Τετάρτη 2 Αυγούστου 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
2023 ΠΥΡΚΑΓΙΕΣ ΣΤΟ ΙΔΙΟ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΟ ΕΡΓΟ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΜΥΝΑΣ
Πτητικό επίδομα για τα «σαπάκια»

Την ώρα που τα εναέρια μέσα του εθνικού στόλου έχουν φτάσει σε ηλικία τον μισό αιώνα περίπου, ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, Ν. Δένδιας, ανακοίνωσε χτες την υπογραφή Κοινής Υπουργικής Απόφασης για την αύξηση του πτητικού επιδόματος των χειριστών των εναέριων μέσων πυρόσβεσης κατά την επίσκεψή του στην 355 Μοίρα Τακτικών Μεταφορών (355 ΜΤΜ) της 112 Πτέρυγας Μάχης στην Ελευσίνα.

Ο υπουργός Εθνικής Αμυνας υπενθύμισε για άλλη μια φορά την εξαγγελία του πρωθυπουργού (από το 2021) για την έναρξη των διαδικασιών ενεργοποίησης των προγραμμάτων σχετικά με την προμήθεια των νέων πυροσβεστικών αεροσκαφών CL-515 και την αναβάθμιση των ήδη υπαρχόντων CL-415 που θα ολοκληρωθούν το ταχύτερο δυνατό, όπως είπε.

Από την τραγωδία της απώλειας των χειριστών του «Καναντέρ» πριν από λίγες μέρες στην Εύβοια, προκύπτουν ερωτήματα σχετικά με την εμπειρία και την επαρκή εκπαίδευσή τους με δεδομένο το νεαρό της ηλικίας και των δύο (34 και 27 ετών). Μέχρι το 2010 για να γίνει κάποιος χειριστής τέτοιου αεροσκάφους ήταν υποχρεωτικό να έχει πραγματοποιήσει χιλιάδες ώρες πτήσης, άρα να έχει ανάλογη πολύχρονη εμπειρία. Αν πάρουμε επίσης υπόψη ότι η Πολεμική Αεροπορία διέθετε 24 «Καναντέρ», εκ των οποίων πετάνε σχεδόν τα μισά, καταλαβαίνουμε πόσο περιορισμένες είναι οι δυνατότητες εκπαίδευσης τους χειμερινούς μήνες.

Ερώτημα επίσης είναι το τι έφταιξε και αποκολλήθηκε ο πλωτήρας του σκάφους, κατά πόσο είναι ικανή μια επαφή με κλαριά να προκαλέσει το ξήλωμά του, ή αν μπλόκαρε το σύστημα πλοήγησης, όπως ακούγεται από ορισμένους εμπειρογνώμονες, οδηγώντας στη συντριβή. Σημειωτέον, όλα αυτά τα χρόνια έχουν σημειωθεί 10 πτώσεις αεροσκαφών CL-215 με 16 νεκρούς χειριστές.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ