Πέμπτη 17 Απρίλη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΤΑΛΙΑ
Πρώτες κινήσεις Μπερλουσκόνι

ΡΩΜΗ.-

Την πρόθεσή του να βοηθήσει την Ευρωπαϊκή Ενωση να... ανακτήσει μέρος της επιρροής της στις διεθνείς υποθέσεις, που έχασε, όσο... δεν ήταν αυτός στην εξουσία, υπογράμμισε χτες ο νεοεκλεγείς πρωθυπουργός της Ιταλίας, Σίλβιο Μπερλουσκόνι, σημειώνοντας παράλληλα πως η ΕΕ χρειάζεται μια «ηγετική ομάδα κρούσης». Περηφανεύτηκε και για τις καλές προσωπικές σχέσεις του με ηγέτες του κόσμου όσο καιρό ήταν στην αντιπολίτευση. Σήμερα εξάλλου αναμένεται να τον επισκεφθεί ο απερχόμενος Πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν στη Σαρδηνία, ενώ πρόσθεσε ότι το Ισραήλ θα είναι η πρώτη χώρα που θα επισκεφθεί. Θα ακολουθήσουν συνομιλίες με τον Αμερικανό Πρόεδρο, Τζορτζ Μπους και συναντήσεις με ηγέτες της Ευρώπης, με πρώτη τη Γερμανίδα καγκελάριο Αγκελα Μέρκελ.

Στο μεταξύ, χτες ανακοινώθηκαν και τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας των Ιταλών του εξωτερικού, με τα οποία ο λεγόμενος «κεντροδεξιός» συνασπισμός «Λαός για την Ελευθερία» λαμβάνει τελικά στη Γερουσία 174 έδρες έναντι 132 του «Δημοκρατικού Κόμματος» του Βάλτερ Βελτρόνι.

Στην «Αριστερά - Ουράνιο Τόξο» που υπέστη συντριπτική ήττα με 3,1% χωρίς να έχει εκπροσώπηση στη Βουλή, υπάρχει μεγάλη στεναχώρια. Ενώ στην «Κομμουνιστική Επανίδρυση» οι τάσεις που είχαν αντιταχθεί στη μετάλλαξη της κομμουνιστικής ταυτότητας, ζητούν μετά από την παραίτηση του Φ. Μπερτινότι, παραίτηση και της πλειοψηφούσας ηγεσίας και τη διενέργεια άμεσα συνεδρίου για να επαναχαραχτεί η πολιτική του κόμματος.

Τέλος, για τις δημοτικές εκλογές που έγιναν παράλληλα με τις γενικές σε μια σειρά περιοχές της Ιταλίας, θα πραγματοποιηθεί δεύτερος γύρος στις 27-28 Απρίλη σε ορισμένες πόλεις όπως στη Ρώμη όπου ο υποψήφιος του «Δημοκρατικού Κόμματος» Φρανσέσκο Ρουτέλι απέτυχε να αποσπάσει το 50%, συγκεντρώνοντας το 45,8% έναντι του «κεντροδεξιού» Τζιοβάνι Αλεμάνο που έλαβε το 40,7% των ψήφων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ