ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 2 Αυγούστου 2023
Σελ. /20
ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΕΣ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΕΣ ΕΥΘΥΝΕΣ
Κάηκαν 470.000 στρέμματα μέσα σε 15 μέρες!

Από 15 έως 31 Ιούλη

Τουλάχιστον 470.000 στρέμματα κάηκαν μέσα σε μόλις 15 μέρες, σύμφωνα με το meteo.gr του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

Η εκτίμηση αυτή στηρίζεται στα δεδομένα του «Copernicus» της ΕΕ και αναφέρει πως από 15 έως και 31 Ιούλη εκδηλώθηκαν στη χώρα επτά μεγάλες δασικές πυρκαγιές σε Κέρκυρα, Αίγιο, Δερβενοχώρια, Κουβαρά, Κάρυστο, Νέα Αγχίαλο, Ρόδο. Επίσης αναφέρει ότι το σύνολο των καμένων εκτάσεων εκτινάσσεται στα 550.000 στρέμματα από την αρχή του έτους.

Μάλιστα, σημειώνει ότι το σύνολο των καμένων εκτάσεων από την αρχή του έτους «είναι ήδη κατά 30% περισσότερα των συνολικών εκτάσεων που κατά μέσο όρο καίγονται στη χώρα μας (περίπου 435.000 στρέμματα) ετησίως, όπως προκύπτει από την ανάλυση των δεδομένων του Ευρωπαϊκού Παρατηρητηρίου για Δασικές Πυρκαγιές για την περίοδο 2006 - 2022».

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάζει το meteo.gr για τις επτά μεγάλες πυρκαγιές των 15 ημερών, τη «θλιβερή πρωτιά» έχει η Ρόδος με 175.000 στρέμματα, η οποία φωτιά προκάλεσε τη μεγάλη καταστροφή στο νησί σε περισσότερες από οκτώ ημέρες.

Ακολουθούν τα Δερβενοχώρια με 117.000 στρέμματα, η Νέα Αγχίαλος με 82.600, ο Κουβαράς με 38.600 στρέμματα (σε μόλις μία μέρα), η Κέρκυρα με 21.700, η Κάρυστος με 19.600 και 12.000 το Αίγιο.

Είναι τα αποτελέσματα της διαχρονικής έλλειψης ολοκληρωμένου σχεδίου αντιπυρικής προστασίας, για την οποία υπάρχουν εγκληματικές ευθύνες των κυβερνήσεων.

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Μέτρα - εμπαιγμός για τους πυρόπληκτους

Eurokinissi

Μέτρα για τη δήθεν αποκατάσταση των πυρόπληκτων ανακοινώνονται, που είναι «στάχτη» στα μάτια του λαού, την ώρα που συνεχίζεται η επικίνδυνη πολιτική της κυβέρνησης η οποία οδηγεί στην καταστροφή του δασικού πλούτου της χώρας, ενώ θέτει σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές. Είναι χαρακτηριστικό ότι αυτά που εξαγγέλλει ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας, Β. Κικίλιας, σε τηλεοπτικές συνεντεύξεις αλλά και εκείνα που ανακοινώνει ο υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρ. Τριαντόπουλος, αποτελούν κυριολεκτικά εμπαιγμό.

Πρόκειται για μέτρα - καρμπόν που ανακοινώνονται κάθε φορά και που σε καμία περίπτωση δεν αφορούν το σύνολο των ζημιών. Αντίθετα, φορτώνουν τα βάρη της αποκατάστασης των καταστροφών στις λαϊκές οικογένειες που χτυπήθηκαν, ενώ τις «φεσώνουν» κι από πάνω αφού τις σπρώχνουν στον τραπεζικό δανεισμό με τον εφιάλτη της αποπληρωμής των δόσεων να τις σημαδεύει για πολλά χρόνια.

Πέρα από τις γνωστές εκτιμήσεις των επιτροπών που κάθε φορά είναι μικρότερες από την πραγματικότητα, μπαίνουν εξαρχής όρια στα τετραγωνικά των ακινήτων που μπορούν να αποζημιωθούν. Προβλέπεται μόνο ένα 80% κάλυψης του εκτιμώμενου από την επιτροπή κόστους, ενώ για τις καταστροφές στις αγροτικές καλλιέργειες το ποσοστό είναι 75% μετά τις εκτιμήσεις του ΕΛΓΑ. Ταυτόχρονα, προβλέπεται η αναστολή εργασίας για τους εργαζόμενους των επιχειρήσεων που επλήγησαν, με το απαράδεκτο ποσό των 534 ευρώ μόνο για τρεις μήνες, την ίδια στιγμή που η ακρίβεια καλπάζει και οι υποχρεώσεις τρέχουν.

Επιπλέον, δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη για τα χρέη στις τράπεζες και την προστασία από τα «κοράκια» των πλειστηριασμών. Καμία αναφορά στα χρέη στο Δημόσιο, στους λογαριασμούς Ενέργειας, νερού κ.τ.λ. για τους ανθρώπους που στην πλειοψηφία τους έχασαν το μοναδικό εισόδημα που είχαν. Την ίδια στιγμή ανακοινώθηκε ότι θα δοθεί μόλις το 20% των εκτιμώμενων αποζημιώσεων τον μήνα Αύγουστο, ως προκαταβολή, παραπέμποντας στους επόμενους μήνες για τα υπόλοιπα. Ενώ είναι γνωστό από άλλες περιοχές πως οι λαϊκές οικογένειες εκεί περιμένουν χρόνια και ακόμα δεν έχουν πάρει το σύνολο των κουτσουρεμένων ποσών που είναι να τους αποδοθούν.

Είναι φανερό ότι τα μέτρα αυτά υπαγορεύονται από τα κριτήρια με τα οποία αντιμετωπίζουν όλες οι κυβερνήσεις την προστασία της ζωής και της λαϊκής περιουσίας: Των λεγόμενων «αντοχών της οικονομίας», της δημοσιονομικής πειθαρχίας κ.ο.κ. Δηλαδή το γεγονός από τη μία να μοιράζονται απλόχερα δισεκατομμύρια ευρώ για τη στήριξη των επιχειρηματικών ομίλων και την ίδια στιγμή οι λαϊκές ανάγκες να λογαριάζονται ως κόστος.

Εξάλλου, ο αρμόδιος υπουργός έχει αναφέρει ως κυβερνητικές προτεραιότητες τον επανασχεδιασμό της πρόληψης και της αντιμετώπισης των δασικών πυρκαγιών κυρίως μέσα από την ενίσχυση των αντιπυρικών ζωνών σε δασικές περιοχές, την εμπλοκή των δύο βαθμών της Τοπικής Διοίκησης μέσα από ένα μοντέλο πρόληψης και απόκρισης, την αναβάθμιση και οργάνωση της συμμετοχής των εθελοντών και των εθελοντικών οργανώσεων στην πρόληψη και την αντιμετώπιση. Ολα αυτά που επαναλαμβάνουν μετά από καταστροφές όλες οι κυβερνήσεις, αλλά μένουν στα χαρτιά. Η πραγματικότητα είναι ότι τα πραγματικά σχέδια της κυβέρνησης είναι ένα μοντέλο διαχείρισης των δασών με την εμπλοκή επιχειρηματικών ομίλων.

Οι διεκδικήσεις των πληγέντων

Κόντρα στην εξαπάτηση της κυβέρνησης, οι πυρόπληκτοι απαιτούν ουσιαστική αποκατάσταση και δηλώνουν αποφασισμένοι να αγωνιστούν και να διεκδικήσουν:

- Πλήρη και ουσιαστική καταγραφή της καταστροφής, των καμένων εκτάσεων και των λαϊκών περιουσιών.

- Αμεση, ουσιαστική στήριξη και αποκατάσταση των πληγέντων από τις πυρκαγιές με πλήρεις αποζημιώσεις στο 100% των απωλειών τους, χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

- Αμεσα να δοθεί έκτακτο κονδύλι στους κτηνοτρόφους ώστε να ξεκινήσουν την παραγωγή. Ιδιαίτερα να καλυφθούν οι ανάγκες σε ζωοτροφές για όσο διάστημα απαιτείται μέχρι την πλήρη αποκατάσταση των ζημιών.

- Κάλυψη των απωλειών στο εισόδημα των αγροτών των οποίων καταστράφηκε η παραγωγή.

- Πάγωμα της πληρωμής των δανείων για τους πληγέντες. Απαγόρευση πλειστηριασμών.

- Πάγωμα όλων των λογαριασμών Ενέργειας, ύδρευσης και κάθε άλλης υποχρέωσης για τα λαϊκά νοικοκυριά που χτυπήθηκαν.

Η κάλυψη των λαϊκών αναγκών, η προστασία της ζωής και της λαϊκής περιουσίας απαιτούν τη σύγκρουση με τον καπιταλιστικό δρόμο ανάπτυξης που θυσιάζει ολόκληρες περιοχές για τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
Δεν περιλαμβάνει στις πυρόπληκτες περιοχές τη Μαγνησία!

Β. Μεταξάς: Καμιά αναμονή, μονόδρομος η διεκδίκηση

Περισσεύουν οι μεγαλοστομίες και οι υποσχέσεις εκ μέρους της κυβέρνησης για τη στήριξη των πυρόπληκτων στη Μαγνησία. Και δεν είναι μόνο οι εξαγγελίες για τις αποζημιώσεις, αφού κάθε φορά γίνονται οι γνωστές ανακοινώσεις, με τα ποσά που δεν καλύπτουν τις τεράστιες καταστροφές και που δίνονται μετά από χρόνια.

Χαρακτηριστικές είναι οι καταγγελίες από τον Σύλλογο Φοροτεχνικών Μαγνησίας, αφού, ενώ από το υπουργείο Οικονομικών έχει δοθεί παράταση σε οφειλές και προθεσμίες που το αφορούν, το υπουργείο Εργασίας σε αντίστοιχη ανακοίνωση παρατάσεων δεν περιλαμβάνει στις πυρόπληκτες περιοχές τη Μαγνησία! Αποτέλεσμα, ακόμα και χτες, τελευταία μέρα του μήνα, οι λογιστές των περιοχών που επλήγησαν να μη γνωρίζουν τι συμβαίνει και αν θα πληρώσουν πρόστιμα από αύριο!

Σε δήλωσή του, ο Βασίλης Μεταξάς, βουλευτής Μαγνησίας του ΚΚΕ, σημειώνει: «Το επιτελικά ανίκανο κράτος αποκαλύπτεται σε κάθε πτυχή.

Η δε απάντηση σε τηλεφωνική επικοινωνία με το γραφείο του υπουργού ήταν: "Στείλτε γραπτό e-mail για το ζήτημα!".

Γνωστή η τακτική. Μέσω της γραφειοκρατίας να καθυστερούν τη λήψη των άμεσων και αναγκαίων μέτρων, ώστε μετά να την επικαλούνται για να δικαιολογούν τις καθυστερήσεις!

Είναι ένα ακόμα παράδειγμα που αποκαλύπτει πως απαιτείται άμεση παρέμβαση και καμία αναμονή!

Απέναντι στην κυβέρνηση, την Περιφέρεια και τις δημοτικές αρχές που αντιμετωπίζουν την αποκατάσταση των ζημιών όπως και την πυροπροστασία ως κόστος, μονόδρομος για να βρουν οι πυρόπληκτοι της περιοχής μας το δίκιο τους είναι να οργανωθούν και να διεκδικήσουν άμεσα μέτρα στήριξης.

Το ΚΚΕ θα είναι δίπλα τους και σε αυτήν τη μάχη».

Φωτιά στον Ασπρόπυργο

Φωτιά ξέσπασε αργά χτες το μεσημέρι σε χαμηλή βλάστηση στην περιοχή Ρουπάκι Ασπροπύργου Αττικής. Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, δεν απειλούνταν κατοικίες. Για την κατάσβεσή της επιχείρησαν 19 πυροσβέστες με 1 ομάδα πεζοπόρου τμήματος, 7 οχήματα και 1 ελικόπτερο.

Υπό μερικό έλεγχο τέθηκε η πυρκαγιά που ξέσπασε σε δασική έκταση στη Δημοτική Ενότητα Γαζίου στο Ηράκλειο Κρήτης. Για την κατάσβεσή της επιχείρησαν 14 πυροσβέστες με 1 ομάδα πεζοπόρο τμήμα και 4 οχήματα.

Πυρκαγιά εκδηλώθηκε σε δάσος στο Δρυόφυτο Αρτας, ενώ υπό μερικό έλεγχο τέθηκε η πυρκαγιά σε δασική και χορτολιβαδική έκταση στην περιοχή Σπαρτιά Κεφαλονιάς. Για την κατάσβεση των εστιών επιχείρησαν 28 πυροσβέστες, με 1 ομάδα πεζοπόρου τμήματος και 5 οχήματα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ