Τρίτη 1 Αυγούστου 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Γερμανία «ο άρρωστος της Ευρώπης»

Αίσθηση προκαλεί άρθρο του βρετανικού περιοδικού «The Economist», που παρουσιάζει τη Γερμανία ως τον «άρρωστο της Ευρώπης», υπενθυμίζοντας πως είναι η χώρα της ΕΕ και του G20 που μπορεί να έχει ύφεση έως το τέλος του 2023. Ειδικοί οικονομολόγοι εξηγούν πως μέχρι την άνοιξη δεν ήρθε η πολυπόθητη «ανάπτυξη» που περίμεναν στο Βερολίνο, ενώ η τελευταία εκτίμηση της γερμανικής Στατιστικής Υπηρεσίας κατέγραψε το ΑΕΠ στάσιμο για δεύτερο συνεχόμενο τρίμηνο, που αυτό από μόνο του συνιστά ορισμό ύφεσης από τεχνικής άποψης. Επισημαίνονται στο άρθρο και θέσεις γνωστών οικονομολόγων όπως ο επικεφαλής οικονομολόγος της τράπεζας ING Κάρστεν Μπρζέσκι, που θεωρεί πως η διεθνής ανταγωνιστικότητα της Γερμανίας είχε ήδη επιδεινωθεί πριν από την πανδημία και πως μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία και την ενεργειακή κρίση, αποκαλύφθηκαν «οι διαρθρωτικές αδυναμίες της» και έρχονται να προστεθούν στη μικρότερη (του προσδοκώμενου) ψηφιοποίηση, τον ανεπαρκή εκσυγχρονισμό υποδομών και τις δημογραφικές αλλαγές.

Καλύτερη πρόσβαση στις σινικές αγορές θέλει η Γαλλία

Δεν θέλουμε να αντιμετωπίσουμε «νομικά εμπόδια ή άλλους φραγμούς» στον δρόμο πρόσβασης των αγορών της Κίνας, δήλωσε χτες ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μπρούνο Λε Μερ, μετά από συναντήσεις που είχε στο Πεκίνο με Κινέζους αξιωματούχους με πρώτο τον αντιπρόεδρο της σινικής κυβέρνησης Χε Λιφένγκ. Ο Γάλλος υπουργός, απαντώντας σε ερώτηση για το ενδεχόμενο να κατακλυστούν οι αγορές της ΕΕ από φθηνότερα κινέζικα ηλεκτρικά αυτοκίνητα, είπε ότι η Γαλλία έχει το δικό της σχέδιο, σε συνεργασία με την ΕΕ, ώστε να υπάρξει «καλύτερη εστίαση» στις επιχορηγήσεις για την αγορά ηλεκτρικών αυτοκινήτων και αύξηση της ανταγωνιστικότητας.

Ο Χε εξέφρασε την ελπίδα πως η Γαλλία θα μπορέσει να «σταθεροποιήσει τον τόνο» σχέσεων της Κίνας με την ΕΕ, διαβεβαιώνοντας πως το Πεκίνο θέλει να εμβαθύνει τη συνεργασία με το Παρίσι σε τομείς αμοιβαίου ενδιαφέροντος.

Νωρίτερα, η σινική Επιτροπή Εθνικής Ανάπτυξης και Μεταρρυθμίσεων (NDRC) ανακοίνωσε ότι θα προωθήσει σταθερά την ανάπτυξη και τις «μεταρρυθμίσεις» με γενική αρχή «η οικονομική σταθερότητα αποτελεί κυρίαρχη προτεραιότητα του Πεκίνου».

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, η βρετανική κυβέρνηση ανακοίνωσε χτες πως θα χορηγήσει περισσότερες από 100 νέες άδειες για έρευνα και εκμετάλλευση κοιτασμάτων πετρελαίου και αερίου στη Βόρεια Θάλασσα, στο πλαίσιο των προσπαθειών για την ενίσχυση της εγχώριας προσφοράς και για μεγαλύτερη ενεργειακή ανεξαρτησία. Η κυβέρνηση ανακοίνωσε επίσης σχέδια για τη δημιουργία δύο νέων συγκροτημάτων δέσμευσης και αποθήκευσης άνθρακα στη Σκοτία και τη βόρεια Αγγλία.

Επίσης το ΔΝΤ ανακοίνωσε πως κατέληξε σε συμφωνία με την Αργεντινή, προκειμένου να ξεπαγώσουν κεφάλαια ύψους 7,5 δισ. δολαρίων, μετά την ολοκλήρωση της πέμπτης και έκτης αξιολόγησης του προγράμματος δανεισμού ύψους 44 δισ. δολαρίων της χώρας.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Διατηρείται η ένταση (2013-11-28 00:00:00.0)
Δυσαρέσκεια για τις συναντήσεις του Δαλάι Λάμα (2008-12-09 00:00:00.0)
Διερευνητική συνάντηση (2008-04-17 00:00:00.0)
Επανεκλέχτηκε ΓΓ ο Χου Ζιντάο (2007-10-23 00:00:00.0)
Διμερείς συμφωνίες (2005-07-28 00:00:00.0)
Επίσκεψη του ηγέτη της ΛΔ Κορέας στην Κίνα (2000-06-02 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ