Τετάρτη 2 Αυγούστου 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
2023 ΠΥΡΚΑΓΙΕΣ ΣΤΟ ΙΔΙΟ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΟ ΕΡΓΟ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Μέτρα - εμπαιγμός για τους πυρόπληκτους

Eurokinissi

Μέτρα για τη δήθεν αποκατάσταση των πυρόπληκτων ανακοινώνονται, που είναι «στάχτη» στα μάτια του λαού, την ώρα που συνεχίζεται η επικίνδυνη πολιτική της κυβέρνησης η οποία οδηγεί στην καταστροφή του δασικού πλούτου της χώρας, ενώ θέτει σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές. Είναι χαρακτηριστικό ότι αυτά που εξαγγέλλει ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας, Β. Κικίλιας, σε τηλεοπτικές συνεντεύξεις αλλά και εκείνα που ανακοινώνει ο υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρ. Τριαντόπουλος, αποτελούν κυριολεκτικά εμπαιγμό.

Πρόκειται για μέτρα - καρμπόν που ανακοινώνονται κάθε φορά και που σε καμία περίπτωση δεν αφορούν το σύνολο των ζημιών. Αντίθετα, φορτώνουν τα βάρη της αποκατάστασης των καταστροφών στις λαϊκές οικογένειες που χτυπήθηκαν, ενώ τις «φεσώνουν» κι από πάνω αφού τις σπρώχνουν στον τραπεζικό δανεισμό με τον εφιάλτη της αποπληρωμής των δόσεων να τις σημαδεύει για πολλά χρόνια.

Πέρα από τις γνωστές εκτιμήσεις των επιτροπών που κάθε φορά είναι μικρότερες από την πραγματικότητα, μπαίνουν εξαρχής όρια στα τετραγωνικά των ακινήτων που μπορούν να αποζημιωθούν. Προβλέπεται μόνο ένα 80% κάλυψης του εκτιμώμενου από την επιτροπή κόστους, ενώ για τις καταστροφές στις αγροτικές καλλιέργειες το ποσοστό είναι 75% μετά τις εκτιμήσεις του ΕΛΓΑ. Ταυτόχρονα, προβλέπεται η αναστολή εργασίας για τους εργαζόμενους των επιχειρήσεων που επλήγησαν, με το απαράδεκτο ποσό των 534 ευρώ μόνο για τρεις μήνες, την ίδια στιγμή που η ακρίβεια καλπάζει και οι υποχρεώσεις τρέχουν.


Επιπλέον, δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη για τα χρέη στις τράπεζες και την προστασία από τα «κοράκια» των πλειστηριασμών. Καμία αναφορά στα χρέη στο Δημόσιο, στους λογαριασμούς Ενέργειας, νερού κ.τ.λ. για τους ανθρώπους που στην πλειοψηφία τους έχασαν το μοναδικό εισόδημα που είχαν. Την ίδια στιγμή ανακοινώθηκε ότι θα δοθεί μόλις το 20% των εκτιμώμενων αποζημιώσεων τον μήνα Αύγουστο, ως προκαταβολή, παραπέμποντας στους επόμενους μήνες για τα υπόλοιπα. Ενώ είναι γνωστό από άλλες περιοχές πως οι λαϊκές οικογένειες εκεί περιμένουν χρόνια και ακόμα δεν έχουν πάρει το σύνολο των κουτσουρεμένων ποσών που είναι να τους αποδοθούν.

Είναι φανερό ότι τα μέτρα αυτά υπαγορεύονται από τα κριτήρια με τα οποία αντιμετωπίζουν όλες οι κυβερνήσεις την προστασία της ζωής και της λαϊκής περιουσίας: Των λεγόμενων «αντοχών της οικονομίας», της δημοσιονομικής πειθαρχίας κ.ο.κ. Δηλαδή το γεγονός από τη μία να μοιράζονται απλόχερα δισεκατομμύρια ευρώ για τη στήριξη των επιχειρηματικών ομίλων και την ίδια στιγμή οι λαϊκές ανάγκες να λογαριάζονται ως κόστος.

Εξάλλου, ο αρμόδιος υπουργός έχει αναφέρει ως κυβερνητικές προτεραιότητες τον επανασχεδιασμό της πρόληψης και της αντιμετώπισης των δασικών πυρκαγιών κυρίως μέσα από την ενίσχυση των αντιπυρικών ζωνών σε δασικές περιοχές, την εμπλοκή των δύο βαθμών της Τοπικής Διοίκησης μέσα από ένα μοντέλο πρόληψης και απόκρισης, την αναβάθμιση και οργάνωση της συμμετοχής των εθελοντών και των εθελοντικών οργανώσεων στην πρόληψη και την αντιμετώπιση. Ολα αυτά που επαναλαμβάνουν μετά από καταστροφές όλες οι κυβερνήσεις, αλλά μένουν στα χαρτιά. Η πραγματικότητα είναι ότι τα πραγματικά σχέδια της κυβέρνησης είναι ένα μοντέλο διαχείρισης των δασών με την εμπλοκή επιχειρηματικών ομίλων.

Οι διεκδικήσεις των πληγέντων

Κόντρα στην εξαπάτηση της κυβέρνησης, οι πυρόπληκτοι απαιτούν ουσιαστική αποκατάσταση και δηλώνουν αποφασισμένοι να αγωνιστούν και να διεκδικήσουν:

- Πλήρη και ουσιαστική καταγραφή της καταστροφής, των καμένων εκτάσεων και των λαϊκών περιουσιών.

- Αμεση, ουσιαστική στήριξη και αποκατάσταση των πληγέντων από τις πυρκαγιές με πλήρεις αποζημιώσεις στο 100% των απωλειών τους, χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

- Αμεσα να δοθεί έκτακτο κονδύλι στους κτηνοτρόφους ώστε να ξεκινήσουν την παραγωγή. Ιδιαίτερα να καλυφθούν οι ανάγκες σε ζωοτροφές για όσο διάστημα απαιτείται μέχρι την πλήρη αποκατάσταση των ζημιών.

- Κάλυψη των απωλειών στο εισόδημα των αγροτών των οποίων καταστράφηκε η παραγωγή.

- Πάγωμα της πληρωμής των δανείων για τους πληγέντες. Απαγόρευση πλειστηριασμών.

- Πάγωμα όλων των λογαριασμών Ενέργειας, ύδρευσης και κάθε άλλης υποχρέωσης για τα λαϊκά νοικοκυριά που χτυπήθηκαν.

Η κάλυψη των λαϊκών αναγκών, η προστασία της ζωής και της λαϊκής περιουσίας απαιτούν τη σύγκρουση με τον καπιταλιστικό δρόμο ανάπτυξης που θυσιάζει ολόκληρες περιοχές για τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ