ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 1 Αυγούστου 2023
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ
«Ευκαιρίες» οι επικίνδυνες διευθετήσεις που «τρέχουν» στην ευρύτερη περιοχή

Eurokinissi

Για «προκλήσεις και ευκαιρίες» που δημιουργούν οι «γεωπολιτικές συγκυρίες» για το Κυπριακό έκαναν λόγο ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Ν. Χριστοδουλίδης, και ο πρωθυπουργός, Κυρ. Μητσοτάκης, σε ολιγόλεπτη συνομιλία που είχαν πριν από τη συνάντησή τους χτες στη Λευκωσία. Οι αναφορές περί «ευκαιριών» και «γεωπολιτικών συγκυριών» γίνονται σε μια περίοδο διευρυμένων και έντονων παζαριών στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου με πρωταγωνιστές τις ΗΠΑ που επιδιώκουν ...διευθετήσεις τόσο στα Ελληνοτουρκικά όσο και στο Κυπριακό.

Ο Ν. Χριστοδουλίδης, καλωσορίζοντας τον Ελληνα πρωθυπουργό, ανέφερε ότι θα συζητήσουν για τις «προκλήσεις, αλλά και τις ευκαιρίες που έχουμε ενώπιόν μας» και ότι μέσα από τις «κοινές δράσεις» οι δύο κυβερνήσεις «θα αποδεικνύουν στην πράξη αυτό που πραγματικά επιθυμούμε να είμαστε, πυλώνες ασφάλειας και σταθερότητας στην περιοχή, μια περιοχή ιδιαίτερης γεωστρατηγικής σημασίας και θέλουμε να συνεργαστούμε με όλους τους γείτονες», με «θετική προσέγγιση και σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο».

Ο Κυρ. Μητσοτάκης συμφώνησε ότι «οι γεωπολιτικές συγκυρίες παρουσιάζουν νέες προκλήσεις, αλλά ενδεχομένως και νέες ευκαιρίες». Ανέφερε ακόμα ότι είναι άριστη η συνεργασία των κυβερνήσεων της Ελλάδας και της Κύπρου και πρόσθεσε πως «θα επιχειρήσουμε να οικοδομήσουμε ένα ακόμα πιο θεσμικά στέρεο πλαίσιο για τον τρόπο με τον οποίο συνεργαζόμαστε, όχι μόνο στα τρέχοντα θέματα εξωτερικής πολιτικής, αλλά και σε ένα άλλο σημαντικό εύρος θεμάτων που πιστεύω ότι απαιτούν καλύτερο συντονισμό μεταξύ των κυβερνήσεών μας».

Στις κοινές δηλώσεις μετά τη συνάντηση ο Ν. Χριστοδουλίδης για το Κυπριακό δήλωσε ότι ο στόχος είναι να γίνουν νέες συναντήσεις υπό τον ΟΗΕ «από εκεί που διακόπηκαν το καλοκαίρι 2017», εννοώντας τις συνομιλίες στο Κραν Μοντανά, στόχο με τον οποίο συμφώνησε ο Κυρ. Μητσοτάκης λέγοντας ότι η ελληνική κυβέρνηση θα στηρίξει την όποια πρωτοβουλία της Κυπριακής Δημοκρατίας. Επιπλέον, ο Ελληνας πρωθυπουργός υποστήριξε ότι το «βελτιωμένο κλίμα» στα Ελληνοτουρκικά και στα ευρωτουρκικά «ίσως έχει θετικό αντίκτυπο και στο Κυπριακό». Και οι δύο άνδρες υποστήριξαν ότι δεν υπάρχουν διαφωνίες μεταξύ τους.

Να σημειωθεί ότι στο Κραν Μοντανά εμφανίστηκαν στο τραπέζι των συνομιλιών διχοτομικά σχέδια, τύπου «σχεδίου Ανάν», με δύο συνιστώντα κράτη στην Κύπρο.

Το Ενεργειακό ήταν βασικό θέμα συζήτησης και ο Κυρ. Μητσοτάκης εκτίμησε ότι η ΕΕ, που προσπαθεί να απεξαρτηθεί από το ρωσικό φυσικό αέριο, για δεκαετίες θα χρειαστεί να τροφοδοτείται «από ευρωπαϊκές χώρες ή χώρες φυσικούς συμμάχους, όπως είναι το Ισραήλ».

Ανακοινώθηκε ότι στις 11 και 12 Οκτώβρη στην Ελλάδα θα γίνει η πρώτη συνεδρίαση του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας μεταξύ των δύο κυβερνήσεων.

Για τις πυρκαγιές στην Ελλάδα, ο Ν. Χριστοδουλίδης ανακοίνωσε ότι η Κύπρος θα αναλάβει το κόστος της αναδάσωσης των περιοχών που κάηκαν στη Ρόδο. Ο Κυρ. Μητσοτάκης φόρτωσε το καταστροφικό αποτέλεσμα των πυρκαγιών «στις «ακραίες συνθήκες» και ισχυρίστηκε ότι «δεν υπάρχουν όρια στην ανθρώπινη αμέλεια», για να κρύψει τις εγκληματικές κυβερνητικές ευθύνες.

ΠΡΕΒΕΖΑ
Με αισιοδοξία στη μάχη των τοπικών εκλογών

Τα πρώτα ονόματα με το ψηφοδέλτιο της «Λαϊκής Συσπείρωσης» για τον δήμο Πρέβεζας και την Περιφερειακή Ενότητα Πρέβεζας παρουσιάστηκαν το βράδυ της Τετάρτης, σε εκδήλωση που οργάνωσε η Τομεακή Επιτροπή Πρέβεζας του ΚΚΕ.

Στην ομιλία του, ο υποψήφιος δήμαρχος Πρέβεζας, Κώστας Κύρλας, σημείωσε ανάμεσα σε άλλα: «Η "Λαϊκή Συσπείρωση" βάζει στο επίκεντρό της τον εργαζόμενο άνθρωπο και τις ανάγκες του» για «να μπορεί ο Πρεβεζάνος να πηγαίνει με ασφάλεια στη δουλειά του, να μπορεί το παιδί της εργατικής και αγροτικής οικογένειας να μάθει ένα μουσικό όργανο, να του δοθεί η δυνατότητα να γίνει αθλητής, να πηγαίνει σε ένα σχολείο με στατική επάρκεια ή να μην πηγαίνουν σε σχολεία όπως το Δημοτικό Σχολείο Λούρου, που ακριβώς στα όρια του σχολείου υπάρχει κτίριο έτοιμο να πέσει στα κεφάλια των παιδιών.

Για να έχει ο ηλικιωμένος στο Κοτσανόπουλο ισότιμη πρόσβαση σε υπηρεσίες Υγείας, να μη χρειάζεται να πληρώνουμε σε εργολάβο 415.000 ευρώ ετησίως για ναυαγοσωστική κάλυψη, να μη γίνονται τόσο πολλές απευθείας αναθέσεις ή αναθέσεις με το στόμα, να μη σπαταλάμε απερίσκεπτα τα χρήματα των δημοτών σε άρτο και θεάματα, να σταματήσει επιτέλους η νοοτροπία τύπου Γκρούεζα, αν είσαι δικός μας πέρνα, αν όχι ας πρόσεχες.

Για να μεριμνήσουμε για το περιβάλλον και το φυσικό κάλλος της πόλης μας προστατεύοντας και αξιοποιώντας τους πράσινους χώρους, να προστατέψουμε τον Αμβρακικό και τις θάλασσές μας διασφαλίζοντας με δικό μας προσωπικό πως οι δύο Βιολογικοί Πρέβεζας και Λούρου δουλεύουν και δεν θα είναι στον αυτόματο, και πως οι εγκαταστάσεις τους δεν θα αφήνονται στο έλεος της φθοράς με ανυπολόγιστο κόστος για τους πολίτες».

Ο υποψήφιος περιφερειακός σύμβουλος Κώστας Κωτσαντής σημείωσε ανάμεσα σε άλλα: «Απευθύνουμε κάλεσμα συμπόρευσης και κοινής δράσης. Απέναντι στην απογοήτευση, στη μοιρολατρία και τον συμβιβασμό που καλλιεργούν οι άλλες δυνάμεις, να συναντηθούμε στον δρόμο της σύγκρουσης με την πολιτική του συστήματος, τις κατευθύνσεις της ΕΕ, τις δεσμεύσεις στο ΝΑΤΟ».

Υποψήφιοι Περιφερειακής Ενότητας Πρέβεζας

Πρέντζας Γιώργος, υποψήφιος περιφερειάρχης Ηπείρου

Ιορδανίδου Τατιάνα, εκπαιδευτικός. Κιτσαντάς Απόστολος, πολιτικός μηχανικός ΤΕ. Κονάκης Θωμάς, δημοτικός υπάλληλος, μέλος του ΔΣ του Συλλόγου ΟΤΑ Πρέβεζας, μέλος της Γραμματείας της Επιτροπής Ειρήνης Πρέβεζας. Κυριαζή Ειρήνη, μέλος του ΔΣ του Σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων, μέλος της διοίκησης του ΕΚ Πρέβεζας, μέλος του ΔΣ της Ενωσης Γονέων Πρέβεζας. Κωτσαντής Κωνσταντίνος, οικονομολόγος, δημοτικός υπάλληλος, περιφερειακός σύμβουλος. Κλινάκης Σπύρος, αγρότης, μέλος του ΔΣ της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Πρέβεζας. Λάμπρος Κωνσταντίνος, συνταξιούχος συνεταιριστικός υπάλληλος, πρώην μέλος της διοίκησης του ΕΚ Πρέβεζας. Λελοβίτης Πέτρος, εργαζόμενος στον δήμο Πρέβεζας, μέλος του ΔΣ του Συλλόγου Εργαζομένων ΟΤΑ Πρέβεζας, μέλος του ΔΣ του ΝΤ της ΑΔΕΔΥ, μέλος του ΓΣ της Πανελλαδικής Ομοσπονδίας Εργαζομένων ΟΤΑ. Μανίκη Ευαγγελία, επαγγελματίας, μέλος του ΔΣ του Εμπορικού Συλλόγου Πρέβεζας, μέλος του ΔΣ της Ομοσπονδίας Εμπορικών Συλλόγων Βορειοδυτικής Ελλάδας. Μισιρλής Γιώργος, τοπογράφος στον δήμο Φιλιππιάδας, πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων ΟΤΑ Πρέβεζας, πρόεδρος στο ΝΤ της ΑΔΕΔΥ. Μπαλαδήμας Διονύσης, οικοδόμος, μέλος του ΔΣ του Σωματείου Οικοδόμων. Μπούα Λαμπρινή, αγρότισσα, μέλος των ΔΣ των Συλλόγων Γονέων στο Δημοτικό και το Γυμνάσιο Πάργας. Σίσκα Ελπίδα, εμποροϋπάλληλος, μέλος του ΔΣ του Συλλόγου Γυναικών Πρέβεζας. Τζίμα Μαρία, συνταξιούχος υγειονομικός, πρόεδρος του Συλλόγου Γυναικών Πρέβεζας. Υφαντής Γιάννης, σπουδαστής μηχανικών ΑΕΝ.

ΚΟ ΑΤΤΙΚΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
«Εφυγε» ο σύντροφος Θανάσης Δαφνής

Η Επιτροπή Περιοχής της ΚΟ Αττικής, η Τομεακή Επιτροπή Νοτίων και οι Κομματικές Οργανώσεις Αγίου Δημητρίου του ΚΚΕ αποχαιρετούν με θλίψη τον σύντροφο Θανάση Δαφνή, που «έφυγε» απροσδόκητα από τη ζωή το απόγευμα της Κυριακής 30 Ιουλίου.

Εκφράζουν τα συλλυπητήρια και τη συμπαράστασή τους στους γιους του, στον σύντροφο Γιώργο Δαφνή, μέλος της ΕΠ, και στον σύντροφο Αντώνη Δαφνή, στην σύζυγό του Μαρία και σε όλη την οικογένεια και τους οικείους τους.

Επίσης, η ΤΕ Μεσογείων - Λαυρεωτικής εκφράζει τα θερμά της συλλυπητήρια στον Γραμματέα της Οργάνωσης, σύντροφο Γιώργο Δαφνή, για την απώλεια του πατέρα του, καθώς και στον αδερφό του σύντροφο Αντώνη Δαφνή, στην μητέρα τους και στην οικογένεια τους.

Η ΤΕ ΕΒΕ εκφράζει τα συλλυπητήριά της στον σύντροφο Αντώνη Δαφνή για τον θάνατο του πατέρα του Θανάση και τη συμπαράστασή της στην οικογένεια και τους οικείους του.

Σήμερα η κηδεία του συντρόφου Γ. Αντωνακάκη

Σήμερα Τρίτη, στις 6 μ.μ., στο Νεκροταφείο της Καλλιθέας θα γίνει η πολιτική κηδεία του συντρόφου Γιώργου Αντωνακάκη, ο οποίος υπηρέτησε για περισσότερα από 40 χρόνια τους σκοπούς του ΚΚΕ σε όλους τους τομείς που δραστηριοποιήθηκε, αφήνοντας σημαντική παρακαταθήκη στον χώρο του Πολιτισμού.

Επιθυμία της οικογένειας είναι αντί στεφάνου να δοθεί οικονομική ενίσχυση στο ΚΚΕ.

Οι Κομματικές Οργανώσεις των ΜΜΕ της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ αποχαιρετούν με θλίψη τον Γ. Αντωνακάκη, «έναν πολύτιμο σύντροφο, έναν πολύπλευρο άνθρωπο και αγωνιστή, που με τους αγώνες και το παράδειγμά του άφησε βαθύ αποτύπωμα σε όλους όσοι τον συναναστράφηκαν», όπως αναφέρουν.

Προσθέτουν πως ο σύντροφος Γιώργος «επέδρασε καθοριστικά ως σύντροφος αλλά και ως δάσκαλος στους εκατοντάδες σπουδαστές δημοσιογραφίας που είχαν την τύχη να έρθουν σε επαφή μαζί του.

Υπήρξε ένας άνθρωπος που αγάπησε πολύ τη ζωή και πάλεψε να την κάνει καλύτερη μέχρι το τέλος της ζωής του. Θα μας λείψει πολύ».

Εκφράζουν τα ειλικρινή συλλυπητήρια στην σύζυγό του, Κατερίνα, στα παιδιά του Γιώργο, Πηνελόπη και Αλέξανδρο, σε όλη την οικογένεια και όλους όσοι τον γνώρισαν και τον αγάπησαν.

Οι ΚΟ ΜΜΕ στη μνήμη του προσφέρουν το ποσό των 220 ευρώ ως οικονομική ενίσχυση στο ΚΚΕ.

Διόρθωση

Στο κείμενο του «Ριζοσπάστη του Σαββατοκύριακου», με τίτλο «Είμαστε μια ... ωραία - αντιλαϊκή - ατμόσφαιρα», το άρθρο του νομοσχεδίου του υπουργείου Οικονομικών, που προβλέπει νέες φοροαπαλλαγές για τους ομίλους, είναι το 52 και όχι το 5. Δηλαδή ο δαίμων του τυπογραφείου «έφαγε» ένα 2.

Το άρθρο 52 προβλέπει ότι απαλλάσσονται από φόρους και τόκους οι επενδυτές στα ελληνικά κρατικά ομόλογα και στα έντοκα γραμμάτια. Βέβαια, κάτι τέτοιο δεν ισχύει για τους μικροκαταθέτες που πρέπει να πληρώνουν φόρους και τόκους με το παραπάνω γιατί εκεί, αλλά και συνολικά πάνω από τον σβέρκο του λαού κρέμεται το «τσεκούρι» των «δημοσιονομικών στόχων και αντοχών της οικονομίας».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ