ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 26 Ιούλη 2023
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΝΑ ΑΠΟΣΥΡΘΕΙ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΓΙΑ ΔΟΥΛΕΙΑ ΜΕΧΡΙ ΤΑ 74 ΕΤΗ
«Δεν θα ζούμε και θα πεθαίνουμε για τα αφεντικά!»

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας χτες στην Αθήνα από το ΠΑΜΕ και σωματεία της Αττικής

Eurokinissi

«

Μετά τα 70 σε θέλουν στη δουλειά να ζεις και να πεθαίνεις για τα αφεντικά», «Δουλειά ως τα γεράματα για τα αφεντικά, οργάνωση και αντίσταση στη σύγχρονη σκλαβιά»: Με τα συνθήματα αυτά διαδήλωσαν χτες το πρωί εργατικά σωματεία μαζί με το ΠΑΜΕ στο υπουργείο Οικονομικών, απαιτώντας να ανακληθεί το κατάπτυστο άρθρο 61 του νομοσχεδίου που συζητιέται στη Βουλή και με το οποίο προωθείται η δουλειά μέχρι τα βαθιά γεράματα.

Υπενθυμίζεται ότι ως «δούρειος ίππος» στο νομοσχέδιο αξιοποιούνται τα προγράμματα επιδοτούμενης εργασίας για μακροχρόνια ανέργους της ΔΥΠΑ. Και προβλέπεται η δυνατότητα να εντάσσονται σε τέτοια προγράμματα άνεργοι μέχρι και 74 ετών (!), που δεν έχουν συμπληρώσει τον απαιτούμενο συντάξιμο χρόνο για τη θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος.

«Να μη δεχτούμε την εργασία με τη μαγκούρα στο χέρι κυνηγώντας τα ένσημα μέχρι τον τάφο. Να το πάρουν πίσω!», διατράνωσαν οι συγκεντρωμένοι.

Στην κινητοποίηση παραβρέθηκαν ο Χρήστος Κατσώτης, μέλος της ΚΕ και βουλευτής του ΚΚΕ και ο Χρήστος Τσοκάνης, βουλευτής του Κόμματος. Παραβρέθηκε επίσης και ο Γιώργος Πέρρος, μέλος της Γραμματείας του ΠΑΜΕ.

Αντιπροσωπεία των σωματείων μετέβη στο υπουργείο Οικονομικών, μεταφέροντας το αίτημα για άμεση απόσυρση της επίμαχης διάταξης, και μετά τη συνάντηση με την διευθύντρια του γραφείου του υπουργού, το αγωνιστικό ραντεβού ανανεώθηκε για σήμερα Τετάρτη, στην πανδημοσιοϋπαλληλική στάση εργασίας.

Μιλώντας στη συγκέντρωση ο Θανάσης Γκώγκος, μέλος της Γραμματείας του ΠΑΜΕ, μεταξύ άλλων ανάφερε ότι σήμερα υπάρχουν 30.000 ανασφάλιστοι υπερήλικες που παίρνουν ένα επίδομα 300 ευρώ. Η κυβέρνηση, συνέχισε, ανεβάζει μονοκοντυλιά 7 χρόνια εργασίας για αυτούς τους ανθρώπους, σημειώνοντας ότι «αν τους ένοιαζε πραγματικά για τα ένσημα αυτών των ανθρώπων, θα τους εξασφάλιζε σταθερή και μόνιμη δουλειά». Αναφερόμενος στους δείκτες που δείχνουν αύξηση του προσδόκιμου ζωής, ο Θ. Γκώγκος σημείωσε ότι ακόμη και αυτό το εύρημα προσεγγίζεται αντιδραστικά από τις κυβερνήσεις και την ΕΕ, αφού «αύξηση του προσδόκιμου ζωής δεν σημαίνει και αύξηση των φυσικών αντοχών του ανθρώπου», επεσήμανε.

«Δηλαδή ένας άνθρωπος στα βαθιά γεράματα θα ανεβαίνει στο απορριμματοφόρο;», τόνισε μιλώντας στην κινητοποίηση ο Σπύρος Κωνσταντάς, πρόεδρος του Συνδικάτου ΟΤΑ Αττικής, αναφερόμενος στη διάταξη. Κάλεσε σε συναγερμό σε όλους τους χώρους δουλειάς, στέλνοντας το μήνυμα ότι είναι γελασμένοι αν νομίζουν ότι θα περάσει.

«Αξιοποιούν τη συμμετοχή των μακροχρόνια άνεργων σε διάφορα προγράμματα για να ανεβάσουν μέσα στο κατακαλόκαιρο τα όρια από τα 67 στα 74», επεσήμανε μιλώντας στην κινητοποίηση ο Μανώλης Βαρδαβάκης, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στο Γενικό Νοσοκομείο Ελευσίνας «Θριάσιο», ενώ αναφέρθηκε στις επιπτώσεις που θα έχει το ενδεχόμενο για δουλειά μέχρι τα γεράματα στους εργαζόμενους στη δημόσια Υγεία.

«Ακολουθώντας την περπατησιά όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων, η κυβέρνηση της ΝΔ γράφει άλλη μια βάρβαρη ασφαλιστική ρύθμιση που κάνει τους εργαζόμενους ακόμη πιο αναλώσιμους και πιο φτηνούς», τόνισε μιλώντας στην κινητοποίηση η Βέτα Πανουτσάκου, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συλλόγων Υπαλλήλων Αιρετών Περιφερειών Ελλάδας (ΟΣΥΑΠΕ).

Είναι υποκριτές, συνέχισε, «τους πιάνει τάχα ο πόνος για τους ανθρώπους που δεν μπορούν να πάρουν σύνταξη». Και σημείωσε ότι «εμείς δεν κάνουμε πίσω από τα αιτήματά μας. Σύνταξη στα 60 για τους άντρες, στα 55 για τις γυναίκες. Με αξιοπρεπείς συντάξεις να μπορούμε να ζήσουμε», κατέληξε.

«Οι συνταξιούχοι συμπαραστεκόμαστε όχι μόνο στον εαυτό μας, αλλά και στη νέα γενιά που έρχεται να ζήσει χειρότερα απ' ό,τι εμείς», υπογράμμισε μιλώντας στην κινητοποίηση ο Δήμος Κουμπούρης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΙΚΑ. Οπως ανέφερε, δεν έχει ψηφιστεί ούτε μια φιλοσυνταξιουχική φιλεργατική διάταξη, καθώς, όπως πρόσθεσε, όλες οι κυβερνήσεις φέρνουν η μία μετά την άλλη τα νομοσχέδια που υπαγορεύουν οι ανάγκες του κεφαλαίου.


ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΙΣ ΙΧΘΥΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ
Ενώνουν τις δυνάμεις τους, συντονίζουν τη δράση τους για τα δικαιώματά τους

Σε σύσκεψη καλεί την Κυριακή τα σωματεία η Ομοσπονδία Εργαζομένων σε Γάλα - Τρόφιμα - Ποτά

Σε σύσκεψη με στόχο τον συντονισμό των δυνάμεών τους και την κοινή δράση καλεί επιχειρησιακά και κλαδικά σωματεία που δραστηριοποιούνται σε επιχειρήσεις ιχθυοκαλλιέργειας η Ομοσπονδία Εργαζομένων σε Γάλα - Τρόφιμα - Ποτά. Η σύσκεψη θα γίνει την Κυριακή 30 Ιούλη, στις 11 π.μ., στο Εργατικό Κέντρο Πάτρας.

Οπως εξηγεί η Ομοσπονδία, οι εργαζόμενοι στις ιχθυοκαλλιέργειες βρίσκονται αντιμέτωποι με τη χειροτέρευση των όρων αμοιβής και εργασίας τους αλλά και με επιχειρηματικά παιχνίδια που προμηνύουν νέα επιδείνωση του εργασιακού τοπίου. Μόλις τρία χρόνια πριν, το 2020, είχε ολοκληρωθεί ένας κύκλος αναδιαρθρώσεων για να αντιμετωπιστεί ο υπέρογκος τραπεζικός δανεισμός των επιχειρήσεων. Μέσα από εξαγορές και συγχωνεύσεις οι αναδιαρθρώσεις αυτές είχαν καταλήξει στη διαμόρφωση του κολοσσού της «Avramar», της μεγαλύτερης εταιρείας παραγωγής μεσογειακού ψαριού στον κόσμο, με περίπου 2.000 εργαζόμενους πανελλαδικά, από μονάδες των τριών μεγαλύτερων έως τότε εταιρειών («ΝΗΡΕΑΣ», «ΣΕΛΟΝΤΑ», «Ανδρομέδα»). Παράλληλα, είχαν προκύψει η εταιρεία «Philoshofish», τα «Ιχθυοτροφεία Κεφαλονιάς», το «Γαλαξίδι - Θαλάσσιες Καλλιέργειες» και άλλες μικρότερου μεγέθους εταιρείες.

«Εκείνες οι αναδιαρθρώσεις που εγκρίθηκαν από κυβέρνηση και Ευρωπαϊκή Ενωση προβλήθηκαν ως η διαμόρφωση ενός "ειδυλλιακού τοπίου" στον συγκεκριμένο υποκλάδο που "χτίστηκε" από όλες τις κυβερνήσεις. Οι ιχθυοκαλλιέργειες αναφέρονταν ως από τους πιο "δυναμικούς κλάδους της ελληνικής οικονομίας", με χρηματοδοτήσεις από το ελληνικό κράτος, το Ευρωπαϊκό Ταμείο Αλιείας, Θάλασσας και Υδατοκαλλιεργειών κ.λπ. Νέα δάνεια εγκρίθηκαν, μάλιστα αυτήν τη φορά με την εγγύηση του ελληνικού Δημοσίου. Το 2021 ανακοινώθηκε ρεκόρ παραγωγής 10ετίας που ξεπέρασε τους 160.000 τόνους, με το 80% της παραγωγής να εξάγεται», υπενθυμίζει η Ομοσπονδία.

Ωστόσο, το ...ειδυλλιακό αυτό τοπίο περιλάμβανε για τους εργαζόμενους απολύσεις, κλείσιμο μονάδων, εργολαβοποίηση τμημάτων, περικοπές, επέκταση ωραρίων και εντατικοποίηση της εργασίας, παρεμπόδιση συνδικαλιστικής δράσης, εργατικά «ατυχήματα», αρκετά από τα οποία θανατηφόρα, με την πραγματικότητα να επιβεβαιώνει τις προειδοποιήσεις της Ομοσπονδίας και των σωματείων της ότι «τίποτα το θετικό δεν μπορούν να περιμένουν οι εργαζόμενοι από τα επιχειρηματικά παιχνίδια» αλλά χρειάζεται «να κρατάνε μικρό καλάθι όταν εμφανίζονται μεγαλοεπενδυτές σαν σωτήρες». Χαρακτηριστικό είναι και το γεγονός ότι οι νέες μεγάλες εταιρείες έβαλαν εμπόδια στην υπογραφή κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης Ιχθυοκαλλιεργειών, την οποία διεκδικεί η δευτεροβάθμια συνδικαλιστική οργάνωση. Μόνο η δράση της Ομοσπονδίας και των σωματείων στους χώρους δουλειάς όπου υπάρχουν οργανωμένες δυνάμεις εμπόδισε την πλήρη ισοπέδωση των δικαιωμάτων. «Η εργοδοσία αναγκάστηκε να πάρει πίσω μειώσεις μισθών, εμποδίστηκε η επέκταση του 8ωρου σε 8,5ωρο, επιβλήθηκε λήψη μέτρων υγείας - ασφάλειας, μπήκε φρένο στον αυταρχισμό», σχολιάζει η Ομοσπονδία.

Αρνητικές για τους εργαζόμενους εξελίξεις προμηνύουν τα νέα επιχειρηματικά παιχνίδια

Σήμερα, οι εργαζόμενοι βρίσκονται αντιμέτωποι με φαινόμενα καθυστερήσεων στην καταβολή της μισθοδοσίας και την ίδια στιγμή το ενδιαφέρον των επιχειρήσεων για τη διασφάλιση της παραγωγικής διαδικασίας φαίνεται πως φθίνει. Σύμφωνα με την Ομοσπονδία, «υπάρχει καταστροφή μεγάλης ποσότητας ψαριών λόγω κακής διαχείρισης», «παύουν τη λειτουργία τους μονάδες παραγωγής ιχθυοτρόφων λόγω αδυναμίας να αγοραστούν πρώτες ύλες», ενώ σε άλλες μονάδες τα ψάρια «υποσιτίζονται γιατί δεν υπάρχει ρευστότητα για να εξυπηρετηθούν οι ανάγκες σε ιχθυοτροφές». Μάλιστα, «ο γόνος που στοκάρεται είναι θεαματικά μειωμένος σε σχέση με προηγούμενες χρονιές που προμηνύει μείωση παραγωγής».

«Ολα δείχνουν πως ετοιμάζεται το ξανα-ανακάτεμα της τράπουλας με νέες επιχειρηματικές συμφωνίες και παιχνίδια για άλλη μια φορά στην πλάτη των εργαζομένων», συμπεραίνει η Ομοσπονδία. Μπροστά στις εξελίξεις αυτές, καλεί τους εργαζόμενους στον υποκλάδο να διαλέξουν τον δρόμο του συλλογικού αγώνα, να συσπειρωθούν στα σωματεία, να δυναμώσουν τον κοινό αγώνα για αυξήσεις σε μισθούς και δικαιώματα.

«Δικό μας μέλημα είναι να κατοχυρωθούν δουλειές, μισθοί, προϋπηρεσίες, δικαιώματα για όλους τους συναδέλφους σε όλες τις επιχειρήσεις του κλάδου σε κάθε σενάριο, ακόμα και αν αλλάξουν χέρια εταιρείες ή κάποιες μονάδες κ.λπ. Να εξασφαλιστεί η παραγωγική διαδικασία και να εκσυγχρονιστεί σύμφωνα με τις σημερινές δυνατότητες ώστε να μην επικρατούν συνθήκες Μεσαίωνα! Να υπογραφεί Κλαδική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας (ΚΣΣΕ) με αυξήσεις σε μισθούς και δικαιώματα, υποχρεωτική για όλους τους εργαζόμενους στις ιχθυοκαλλιέργειες», τονίζει η Ομοσπονδία.


ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ
Στάση εργασίας σήμερα για ουσιαστικές αυξήσεις, ενάντια στην κοροϊδία

Συγκέντρωση στις 11.30 π.μ. στην πλατεία Συντάγματος

Νέα στάση εργασίας (11 π.μ. έως λήξη του ωραρίου) έχει προκηρύξει για σήμερα, Τετάρτη, η ΑΔΕΔΥ ενάντια στο νομοσχέδιο της κυβέρνησης που προβλέπει μέτρα - κοροϊδία για την «αύξηση» των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων. Σε μαζική συμμετοχή στη στάση και στη συγκέντρωση στις 11.30 π.μ. στην πλατεία Συντάγματος καλούν σωματεία εργαζομένων στον δημόσιο τομέα.

Σε συγκέντρωση στη Θεσσαλονίκη στο υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης στις 11.30 π.μ. καλούν σωματεία του Δημοσίου και η ΕΔΟΘ, ενώ σε συγκέντρωση καλεί και το ΝΤ Δράμας της ΑΔΕΔΥ, στις 12 μ. στο Διοικητήριο Δράμας.

«Στην πραγματικότητα δεν μιλάμε για "αυξήσεις" αλλά για άλλη μια προσπάθεια κοροϊδίας και εξαπάτησης των εργαζομένων», τονίζει το Συνδικάτο ΟΤΑ Αττικής. Οπως εξηγεί, οι αυξήσεις που ισχυρίζεται ότι φέρνει η ΝΔ, όχι μόνο δεν αναπληρώνουν τις απώλειες που προκλήθηκαν μετά από μια δωδεκαετία τριών σκληρών μνημονίων της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά δεν καλύπτουν ούτε τη μείωση των μισθών των τελευταίων χρόνων. Καλεί όλα τα Διοικητικά Συμβούλια των σωματείων του κλάδου να συνεδριάσουν άμεσα, να καταδικάσουν την «αύξηση» - κοροϊδία της κυβέρνησης, να ενημερώσουν με κάθε τρόπο τους εργαζόμενους, να διεκδικήσουν ουσιαστικές αυξήσεις, οργανώνοντας τη συμμετοχή των εργαζομένων στη στάση εργασίας.

«Δεν χωράει καμία αναμονή ούτε περίοδος χάριτος στην κυβέρνηση. Γνωρίζουμε την αντιλαϊκή της πολιτική από πρώτο χέρι!», τονίζει το Συνδικάτο και απαιτεί: Αυξήσεις 20% στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων. Επαναφορά του 13ου και του 14ου μισθού. Αποσύνδεση του μισθού από την αντιδραστική «αξιολόγηση» και στοχοθεσία. Ακώλυτη μισθολογική εξέλιξη. Κατάργηση της διάκρισης στη μισθολογική εξέλιξη των υπαλλήλων, που προβλέπει ότι υπάλληλοι ΠΕ και ΤΕ ανεβαίνουν ένα μισθολογικό κλιμάκιο κάθε 2 χρόνια ενώ οι ΔΕ και ΥΕ κάθε 3 χρόνια. Μισθολογική εξέλιξη για όλους κάθε 2 χρόνια υπηρεσίας. Κατάργηση του χαρατσιού της «ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης για την καταπολέμηση της ανεργίας». Να προσμετρηθεί στη μισθολογική εξέλιξη η διετία 2016 - 2017 που έχει «παγώσει». Αφορολόγητο στα 12.000 ευρώ, με προσαύξηση 3.000 ευρώ για κάθε παιδί. Μέτρα ενάντια στην ακρίβεια και στη φοροληστεία. Πλήρη αναγνώριση της προϋπηρεσίας στον ιδιωτικό τομέα. Πλήρη κάλυψη των εξόδων μετακίνησης όσων υπαλλήλων εκτελούν εξωτερική εντός ή εκτός έδρας υπηρεσία. Αύξηση και επέκταση του ανθυγιεινού επιδόματος και χορήγησή του χωρίς καμία περικοπή. Αύξηση και επέκταση του επιδόματος απομακρυσμένων - παραμεθόριων περιοχών για το σύνολο των υπαλλήλων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ