ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 3 Αυγούστου 2023
Σελ. /20
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΗΣΗ ΣΤΑ 74
«Φιλεργατικό μέτρο» κατά την κυβέρνηση, «ωφελούμενοι» οι χιλιάδες υπό απόλυση συμβασιούχοι

Προκλητικές δηλώσεις του υπουργού Εργασίας

Eurokinissi

Συνάντηση της ΕΕ της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ) με τον υπουργό Εργασίας, Αδ. Γεωργιάδη, την γγ του υπουργείου και τον διοικητή της ΔΥΠΑ (πρώην ΟΑΕΔ) πραγματοποιήθηκε προχτές, με επίκεντρο την ένταξη του συνόλου των εργαζομένων στα δημόσια νοσοκομεία στα Βαρέα Ανθυγιεινά Επαγγέλματα, την παραμονή των συμβασιούχων και την αποκατάσταση της μισθολογικής αδικίας σε βάρος των εργαζομένων του προγράμματος «4.000 στην Υγεία».

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης ο υπουργός Εργασίας προκλητικά δήλωσε ότι το κατάπτυστο άρθρο 61 του νόμου του υπουργείου Οικονομικών, που ψηφίστηκε μέσα στο κατακαλόκαιρο, ανοίγοντας τον δρόμο για αύξηση του ανώτατου ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης από τα 67 στα 74 έτη, είναι ...«φιλεργατικό μέτρο»!

Στο ερώτημά του «πού να βρεθούν χρήματα για μείωση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης και αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις», όταν μέλη της ΕΕ της ΠΟΕΔΗΝ και του ΔΣ Σωματείου Εργαζομένων Θριασίου Νοσοκομείου πρότειναν την κατάργηση των προκλητικών φοροαπαλλαγών και επιδοτήσεων δισ. ευρώ σε επιχειρηματικούς ομίλους... «ο υπουργός, μη μπορώντας να αντιπαρατεθεί, κατέφυγε σε φθηνό αντικομμουνισμό της δεκαετίας του 1950», καταγγέλλει το Σωματείο Εργαζομένων Θριασίου.

Απέρριψε μάλιστα το αίτημα για μονιμοποίηση των συμβασιούχων και επέμενε στον χαρακτηρισμό των χιλιάδων εργαζομένων του προγράμματος «4.000 στην Υγεία» (που εδώ και χρόνια καλύπτουν κρίσιμες ανάγκες σε δημόσιες μονάδες και υπηρεσίες Υγείας) ως «ωφελούμενων», για να δικαιολογήσει την επίμονη άρνηση της κυβέρνησης για αποκατάσταση της μισθολογικής αδικίας σε βάρος τους.

Αρνήθηκε ακόμη και το αίτημα για επέκταση των αυξήσεων (που προβλέπει ο Ν. 5045/2023 για τους υπόλοιπους εργαζόμενους στο Δημόσιο) στους εργαζόμενους του «4.000 στην Υγεία» καθώς και για κατάργηση των περιορισμών στην εργασία νύχτα, Κυριακές και αργίες. Ανακοίνωσε μόνο ότι θα δοθεί νέα παράταση στις συμβάσεις των εργαζομένων του παραπάνω προγράμματος.

Αρνητική ήταν η κυβέρνηση και στο αίτημα για παράταση των συμβάσεων των 2.000 εργαζομένων του προγράμματος απασχόλησης ανέργων 55 ετών και άνω, που καλύπτουν ανάγκες στις δημόσιες μονάδες Υγείας, εκ των οποίων οι πρώτοι έχουν αρχίσει να απολύονται. «Μας ενημέρωσε ανενδοίαστα ότι οι εργαζόμενοι στους ΟΤΑ, μέσω του ίδιου προγράμματος, θα απολυθούν με τη λήξη των συμβάσεών τους, αδιαφορώντας για τις συνέπειες στις ζωές χιλιάδων συνανθρώπων μας ηλικίας 55 έως 67 ετών. Κάτω από την πίεση των παρευρισκομένων, υποσχέθηκε να επανεξετάσει το αίτημά μας ...από Σεπτέμβρη, αν και οι πρώτοι εργαζόμενοι έχουν ήδη απολυθεί».

Αναγνώρισε ότι το αίτημα για ένταξη στα Βαρέα Ανθυγιεινά Επαγγέλματα είναι δίκαιο και ισχυρίστηκε ότι θα κάνει θετική εισήγηση, χωρίς όμως να δεσμευθεί σε τίποτα συγκεκριμένο.

«Οι συναντήσεις με τον υπουργό Εργασίας καθώς και τον υπουργό Υγείας και τον υφυπουργό Οικονομικών επιβεβαίωσαν αυτό που ήδη γνωρίζαμε. Οτι, δηλαδή, θα συνεχισθούν οι μεταρρυθμίσεις και στον τομέα της Υγείας σε βάρος των δικαιωμάτων των εργαζομένων και των αναγκών των ασθενών», σημειώνει το Σωματείο του Θριασίου, και εξηγεί:

«Προτεραιότητα της κυβέρνησης της ΝΔ, όπως επιβεβαιώθηκε και από τις προγραμματικές δηλώσεις, είναι η στήριξη της επιχειρηματικότητας, δηλαδή της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων μέσω της εφαρμογής του νέου Υπερμνημονίου, με τα εκατοντάδες αντιλαϊκά προαπαιτούμενα (της δανειακής σύμβασης) του Ταμείου Ανάκαμψης. Στην πολιτική αυτή, η κυβέρνηση έχει τη στήριξη όλων των κομμάτων της άρχουσας τάξης, όπως αποδεικνύεται αδιαμφισβήτητα, με τη στάση των ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, Πλεύσης Ελευθερίας κ.λπ. στα αντιλαϊκά νομοσχέδια που κατατίθενται προς ψήφιση.

Απέναντι στην πολιτική που θυσιάζει τα δικαιώματά μας για τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων, απαιτείται να συνεχισθούν και να δυναμώσουν οι κοινές αγωνιστικές παρεμβάσεις των σωματείων των υγειονομικών με τα υπόλοιπα σωματεία και τους μαζικούς φορείς».


ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΝΑΟΥΣΑΣ
Μαζική παρέμβαση για τα κενά του Νοσοκομείου Νάουσας

Παρέμβαση πραγματοποίησε τη Δευτέρα το Εργατικό Κέντρο Νάουσας σε συναυλία που πραγματοποιήθηκε στον Αγ. Νικόλαο, διακινώντας τις ανακοινώσεις του για τις τεράστιες ελλείψεις και τα προβλήματα του δημόσιου συστήματος Υγείας και του Νοσοκομείου της Νάουσας. Τα μέλη των σωματείων κάλεσαν τον λαό της Νάουσας να δώσει τη μάχη μαζί με το Εργατικό Κέντρο, τα σωματεία και τους φορείς, για να μην περάσουν τα σχέδια υποβάθμισης του νοσοκομείου και η τρομοκρατία που θέλουν να επιβάλουν για να στρώσουν αυτό το έδαφος.

Τα σωματεία απαιτούν μεταξύ άλλων την άμεση στελέχωση του νοσοκομείου με προσλήψεις μόνιμου προσωπικού όλων των ειδικοτήτων, μονιμοποίηση όλων όσοι εργάζονται με ελαστικές εργασιακές σχέσεις, αλλά και την ανάκληση της τρομοκρατικής απόλυσης της συνδικαλίστριας Χρυσάνθης Μπόλα.

«Μόνο με συλλογικό - μαζικό αγώνα θα κατακτήσουμε τα δικαιώματά μας!», σημειώνει η ανακοίνωση του Εργατικού Κέντρου Νάουσας: «Με αγώνα που για να είναι αποτελεσματικός, πρέπει να στρέφεται ενάντια στην πηγή της επίθεσης. Ενάντια στους επιχειρηματικούς ομίλους και την πολιτική της ΕΕ που τους υπηρετεί. Σε αυτόν τον δρόμο σε καλούμε να αγωνιστούμε μαζί. Αλλωστε ο λαός της Νάουσας έχει πείρα, με τον αγώνα του έχει αποτρέψει και έχει βάλει εμπόδια στα σχέδια τους επανειλημμένα. Στον ίδιο δρόμο θα συνεχίσουμε».


ΚΟΜΜΑΤΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΕΟΔΥ ΤΟΥ ΚΚΕ
Nα μονιμοποιηθούν οι συμβασιούχοι, ούτε ένας χωρίς δουλειά!

«Να μην μείνει κανένας συμβασιούχος εργαζόμενος του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) χωρίς δουλειά!», απαιτούν οι Κομματικές Ομάδες Εργαζομένων στον ΕΟΔΥ του ΚΚΕ, σημειώνοντας πως «οι εργαζόμενοι μπορούν και πρέπει να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους!».

«Το ΚΚΕ καταγγέλλει τη συνεχόμενη εργασιακή ομηρία των χιλιάδων συμβασιούχων που προσλήφθηκαν στον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας, με αφορμή την κάλυψη των αναγκών για την αντιμετώπιση της πανδημίας Covid - 19. Οι εργαζόμενοι αυτοί, αφού βίωσαν την ομηρία των τρίμηνων και εξάμηνων συμβάσεων για όλη την προηγούμενη τριετία, τώρα βρίσκονται ένα βήμα από την πόρτα της εξόδου, αφού οι συμβάσεις τους λήγουν στις 31 Αυγούστου και 30 Νοεμβρίου αντίστοιχα!», αναφέρουν, προσθέτοντας τα εξής:

«Είναι απαράδεκτη η στάση της κυβέρνησης, η οποία συστηματικά αρνείται να πάρει ανοιχτά θέση, παρά τις ανακοινώσεις των εργαζομένων αλλά και τις αντίστοιχες ερωτήσεις που έχουν κατατεθεί στη Βουλή, με τελευταία αυτή που κατέθεσε το ΚΚΕ στις 17/07/2023.

Το ΚΚΕ από θέση αρχής υπερασπίζεται τη σταθερή και μόνιμη δουλειά με δικαιώματα για όλους τους εργαζόμενους. Το ΚΚΕ στάθηκε και όλο το προηγούμενο διάστημα δίπλα στους συμβασιούχους σε όλα τα προγράμματα του ΕΟΔΥ, στηρίζοντας σταθερά τις διεκδικήσεις και τους αγώνες τους, μέσα στη Βουλή, στην Ευρωβουλή αλλά και έξω από αυτές.

Οι εργαζόμενοι στα προγράμματα PHILOS, το επικουρικό προσωπικό στα νοσοκομεία, οι εργαζόμενοι στις Κινητές Ομάδες Υγείας, οι εργαζόμενοι στο Κέντρο Επιχειρήσεων του Οργανισμού, οι εργαζόμενοι με διοικητικό πόστο, "αφανείς ήρωες" της προηγούμενης περιόδου, κινδυνεύουν άμεσα να περάσουν στην αφάνεια και την ανεργία. Πρόκειται για εργαζόμενους οι οποίοι προσέφεραν τα μέγιστα, σε όλη την προηγούμενη περίοδο, με πενιχρά πολλές φορές μέσα, με προσωπικό ρίσκο, χωρίς πολλοί από αυτούς να γνωρίζουν όλα αυτά τα χρόνια "τι σημαίνουν" Κυριακές, γιορτές, αργίες».

«Τώρα είναι η ώρα της οργάνωσης και του αγώνα! Να μην πάρει "ανάσα" η κυβέρνηση!», υπογραμμίζουν και καλούν τους εργαζόμενους που βρίσκονται στη δεινή αυτή θέση, «να επιλέξουν τον μόνο σίγουρο και δοκιμασμένο δρόμο: Αυτόν που βρίσκεται στα δικά τους χέρια, τον δικό τους αγώνα. Οι μάχες του λαού μας και των εργαζομένων για να σώσουν τα σπίτια τους από τις τράπεζες, για να υπογράψουν Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, για αυξήσεις στους μισθούς...».

Καλούν επίσης τη διοίκηση του Οργανισμού «να πάρει τώρα ανοικτή και ξεκάθαρη θέση στήριξης των εργαζομένων. Να σταματήσει το συνεχές κρυφτούλι και την ευθυνοφοβία απέναντι σε όλους αυτούς που αποτέλεσαν πραγματικό στήριγμα του Οργανισμού όλα αυτά τα χρόνια!».

Οι ΚΟ αναδεικνύουν τις δίκαιες διεκδικήσεις των εργαζομένων για μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων τώρα, για να αξιοποιηθούν ώστε να καλυφθούν χιλιάδες κενά στο ΕΣΥ, με επίκεντρο την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας. Να αξιοποιηθούν για την ουσιαστική υγειονομική φροντίδα και μέριμνα των προσφύγων στις αντίστοιχες δομές. Και να καταργηθούν οι αντιδραστικοί νόμοι, που διαμορφώθηκαν λιθαράκι - λιθαράκι από όλες τις κυβερνήσεις, οι οποίοι καθιστούν «όνειρο θερινής νυκτός» τη σταθερή και μόνιμη δουλειά με δικαιώματα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ