Τρίτη 1 Αυγούστου 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΝΙΓΗΡΑΣ
Απειλή στρατιωτικής επέμβασης από τη δυτικοαφρικανική κοινότητα

Από τις διαδηλώσεις κατά της Γαλλίας και υπέρ της Ρωσίας

Copyright 2023 The Associated

Από τις διαδηλώσεις κατά της Γαλλίας και υπέρ της Ρωσίας
Με εξαπόλυση στρατιωτικής επέμβασης απειλεί τους πραξικοπηματίες του Νίγηρα με αρχηγό τον στρατηγό Αμπντελραχμάν Τσιάνι η Δυτικοαφρικανική Οικονομική Κοινότητα (ECOWAS), απαιτώντας την άμεση απελευθέρωση και αποκατάσταση του εκλεγμένου (το 2019) Προέδρου Μοχάμεντ Μπαζούμ.

Παράλληλα η ECOWAS, στην οποία η Γαλλία έχει ισχυρή επιρροή, ανακοίνωσε την άμεση παύση των εμπορικών και χρηματοπιστωτικών συναλλαγών με τις τράπεζες του Νίγηρα. Οι στασιαστές στον Νίγηρα κατήγγειλαν την ECOWAS πως επεξεργάζεται σχέδιο στρατιωτικής επέμβασης σε συνεργασία «με αφρικανικές χώρες που δεν είναι μέλη της περιφέρειας Δυτικής Αφρικής και με συγκεκριμένες δυτικές χώρες».

Πάντως, πέρσι οι χώρες της Δυτικοαφρικανικής Κοινότητας ECOWAS συμφώνησαν να συγκροτήσουν μία περιφερειακή δύναμη ασφαλείας για να αντιμετωπίσουν τους τζιχαντιστές, αλλά και να αποτρέψουν πραξικοπήματα μετά από εκείνα που εκδηλώθηκαν σε Μπουρκίνα Φάσο και Μάλι, διαταράσσοντας την εκεί παραμονή και δράση των γαλλικών και άλλων δυτικών στρατευμάτων, που επί δεκαετίες ισχυρίζονταν πως πολεμούν τους «τζιχαντιστές» δίχως κανένα ουσιαστικό αποτέλεσμα.

Το τελεσίγραφο της Αφρικανικής Ενωσης και η αντίδραση της ΕΕ

Επίσης, η Αφρικανική Ενωση έδωσε την Παρασκευή το βράδυ 15ήμερο τελεσίγραφο στους πραξικοπηματίες του Νίγηρα να αποκαταστήσει την κυβέρνηση του Προέδρου Μπαζούμ. Το Συμβούλιο Ειρήνης και Ασφάλειας της Αφρικανικής Ενωσης εξέφρασε σοβαρή ανησυχία για την «αύξηση» των πραξικοπημάτων στην ευρύτερη περιοχή της Δυτικής Αφρικής που «υποβαθμίζουν τη δημοκρατία και τη σταθερότητα στην ήπειρο». Σε αντίθετη περίπτωση, απείλησε με «απαραίτητη δράση που θα συμπεριλαμβάνει και κυρώσεις κατά των πραξικοπηματιών». Νωρίτερα η Γαλλία και η ΕΕ ανακοίνωσαν άμεση αναστολή της οικονομικής βοήθειας στον Νίγηρα, με τις ΗΠΑ να ετοιμάζονται να προβούν σε ανάλογο μέτρο.

Χτες, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου στη Μόσχα, Ντμίτρι Πεσκόφ, δήλωσε πως η κατάσταση στον Νίγηρα προκαλεί «σοβαρή ανησυχία» και απηύθυνε σε όλες τις πλευρές «αυτοσυγκράτηση» και «επαναφορά στην έννομη τάξη το συντομότερο».

Νωρίτερα ο ιδρυτής της μισθοφορικής εταιρείας «Wagner Group», Γεβγκένι Πριγκόζιν, εξέφρασε την υποστήριξή του στους πραξικοπηματίες του Νίγηρα, αν και υποστήριξε πως δεν είχαν Ρώσοι μισθοφόροι οποιαδήποτε ανάμειξη. Παρ' όλα αυτά, έπλεξε το εγκώμιο των πραξικοπηματιών, λέγοντας πως ό,τι συνέβη εκεί «δεν είναι παρά μέρος του αγώνα του λαού απέναντι σε αποικιοκράτες».

Γεωπολιτικοί ανταγωνισμοί

Σε κάθε περίπτωση είναι αδιαμφισβήτητο πως τα γεγονότα στον Νίγηρα σχετίζονται άμεσα με τις σφοδρές γεωπολιτικές κόντρες Δύσης - Ρωσίας (μεταξύ άλλων) στην Αφρική και δη στο Σαχέλ, που είναι πλούσιο σε φυσικό, ορυκτό πλούτο. Το Σάββατο, για δεύτερη φορά από την περασμένη Πέμπτη, πολλές εκατοντάδες διαδηλωτές κατέβηκαν στο κέντρο της πρωτεύουσας του Νίγηρα, Νιαμέι, φωνάζοντας συνθήματα κατά της Γαλλίας και υπέρ της Ρωσίας.

Πάντως, από την Τετάρτη το βράδυ που έγινε η ανατροπή του εκλεγμένου Προέδρου του Νίγηρα, Μ. Μπαζούμ, έως χτες συνεχίζονταν απρόσκοπτα οι εργασίες σε μεγάλο ορυχείο ουρανίου που εκμεταλλεύεται η γαλλική εταιρεία «Orano» (και παλιότερα επί δεκαετίες το μεγάλο ενεργειακό μονοπώλιο «Areva»).

Ταυτόχρονα, στη χώρα αυτή κινέζικα μονοπώλια έχουν κλείσει τα τελευταία χρόνια συμφωνίες για τη συνεκμετάλλευση πετρελαϊκών κοιτασμάτων στο Αγκαντίμ, κοιτασμάτων ουρανίου σε νέο ορυχείο σε κεντρική περιοχή, δημιουργίας του μεγαλύτερου αγωγού πετρελαίου στην Αφρική, που θα συνδέει το Αγκαντίμ με το λιμάνι Κοτόνου του Μπενίν μήκους περίπου 2.000 χλμ., αλλά και ανέγερσης του σημαντικού διυλιστηρίου «Soraz».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ