Τρίτη 1 Αυγούστου 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ - ΑΦΡΙΚΗ
Διακήρυξη με κοινό σχέδιο δράσης και συνεργασίας

Στην ενίσχυση πολυμερούς συνεργασίας σε οικονομία, ανάπτυξη, εμπόριο, αποτροπή οπλικών ανταγωνισμών στο Διάστημα, καταπολέμηση της τρομοκρατίας, αύξηση της συνεργασίας στη «Διεθνή Πληροφοριακή Ασφάλεια» και σε ένα κοινό σχέδιο δράσης του διμερούς φόρουμ για την περίοδο 2023 - 2026 κατέληξαν το βράδυ της Παρασκευής Ρώσοι και Αφρικανοί αξιωματούχοι που συμμετείχαν στη 2η ρωσο-αφρικανική Σύνοδο Κορυφής στην Αγία Πετρούπολη.

Αξιωματούχοι των δύο πλευρών υπέγραψαν σειρά μνημονίων κατανόησης και με περιφερειακούς αφρικανικούς οργανισμούς (π.χ. IGAD, ECCAS, κ.ά.).

Συμφώνησαν επίσης στην από κοινού συνεργασία ώστε να διεκδικήσουν οι αφρικανικές χώρες αποζημιώσεις για τις ζημιές που υπέστησαν στη διάρκεια αποικιοκρατικών καθεστώτων αλλά και για την ανάκτηση της πολιτιστικής τους κληρονομιάς που λεηλατήθηκε, κλάπηκε και εκτίθεται σε μουσεία δυτικών χωρών.

Στην καταληκτική ομιλία του ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλ. Πούτιν, επισήμανε ότι οι δύο πλευρές δεσμεύτηκαν να προωθήσουν «έναν πολυπολικό κόσμο, δίκαιο και δημοκρατικό» και να αγωνιστούν κατά της «νεοαποικιοκρατίας» και των «παράνομων» κυρώσεων.

Επιπλέον, ο προεδρεύων της Αφρικανικής Ενωσης, Αζάλι Ασουμάνι, παρατήρησε ότι δεν είναι αρκετή η ρωσική πρόταση για ανεφοδιασμό αφρικανικών χωρών με ρωσικά σιτηρά επισημαίνοντας ως μείζονος σημασίας την επίτευξη μιας εκεχειρίας με την Ουκρανία. Ο ίδιος τόνισε ότι ο Πρόεδρος Πούτιν εμφανίστηκε έτοιμος να διαπραγματευτεί με το Κίεβο και ότι τώρα θα πρέπει να πειστεί «η άλλη πλευρά».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ