ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 19 Ιούλη 2023
Σελ. /24
ΥΓΕΙΑ
ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΩΝ
Στελέχωση τώρα του ΕΚΑΒ, απόσυρση της αντιεπιστημονικής ΠΝΠ

Παράσταση διαμαρτυρίας χτες στην κεντρική υπηρεσία του ΕΚΑΒ στην Αθήνα

Η ένδεια σε πληρώματα και ασθενοφόρα, η παράδοση των δευτερογενών διακομιδών και εξιτηρίων στον ιδιωτικό τομέα, η εφαρμογή της αντιεπιστημονικής και επικίνδυνης Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ), αντί για άμεση πρόσληψη, με επείγουσες διαδικασίες, όλων των άνεργων και ετεροαπασχολούμενων αποφοίτων των Σχολών Διασωστών, τέθηκαν κατά τη διάρκεια της χτεσινής παράστασης διαμαρτυρίας που οργάνωσαν τα Σωματεία Εργαζομένων στα Νοσοκομεία ΚΑΤ, ΘΡΙΑΣΙΟ, «ΜΕΤΑΞΑ», ΨΝΑ ΔΑΦΝΙ, Σωματείο Εργαζομένων στο Παράρτημα Προστασίας Παιδιού «ΜΗΤΕΡΑ» στην κεντρική υπηρεσία του ΕΚΑΒ.

Σύμφωνα με τη διοίκηση του ΕΚΑΒ, μόλις 5 - 6 ασθενοφόρα στη βάρδια εξυπηρετούν τα εξιτήρια των χρονίως πασχόντων στο Λεκανοπέδιο Αττικής, ενώ «για να πεις ότι εξυπηρετούνται όλα, θα έπρεπε να έχεις τα υπερδιπλάσια». «Τα νοσοκομεία πρέπει να έχουν τα δικά τους ασθενοφόρα και να βρουν τρόπο να τα στελεχώσουν», ήταν η απάντηση της διοίκησης του ΕΚΑΒ, με τους εργαζόμενους να υπενθυμίζουν ότι οι οργανικές θέσεις των οδηγών ασθενοφόρων καταργήθηκαν από τη συγκυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ. Οσο για την παράδοση των δευτερογενών διακομιδών σε ιδιώτες από τις διοικήσεις των νοσοκομείων, π.χ. ΚΑΤ, αρνήθηκε να σχολιάσει με τη δικαιολογία ότι «οι διοικήσεις εφαρμόζουν τον νόμο», για να εισπράξει την απάντηση: «Οι μεγαλύτερες αδικίες διαπράττονται βάσει νόμου».

Η προσχηματική προκήρυξη επικουρικών θέσεων και η αδυναμία να καλυφθούν οι πάγιες ανάγκες επιβεβαιώθηκαν και κατά τη διάρκεια της πανδημίας, όπου το ΕΚΑΒ θεωρήθηκε «ευνοημένη υπηρεσία» αφού εγκρίθηκαν πανελλαδικά 1.300 προσλήψεις επικουρικών - εργαζομένων με ημερομηνία λήξης, με μισθούς-ψίχουλα και χωρίς δικαιώματα - μαρτυρώντας την ένδεια που επικρατεί και διαιωνίζεται στην άμεση βοήθεια. Οπως αναφέρθηκε, όσες φορές άνοιξε η πλατφόρμα οι αιτήσεις ήταν κατά μέσο όρο 711, σχεδόν το 50%, τόσο στην Αθήνα που είχαν ανοίξει 300 θέσεις και έγιναν κάτω από 200 αιτήσεις, όσο και στα νησιά, στη Χαλκιδική κ.α. Κι αυτό γιατί με τους όρους που γίνονται οι προσλήψεις «ούτε απέξω δεν περνάει ο άλλος που ψάχνει για δουλειά». Υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση, προκειμένου να λειτουργήσει πυροσβεστικά στις αντιδράσεις που προκαλεί ο θάνατος πολιτών που ξεψύχησαν περιμένοντας μάταια ασθενοφόρο, ανακοίνωσε προχτές την πρόσληψη 250 μελών επικουρικών πληρωμάτων στην Αττική με διετείς συμβάσεις... Κι όλα αυτά τη στιγμή που οι απόφοιτοι της διετούς σχολής του ΕΚΑΒ που περιμένουν πρόσληψη ξεπερνούν τις 2.500.

Σύμφωνα με την πρόταση της διοίκησης, θα πρέπει να γίνουν τουλάχιστον 850 προσλήψεις μόνιμου προσωπικού για να στελεχώσουν τους ήδη υπάρχοντες τομείς του ΕΚΑΒ, οι οποίοι είναι 126 σε όλη την Ελλάδα. Δηλαδή, «για να βγαίνει σε κάθε τομέα δεύτερο ασθενοφόρο και να πέσει ο χρόνος αναμονής στα 12 λεπτά». Οχι για να αναπτυχθούν νέοι τομείς.

Σχετικά με τη μελέτη - πρόταση να πάρει το ΕΚΑΒ και τα ασθενοφόρα των Κέντρων Υγείας: Πανελλαδικά από τα 230 Κέντρα Υγείας μόνο τα 180 διαθέτουν ασθενοφόρο (σε πολλές περιπτώσεις παλαιού τύπου, μη λειτουργικά) και προσωπικό που σε κάποιες περιπτώσεις επαρκεί για μια μόνο βάρδια (από 1 - 5 οδηγούς). «Ακόμα και αν αυτά τα ασθενοφόρα και οι εργαζόμενοι έρχονταν κάτω από την "ομπρέλα" του ΕΚΑΒ, χρειάζονται τουλάχιστον 1.300 προσλήψεις για να αναπτυχθούν οι τομείς του ΕΚΑΒ».

Η αντιπροσωπεία επανέλαβε την απαίτηση για απόσυρση της ΠΝΠ σημειώνοντας ότι είναι επικίνδυνη για ασθενείς και εργαζόμενους, με τη διοίκηση του ΕΚΑΒ να αναγνωρίζει ότι πράγματι «δεν διορθώνει κάτι», επισημαίνοντας ότι όλα τα ασθενοφόρα πρέπει να στελεχώνονται με πληρώματα επείγουσας προνοσοκομειακής φροντίδας, ωστόσο χαρακτήρισε την ΠΝΠ προσωρινό μέτρο.


11 μήνες απλήρωτοι εργαζόμενοι σε δομή Ψυχικής Υγείας

Συγκέντρωση σήμερα στο υπουργείο Υγείας στις 9.30 το πρωί

Επί 11 μήνες δουλεύουν απλήρωτοι οι εργαζόμενοι στη δομή Ψυχικής Υγείας «ΝΕΦΕΣ», καταγγέλλει το κλαδικό Σωματείο Ιδιωτικής Υγείας και καλεί για σήμερα, Τετάρτη, στις 9.30 π.μ. στη συγκέντρωση στο υπουργείο Υγείας, απαιτώντας την εξασφάλιση των δεδουλευμένων μισθών και τη συνέχιση λειτουργίας της δομής και των θέσεων εργασίας.

Oπως διευκρινίζει το Σωματείο, ο τελευταίος μισθός των εργαζομένων του οικοτροφείου «ΠΕΡΣΕΑΣ», που ανήκει στη δομή Ψυχικής Υγείας «ΝΕΦΕΣ», καταβλήθηκε τον Αύγουστο του 2022!

Από τον Αύγουστο του 2022 οι απλήρωτοι εργαζόμενοι βρίσκονται μέσα σε έναν κυκεώνα υποσχέσεων, επίκλησης της υπομονής, επίρριψης ευθυνών από τον διαχειριστή προς το υπουργείο Υγείας και το αντίστροφο.

«Το υπουργείο Υγείας, που είναι ο εποπτεύων φορέας και αποκλειστικός χρηματοδότης της δομής, έχει διακόψει τη χρηματοδότηση από τον Ιούλιο του 2022 με το επιχείρημα της διεξαγωγής διαφόρων ελέγχων. Καμία όμως συγκεκριμένη ενημέρωση προς τους εργαζόμενους δεν υπήρξε για το εάν γίνονται έλεγχοι και κυρίως πότε θα ολοκληρωθούν.

Το υπουργείο Υγείας έχει ευθύνη για την παρατεταμένη πολύμηνη περίοδο εγκατάλειψης της δομής, δηλαδή των 20 ωφελούμενων (ανθρώπων με προβλήματα υγείας) και των 25 εργαζομένων που κρατάνε κυριολεκτικά με προσωπικό κόστος ανοιχτή τη δομή. Η μεγάλη χρονική καθυστέρηση για την οριστική διευθέτηση του ζητήματος, μας οδηγεί στο συμπέρασμα ότι υπάρχει επιδίωξη να εγκαταλείψουν οι εργαζόμενοι τις θέσεις εργασίας ώστε η δομή να οδηγηθεί αναπόφευκτα σε κλείσιμο», καταγγέλλει το Σωματείο και καλεί το υπουργείο να εξασφαλίσει την καταβολή των μισθών των εργαζομένων, τις θέσεις εργασίας και τη συνέχιση της λειτουργίας της συγκεκριμένης δομής, ανεξάρτητα από το εάν θα αλλάξει ή όχι ο διαχειριστής της».


ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ
Για τις νέες περικοπές στις θεραπείες των παιδιών με αναπηρία

Τις νέες περικοπές στις θεραπείες των παιδιών με αναπηρία, θέτοντας σε κίνδυνο την πορεία της ζωής τους, αναδεικνύει με Ερώτησή του το ΚΚΕ στη Βουλή, που κατέθεσαν οι βουλευτές του Κόμματος Λιάνα Κανέλλη, Βιβή Δάγκα, Νίκος Εξαρχος, Νίκος Καραθανασόπουλος, Μαρία Κομνηνάκα, Γιώργος Λαμπρούλης, Γιώργος Μαρίνος, Βασίλης Μεταξάς, Νίκος Παπαναστάσης, Λεωνίδας Στολτίδης, Μανώλης Συντυχάκης προς τους υπουργούς Υγείας M. Χρυσοχοΐδη και Παιδείας Κ. Πιερρακάκη.

Οπως αναδεικνύεται στην Ερώτηση, «τους τελευταίους μήνες, με μια σειρά αποφάσεις του ΕΟΠΥΥ, περικόπτονται θεραπείες των παιδιών με αναπηρία, ιδιαίτερα των παιδιών με αυτισμό, νοητική στέρηση κ.λπ. Με αποτέλεσμα οι οικογένειες να είναι αναγκασμένες είτε να διακόψουν αναγκαίες θεραπείες, με βάση τα παραπεμπτικά των ειδικών για τα παιδιά τους, είτε να βάλουν το χέρι βαθιά στην τσέπη για να καλύψουν τις ανάγκες των παιδιών τους.

Τέτοιες αποφάσεις ήταν:

-- Να μην καλύπτεται το κόστος των ειδικών παιδαγωγών σε παιδιά που έχουν παράλληλη στήριξη ή φοιτούν σε τμήμα ένταξης.

-- Οι μαζικές απορρίψεις του ΕΟΠΥΥ παιδιών με αυτισμό υψηλής λειτουργικότητας από το μεγάλο πακέτο θεραπειών, παρά τα παραπεμπτικά. Οταν ο καθένας μας καταλαβαίνει ότι αν αυτά τα παιδιά δεν κάνουν τις απαραίτητες θεραπείες, δεν θα μπορούν να κατακτήσουν αυτό που η φύση του προβλήματός τους τους επιτρέπει.

-- Η πέρα για πέρα αντιεπιστημονική απόφαση του ΕΟΠΥΥ να καλύπτει θεραπείες λογοθεραπείας, με κοστολόγηση 15 ευρώ τη θεραπεία εξ αποστάσεως, ακυρώνοντας με αυτόν τον τρόπο τη σχέση θεραπευτή - θεραπευόμενου.

Την ίδια στιγμή εξακολουθούν να ισχύουν όλες οι αποφάσεις που περικόπτουν θεραπείες στα παιδιά με αναπηρία. Αποφάσεις που έχουν πάρει όλες οι κυβερνήσεις τα τελευταία χρόνια. Οπως αυτή που όταν ένα παιδί με αυτισμό ή βαριά αναπηρία συμπληρώσει τα 18 χρόνια, οι θεραπείες που εγκρίνει ο ΕΟΠΥΥ μειώνονται στο ελάχιστο.

Ολες αυτές οι αποφάσεις και ιδιαίτερα οι νέες, που ανοίγουν έναν νέο κύκλο περικοπών, έχουν φέρει σε δεινή θέση τις οικογένειες των ΑμεΑ και θέτουν κυριολεκτικά σε κίνδυνο την πορεία της ζωής και την ποιότητά της δεκάδων χιλιάδων παιδιών με αναπηρία.

Διότι ένα παιδί με αναπηρία αν δεν κάνει έγκαιρα τις επιβαλλόμενες θεραπείες, περιορίζεται ο βαθμός εξέλιξής του. Πρακτικά αυξάνεται η βαρύτητα της αναπηρίας, πράγμα που το ακολουθεί σε όλη του τη ζωή, επιβαρύνοντας παράλληλα ολόκληρη την οικογένειά του».

Οι βουλευτές του ΚΚΕ ρωτούν τους αρμόδιους υπουργούς «με δεδομένους τους κινδύνους από αυτές τις αποφάσεις για την πορεία της ζωής των παιδιών με αναπηρία και των οικογενειών τους εάν προτίθεται η κυβέρνηση κατεπειγόντως:

  • Να ακυρώσει τις ως άνω αποφάσεις και τις ανάλογες προηγούμενες, αλλά και να καλύπτονται δωρεάν όλες οι αναγκαίες θεραπείες των παιδιών με αναπηρία και μαθησιακές δυσκολίες από τον ΕΟΠΥΥ με χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό.
  • Να ιδρύσει όλες τις απαραίτητες δημόσιες δομές και να στελεχωθούν ανάλογα όλα τα ειδικά και γενικά σχολεία για να κάνουν εκεί δωρεάν τις θεραπείες τους τα παιδιά, έτσι ώστε να πάψουν να γίνονται έρμαια εκμετάλλευσης από τους διάφορους ιδιώτες και να καταταλαιπωρούνται καθημερινά από το πρωί έως το βράδυ στον δρόμο αυτά και οι οικογένειές τους».


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ