Τρίτη 3 Απρίλη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Διπλωματικές επαφές και πιέσεις

ΠΑΡΙΣΙ - ΡΩΜΗ - ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ - ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ.--

Στη γαλλική και ιταλική πρωτεύουσα έχουν μεταβεί για επαφές οι υπουργοί Εξωτερικών και Πληροφοριών, αντιστοίχως, της παλαιστινιακής κυβέρνησης, οι οποίοι δεν ανήκουν ούτε στη «Χαμάς» ούτε στη «Φατάχ». Και οι δύο Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι επέμεναν στην άποψη ότι «η κυβέρνηση εθνικής ενότητας δεν έχει το πρόγραμμα της «Χαμάς»» και ότι «δεν μπορεί να γίνεται διάκριση μεταξύ των μελών της νέας κυβέρνησης, τη στιγμή που όλοι επιδίωκαν το σχηματισμό της».

Ο Ζιάντ Αμπού Αμρ, από το Παρίσι, κάλεσε, όπως και ο Μουσταφά Μπαργκούτι από τη Ρώμη, την ΕΕ να άρει τον οικονομικό αποκλεισμό, και απάντησαν στις πιέσεις που δέχτηκαν από τον Φιλίπ Ντουστ Μπλαζί και τον Μάσιμο ντ' Αλέμα περί εφαρμογής των όρων που θέτει το διαπραγματευτικό Κουαρτέτο, ότι «αυτό ήδη γίνεται από την παλαιστινιακή πλευρά». Από την άλλη, τόσο ο Ντουστ Μπλαζί όσο και ο ντ' Αλέμα φέρονται να έθεσαν το ζήτημα της απελευθέρωσης του Ισραηλινού στρατιώτη Σαλίτ, που κρατείται από το καλοκαίρι ενώ, αργά χτες, το Παρίσι ανακοίνωσε ότι «ίσως θα πρέπει σταδιακά να αποκατασταθεί η οικονομική βοήθεια προς τους Παλαιστινίους».

Το θέμα Σαλίτ φαίνεται ότι κυριάρχησε και στη συνάντηση που είχε, την Κυριακή, με τον Παλαιστίνιο Πρόεδρο στη Ραμάλα, η Γερμανίδα Καγκελάριος. Παλαιστινιακές πηγές διέρρεαν ότι η επίσκεψη Μέρκελ προκάλεσε «βαθιά δυσφορία» στην παλαιστινιακή ηγεσία, καθώς η καγκελάριος δε συζήτησε τίποτε που να αφορά τους Παλαιστινίους και αρκέστηκε στο θέμα Σαλίτ, ενώ αρνήθηκε συναντήσεις και επαφές.

Χωρίς ενθουσιασμό έγινε δεκτή, από Παλαιστινίους και Αραβες, και η δήλωση του Ισραηλινού πρωθυπουργού ότι «είναι έτοιμος να συμμετάσχει σε σύνοδο υπό την αιγίδα της Σαουδικής Αραβίας όπου θα συνομιλήσει με μετριοπαθείς αραβικές ηγεσίες για το αραβικό ειρηνευτικό σχέδιο». Παλαιστίνιοι και Σαουδάραβες αξιωματούχοι απάντησαν ότι «θα πρέπει το Ισραήλ να κάνει πρώτα κινήσεις, να τερματίσει την κατοχή και μετά να ζητά συνομιλίες. Ο αραβικός κόσμος έδειξε τις δεσμεύσεις του στην ειρήνη, ενώ το Ισραήλ κάνει ελιγμούς». Αντίθετα, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ χαρακτήρισε «καλή ιδέα» τη συμμετοχή Ολμέρτ σε μια σύνοδο.

Τέλος, διαδηλώσεις έγιναν χτες σε Λονδίνο και παλαιστινιακά εδάφη με αίτημα την άμεση απελευθέρωση του ανταποκριτή του BBC, Αλαν Τζόνστον, που απήχθη πριν 3 βδομάδες. Παλαιστίνιοι δημοσιογράφοι άρχισαν, χτες, και 3ήμερη απεργία ζητώντας από τις αρχές «αποτελεσματικότερη κινητοποίηση».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ