Τρίτη 1 Αυγούστου 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΟΙ
Συμφωνία για παλαιστινιακή επιτροπή συμφιλίωσης

Ως σημαντικό βήμα με στόχο τη διαδικασία ενδοπαλαιστινιακής συμφιλίωσης μετά το ρήγμα που επήλθε το 2007 στις σχέσεις της «Χαμάς» και της «Φατάχ» από τις βουλευτικές εκλογές του 2006 αντιμετώπισε την Κυριακή ο Παλαιστίνιος Πρόεδρος, Μαχμούτ Αμπάς, την απόφαση στελεχών των δύο κομμάτων και αξιωματούχων της Παλαιστινιακής Αρχής κατά τη συνάντησή τους στην πόλη Ελ Αλαμέιν της Αιγύπτου για τη συγκρότηση επιτροπής με επικεφαλής κομμάτων και οργανώσεων ώστε να ολοκληρωθεί ο διάλογος για σειρά θεμάτων. Σε ομιλία του τόνισε ότι ο διχασμός του 2007 πρέπει να σταματήσει αμέσως «δίχως δισταγμό ή άλλη καθυστέρηση» προτείνοντας εθνική ενότητα και συλλογική δράση. Πρόσθεσε ότι ο Οργανισμός για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (PLO - ΟΑΠ) είναι ο μόνος νόμιμος εκπρόσωπος του Παλαιστινιακού λαού. Επανέλαβε ότι η Παλαιστινιακή Αρχή επιθυμεί τη διεξαγωγή βουλευτικών εκλογών (που έχουν να γίνουν πάνω από 15 χρόνια...) ζητώντας από τη διεθνή κοινότητα, την ΕΕ και τις ΗΠΑ να πιέσουν το Ισραήλ να επιτρέψει τη διεξαγωγή τους και στην κατεχόμενη Ανατολική Ιερουσαλήμ. Ο ηγέτης της «Χαμάς», Ισμαήλ Χανίγιε, από τη μεριά του, ζήτησε την αναδιάρθρωση της ΟΑΠ, στην οποία δεν εκπροσωπείται ούτε η οργάνωσή του ούτε η «Ισλαμική Τζιχάντ». Ας επισημανθεί ότι ο Μ. Αμπάς και ο Ι. Χανίγια συναντήθηκαν για πρώτη φορά πέρσι τον Ιούλη στο Αλγέρι μετά από πέντε χρόνια. Στη σύνοδο των παλαιστινιακών οργανώσεων την Κυριακή δεν συμμετείχε η οργάνωση «Ισλαμική Τζιχάντ» σε ένδειξη διαμαρτυρίας επειδή ορισμένα μέλη της, καθώς και άλλων παρατάξεων, κρατούνται σε φυλακές της Παλαιστινιακής Αρχής στην κατεχόμενη Δυτική Οχθη.

Εννιά νεκροί σε συγκρούσεις Παλαιστινίων στον Λίβανο

Τουλάχιστον εννιά Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν από το Σαββατοκύριακο σε συγκρούσεις ανάμεσα σε υποστηρικτές του κόμματος «Φατάχ» του Παλαιστίνιου Προέδρου, Μ. Αμπάς, και σε υποστηρικτές της «Χαμάς» και άλλων ισλαμικών οργανώσεων, σε παλαιστινιακό καταυλισμό προσφύγων στη νότια πόλη του Λιβάνου Σιδώνα.

Ανάμεσά τους ήταν και ένας διοικητής της «Φατάχ». Οι συγκρούσεις ξεκίνησαν το Σάββατο όταν σκοτώθηκε ένα μέλος της οργάνωσης «Islamist al-Shabab al-Muslim» και επετεύχθη εκεχειρία αργά προχτές βράδυ.

Στη διάρκεια των συγκρούσεων τραυματίστηκαν και Λιβανέζοι στρατιώτες που επιχείρησαν να τις σταματήσουν. Στον Λίβανο ζουν περίπου 480.000 Παλαιστίνιοι και οι μισοί από αυτούς ζουν σε 12 προσφυγικούς καταυλισμούς υπό άσχημες συνθήκες.

Ιρανικές αντιδράσεις για ζυμώσεις Ριάντ - Τελ Αβίβ

Η εξομάλυνση των σχέσεων ανάμεσα στη Σαουδική Αραβία και το Ισραήλ θα βλάψει την περιφερειακή ειρήνη και σταθερότητα, υποστήριξε χτες ο εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών, Νασέρ Καναανί, ενώ ένα κόμμα που μετέχει στην κυβέρνηση συνασπισμού του Ισραηλινού πρωθυπουργού, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, ανακοίνωσε ότι δεν πρόκειται να συμφωνήσει σε οποιεσδήποτε παραχωρήσεις προς τους Παλαιστινίους στο πλαίσιο της προσέγγισης αυτής. Ο Αμερικανός Πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, έστειλε την περασμένη βδομάδα στη Σαουδική Αραβία τον σύμβουλό του σε θέματα Εθνικής Ασφαλείας, Τζέικ Σάλιβαν, για να συζητήσει μια ενδεχόμενη συμφωνία Σαουδικής Αραβίας - Ισραήλ, την οποία έχει θέσει ως προτεραιότητα της πολιτικής του, και την Παρασκευή δήλωσε πως «μια προσέγγιση μπορεί να βρίσκεται καθ' οδόν».

Η ιδέα αυτή συζητούνταν αφότου οι Σαουδάραβες είχαν συναινέσει σιωπηρά στην αποκατάσταση σχέσεων το 2020 ανάμεσα στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Μπαχρέιν και στο Ισραήλ. Ωστόσο το Ριάντ δεν ακολούθησε το παράδειγμα αυτών των δύο αραβικών χωρών, λέγοντας ότι πρέπει πρώτα να ικανοποιηθούν τα παλαιστινιακά αιτήματα.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Υπογράφτηκε η συμφωνία ενδο-παλαιστινιακής συμφιλίωσης (2011-05-05 00:00:00.0)
Παλαιστινιακή πρόταση (2007-06-08 00:00:00.0)
Διπλωματικές επαφές και πιέσεις (2007-04-03 00:00:00.0)
Προειδοποιήσεις Αμπάς προς «Χαμάς» (2006-04-26 00:00:00.0)
Επιμένει σε μετεκλογική συνεργασία η «Χαμάς» (2006-01-28 00:00:00.0)
Οι περιπλοκές της νέας κατάστασης (1995-01-08 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ