Τετάρτη 26 Ιούλη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΝΑ ΑΠΟΣΥΡΘΕΙ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΓΙΑ ΔΟΥΛΕΙΑ ΜΕΧΡΙ ΤΑ 74 ΕΤΗ
«Δεν θα ζούμε και θα πεθαίνουμε για τα αφεντικά!»

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας χτες στην Αθήνα από το ΠΑΜΕ και σωματεία της Αττικής

Eurokinissi

«

Μετά τα 70 σε θέλουν στη δουλειά να ζεις και να πεθαίνεις για τα αφεντικά», «Δουλειά ως τα γεράματα για τα αφεντικά, οργάνωση και αντίσταση στη σύγχρονη σκλαβιά»: Με τα συνθήματα αυτά διαδήλωσαν χτες το πρωί εργατικά σωματεία μαζί με το ΠΑΜΕ στο υπουργείο Οικονομικών, απαιτώντας να ανακληθεί το κατάπτυστο άρθρο 61 του νομοσχεδίου που συζητιέται στη Βουλή και με το οποίο προωθείται η δουλειά μέχρι τα βαθιά γεράματα.

Υπενθυμίζεται ότι ως «δούρειος ίππος» στο νομοσχέδιο αξιοποιούνται τα προγράμματα επιδοτούμενης εργασίας για μακροχρόνια ανέργους της ΔΥΠΑ. Και προβλέπεται η δυνατότητα να εντάσσονται σε τέτοια προγράμματα άνεργοι μέχρι και 74 ετών (!), που δεν έχουν συμπληρώσει τον απαιτούμενο συντάξιμο χρόνο για τη θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος.

«Να μη δεχτούμε την εργασία με τη μαγκούρα στο χέρι κυνηγώντας τα ένσημα μέχρι τον τάφο. Να το πάρουν πίσω!», διατράνωσαν οι συγκεντρωμένοι.

Στην κινητοποίηση παραβρέθηκαν ο Χρήστος Κατσώτης, μέλος της ΚΕ και βουλευτής του ΚΚΕ και ο Χρήστος Τσοκάνης, βουλευτής του Κόμματος. Παραβρέθηκε επίσης και ο Γιώργος Πέρρος, μέλος της Γραμματείας του ΠΑΜΕ.

Αντιπροσωπεία των σωματείων μετέβη στο υπουργείο Οικονομικών, μεταφέροντας το αίτημα για άμεση απόσυρση της επίμαχης διάταξης, και μετά τη συνάντηση με την διευθύντρια του γραφείου του υπουργού, το αγωνιστικό ραντεβού ανανεώθηκε για σήμερα Τετάρτη, στην πανδημοσιοϋπαλληλική στάση εργασίας.

Μιλώντας στη συγκέντρωση ο Θανάσης Γκώγκος, μέλος της Γραμματείας του ΠΑΜΕ, μεταξύ άλλων ανάφερε ότι σήμερα υπάρχουν 30.000 ανασφάλιστοι υπερήλικες που παίρνουν ένα επίδομα 300 ευρώ. Η κυβέρνηση, συνέχισε, ανεβάζει μονοκοντυλιά 7 χρόνια εργασίας για αυτούς τους ανθρώπους, σημειώνοντας ότι «αν τους ένοιαζε πραγματικά για τα ένσημα αυτών των ανθρώπων, θα τους εξασφάλιζε σταθερή και μόνιμη δουλειά». Αναφερόμενος στους δείκτες που δείχνουν αύξηση του προσδόκιμου ζωής, ο Θ. Γκώγκος σημείωσε ότι ακόμη και αυτό το εύρημα προσεγγίζεται αντιδραστικά από τις κυβερνήσεις και την ΕΕ, αφού «αύξηση του προσδόκιμου ζωής δεν σημαίνει και αύξηση των φυσικών αντοχών του ανθρώπου», επεσήμανε.

«Δηλαδή ένας άνθρωπος στα βαθιά γεράματα θα ανεβαίνει στο απορριμματοφόρο;», τόνισε μιλώντας στην κινητοποίηση ο Σπύρος Κωνσταντάς, πρόεδρος του Συνδικάτου ΟΤΑ Αττικής, αναφερόμενος στη διάταξη. Κάλεσε σε συναγερμό σε όλους τους χώρους δουλειάς, στέλνοντας το μήνυμα ότι είναι γελασμένοι αν νομίζουν ότι θα περάσει.

«Αξιοποιούν τη συμμετοχή των μακροχρόνια άνεργων σε διάφορα προγράμματα για να ανεβάσουν μέσα στο κατακαλόκαιρο τα όρια από τα 67 στα 74», επεσήμανε μιλώντας στην κινητοποίηση ο Μανώλης Βαρδαβάκης, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στο Γενικό Νοσοκομείο Ελευσίνας «Θριάσιο», ενώ αναφέρθηκε στις επιπτώσεις που θα έχει το ενδεχόμενο για δουλειά μέχρι τα γεράματα στους εργαζόμενους στη δημόσια Υγεία.

«Ακολουθώντας την περπατησιά όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων, η κυβέρνηση της ΝΔ γράφει άλλη μια βάρβαρη ασφαλιστική ρύθμιση που κάνει τους εργαζόμενους ακόμη πιο αναλώσιμους και πιο φτηνούς», τόνισε μιλώντας στην κινητοποίηση η Βέτα Πανουτσάκου, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συλλόγων Υπαλλήλων Αιρετών Περιφερειών Ελλάδας (ΟΣΥΑΠΕ).

Είναι υποκριτές, συνέχισε, «τους πιάνει τάχα ο πόνος για τους ανθρώπους που δεν μπορούν να πάρουν σύνταξη». Και σημείωσε ότι «εμείς δεν κάνουμε πίσω από τα αιτήματά μας. Σύνταξη στα 60 για τους άντρες, στα 55 για τις γυναίκες. Με αξιοπρεπείς συντάξεις να μπορούμε να ζήσουμε», κατέληξε.

«Οι συνταξιούχοι συμπαραστεκόμαστε όχι μόνο στον εαυτό μας, αλλά και στη νέα γενιά που έρχεται να ζήσει χειρότερα απ' ό,τι εμείς», υπογράμμισε μιλώντας στην κινητοποίηση ο Δήμος Κουμπούρης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΙΚΑ. Οπως ανέφερε, δεν έχει ψηφιστεί ούτε μια φιλοσυνταξιουχική φιλεργατική διάταξη, καθώς, όπως πρόσθεσε, όλες οι κυβερνήσεις φέρνουν η μία μετά την άλλη τα νομοσχέδια που υπαγορεύουν οι ανάγκες του κεφαλαίου.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Συναγερμός για τους εργαζόμενους από την κατάπτυστη ρύθμιση(2023-07-27 00:00:00.0)
Μέχρι τον τάφο(2017-06-02 00:00:00.0)
Βήμα βήμα για τις νέες ανατροπές στην Ασφάλιση(2014-12-02 00:00:00.0)
Ποια μακροζωία;(2013-12-29 00:00:00.0)
Σχέδια για σύνταξη στα 72 χρόνια!(2010-08-21 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ(2008-02-15 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ