Πέμπτη 17 Απρίλη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΜΠΡΑΟΥΝ ΣΤΙΣ ΗΠΑ
Σε ρόλο «γεφυροποιού» μεταξύ ΗΠΑ και Ευρώπης

ΛΟΝΔΙΝΟ - ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.--

«Αισθάνομαι ότι μπορώ να φέρω την Ευρώπη και τις ΗΠΑ πιο κοντά για το μέλλον», δήλωσε o Βρετανός πρωθυπουργός Γκόρντον Μπράουν σε τηλεοπτική συνέντευξη στο CBS, λίγο πριν την αναχώρηση για τις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου πραγματοποιεί τετραήμερη επίσκεψη.

Χτες ο Γκόρντον Μπράουν μίλησε στον ΟΗΕ και συναντήθηκε με το γενικό γραμματέα του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν, καθώς προωθεί την ατζέντα της Βρετανίας για τη μεταρρύθμιση του Συμβουλίου Ασφαλείας, μέσω της διεύρυνσής του. Αργότερα συναντήθηκε με τραπεζίτες της Γουόλ Στριτ. Τα προβλήματα στη διεθνή οικονομία βρίσκονται ψηλά και στην ατζέντα των επαφών που θα έχει με τον πρόεδρο Μπους. Ο Μπράουν θέλει επίσης να συζητήσει το πρόβλημα του επισιτισμού και των υψηλών τιμών των τροφίμων, τις επιπτώσεις των επικίνδυνων κλιματικών αλλαγών, την ανάγκη ελεύθερης λειτουργίας των αγορών, αλλά και διάφορα θέματα διμερούς ενδιαφέροντος. Αναμένεται επίσης να επαναβεβαιώσει τον πρόεδρο Μπους ότι θα ανασταλεί η αποχώρηση των τελευταίων 1.500 Βρετανών στρατιωτών από το Νότιο Ιράκ, μετά το νέο κύμα βίας στη Βασόρα. Ο Μπράουν εκτός από τη συνάντηση με τον Μπους θα έχει συναντήσεις και με τους τρεις διεκδικητές του χρίσματος, Μπαράκ Ομπάμα, Χίλαρι Κλίντον και Τζον ΜακΚέιν.

Πάντως παρά το διεθνές προφίλ που προσπαθεί να οικοδομήσει ο Μπράουν, τα εγχώρια προβλήματα πλέον έχουν γίνει απειλητικά για την πολιτική του επιβίωση. Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Evening Standard, η ισχυρή παλαιά φρουρά του Εργατικού Κόμματος έστειλε το μήνυμα στον Βρετανό πρωθυπουργό: «Διόρθωσε και βελτίωσε τα πράγματα μέχρι το Μάη του 2009, διαφορετικά θα παραιτηθείς». Το κλίμα έχει γίνει βαρύ μέσα στο Εργατικό Κόμμα και την κυβέρνηση, μετά τις τελευταίες δημοσκοπήσεις οι οποίες διαπιστώνουν μεγάλη πτώση της δημοτικότητας του Γκόρντον Μπράουν, στο χαμηλότερο ποσοστό που είχε ποτέ Βρετανός πρωθυπουργός από το 1930, οπότε καθιερώθηκαν οι δημοσκοπήσεις. Ο Μπράουν πάντως απτόητος δηλώνει: «Θα συνεχίσω το έργο μου».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ