Πέμπτη 17 Απρίλη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΝ - ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΓΙΑ «ΠΥΡΗΝΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ»
Διερευνητική συνάντηση

ΣΑΝΓΚΑΗ.--

Χωρίς αποτέλεσμα ολοκληρώθηκε η συνάντηση σε επίπεδο διευθυντών υπουργείων Εξωτερικών, που φιλοξένησε η Κίνα με στόχο την «αναζωογόνηση» των συνομιλιών για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα. Στη συνάντηση συμμετείχαν εκπρόσωποι των πέντε χωρών μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας (ΗΠΑ, Ρωσία, Γαλλία, Βρετανία, Κίνα), της Γερμανίας αλλά και της ΕΕ.

Οπως υποστήριξε ο βοηθός ΥΠΕΞ της Κίνας, Χε Γιαφέι, οι συμμετέχοντες συμφώνησαν σε γενικές γραμμές στο περιεχόμενο μιας νέας πρότασης κινήτρων που θα μπορούσε να γίνει στην Τεχεράνη για να τερματίσει τον εμπλουτισμό ουρανίου αλλά δεν κατάφεραν να επιτύχουν συναίνεση ως προς «ορισμένα προβλήματα». Ο Κινέζος αξιωματούχος επανέλαβε τη θέση της χώρας του περί «διπλωματικής» επίλυσης του ζητήματος.

Οπως και να έχει, η κινεζική πρωτοβουλία προκάλεσε αίσθηση καθώς το Πεκίνο, μέχρι στιγμής, αν και έχει παραμείνει σταθερό στη θέση του, έχει αποφύγει τους υψηλούς τόνους και την αντιπαράθεση αφήνοντας το πεδίο αυτό ελεύθερο στη Μόσχα. Από την άλλη πλευρά, ο Ιρανός Πρόεδρος Αχμαντινετζάντ δήλωνε έτοιμος για διαπραγματεύσεις για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, υπό την προϋπόθεση ότι η χώρα του δε θα απεμπολήσει κανένα απολύτως νόμιμο δικαίωμά της.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ