ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 29 Ιούλη 2023 - Κυριακή 30 Ιούλη 2023
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
«Αντίο» με μεγάλη θλίψη στον σύντροφο Γιώργο Αντωνακάκη

Με μεγάλη θλίψη αποχαιρετά το ΚΚΕ τον σύντροφο Γιώργο Αντωνακάκη, που «έφυγε» από τη ζωή την Πέμπτη 27 Ιούλη.

Σε ανακοίνωσή του το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του Κόμματος σημειώνει:

«Ο σύντροφος Γιώργος γεννήθηκε το 1948 στα Χανιά από γονείς αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης, ο πατέρας του ήταν στον ΕΛΑΣ και η μητέρα του στην ΕΠΟΝ. Στα δύσκολα χρόνια του εμφυλίου, ο πατέρας της μητέρας του δολοφονήθηκε το 1947 στα Χανιά, σαν Γραμματέας του ΕΑΜ.

Ο σύντροφος Γιώργος Αντωνακάκης τελείωσε το εξατάξιο γυμνάσιο το 1968 και τα επόμενα χρόνια έως το 1975 φοίτησε στη δραματική σχολή του Πέλου Κατσέλη. Εργάστηκε ως βοηθός σκηνοθέτη και ως σκηνοθέτης, ως διευθυντής στον ραδιοφωνικό σταθμό "93,1", ενώ ήταν ανάμεσα στους ιδρυτές της θεατρικής σκηνής "Αλέκα Παΐζη". Τα τελευταία χρόνια ήταν και διευθυντής στο Κέντρο Αθλητικού Ρεπορτάζ.

Το 1963 σε ηλικία 15 χρονών, μαθητής, οργανώθηκε στη νεολαία της ΕΔΑ και τα επόμενα χρόνια έως την ενοποίησή της με τη Δημοκρατική Κίνηση Νέων Γρηγόρης Λαμπράκης ήταν μέλος του Γραφείου Μαθητών Αθήνας.

Η δικτατορία τον βρίσκει στην Κρήτη. Ερχόμενος στην Αθήνα εντάχθηκε στον Ρήγα Φεραίο, από όπου αποχώρησε μετά την κατάρρευση της δικτατορίας διαφωνώντας με τις θέσεις του ΚΚΕ εσωτερικού. Ως σπουδαστής συμμετείχε ενεργά στον συνδικαλισμό και πρωτοστάτησε στην ίδρυση του συλλόγου σπουδαστών δραματικών σχολών. Πήρε μέρος στην εξέγερση του Πολυτεχνείου.

Τα επόμενα χρόνια ασχολείται με τον πολιτισμό στον δήμο της Καλλιθέας, συνεργάζεται με μέλη της ΚΝΕ και το 1978 οργανώνεται στο ΚΚΕ. Αναλαμβάνει διάφορες χρεώσεις στα Τμήματα Πολιτισμού και Τοπικής Αυτοδιοίκησης της Κεντρικής Επιτροπής και στις Αχτιδικές Επιτροπές της Καλλιθέας και των Καλλιτεχνών. Από το 1982 έως σήμερα εκλεγόταν δημοτικός σύμβουλος στον δήμο Καλλιθέας, ενώ διετέλεσε αντιδήμαρχος Πολιτισμού για οχτώ χρόνια.

Ο σύντροφος Γιώργος Αντωνακάκης υπηρέτησε για περισσότερα από 40 χρόνια τους σκοπούς του ΚΚΕ σε όλους τους τομείς που δραστηριοποιήθηκε, αφήνοντας σημαντική παρακαταθήκη στον χώρο του Πολιτισμού.

Το ΚΚΕ εκφράζει τα συλλυπητήριά του στην οικογένεια και τους οικείους του».

Τον σ. Γιώργο αποχαιρετούν και εκφράζουν τα συλλυπητήρια στην οικογένειά του η Επιτροπή Περιοχής της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ, η ΤΕ Νότιου Τομέα και οι Οργανώσεις Καλλιθέας του ΚΚΕ. Επίσης, το Παράρτημα Καλλιθέας της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ.

Η κηδεία θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 1η Αυγούστου, στις 6 μ.μ., στο νεκροταφείο της Καλλιθέας. Επιθυμία της οικογένειας είναι αντί στεφάνου να δοθεί οικονομική ενίσχυση στο ΚΚΕ.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ «ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗΣ»
Συγκέντρωση ενάντια στις απολύσεις 33 συναδέλφων τους

Συγκέντρωση στα γραφεία της «Εθνικής Ασφαλιστικής» στην Αθήνα πραγματοποίησαν το πρωί της Παρασκευής οι εργαζόμενοι της εταιρείας αντιδρώντας στην απόλυση 33 ενοικιαζόμενων εργαζομένων.

Οπως καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι, η διοίκηση της εταιρείας αποφάσισε μέσω e-mail να απολύσει τους 33 αυτούς συναδέλφους τους, τους οποίους απασχολεί μέσω των εταιρειών ενοικίασης ανθρώπινου δυναμικού «ICAP» και «Action line». Πρόσχημα για τις απολύσεις είναι η λήξη συνεργασίας με τις εταιρείες αυτές.

Στη συγκέντρωση παραβρέθηκαν και μίλησαν οι Γιώργος Πέρρος, εκ μέρους της Γραμματείας του ΠΑΜΕ και μέλος της διοίκησης της ΓΣΕΕ, ο Κώστας Ζιώγας, μέλος της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Αθήνας και αντιπρόεδρος του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας και η Εφη Χαλιού, μέλος του Γενικού Συμβουλίου της ΟΤΟΕ και πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων Χρηματοπιστωτικού Συστήματος Αττικής.

Ο Γ. Πέρρος μεταξύ άλλων κατήγγειλε το δουλεμπόριο εργαζομένων και πρόβαλε το αίτημα κατάργησης των δουλεμπορικών γραφείων που «αφού ξεζουμίζουν τους εργαζόμενους, τους πετάνε σαν σκουπίδια». Πρέπει, είπε, να δυναμώσει η αλληλεγγύη, οι απολύσεις γίνονται παντού και πρέπει να γίνει υπόθεση του κλάδου. Πρέπει να νιώσουν τη δύναμη όλων των εργαζομένων του κλάδου. Ανάλογα ο Κ. Ζιώγας εξέφρασε τη στήριξη στον αγώνα τους, ενώ η Εφη Χαλιού τόνισε πως είναι έργο όλων των κυβερνήσεων ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ το νομοθετικό πλαίσιο που επιτρέπει αυτού του είδους τις εργασιακές σχέσεις, το οποίο αξιοποιούν οι εταιρείες για να εντείνουν την εκμετάλλευση των εργαζομένων.

Σημειώνεται ότι οι 33 εργαζόμενοι βρίσκονται σε νευραλγικά πόστα της εταιρείας, οι περισσότεροι εργάζονται από δέκα έως δεκαεπτά έτη συνεχούς εργασίας και η πλειοψηφία τους είναι γονείς και κάτοχοι πανεπιστημιακών τίτλων σπουδών. Αξίζει να σημειωθεί ότι μέσα σε αυτή την ομαδική απόλυση περιλαμβάνονται εργαζόμενοι που σε 2-3 χρόνια θα συνταξιοδοτηθούν καθώς και εργαζόμενοι που είναι γονείς 1-3 παιδιών ή ακόμα και άτομα με διαπιστωμένα χρόνια προβλήματα υγείας (ΑμεΑ)!

Σημειώνεται ότι σήμερα στην «Εθνική Ασφαλιστική» εργάζονται 209 ενοικιαζόμενοι εργαζόμενοι, από τους οποίους οι 177 στις επιχειρησιακές μονάδες της εταιρείας και 32 στο Call Center, μέσω των εταιρειών «ICAP HR OS» και «Action Line SA». Μετά την εξαγορά της «Εθνικής Ασφαλιστικής» από το CVC Capital Fund αποφασίστηκε η μερική απορρόφηση μέρους τους, που το προσδιόρισαν στους 137 εργαζόμενους και με ημερομηνία ένταξής τους την 1/9/2023. Ενώ για τους 32 εργαζόμενους του Call Center υπάρχει προφορική διαβεβαίωση ότι η διαδικασία ένταξης θα γίνει την 1/1/2024.

Ερώτηση του ΚΚΕ στη Βουλή

Στη Βουλή φέρνει το θέμα των απολύσεων το ΚΚΕ με Ερώτηση που κατέθεσε προς την κυβέρνηση, ρωτώντας τον αρμόδιο υπουργό τι μέτρα προτίθεται να πάρει:

- Για να μην απολυθεί κανένας εργαζόμενος, αλλά να ενταχθεί το σύνολο των ενοικιαζόμενων εργαζομένων, που απασχολούνται εδώ και πολλά χρόνια χωρίς καμία διακοπή και χωρίς κανένα πρόβλημα σε μια εταιρεία, η οποία παρουσιάζει μόνιμα κέρδη δεκάδων εκατομμυρίων ετησίως.

- Απέναντι στην πρόθεση του εργοδότη να μην αναγνωρίσει την πολυετή προϋπηρεσία στην ίδια επιχείρηση, παράλληλα και τα δικαιώματα που απορρέουν από αυτή (μισθολογικά κλιμάκια, αποζημίωση απόλυσης κ.ά.), για όσους σκοπεύει να εντάξει στο μόνιμο προσωπικό της.

Tην Κυριακή η σύσκεψη για τους εργαζόμενους στις ιχθυοκαλλιέργειες

Σε σύσκεψη την Κυριακή 30 Ιούλη, στις 11 π.μ., στο Εργατικό Κέντρο Πάτρας καλεί επιχειρησιακά και κλαδικά σωματεία που δραστηριοποιούνται σε επιχειρήσεις ιχθυοκαλλιέργειας η Ομοσπονδία Εργαζομένων σε Γάλα - Τρόφιμα - Ποτά. Οι εργαζόμενοι στις ιχθυοκαλλιέργειες βρίσκονται αντιμέτωποι με τη χειροτέρευση των όρων αμοιβής και εργασίας τους, αλλά και με επιχειρηματικά παιχνίδια που προμηνύουν νέα επιδείνωση του εργασιακού τοπίου. Στο φόντο αυτό, η Ομοσπονδία αναλαμβάνει την πρωτοβουλία να καλέσει στην παραπάνω σύσκεψη. Οι εργαζόμενοι βρίσκονται αντιμέτωποι με φαινόμενα καθυστερήσεων στην καταβολή της μισθοδοσίας και την ίδια στιγμή το ενδιαφέρον των επιχειρήσεων για τη διασφάλιση της παραγωγικής διαδικασίας φαίνεται πως φθίνει. «Ολα δείχνουν πως ετοιμάζεται το ξανα-ανακάτεμα της τράπουλας με νέες επιχειρηματικές συμφωνίες και παιχνίδια για άλλη μια φορά στην πλάτη των εργαζομένων», συμπεραίνει η Ομοσπονδία. Μπροστά στις εξελίξεις αυτές, καλεί τους εργαζόμενους στον υποκλάδο να διαλέξουν τον δρόμο του συλλογικού αγώνα, να συσπειρωθούν στα σωματεία, να δυναμώσουν τον κοινό αγώνα για αυξήσεις σε μισθούς και δικαιώματα.

«Δικό μας μέλημα είναι να κατοχυρωθούν δουλειές, μισθοί, προϋπηρεσίες, δικαιώματα για όλους τους συναδέλφους σε όλες τις επιχειρήσεις του κλάδου σε κάθε σενάριο, ακόμα και αν αλλάξουν χέρια εταιρείες ή κάποιες μονάδες κ.λπ. Να εξασφαλιστεί η παραγωγική διαδικασία και να εκσυγχρονιστεί σύμφωνα με τις σημερινές δυνατότητες ώστε να μην επικρατούν συνθήκες Μεσαίωνα! Να υπογραφεί Κλαδική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας (ΚΣΣΕ) με αυξήσεις σε μισθούς και δικαιώματα, υποχρεωτική για όλους τους εργαζόμενους στις ιχθυοκαλλιέργειες», τονίζει η Ομοσπονδία.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ