ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 29 Ιούλη 2023 - Κυριακή 30 Ιούλη 2023
Σελ. /32
2023 ΠΥΡΚΑΓΙΕΣ ΣΤΟ ΙΔΙΟ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΟ ΕΡΓΟ
Στην πρώτη γραμμή στα πύρινα μέτωπα οι δυνάμεις του ΚΚΕ

Ο Γ. Μαρίνος με τους πυροσβέστες στην Κάρυστο
Ο Γ. Μαρίνος με τους πυροσβέστες στην Κάρυστο
Οπως και στις πρόσφατες φωτιές σε Σαρωνίδα, Δερβενοχώρια και Λουτράκι, τα μέλη και τα στελέχη του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, με τους βουλευτές του Κόμματος, βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή, πιέζοντας για μέτρα, άμεσες παρεμβάσεις και συνδράμοντας τη μάχη της κατάσβεσης στα μεγάλα πύρινα μέτωπα αυτήν τη βδομάδα. Παντού οργανώθηκαν εθελοντικές ομάδες που μαζί με κατοίκους, με ό,τι μέσα είχαν στη διάθεσή τους, με υδροφόρες, κλαδιά και τσάπες, βοηθούσαν τους εξουθενωμένους πυροσβέστες, για να προστατευτούν χωριά και πόλεις και το πολύτιμο για τη ζωή δάσος, όπως και ζώα, οικόσιτα και άγρια, που βρέθηκαν αβοήθητα.

Κλιμάκια του ΚΚΕ, με επικεφαλής την Μαρία Γαβαλά, Γραμματέα της ΚΟ Θεσσαλίας και μέλος της Γραμματείας της ΚΕ, τον Βασίλη Μεταξά, βουλευτή Μαγνησίας του Κόμματος, τον Αποστόλη Ριζόπουλο, υποψήφιο δήμαρχο Βόλου με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», και άλλα στελέχη, βρέθηκαν στους χώρους που ξεσπούσαν πυρκαγιές, ενώ εθελοντές του ΚΚΕ και της ΚΝΕ μαζί με τους κατοίκους των περιοχών δίνουν τη μάχη για να σωθούν άνθρωποι και περιουσίες.

Σημείωσε ο Β. Μεταξάς, μιλώντας σε τηλεοπτική εκπομπή: «Γράφτηκε ένας μεγάλος άθλος αλλά είχαμε να αντιμετωπίσουμε ένα έγκλημα». Και πρόσθεσε. «Το έγκλημα αυτό πληρώσαμε με φόρο αίματος και είχαμε να αντιμετωπίσουμε έναν εγκληματία: Το αστικό κράτος που βλέπει και την πυρόσβεση ως κόστος και βλέπει και την ανθρώπινη ζωή ως κόστος. Είχαμε ένα επιτελικά ανίκανο κράτος, στο οποίο τώρα στο τιμόνι της διακυβέρνησης είναι η Νέα Δημοκρατία, πριν ο ΣΥΡΙΖΑ και οι άλλες κυβερνήσεις. Ακόμα και μία εκκένωση όπως στην Αγχίαλο την έκανε πάλι με τα ίδια κριτήρια. Αυτό που ζήσαμε χτες στην Αγχίαλο, γιατί ήμασταν εκεί στην εκκένωση, ήταν κι αυτό εγκληματικό! Πέντε περιπολικά, 4 λεωφορεία να φεύγουνε μισοάδεια σε μία πόλη με 5 - 6.000 κατοίκους και κατά τ' άλλα ο σώζων εαυτόν σωθήτω, με το 112, αλλά κανένας να μην ενδιαφέρεται αν υπάρχουν στα σπίτια κατάκοιτοι, τι θα γίνει και αν θα τιναχτούν τα πυρομαχικά και τα καύσιμα λίγα χιλιόμετρα πιο πέρα!».

Εθελοντές και μέλη του ΚΚΕ στη Λαχανιά Ρόδου
Εθελοντές και μέλη του ΚΚΕ στη Λαχανιά Ρόδου
Το ίδιο εγκληματικό κράτος αντιμετώπισαν και οι κάτοικοι της Ρόδου, που καιγόταν για 10 μέρες. Στο σημείο βρίσκονταν δυνάμεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, με επικεφαλής τον Βαγγέλη Μαρούπα, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ. Εθελοντικές ομάδες του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, μαζί με τα μέλη του Πολιτιστικού Συλλόγου Λαχανιάς, απέτρεψαν το να κάνουν τα μηχανήματα της Περιφέρειας αντιπυρική ζώνη μόνο σε μια ξενοδοχειακή μονάδα και να φύγουν, όπως επιδιώχτηκε. Ετσι έγινε αντιπυρική ζώνη και για να σωθεί το χωριό. Στο νησί περιόδευσε και ο βουλευτής του ΚΚΕ Νίκος Παπαναστάσης. Η δε αποστολή του «Ριζοσπάστη» κατέγραψε και εδώ τις τεράστιες ανεπάρκειες στην πρόληψη και τη δασοπροστασία.

Στην Κέρκυρα οι κάτοικοι μαζί με τους κομμουνιστές έγιναν μια γροθιά και με αυτοοργάνωση έφεραν αγροτικά, βυτία, απεγκλώβισαν και έσωσαν ζώα.

Κλιμάκιο του Κόμματος έφτασε στο χωριό Λούτσες με επικεφαλής την Αλεξάνδρα Μπαλού, υποψήφια περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», και τον Κώστα Ρούσσινο, υποψήφιο δήμαρχο Βόρειας Κέρκυρας.

Αλλη εθελοντική ομάδα, με επικεφαλής τον Γραμματέα της ΤΕ, Γιάννη Μπορμπότη, πήγε στον παραλιακό οικισμό Απράο όπου μαινόταν η πυρκαγιά. Είχαν στη διάθεσή τους αντιασφυξιογόνες μάσκες με ειδικά φίλτρα και πριόνια. Επίσης, άφθονες ποσότητες νερού και πάγου που τους προμήθευσαν κάτοικοι.

Ο Κ. Μπασδέκης στο μέτωπο της Λαμίας
Ο Κ. Μπασδέκης στο μέτωπο της Λαμίας
Μπροστά στον κίνδυνο να καούν ολόκληρα χωριά, η κινητοποίηση κατοίκων, πολιτιστικών συλλόγων και άλλων φορέων ήταν ασυγκράτητη, προσπερνώντας τα εμπόδια που τίθονταν στη μετακίνηση από τις αστυνομικές αρχές. Χαρακτηριστικά, το Εργατικό Κέντρο Κέρκυρας απέστειλε πάνω από 3.000 γραπτά μηνύματα στα μέλη των σωματείων, μέσω κινητών τηλεφώνων, ενώ άμεση ήταν η ανταπόκριση οικοδόμων από το Συνδικάτο Κατασκευών του νησιού.

Στη μάχη με τις φλόγες, μαζί με τους κατοίκους των συνοικιών της Λαμίας, όπου φωτιά την Τρίτη απείλησε μια ολόκληρη συνοικία στο βόρειο τμήμα της πόλης, ρίχτηκαν μέλη και φίλοι του ΚΚΕ και της ΚΝΕ.

Κλιμάκιο του Κόμματος, με επικεφαλής τον Κώστα Μπασδέκη, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και περιφερειακό σύμβουλο Στερεάς Ελλάδας με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», στο οποίο συμμετείχαν επίσης η Ανδριάνα Μπαφούτσου, Γραμματέας της ΤΕ Φθιώτιδας, και ο Θανάσης Αδάμ, δημοτικός σύμβουλος Λαμιέων με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», βρέθηκε από μέτωπο σε μέτωπο, κάνοντας παρεμβάσεις προς τον δήμο και την Περιφέρεια για την ανάγκη ενίσχυσης των πυροσβεστικών μέσων.

Παράλληλα, μέλη και φίλοι του ΚΚΕ και της ΚΝΕ βρέθηκαν στα μέτωπα της φωτιάς και μαζί με τους κατοίκους, τους άλλους εθελοντές και τις πυροσβεστικές δυνάμεις, ρίχτηκαν στη μάχη με τις φλόγες, με ό,τι μέσο είχαν στη διάθεσή τους. Παρέμειναν στα διάφορα μέτωπα μέχρι αργά το βράδυ και μάλιστα προγραμμάτισαν περιπολίες στη γύρω περιοχή κατά τη διάρκεια της νύχτας για να συμβάλουν στον έγκαιρο εντοπισμό τυχόν αναζωπύρωσης.

Κλιμάκιο του ΚΚΕ με την Μ. Γαβαλά στην πυρκαγιά της Μαγνησίας
Κλιμάκιο του ΚΚΕ με την Μ. Γαβαλά στην πυρκαγιά της Μαγνησίας
Στο μέτωπο της φωτιάς βρέθηκε και κλιμάκιο του Εργατικού Κέντρου Λαμίας με επικεφαλής τον πρόεδρό του, Γιώργο Οικονόμου.

Στο πλευρό του λαού της Καρύστου, από την πρώτη στιγμή εκδήλωσης της πυρκαγιάς, βρέθηκαν στελέχη, μέλη και φίλοι του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, ενώ παράλληλα με συνεχείς παρεμβάσεις απαιτούσαν την ενίσχυση των μέσων πυρόσβεσης και τη λήψη κάθε μέτρου για την προστασία της ζωής και της περιουσίας του λαού.

Στο μέτωπο της φωτιάς βρέθηκαν τα μέλη του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Γιώργος Μαρίνος και Θοδωρής Χιώνης, ο Κώστας Μπασδέκης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Στερεάς Ελλάδας, η Ζωή Χαχάμη, Γραμματέας της ΤΕ Εύβοιας, και ο Δημήτρης Παρασκευάς, δημοτικός σύμβουλος Καρύστου με τη «Λαϊκή Συσπείρωση».

Το πρωί της Τρίτης, συνεχίζοντας τις παρεμβάσεις του, ο Γιώργος Μαρίνος, βουλευτής Εύβοιας, πραγματοποίησε παρέμβαση στο υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, τονίζοντας την ανάγκη ενίσχυσης των εναέριων δυνάμεων και με ελικόπτερα που μπορούν να επιχειρούν στα δύσβατα σημεία για να σώσουν σπίτια και να ανακόψουν τη φωτιά. Μάλιστα, ο Γιώργος Μαρίνος, το βράδυ της Δευτέρας, είχε συνάντηση με τον περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας και Εύβοιας, Φάνη Σπανό, και τον δήμαρχο Καρύστου, Λευτέρη Ραβιόλο, στους οποίους επισήμανε την επικινδυνότητα της κατάστασης, τονίζοντας παράλληλα ότι η εκτίμηση του υπουργείου πως η φωτιά είναι υπό έλεγχο είναι επικίνδυνη καθώς δεν ανταποκρίνεται στην πραγματική εικόνα για το πού εμφανίζεται η φωτιά εκείνη τη στιγμή, με τις φλόγες να είναι κοντά σε οικισμούς.

Εθελοντές μαζί με πυροσβέστες

Eurokinissi

Εθελοντές μαζί με πυροσβέστες
Επίσης, στο σημείο συντριβής του «Canadair», την Τρίτη, βρέθηκε κλιμάκιο του ΚΚΕ με επικεφαλής τον Δημήτρη Παρασκευά, στο οποίο προστέθηκαν το απόγευμα η Ζωή Χαχάμη και ο Ιωάννης Μαντής, αντιστράτηγος εν αποστρατεία του Πυροσβεστικού Σώματος και υποψήφιος περιφερειακός σύμβουλος Στερεάς Ελλάδας με τη «Λαϊκή Συσπείρωση».


Ο βουλευτής του ΚΚΕ Β. Μεταξάς με τους κατοίκους της Ν. Αγχιάλου
Ο βουλευτής του ΚΚΕ Β. Μεταξάς με τους κατοίκους της Ν. Αγχιάλου


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ