ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 27 Ιούλη 2023
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ
Σχεδιασμός για αξιοποίηση του λιμανιού και από τον γαλλικό στρατό

Δίωρη τεχνική σύσκεψη πραγματοποιήθηκε την Τρίτη στις εγκαταστάσεις του Οργανισμού Λιμένος Αλεξανδρούπολης (ΟΛΑ), με αξιωματικούς του Κέντρου Υποστήριξης Στρατηγικών Μεταφορών & Εφοδιασμού των Χερσαίων Δυνάμεων της Γαλλίας.

Σύμφωνα με ανάρτηση του προέδρου του ΟΛΑ, Κ. Χατζημιχαήλ, η σύσκεψη είχε σκοπό την έναρξη της χρήσης του λιμένα Αλεξανδρούπολης και από τον γαλλικό στρατό, 8 μήνες μετά την πρώτη διερευνητική επαφή που είχε πραγματοποιηθεί.

«Ελλάδα και Γαλλία έχουν υπογράψει από τις 28 Σεπτεμβρίου 2021 συμφωνία για την εγκαθίδρυση στρατηγικής εταιρικής σχέσης για τη συνεργασία σε Αμυνα και Ασφάλεια. Μάλιστα το άρθρο 2 της Συμφωνίας αναφέρει: "Τα Μέρη παρέχουν το ένα στο άλλο βοήθεια και συνδρομή, με όλα τα κατάλληλα μέσα που έχουν στην διάθεσή τους, κι εφόσον υφίσταται ανάγκη με τη χρήση ένοπλης βίας, εάν διαπιστώσουν από κοινού ότι μία ένοπλη επίθεση λαμβάνει χώρα εναντίον της επικράτειας ενός από τα δύο, σύμφωνα με το Αρθρο 51 του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών"», αναφέρει ο πρόεδρος του ΟΛΑ στην ανάρτησή του.

Πρόκειται για ακόμα ένα σκαλοπάτι στη μεγάλη σκάλα της εμπλοκής της χώρας και ιδιαίτερα της Αλεξανδρούπολης στους επικίνδυνους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς του ευρωατλαντικού άξονα. Οι στρατιωτικές δυνάμεις της Γαλλίας θα προστεθούν στη λίστα των ευρωατλαντικών κρατών που έχουν μετατρέψει το λιμάνι, το αεροδρόμιο, τα στρατόπεδα και άλλες υποδομές και εγκαταστάσεις του Εβρου σε ορμητήριο πολέμου, η οποία περιλαμβάνει τις ΗΠΑ, τη Βρετανία και την Ιταλία.

Υπενθυμίζεται πως τον Απρίλη, σε έγγραφα του ουκρανικού στρατού που διέρρευσαν στο διαδίκτυο, αναφερόταν ότι μία ομάδα στελεχών Ειδικών Δυνάμεων του ΝΑΤΟ, μικρότερη των 100 ατόμων από κράτη - μέλη του, ανάμεσά τους και της Γαλλίας, βρισκόταν ήδη στο έδαφος της Ουκρανίας. Την πληροφορία είχε διαψεύσει η γαλλική κυβέρνηση στη «Le Monde».

Εναν μήνα μετά, τον Μάη, ο Γάλλος Πρόεδρος, Εμ. Μακρόν, είχε δεσμευτεί να συνεχίσει την «πολιτική, οικονομική, ανθρωπιστική και στρατιωτική» υποστήριξη στην κυβέρνηση Ζελένσκι «για όσο χρειαστεί» κατά τη διάρκεια συνάντησής του στο Παρίσι με τον Ουκρανό Πρόεδρο. Σε κοινή τους δήλωση, είχε αναφέρει ότι το επόμενο διάστημα η Γαλλία θα αναλάβει την εκπαίδευση και τον εξοπλισμό ταγμάτων του ουκρανικού στρατού με άρματα μάχης και άλλα στρατιωτικά οχήματα.

Στις αρχές του Ιούλη, η κυβέρνηση Μακρόν πέρασε με ψηφοφορία στη Βουλή τη μεγαλύτερη αύξηση του προϋπολογισμού των Ενόπλων Δυνάμεων της Γαλλίας εδώ και δεκαετίες, εξασφαλίζοντας 413 δισ. ευρώ για την αναβάθμιση του οπλοστασίου τους.

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΤΕ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΤΟΥ ΚΚΕ
«Μαζί με τον ηρακλειώτικο λαό στους αγώνες για τις ανάγκες των πολλών»

Σε κλίμα μαχητικότητας και αισιοδοξίας παρουσιάστηκε την Τρίτη 25/7, από την Τομεακή Επιτροπή Ηρακλείου του ΚΚΕ, ο πρώτος πυρήνας υποψηφίων με το αγωνιστικό ψηφοδέλτιο της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Κρήτης για την Περιφερειακή Ενότητα Ηρακλείου και για τον δήμο Ηρακλείου. Η παρουσίαση έγινε από τον Αλέκο Μαρινάκη, μέλος της Γραφείου Περιοχής Κρήτης του ΚΚΕ και υποψήφιο περιφερειάρχη Κρήτης, και από τον Δημήτρη Δουλουφάκη, υποψήφιο δήμαρχο Ηρακλείου.

Κατά την παρουσίαση ο Αλ. Μαρινάκης ανάμεσα σε άλλα σημείωσε: «Με αισιοδοξία και μαχητικότητα ριχνόμαστε από σήμερα στη σημαντική πολιτική μάχη των δημοτικών και περιφερειακών εκλογών που είναι μπροστά μας. Εχουμε τη δυνατότητα να εκφραστεί μια ενισχυμένη συσπείρωση εργατικών, νεανικών, λαϊκών δυνάμεων στα ψηφοδέλτια της "Λαϊκής Συσπείρωσης" στην Περιφέρεια Κρήτης και στους δήμους της.

Η προγραμματική σύγκλιση που υπάρχει στην κεντρική πολιτική σκηνή, αλλά και στην Περιφέρεια Κρήτης, γίνεται κυριολεκτικά ταύτιση στα κρίσιμα και μεγάλα ζητήματα, όπως είναι οι προϋπολογισμοί, ο προσανατολισμός των έργων, τα επιχειρηματικά μεγάλα σχέδια, η προκλητική απουσία κράτους, όταν πρόκειται για την προστασία των ανθρώπινων ζωών και των λαϊκών περιουσιών από φυσικές καταστροφές. Είναι εκπληκτική η ταχύτητα του ίδιου αναποτελεσματικού, για τον λαό, αστικού κράτους όταν πρόκειται να "τρέξουν" χρηματοδοτικά πακέτα σε επιχειρηματικούς ομίλους, επενδύσεις, με επιδοτήσεις εκατομμυρίων, βγαλμένα από την άγρια φορολόγηση των πολλών για τα κέρδη των λίγων.

Ημασταν η μοναδική λαϊκή - εργατική αντιπολίτευση στο Περιφερειακό Συμβούλιο».

Στη συνέχεια τόνισε: «Η "Λαϊκή Συσπείρωση" και οι εκλεγμένοι της στην Περιφέρεια σταθήκαμε απέναντι στον περιφερειάρχη που είχαν στηρίξει από κοινού ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ και που από την αρχή είχε την πλήρη στήριξη της παράταξης της ΝΔ. Σταθήκαμε απέναντι στις πολιτικές επιλογές και το έργο του, το οποίο είναι εχθρικό στις καθημερινές ανάγκες και τις διεκδικήσεις της πλειοψηφίας του λαού της Κρήτης.

Ετσι και τώρα, λιγότερο από τρεις μήνες πριν από τις εκλογές, η "Λαϊκή Συσπείρωση", ο συνδυασμός του ΚΚΕ στην Περιφέρεια Κρήτης, είμαστε η μόνη ρεαλιστική, μαχητική, αξιόπιστη απάντηση στην αντίθεση που εκφράζουν πολλοί στην προοπτική μιας νέας τετραετίας Αρναουτάκη, δηλαδή μιας νέας θητείας του περιφερειάρχη, το πρόσωπο του οποίου στηρίζει και η ΝΔ. Είμαστε η αγωνιστική επιλογή που μπορούν να κάνουν οι Κρητικοί, πέρα από την κομματική τους επιλογή».

Οι Ηρακλειώτες να συμπορευτούν μαζί μας

Ο Δ. Δουλουφάκης ανάμεσα σε άλλα σημείωσε:

«Την ίδια πολιτική, την εξυπηρέτηση δηλαδή των συμφερόντων των λίγων, βλέπουμε να εφαρμόζεται και σε τοπικό επίπεδο, όπου η ταύτιση και η σύγκλιση είναι ακόμα περισσότερο εμφανείς! Γι' αυτό είδαμε την προηγούμενη τετραετία αντίπαλους συνδυασμούς να μπαίνουν κάτω από την ίδια "ομπρέλα", αμέσως μετά τις εκλογές, όπως οι συνδυασμοί Λαμπρινού - Σισαμάκη και Βασιλάκη συνενώθηκαν. Ρίχνοντας λοιπόν μια ματιά στους τωρινούς συνδυασμούς και τους υποψηφίους τους περιμένουμε μια από τα ίδια».

Και πρόσθεσε: «Ενας δήμος είναι διεκδικητικός όταν διεκδικεί και αγωνίζεται μαζί με τον λαό για προσλήψεις μόνιμου προσωπικού. Αραγε πότε ήταν η τελευταία φορά που κάποια δημοτική αρχή του Ηρακλείου το απαίτησε; Ενας δήμος εναντιώνεται όταν του δίνουν ολοένα και περισσότερες αρμοδιότητες Πρόνοιας, χωρίς καμία χρηματοδότηση, χωρίς στελέχωση, χωρίς κανέναν κεντρικό σχεδιασμό. Ενας δήμος είναι μαχητικός και θα παλέψει και δεν θα δέχεται την κατάντια, την επικινδυνότητα της σχολικής στέγης (...) Νέο σχολείο έχουμε να δούμε πάνω από 20 χρόνια στο Ηράκλειο, ή εμβληματικά σχολεία όπως το Καπετανάκειο, η Ακαδημία φτιάχτηκαν όχι γιατί ήταν απαραίτητο αλλά γιατί οι γονείς αγωνίστηκαν. Ενας δήμος κοντά στις λαϊκές ανάγκες, ένας δήμος διεκδικητικός δεν πρόκειται να αφήσει την περαιτέρω ιδιωτικοποίηση του νερού».

ΤΟΜΕΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Οι υποψήφιοι δήμαρχοι με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» στην Περιφερειακή Ενότητα Καρδίτσας

Η Τομεακή Επιτροπή Καρδίτσας του ΚΚΕ ανακοίνωσε τους υποψήφιους δημάρχους με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» στους δήμους Καρδίτσας, Παλαμά, Σοφάδων, Λίμνης Πλαστήρα και Μουζακίου της Περιφερειακής Ενότητας Καρδίτσας.

Δήμος Καρδίτσας

Εκτορας Γάζος: Μαιευτήρας - γυναικολόγος Κέντρου Υγείας και Γενικού Νοσοκομείου Καρδίτσας, διδάκτωρ Ιατρικής Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, μέλος του Γενικού Συμβουλίου της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ), πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ενωσης Ιατρών Νοσοκομείου και Κέντρων Υγείας Νομού Καρδίτσας, μέλος της Επιτροπής Περιοχής Θεσσαλίας του ΚΚΕ.

Δήμος Παλαμά

Αρης Πολυγένης: Αγρότης, μέλος του ΔΣ της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας, πρόεδρος του Σωματείου Κηπευτικών Λαϊκών Αγορών Νομού Καρδίτσας, πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Λεύκης, μέλος της Τομεακής Επιτροπής Καρδίτσας του ΚΚΕ.

Δήμος Σοφάδων

Ηλίας Στουρνάρας: Αγρονόμος - τοπογράφος μηχανικός ΕΜΠ, τελειόφοιτος του μεταπτυχιακού προγράμματος «Περιβάλλον και ανάπτυξη ορεινών περιοχών» του ΕΜΠ. Ελεύθερος επαγγελματίας που δραστηριοποιείται στην περιοχή των Σοφάδων στην εκπόνηση μελετών κτηματολογίου, μέλος του ΤΕΕ, του Πανελλήνιου Συλλόγου Διπλωματούχων ΑΤΜ, μέλος του Σωματείου Μισθωτών Τεχνικών Παραρτήματος Θεσσαλίας, μέλος της Τομεακής Επιτροπής Καρδίτσας του ΚΚΕ.

Δήμος Λίμνης Πλαστήρα

Βασίλης Ελευθερίου: Διπλωματούχος αγρονόμος τοπογράφος μηχανικός ΕΜΠ και πτυχιούχος σχεδιαστής και τεχνολόγος Ξύλου και Επίπλου του ΠΣ του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Διδάκτωρ πολεοδόμος - συγκοινωνιολόγος του ΕΜΠ, έκτακτος καθηγητής - ακαδημαϊκός υπότροφος Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας του Τμήματος Μηχανικών Ορυκτών Πόρων, καθηγητής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, πρόεδρος του ΔΣ του Συλλόγου Αγρονόμων Τοπογράφων Μηχανικών Ν. Καρδίτσας και αναπληρωματικό μέλος του ΔΣ του ΠΣΔΑΤΜ, μέλος της Κεντρικής Αντιπροσωπείας του ΤΕΕ και της Αντιπροσωπείας Κεντρικής και Δυτικής Θεσσαλίας, μέλος του Συντονιστικού Αγώνα για τα Αγραφα, μέλος της Τομεακής Επιτροπής Καρδίτσας του ΚΚΕ.

Δήμος Μουζακίου

Αστέρης Χαλάτσης: Συνταξιούχος εκπαιδευτικός, διετέλεσε πρόεδρος της Λαϊκής Βιβλιοθήκης Καρδίτσας «Η ΑΘΗΝΑ» για πολλά χρόνια, συμμετείχε στο Περιφερειακό Συμβούλιο Θεσσαλίας ως αιρετός περιφερειακός σύμβουλος με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» Θεσσαλίας την τετραετία 2015 - '19, μέλος της Τομεακής Επιτροπής Καρδίτσας του ΚΚΕ.

ΤΟΜΕΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ - ΒΟΪΟΥ ΤΟΥ ΚΚΕ
Οι υποψήφιοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης» σε Καστοριά και Αργος Ορεστικό

Τους υποψήφιους δημάρχους της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στους δήμους της ΠΕ Καστοριάς ανακοίνωσε η ΤΕ Καστοριάς του ΚΚΕ, απευθύνοντας παράλληλα πλατύ κάλεσμα στους εργαζόμενους, στους αγρότες, στους αυτοαπασχολούμενους, στη νεολαία, στις γυναίκες, στους ανθρώπους της Τέχνης και του Αθλητισμού, για συμπόρευση, για κοινή δράση, για τη συγκρότηση των αγωνιστικών ψηφοδελτίων της «Λαϊκής Συσπείρωσης».

Στον δήμο Καστοριάς υποψήφιος δήμαρχος θα είναι ο Γιώργος Τίγκας, δημοτικός σύμβουλος και επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Καστοριάς την τελευταία 4ετία, δάσκαλος Δημοτικού, μέλος της ΤΕ Καστοριάς - Βοΐου του ΚΚΕ, υποψήφιος βουλευτής Καστοριάς του ΚΚΕ στις εκλογές Μάη και Ιούνη 2023.

Στον δήμο Αργους Ορεστικού, υποψήφια δήμαρχος θα είναι η Ελενα - Σταυρούλα Βλάχου, αγροτική ιατρός στην Κορησό, ειδικευόμενη παιδίατρος, ταμίας του ΔΣ της ΕΙΝΔΥΜ, μέλος της ΤΕ Καστοριάς - Βοΐου του ΚΚΕ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ