοίωση του εκλογικού σώματος και για αντίστοιχη επίδραση στο εκλογικό αποτέλεσμα, με την κυβέρνηση να επιδιώκει να αξιοποιήσει τη μάζα των απόδημων ψηφοθηρικά ως πολιτική εφεδρεία και με την ενεργή παρέμβαση των οικονομικών λόμπι - εφοπλιστών και άλλων σχετικών μηχανισμών.

Το ΚΚΕ έχει εκφράσει την αντίθεσή του στο να διαμορφωθεί ένα εκλογικό σώμα το οποίο, χωρίς να έχει ουσιαστικούς δεσμούς με την Ελλάδα, γνώση των κοινωνικών και οικονομικών εξελίξεων, θα επηρεάζει τις πολιτικές εξελίξεις στον τόπο, δίχως να βιώνει το αποτέλεσμα αυτών.

Για τον λόγο αυτόν, από το 2019 είχε θέσει ως όρους για τη συμμετοχή των Ελλήνων του εξωτερικού στις εκλογές την πιστοποίηση υλικών δεσμών με τη χώρα, ελάχιστο χρόνο παραμονής στην Ελλάδα και μέγιστο χρόνο απουσίας, καθώς και την αυτοπρόσωπη άσκηση των δικαιωμάτων τους στα εκλογικά κέντρα. Οι προτάσεις αυτές του ΚΚΕ καλύπτουν και με το παραπάνω όσους έφυγαν ειδικά τα χρόνια της κρίσης, αλλά και πιο πίσω, διαμορφώνοντας ένα εκλογικό σώμα που προσομοιάζει με τις συνθήκες ζωής του ελληνικού λαού στο εσωτερικό, αλλά και με τις ειδικές συνθήκες της μετανάστευσης.

Το κυβερνητικό νομοσχέδιο στηρίζεται στην αντιδραστική θέση για το δίκαιο του αίματος, δημιουργώντας επιπλέον δικαιώματα με μόνη προϋπόθεση την ύπαρξη της ιθαγένειας. Ενισχύεται έτσι η βαθιά αντιδραστική αντίληψη ότι ο Ελληνας πολίτης δεν προσδιορίζεται από τους κοινωνικούς και οικονομικούς δεσμούς με τη χώρα του, αλλά από τα γονίδιά του.

Η υποκρισία της κυβέρνησης, που τάχα κόπτεται για την ψήφο των αποδήμων, αποδεικνύεται κι απ' το γεγονός ότι εσκεμμένα δεν πήρε κανένα μέτρο για την εγγραφή στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους από το 2019. Είναι χαρακτηριστικό ότι έξι μήνες πριν τις εκλογές οι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους ήταν περίπου 10.000, πριν τις εκλογές του Μάη έφτασαν τους 22.856, στις εκλογές του Ιούνη τους 25.611 και τελικά ψήφισαν 17.370.

Επιπλέον, δεν πήρε κανένα μέτρο για να μπορέσουν να ψηφίσουν αυτοί που εγγράφηκαν τελικά, αφού, με τη δικαιολογία της υποχρεωτικής συγκρότησης τμημάτων άνω των 40 ατόμων, τους ανάγκαζε να αλλάξουν δυο και τρεις χώρες για να ψηφίσουν, π.χ. από τη Βραζιλία ή την Αργεντινή έπρεπε να πάνε στις ΗΠΑ και από την Κίνα στη Νότια Κορέα.

Παραπέρα η κυβέρνηση δεν κούνησε ούτε το μικρό της δαχτυλάκι για να εξασφαλιστεί ότι οι εργαζόμενοι στον τουρισμό θα μπορούσαν απρόσκοπτα να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα.

«Επαυξάνει» η Κωνσταντοπούλου

Η πρώτη απόπειρα αλλαγής του νόμου είχε γίνει το 2021, ωστόσο οι ψήφοι τότε της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και της Ελληνικής Λύσης ήταν 190, δηλαδή δεν συγκέντρωσαν την πλειοψηφία των 200 βουλευτών που απαιτούνται για την αλλαγή του νόμου. Τώρα σύμφωνα με δηλώσεις της υπουργού Εσωτερικών, Ν. Κεραμέως, «όλοι αυτοί μαζί είμαστε 202», επομένως το νομοσχέδιο περνάει.

Εξάλλου, φέρεται να υπάρχουν και άλλοι «πρόθυμοι» όπως έδειξαν και οι τοποθετήσεις τους στη Βουλή στις προγραμματικές, αλλά και η προχτεσινή συνάντηση της Ζ. Κωνσταντοπούλου με την υπουργό Εσωτερικών Νίκη Κεραμέως, κατά τη διάρκεια της οποίας η επικεφαλής της Πλεύσης Ελευθερίας επαύξησε για τις αντιδραστικές ρυθμίσεις που φέρνει η κυβέρνηση, λέγοντας ότι «μέχρι στιγμής η κυβερνητική πρωτοβουλία περιλαμβάνει τους ήδη εγγεγραμμένους στους εκλογικούς καταλόγους» και ότι «η Πλεύση Ελευθερίας προτείνει τη διεύρυνση αυτής της πρόβλεψης, ώστε όλοι οι συμπολίτες μας, όλοι οι συμπατριώτες μας που επιθυμούν να ψηφίσουν και δεν μπορούν, να καταφέρουν επιτέλους να συμμετέχουν στη δημοκρατική διαδικασία».

Αρση ασυλίας της Ρένας Δούρου

Την άρση ασυλίας της βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Ρ. Δούρου αποφάσισε χτες ομόφωνα η Ολομέλεια της Βουλής, κάνοντας δεκτό το αίτημά της, όσο και το αίτημα της εισαγγελικής αρχής, καθώς η βουλευτής είναι ανάμεσα στους κατηγορούμενους της δίκης για τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι. Το σχετικό αίτημα του εισαγγελέα έφτασε στη Βουλή την περασμένη Παρασκευή.

Ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιάννης Γκιόκας, παίρνοντας τον λόγο στην Ολομέλεια ως κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος, επισήμανε ότι «είναι αυτονόητη η θέση» και η «σύμφωνη γνώμη του ΚΚΕ» για την άρση ασυλίας της Ρ. Δούρου, επισημαίνοντας ότι «πρόκειται για μια υπόθεση προφανώς που δεν σχετίζεται με βουλευτικά καθήκοντα και επίσης λαμβάνεται υπόψιν και το αίτημα, η βούληση της κ. Δούρου».

Διευκρίνισε ωστόσο, όσον αφορά τη διαδικασία που ακολουθήθηκε, ότι «μόνο κατ' εξαίρεση γίνεται αποδεκτό το γεγονός ότι στη συγκεκριμένη υπόθεση παρακάμφθηκε η Επιτροπή Δεοντολογίας της Βουλής. Δεν θα γίνει ανεκτό από δω και στο εξής».

Ο Γ. Γκιόκας ανέδειξε τις πολιτικές ευθύνες, τις διαχρονικές κυβερνητικές ευθύνες όσον αφορά τη διαχείριση αλλά και τις συνέπειες της καταστροφής, τονίζοντας πως «σε λίγες μέρες συμπληρώνονται πέντε χρόνια από την καταστροφή στο Μάτι και οι κάτοικοι εκεί ακόμη δεν έχουν ξαναφτιάξει τις ζωές και τα σπίτια τους, έρχονται αντιμέτωποι με ένα ειδικό πολεοδομικό σχέδιο που δεν ανταποκρίνεται σε καμία περίπτωση στις ανάγκες και στα αιτήματά τους, και το Δημόσιο, αυτήν τη στιγμή που μιλάμε, ασκεί αγωγές κατά αποφάσεων που δικαιώνουν και επιδικάζουν αποζημιώσεις σε πληγέντες».

Πρόσθεσε πως «από την προηγούμενη κοινοβουλευτική θητεία εμείς είχαμε ζητήσει το Δημόσιο να παραιτηθεί από ένδικα μέσα και αν χρειάζεται να υπάρχει και νομοθετική ρύθμιση γι' αυτόν τον σκοπό. Αρα μιλάμε για συγκεκριμένες πολιτικές ευθύνες, που προφανώς δεν αφορούν μόνο το Μάτι, αφορούν συνολικά την Ανατολική Αττική, την Αττική, όλη την Ελλάδα με τις καταστροφές που και αυτές τις μέρες βλέπουμε να συμβαίνουν - Κουβαράς, Κερατέα, Λαγονήσι, Σαρωνίδα, Δερβενοχώρια, παντού - ως αποτέλεσμα των τραγικών ελλείψεων στην πρόληψη, στον σχεδιασμό, στα κενά στην Πυροσβεστική και στη Δασική Υπηρεσία. Αυτά είναι τα μεγάλα ζητήματα».

«Ολα αυτά - συνέχισε - πολλές φορές τα έχει επισημάνει το ΚΚΕ και δεν μπορούν να κρύβονται κάτω από το βολικό άλλοθι της κλιματικής κρίσης και της κλιματικής αλλαγής, που θα απαιτούσε ακόμη περισσότερα μέτρα από τη μεριά του κράτους και των κυβερνήσεων για την αντιμετώπιση τέτοιων καταστροφών».


ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ
Αποχαιρετά τον Ανδρέα Αντωνόπουλο

Σύντροφοι, συγγενείς και φίλοι αποχαιρετούν σήμερα στις 10.30 π.μ. στο Α' Νεκροταφείο Πατρών τον σύντροφο Ανδρέα Αντωνόπουλο, που «έφυγε» πρόωρα από τη ζωή, μετά από πολύμηνη μάχη με τα προβλήματα υγείας που αντιμετώπιζε.

Με μεγάλη θλίψη και πόνο η Πανελλαδική Γραμματεία του ΠΑΜΕ αποχαιρετά τον Ανδρέα Αντωνόπουλο, ιδρυτικό μέλος του ΠΑΜΕ. Οπως αναφέρει:

«Ο συνάδελφος Ανδρέας γεννήθηκε το 1958 στο χωριό Αρλα Αχαΐας. Από πολύ νωρίς στη ζωή του και ως μαθητής του νυχτερινού γυμνασίου Πατρών, συμμετείχε στους εργατικούς - λαϊκούς αγώνες στην Πάτρα.

Ο συνάδελφός μας με πλούσια συνδικαλιστική δράση ήταν από τα ιδρυτικά μέλη του ΠΑΜΕ. Βρέθηκε μπροστά στους αγώνες για το μεροκάματο, για την ασφάλιση, για ό,τι αφορά και απασχολεί την κάθε εργατική - λαϊκή οικογένεια. Συνέβαλε με όλες του τις δυνάμεις στον αγώνα για το δίκιο της εργατικής τάξης και των εργαζομένων του κλάδου του ως πρόεδρος και μέλος της Διοίκησης του Συνδικάτου Οικοδόμων Πάτρας, μέλος της Διοίκησης της Ομοσπονδίας Οικοδόμων Ελλάδας και της Διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Πάτρας.

Η πολιτική δράση του, η ανεξάντλητη προσφορά του στους κοινωνικούς αγώνες πλάι στον εργαζόμενο λαό συνεχίστηκε όλα αυτά τα χρόνια και έως το τέλος της ζωής του, έχοντας θέσεις ευθύνης στην Τοπική Διοίκηση στον δήμο της Πάτρας.

Ο συνάδελφος Ανδρέας αφήνει κληρονομιά σε όλους μας το παράδειγμα της αταλάντευτης, αγωνιστικής ζωής. Το ΠΑΜΕ εκφράζει τα θερμά του συλλυπητήρια στη γυναίκα του Μαρία, την κόρη του Νίκα, σε όλους τους οικείους και τους συναδέλφους του».

Σε αντίστοιχες ανακοινώσεις τους, τον Ανδρέα Αντωνόπουλο αποχαιρετούν η Ομοσπονδία Οικοδόμων Ελλάδας και το Συνδικάτο Οικοδόμων Πάτρας.

  • Ο δήμαρχος, τα μέλη της δημοτικής αρχής, οι εκλεγμένοι με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» στο Δημοτικό Συμβούλιο του δήμου Πατρέων, κάνοντας πράξη την τελευταία επιθυμία του συντρόφου Ανδρέα Αντωνόπουλου, συγκέντρωσαν στη μνήμη του και προσφέρουν, αντί στεφάνου, για την ενίσχυση του ΚΚΕ, που ο σ. Ανδρέας υπηρέτησε σε όλη τη ζωή του, 2.000 ευρώ.
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Η βιασύνη της κυβέρνησης για την «ψήφο των αποδήμων» ίσως υπηρετεί κι άλλους στόχους

Σε σχόλιό του σχετικά με το νομοσχέδιο για την ψήφο των αποδήμων, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ τονίζει:

«Η βιασύνη της κυβέρνησης της ΝΔ να φέρει προς ψήφιση στη Βουλή το λεγόμενο "νομοσχέδιο για την ψήφο των αποδήμων", αίροντας κάθε περιορισμό και εντάσσοντας σε αυτό ακόμη και ψηφοφόρους που δεν έχουν κανέναν οικονομικό και κοινωνικό δεσμό με την Ελλάδα και ως εκ τούτου δεν υφίστανται καμία απολύτως συνέπεια από την όποια πολιτική τους επιλογή, πέρα από κίνηση ψηφοθηρική, ίσως υπηρετεί κι άλλους στόχους. Ισως συνδέεται και με την άλλη βιασύνη της, δηλαδή τον σχεδιασμό να προχωρήσει τις επικίνδυνες διευθετήσεις στα Ελληνοτουρκικά με αμερικανοΝΑΤΟική εποπτεία, αναζητώντας πολιτικές εφεδρείες και παίζοντας απαράδεκτα παιχνίδια στις πλάτες και των ομογενών».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ