ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 1 Αυγούστου 2023
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΗ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Πολλαπλές επιθέσεις με drones σε Μόσχα και Κριμαία

Νέες πυρηνικές απειλές εκτοξεύει η Ρωσία, ενώ κατηγορεί το ΝΑΤΟ ως σπόνσορα της «τρομοκρατίας»

Από το χτύπημα με drone σε κεντρικό κτίριο στη Μόσχα

Copyright 2023 The Associated

Από το χτύπημα με drone σε κεντρικό κτίριο στη Μόσχα
Νέες ουκρανικές επιθέσεις μέσα στο κέντρο της Μόσχας και στην Κριμαία, ρωσικές απειλές για χρήση πυρηνικών και «διαπιστώσεις» ότι οι ΗΠΑ είναι χορηγοί «τρομοκρατίας», κλιμακώνουν επικίνδυνα την ιμπεριαλιστική σύγκρουση ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ και Ρωσίας στην Ουκρανία. Στο επίκεντρο της σύγκρουσης έχει μπει ακόμη πιο έντονα τις τελευταίες βδομάδες η στρατηγικής σημασίας Μαύρη Θάλασσα.

Ακόμη μια πολλαπλή επίθεση με drones δέχτηκε η «καρδιά» της ρωσικής πρωτεύουσας, το βράδυ του Σαββάτου, με το ρωσικό υπουργείο Αμυνας να κατηγορεί την ουκρανική κυβέρνηση.

Ενα από τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη χτύπησε ένα πολυώροφο γυάλινο κτίριο στη «Moscow City», όπου στεγάζονται γραφεία και υπουργεία, προκαλώντας μεγάλη έκρηξη, χωρίς να αναφερθούν τραυματισμοί.

Μετά την έκρηξη, η οποία χαρακτηρίστηκε «τρομοκρατική επίθεση» από τη Ρωσία, το υπουργείο Αμυνας της χώρας δήλωσε: «Ενα ουκρανικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος (UAV) καταστράφηκε στον αέρα από τις αεροπορικές δυνάμεις πάνω από το έδαφος της περιοχής Οντίντσοβο της Μόσχας. Δύο ακόμη μπλοκαρίστηκαν με τη χρήση μέσων ηλεκτρονικού πολέμου και αφού έχασαν τον έλεγχο, συνετρίβησαν στο έδαφος ενός συγκροτήματος μη οικιστικών κτιρίων της πόλης».

Το διεθνές αεροδρόμιο Βνούκοβο της ρωσικής πρωτεύουσας ανέστειλε προσωρινά τη λειτουργία του, ενώ νωρίτερα το ρωσικό υπουργείο Αμυνας είχε ανακοινώσει ότι οι αντιαεροπορικές δυνάμεις κατέρριψαν 25 ουκρανικά drones που επιχειρούσαν να επιτεθούν σε στόχους στη Χερσόνησο της Κριμαίας.

Στο μεταξύ, επίθεση με ουκρανικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος στη διάρκεια της νύχτας της Κυριακής είχε στόχο αστυνομικό τμήμα στη ρωσική περιφέρεια του Μπριάνσκ, στα σύνορα με την Ουκρανία, χωρίς να προκαλέσει θύματα.

Ζελένσκι: Ο πόλεμος επιστρέφει στο έδαφος της Ρωσίας

Η Ουκρανία δεν έχει αναλάβει επίσημα την ευθύνη για την επίθεση στη Μόσχα, ωστόσο ο Ουκρανός Πρόεδρος, Β. Ζελένσκι, επισήμανε ότι «ο πόλεμος σταδιακά επιστρέφει στο έδαφος της Ρωσίας, στα συμβολικά κέντρα της και τις στρατιωτικές βάσεις της και αυτή είναι μια αναπόφευκτη διαδικασία, φυσική και απολύτως δικαιολογημένη».

Καταδικάζοντας τις τελευταίες επιθέσεις, ο Ρώσος ΥΠΕΞ, Σ. Λαβρόφ, τόνισε με νόημα ότι «δεν θα ήταν δυνατές χωρίς τη βοήθεια που παρέχουν στο καθεστώς του Κιέβου οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους στο ΝΑΤΟ».

Αλλά και ο γραμματέας του ρωσικού Συμβουλίου Ασφαλείας, Ν. Πατρούσεφ, αναφερόμενος στην ουκρανική επίθεση στη γέφυρα της Κριμαίας στα μέσα Ιούλη, αναφέρθηκε σε Αμερικανό μπλόγκερ λέγοντας πως οι ΗΠΑ είχαν καθοριστικό ρόλο.

Η Μόσχα έχει εντείνει τις επιθέσεις «σε ουκρανικές στρατιωτικές εγκαταστάσεις, που υποστηρίζουν αυτές τις τρομοκρατικές επιθέσεις», δήλωσε ο Ρώσος υπουργός Αμυνας, Σ. Σόιγκου, μιλώντας σε τηλεδιάσκεψη της ηγεσίας των Ενόπλων Δυνάμεων. «Στο φόντο μιας αποτυχημένης λεγόμενης αντεπίθεσης, το καθεστώς του Κιέβου - με την υποστήριξη δυτικών χορηγών - επικεντρώθηκε στην πραγματοποίηση τρομοκρατικών επιθέσεων σε αστικές υποδομές σε πόλεις και κωμοπόλεις της Ρωσίας», σχολίασε. Σύμφωνα με τον ίδιο, ο ουκρανικός στρατός έχασε πάνω από 20.800 στρατιώτες και περισσότερα από 2.200 είδη στρατιωτικού υλικού, συμπεριλαμβανομένων 10 αρμάτων μάχης «Leopard», τον περασμένο μήνα.

Απειλές για χρήση πυρηνικών

Στο μεταξύ, νέες πυρηνικές απειλές εκτόξευσε ο αντιπρόεδρος του ρωσικού Συμβουλίου Ασφαλείας, Ντμ. Μεντβέντεφ. Οπως είπε, «αν η επίθεση, η οποία υποστηρίζεται από το ΝΑΤΟ, είναι επιτυχής και αποκόψουν ένα μέρος της γης μας, τότε θα ήμασταν αναγκασμένοι να χρησιμοποιήσουμε πυρηνικό όπλο, σύμφωνα με τους κανόνες του διατάγματος του Προέδρου της Ρωσίας» του 2020. «Απλά δεν θα υπήρχε άλλη διέξοδος», τόνισε.

Υπενθυμίζεται ότι η Ρωσία με Προεδρικό Διάταγμα πέρυσι αναγνώρισε ως ρωσικά εδάφη τις ουκρανικές περιφέρειες Ντονέτσκ, Λουγκάνσκ, Ζαπορίζια και Χερσώνα. «Ετσι, οι εχθροί μας θα πρέπει να προσεύχονται για την επιτυχία των στρατιωτών μας. Αυτοί διασφαλίζουν ότι δεν θα ανάψει μια παγκόσμια πυρηνική καταστροφή», είπε χαρακτηριστικά ο Μεντβέντεφ.

Πολωνία και Λιθουανία ενδέχεται να κλείσουν τα σύνορα με τη Λευκορωσία

Σε ένα ακόμη καυτό σημείο της σύγκρουσης εξελίσσεται καθημερινά η Λευκορωσία, μετά και την ανάπτυξη εκεί ρωσικών τακτικών πυρηνικών όπλων και μισθοφόρων της ρωσικής εταιρείας «Wagner», που εκπαιδεύουν τον λευκορωσικό στρατό.

Η Πολωνία και η Λιθουανία εξετάζουν το ενδεχόμενο να κλείσουν τα σύνορά τους με τη Λευκορωσία σε περίπτωση απειλής προκλήσεων από τη «Wagner», δήλωσε ο Λιθουανός αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών. Ηδη, ακόμη και η τακτική κυκλοφορία στα σύνορα είναι εξαιρετικά περιορισμένη λόγω των αμοιβαίων κυρώσεων που επιβλήθηκαν από τη Βαρσοβία και το Μινσκ.

Η Λιθουανία και η Πολωνία έχουν προειδοποιήσει τα άλλα μέλη του ΝΑΤΟ ότι οι μισθοφόροι της «Wagner» ενδέχεται, παριστάνοντας τους αιτούντες άσυλο, να επιχειρήσουν να διασχίσουν τα σύνορα και να εισέλθουν έτσι σε κάποια από αυτές τις χώρες που είναι μέλη της ΕΕ και του ΝΑΤΟ.

«Πρέπει να προετοιμαστούμε για το ενδεχόμενο (οι μισθοφόροι της "Wagner") να χρησιμοποιηθούν εναντίον της Πολωνίας», δήλωσε ο Στ. Ζάριν, εκπρόσωπος των πολωνικών μυστικών υπηρεσιών. Συμπλήρωσε ότι ο πολωνικός στρατός έχει ήδη ενισχύσει τις δυνάμεις του στα ανατολικά.

Σε μια κίνηση υψηλού συμβολισμού, ο πρωθυπουργός της Πολωνίας, Μ. Μοραβιέτσκι, και κορυφαία στελέχη της κυβέρνησής του επισκέφθηκαν την Παρασκευή τα σύνορα με τη Λευκορωσία, ενώ Πολωνία και Λιθουανία έχουν αρχίσει να κατασκευάζουν φράχτες κατά μήκος των συνόρων τους με τη Λευκορωσία και τη Ρωσία εδώ και δύο χρόνια, μετά από μαζικές απόπειρες μεταναστών να εισέλθουν στην ΕΕ.

«Ειρηνευτικές συνομιλίες» στη Σαουδική Αραβία;

Σύμφωνα με δημοσίευμα της «Wall Street Journal», στη Σαουδική Αραβία έχουν προγραμματιστεί συνομιλίες για τον πόλεμο στην Ουκρανία, με προσκεκλημένους δυτικά κράτη, την Ουκρανία και μεγάλες «αναπτυσσόμενες» χώρες.

Το δημοσίευμα επισήμανε ότι το Κίεβο και οι δυτικές χώρες ελπίζουν ότι οι συνομιλίες, από τις οποίες έχει αποκλειστεί η Ρωσία, μπορούν να οδηγήσουν σε διεθνή υποστήριξη για ειρηνευτικούς όρους υπέρ της Ουκρανίας.

Η Ρωσία «θα παρακολουθήσει τη συνάντηση» για να καταλάβει «ποιοι στόχοι τίθενται και τι θα συζητηθεί. Κάθε προσπάθεια για την προώθηση μιας ειρηνικής διευθέτησης αξίζει θετικής αξιολόγησης», σχολίασε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμ. Πεσκόφ.

Ωστόσο, ο Πεσκόφ επανέλαβε ότι «το καθεστώς του Κιέβου δεν θέλει και δεν μπορεί να θέλει την ειρήνη, όσο χρησιμοποιείται αποκλειστικά ως εργαλείο στον πόλεμο της Δύσης με τη Ρωσία».

Από την πλευρά του, ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλ. Πούτιν, αναφέρθηκε στην αφρικανική «ειρηνευτική» πρωτοβουλία - η οποία προβλέπει μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης και στη συνέχεια παύση των εχθροπραξιών με διαπραγματεύσεις Ρωσίας-Δύσης - λέγοντας ότι θα μπορούσε να αποτελέσει τη βάση για την ειρήνη στην Ουκρανία, αλλά ότι οι ουκρανικές επιθέσεις κατά της Ρωσίας καθιστούν πολύ δύσκολο κάτι τέτοιο.

«Ο ουκρανικός στρατός βρίσκεται στην επίθεση, υλοποιεί μια μεγάλης κλίμακας στρατηγική επιθετική επιχείρηση... Δεν μπορούμε να σταματήσουμε το πυρ όταν δεχόμαστε επίθεση», είπε.

Από την πλευρά του, ο Ουκρανός Πρόεδρος έχει απορρίψει την κατάπαυση του πυρός τώρα, η οποία θα άφηνε υπό τον έλεγχο της Ρωσίας σχεδόν το 1/5 της χώρας και θα έδινε στις δυνάμεις της Μόσχας χρόνο να ανασυνταχθούν.

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΖΕΛΕΝΣΚΙ
Ξηλώνει το σφυροδρέπανο από το άγαλμα της Μητέρας Πατρίδας

Το έμβλημα του σφυροδρέπανου ξηλώνει η αντιδραστική κυβέρνηση του Κιέβου από το άγαλμα της Μητέρας Πατρίδας, συνεχίζοντας να καταστρέφει καθετί που θύμιζε στον ουκρανικό λαό τη Σοβιετική Ενωση. Το άγαλμα της Μητέρας Πατρίδας, αυτό το μεγαλειώδες μνημείο της Αντιφασιστικής Νίκης, είναι κατασκευασμένο από ανοξείδωτο χάλυβα και το ύψος του ξεπερνά τα 100 μέτρα, μαζί με το βάθρο του.

Το γιγαντιαίο γλυπτό, που η κυβέρνηση Ζελένσκι βάζει στο στόχαστρο μπας και διαγραφεί από τη μνήμη των λαών ότι ο Κόκκινος Στρατός τσάκισε τον φασισμό, αποτελεί εδώ και δεκαετίες μέρος του Εθνικού Μουσείου Ιστορίας της Ουκρανίας για τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Απεικονίζει το άγαλμα μιας γυναίκας που σηκώνει ένα ξίφος στο ένα χέρι και μια ασπίδα με το έμβλημα της Σοβιετικής Ενωσης στο άλλο, αυτό που ξηλώνουν οι αρχές του Κιέβου.

Μέσα στο βάθρο υπάρχει μια αίθουσα μνήμης, επενδυμένη με μαρμάρινες πλάκες με τα ονόματα περισσότερων από 11.000 στρατιωτών και 200 εργατών που έλαβαν τους τίτλους του Ηρωα της Σοβιετικής Ενωσης και του Ηρωα της Σοσιαλιστικής Εργασίας.

Το άγαλμα της Μητέρας Πατρίδας τοποθετήθηκε στη δεξιά όχθη του ποταμού Δνείπερου το 1981, κατά τη διάρκεια των εορτασμών της Ημέρας της Νίκης. Σχεδιάστηκε από τον Σοβιετικό γλύπτη Yevgeny Vuchetich.

Στο πλαίσιο της «αποκομμουνιστικοποίησης» η κυβέρνηση της Ουκρανίας έχει ξηλώσει δεκάδες αγάλματα και μνημεία που θύμιζαν το σοσιαλιστικό, σοβιετικό παρελθόν, και μετά την εισβολή της Ρωσίας η διαδικασία αυτή επιταχύνθηκε.

Με αυτές τις εργασίες βεβήλωσης που γίνονται στο άγαλμα, το σφυροδρέπανο στην ασπίδα θα αντικατασταθεί από την τρίαινα που απεικονίζει υποτίθεται το οικόσημο της Ουκρανίας.

Οι εργασίες θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι τις 24 Αυγούστου που γιορτάζεται η «Ημέρα της Ανεξαρτησίας», όπως ονομάζουν την απόσχιση της Ουκρανίας από το Σοβιετικό κράτος, ένα κράτος στο οποίο ζούσαν αδελφωμένοι Ουκρανοί και Ρώσοι για δεκαετίες.

ΡΩΣΙΑ - ΑΦΡΙΚΗ
Διακήρυξη με κοινό σχέδιο δράσης και συνεργασίας

Στην ενίσχυση πολυμερούς συνεργασίας σε οικονομία, ανάπτυξη, εμπόριο, αποτροπή οπλικών ανταγωνισμών στο Διάστημα, καταπολέμηση της τρομοκρατίας, αύξηση της συνεργασίας στη «Διεθνή Πληροφοριακή Ασφάλεια» και σε ένα κοινό σχέδιο δράσης του διμερούς φόρουμ για την περίοδο 2023 - 2026 κατέληξαν το βράδυ της Παρασκευής Ρώσοι και Αφρικανοί αξιωματούχοι που συμμετείχαν στη 2η ρωσο-αφρικανική Σύνοδο Κορυφής στην Αγία Πετρούπολη.

Αξιωματούχοι των δύο πλευρών υπέγραψαν σειρά μνημονίων κατανόησης και με περιφερειακούς αφρικανικούς οργανισμούς (π.χ. IGAD, ECCAS, κ.ά.).

Συμφώνησαν επίσης στην από κοινού συνεργασία ώστε να διεκδικήσουν οι αφρικανικές χώρες αποζημιώσεις για τις ζημιές που υπέστησαν στη διάρκεια αποικιοκρατικών καθεστώτων αλλά και για την ανάκτηση της πολιτιστικής τους κληρονομιάς που λεηλατήθηκε, κλάπηκε και εκτίθεται σε μουσεία δυτικών χωρών.

Στην καταληκτική ομιλία του ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλ. Πούτιν, επισήμανε ότι οι δύο πλευρές δεσμεύτηκαν να προωθήσουν «έναν πολυπολικό κόσμο, δίκαιο και δημοκρατικό» και να αγωνιστούν κατά της «νεοαποικιοκρατίας» και των «παράνομων» κυρώσεων.

Επιπλέον, ο προεδρεύων της Αφρικανικής Ενωσης, Αζάλι Ασουμάνι, παρατήρησε ότι δεν είναι αρκετή η ρωσική πρόταση για ανεφοδιασμό αφρικανικών χωρών με ρωσικά σιτηρά επισημαίνοντας ως μείζονος σημασίας την επίτευξη μιας εκεχειρίας με την Ουκρανία. Ο ίδιος τόνισε ότι ο Πρόεδρος Πούτιν εμφανίστηκε έτοιμος να διαπραγματευτεί με το Κίεβο και ότι τώρα θα πρέπει να πειστεί «η άλλη πλευρά».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ