ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 28 Ιούλη 2023
Σελ. /24
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΑΥΤΟΑΠΑΣΧΟΛΟΥΜΕΝΟΙ ΛΟΓΙΣΤΕΣ - ΦΟΡΟΤΕΧΝΕΣ
Στη δουλειά μέχρι τελικής πτώσης και εμπαιγμός από την κυβέρνηση

Ολη μέρα στα γραφεία τους μέχρι τέλη Αυγούστου, μετά την άρνηση της κυβέρνησης να παρατείνει τις δηλώσεις μέχρι 30/9

Από την πρόσφατη κινητοποίηση για την παράταση των προθεσμιών

Eurokinissi

Από την πρόσφατη κινητοποίηση για την παράταση των προθεσμιών
Αντιμέτωποι με τον κυβερνητικό εμπαιγμό εξακολουθούν να βρίσκονται οι αυτοαπασχολούμενοι λογιστές και φοροτέχνες, όπως και οι μισθωτοί σε λογιστικά γραφεία, αφού η παράταση στην προθεσμία που αποφάσισε το υπουργείο Οικονομικών και ψηφίστηκε με τη σχετική τροπολογία στη Βουλή φτάνει μέχρι τις 31 Αυγούστου, μετατρέποντας ένα ακόμα καλοκαίρι σε περίοδο εξόντωσης.

Υπενθυμίζεται ότι τόσο οι αυτοαπασχολούμενοι λογιστές και φοροτέχνες μέσα από την Ενωση Φοροτεχνικών Ελεύθερων Επαγγελματιών Αττικής, όσο και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Λογιστών μαζί με άλλα σωματεία του κλάδου απαιτούσαν παράταση μέχρι τις 31 Σεπτέμβρη, πραγματοποιώντας και κινητοποιήσεις στην Αθήνα για να ακουστούν από την κυβέρνηση.

«Θα γελούσαμε αν η κατάσταση δεν μας προξενούσε οργή», τονίζει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Λογιστών για τον κυβερνητικό εμπαιγμό. Και τονίζει ότι για μια ακόμα χρονιά με ευθύνη της κυβέρνησης και των κρατικών υπηρεσιών χάνουν κάθε δικαίωμα ανάπαυσης το καλοκαίρι, αφού πρέπει να ολοκληρώσουν τις φορολογικές υποχρεώσεις φυσικών και νομικών προσώπων.

Και, όπως αναφέρει η ΠΟΛ, «αποδεικνύεται ότι η "επιτελικότητα" του κράτους δεν έχει κριτήριο τις ανάγκες των εργαζομένων και γενικά των πολλών αλλά τα κέρδη των λίγων - και στην προκειμένη - την άμεση συλλογή φόρων από τους πολλούς.

Αυτή η πραγματικότητα εμφανίζεται με τον πλέον τραγικό τρόπο σε κάθε πεδίο. Από το πόσο επιτελικό είναι στο να χρηματοδοτεί με δισ. ευρώ ξενοδοχειακές μονάδες, αλλά να αφήνει απροστάτευτη την ίδια περιοχή από φωτιές και άλλες καταστροφές... από το ότι δίνει φοροαπαλλαγές στο κεφάλαιο με αποτέλεσμα τα φορολογικά έσοδα του κράτους να προέρχονται κατά 95% από λαϊκά στρώματα... μέχρι το πώς αντιλαμβάνεται την ανάγκη για άδεια και διακοπές ενός ολόκληρου κλάδου».

Υπενθυμίζεται ότι οι λογιστές ζητούν παράταση γιατί με ευθύνη της κυβέρνησης και του «επιτελικού κράτους» δεν ήταν έτοιμα εγκαίρως τα αναγκαία εργαλεία, ώστε να μπορεί να ολοκληρωθεί στην ώρα της η εργασία τους, σε συνδυασμό με τον όγκο άλλων υποχρεώσεων που φορτώθηκαν στις πλάτες τους και συνοδεύονται από τεράστιες ανακολουθίες και προβλήματα (mydata, διάφορες πλατφόρμες κ.λπ.).

«Κριτήριο για εμάς είναι οι ανάγκες των εργαζομένων του κλάδου. Η μείωση του ωραρίου, το δικαίωμα στην ξεκούραση, η προστασία της υγείας (φυσικής και ψυχικής). Γι' αυτό συνεχίζουμε να διεκδικούμε και καλούμε το υπουργείο να ακούσει τον κλάδο και να πάρει άμεσα απόφαση για παράταση υποβολής φορολογικών δηλώσεων νομικών και φυσικών προσώπων και όλων των υποχρεώσεων που συνδέονται με αυτές μέχρι 30/09/2023», σημειώνει η Ομοσπονδία.

Ερώτηση του ΚΚΕ στη Βουλή

«Είναι γνωστό ότι κάθε χρόνο δημιουργούνται τεράστια προβλήματα στην υποβολή των φορολογικών δηλώσεων, με ευθύνη του υπουργείου και άλλων υπηρεσιών, με σοβαρή επιβάρυνση στη δουλειά των λογιστών - φοροτεχνικών. Γι' αυτό το υπουργείο αναγκάζεται την τελευταία ημέρα υποβολής των φορολογικών δηλώσεων να δίνει παράταση της υποβολής τους», σημείωνε σε Ερώτησή του το ΚΚΕ, που κατατέθηκε την περασμένη Δευτέρα.

Η Ερώτηση τονίζει: «Με τη μείωση του προσωπικού στις ΔΟΥ τα τελευταία χρόνια, αλλά και την επιλογή η ψηφιοποίηση να στηριχτεί κατά κύριο λόγο στην υπηρεσία μισθωτών και αυτοαπασχολούμενων λογιστών, μεταφέρεται ακόμα μεγαλύτερο βάρος στις πλάτες τους. Το αποτέλεσμα είναι πολύωρη δουλειά, χωρίς ρεπό, ενώ την ίδια στιγμή δεν επιτρέπεται ουσιαστικά ούτε να αρρωστήσουν λόγω των καταληκτικών ημερομηνιών.

Και φέτος, μετά από μια μεγάλη περίοδο έντασης της δουλειάς τους και λόγω της εμφάνισης του covid, υπήρξαν μια σειρά καθυστερήσεις από δημόσιους φορείς, που δεν επιτρέπουν στους επαγγελματίες να ολοκληρώσουν αυτή τη διαδικασία στα ασφυκτικά χρονικά πλαίσια που έχουν διαμορφωθεί.

Δεκάδες Ενώσεις και Σύλλογοι Λογιστών και Φοροτεχνών έχουν ενημερώσει για τις δυσκολίες το υπουργείο και ζητούν να δοθεί επαρκής παράταση στην υποβολή των φορολογικών δηλώσεων. Παίρνοντας υπόψη ότι και αυτοί δικαιούνται άδεια και ένα διάστημα ξεκούρασης χωρίς να τους κυνηγάνε οι ημερομηνίες, ζητάνε η προθεσμία να μετατεθεί έως 30/9/2023 και να προβλεφθεί να μην υπάρχει καμία δηλωτική υποχρέωση μέσα στον Αύγουστο».

Με βάση τα παραπάνω, το ΚΚΕ ρωτάει την κυβέρνηση τι προτίθεται να κάνει για την ικανοποίηση των παραπάνω αιτημάτων.

ΟΒΣΑ
Μέτρα εδώ και τώρα για τους πληγέντες από τις πυρκαγιές

Το γεγονός ότι τα μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται σε πυρόπληκτες περιοχές δεν αφορούν τους αυτοαπασχολούμενους, αφού γι' αυτούς που μένουν χωρίς δουλειά δεν προβλέπεται τίποτα, καταγγέλλει η Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Αττικής.

Υπενθυμίζεται ότι με την τροπολογία που ψηφίστηκε προχτές από την κυβέρνηση προβλέπεται στήριξη μόνο για επιχειρήσεις που απασχολούν προσωπικό, το οποίο θα μπαίνει σε καθεστώς «αναστολής σύμβασης» και θα λαμβάνει το γνωστό από την πανδημία κρατικό επίδομα των 534 ευρώ.

Οι αυτοαπασχολούμενοι αποκλείονται από κάθε μέτρο στήριξης, με την ΟΒΣΑ να σημειώνει: «Την ώρα που όλη η χώρα καίγεται εδώ και μέρες, την ώρα που κάτοικοι και πυροσβέστες δίνουν έναν τιτάνιο αγώνα για να σώσουν τον φυσικό πλούτο, τις κατοικίες και την περιουσία του λαού, την ώρα που ήδη μετράμε νεκρούς πυροσβέστες και κατοίκους, η κυβέρνηση της ΝΔ μέσω του πρωθυπουργού στη Βουλή δεν είχε τίποτα άλλο να πει πέρα από το χιλιοειπωμένο "η κλιματική κρίση ήρθε για να μείνει" και ότι η πολιτεία δίνει τη μάχη στην "πρώτη γραμμή".

Οσο για τα μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων στις πληγείσες περιοχές αυτά περιλαμβάνουν μόνο κάποια μέτρα αναστολής εργασίας για όσους απασχολούν προσωπικό και την αναβολή πληρωμής του ΕΝΦΙΑ στα καμένα σπίτια και καταστήματα!

Κανένα μέτρο αποκατάστασης των ζημιών που έπαθαν μικρές επιχειρήσεις ώστε να μπορέσουν ξανά να σταθούν στα πόδια τους, χωρίς όρους και προϋποθέσεις».

Η Ομοσπονδία καλεί τα σωματεία - μέλη της «να οργανώσουν την αλληλεγγύη προς τους συναδέλφους που επλήγησαν από τις πρόσφατες πυρκαγιές και να οργανώσουν την πάλη των συναδέλφων για να ληφθούν όλα τα αναγκαία μέτρα πρόληψης εκδήλωσης καταστροφών και ελαχιστοποίησης των επιπτώσεών τους. Ενίσχυση της κρατικής χρηματοδότησης. Επίσης για άμεση καταβολή αποζημιώσεων για τα νοικοκυριά και τις μικροεπιχειρήσεις, σε ύψος που να μπορούν αυτές να ξαναλειτουργήσουν χωρίς όρους και προϋποθέσεις, αλλά και για άμεση απόδοση των οφειλών όπου αυτές δεν έχουν δοθεί στους πυρόπληκτους».

ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ Ν. ΠΙΕΡΙΑΣ
Με επιτυχία ολοκληρώθηκαν οι αρχαιρεσίες

Με επιτυχία ολοκληρώθηκαν οι αρχαιρεσίες του Συνδικάτου Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ν. Πιερίας «Η Πρωτοπορία», όπου οι ταξικές δυνάμεις ανέδειξαν 4 αντιπρόσωπους στο Εργατικό Κέντρο Κατερίνης και 2 στην Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδας. Το αποτέλεσμα είναι σημαντικό για το Συνδικάτο καθώς σημειώθηκε με τη συμμετοχή πολλών νέων μελών, και με μεγάλη προσπάθεια από τα μέλη του, εν μέσω τουριστικής περιόδου. Παράλληλα, το Συνδικάτο έπρεπε να αντιμετωπίσει τα εμπόδια που έθεσε η ηγεσία του Εργατικού Κέντρου Κατερίνης (ΕΚΚ), η οποία έφτασε σε σημείο να αρνηθεί να παραχωρήσει χώρο για τη διεξαγωγή των εκλογών. «Στην ουσία αρνήθηκε το ελάχιστο που θα μπορούσε να κάνει και που στην τελική είναι υποχρέωσή του, σε μια προσπάθεια οργάνωσης των εργαζομένων σε αγωνιστική κατεύθυνση. Για άλλη μια φορά οι δυνάμεις που ελέγχουν το ΕΚΚ επιβεβαίωσαν τον βρώμικο ρόλο τους και την εχθρική απέναντι στους εργαζόμενους στάση τους», σημειώνει σε ανακοίνωσή του το ΔΣ του Συνδικάτου. Ακόμα, προσθέτει ότι σε αντίθεση με τις συμβιβασμένες δυνάμεις του ΕΚΚ, που πρώτες εφάρμοσαν τον νόμο Χατζηδάκη για ηλεκτρονικές αρχαιρεσίες, οι εκλογές έγιναν μέσα από ζωντανές, συλλογικές διαδικασίες.

«Το αποτέλεσμα μας γεμίζει αισιοδοξία και μεγαλύτερη πίστη πως μπορούμε να καταφέρουμε μεγάλες νίκες το επόμενο διάστημα», αναφέρει το Συνδικάτο, και προσθέτει: «Εχουμε πλήρη συναίσθηση ότι οι συσχετισμοί είναι αρνητικοί. Ιδιαίτερα στον νομό μας όπου ο βαθμός οργάνωσης των εργαζομένων είναι πολύ χαμηλός, πράγμα που εκφράζεται με ακόμη χειρότερες συνθήκες δουλειάς, με ακόμη χαμηλότερα μεροκάματα και πολλά ακόμη.

Συνεχίζουμε όμως μαχητικά. Θα είμαστε μπροστά και θα οργανώνουμε την πάλη ενάντια στην ολομέτωπη επίθεση που δεχόμαστε στα δικαιώματά μας, απόρροια των πολιτικών επιλογών όλων των κυβερνήσεων. Μαζί με όλους τους συναδέλφους μας, όπως δώσαμε τη μάχη των εκλογών, θα συνεχίζουμε να δίνουμε τη μάχη σε κάθε χώρο δουλειάς, κόντρα στην εργοδοτική ασυδοσία που μας αφήνει εκτεθειμένους, χωρίς μέτρα προστασίας, χωρίς Συλλογικές Συμβάσεις, για να αυξάνουν τα κέρδη τους οι μεγαλοεργοδότες».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ