Πέμπτη 3 Αυγούστου 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΗΣΗ ΣΤΑ 74
«Φιλεργατικό μέτρο» κατά την κυβέρνηση, «ωφελούμενοι» οι χιλιάδες υπό απόλυση συμβασιούχοι

Προκλητικές δηλώσεις του υπουργού Εργασίας

Eurokinissi

Συνάντηση της ΕΕ της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ) με τον υπουργό Εργασίας, Αδ. Γεωργιάδη, την γγ του υπουργείου και τον διοικητή της ΔΥΠΑ (πρώην ΟΑΕΔ) πραγματοποιήθηκε προχτές, με επίκεντρο την ένταξη του συνόλου των εργαζομένων στα δημόσια νοσοκομεία στα Βαρέα Ανθυγιεινά Επαγγέλματα, την παραμονή των συμβασιούχων και την αποκατάσταση της μισθολογικής αδικίας σε βάρος των εργαζομένων του προγράμματος «4.000 στην Υγεία».

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης ο υπουργός Εργασίας προκλητικά δήλωσε ότι το κατάπτυστο άρθρο 61 του νόμου του υπουργείου Οικονομικών, που ψηφίστηκε μέσα στο κατακαλόκαιρο, ανοίγοντας τον δρόμο για αύξηση του ανώτατου ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης από τα 67 στα 74 έτη, είναι ...«φιλεργατικό μέτρο»!

Στο ερώτημά του «πού να βρεθούν χρήματα για μείωση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης και αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις», όταν μέλη της ΕΕ της ΠΟΕΔΗΝ και του ΔΣ Σωματείου Εργαζομένων Θριασίου Νοσοκομείου πρότειναν την κατάργηση των προκλητικών φοροαπαλλαγών και επιδοτήσεων δισ. ευρώ σε επιχειρηματικούς ομίλους... «ο υπουργός, μη μπορώντας να αντιπαρατεθεί, κατέφυγε σε φθηνό αντικομμουνισμό της δεκαετίας του 1950», καταγγέλλει το Σωματείο Εργαζομένων Θριασίου.

Απέρριψε μάλιστα το αίτημα για μονιμοποίηση των συμβασιούχων και επέμενε στον χαρακτηρισμό των χιλιάδων εργαζομένων του προγράμματος «4.000 στην Υγεία» (που εδώ και χρόνια καλύπτουν κρίσιμες ανάγκες σε δημόσιες μονάδες και υπηρεσίες Υγείας) ως «ωφελούμενων», για να δικαιολογήσει την επίμονη άρνηση της κυβέρνησης για αποκατάσταση της μισθολογικής αδικίας σε βάρος τους.

Αρνήθηκε ακόμη και το αίτημα για επέκταση των αυξήσεων (που προβλέπει ο Ν. 5045/2023 για τους υπόλοιπους εργαζόμενους στο Δημόσιο) στους εργαζόμενους του «4.000 στην Υγεία» καθώς και για κατάργηση των περιορισμών στην εργασία νύχτα, Κυριακές και αργίες. Ανακοίνωσε μόνο ότι θα δοθεί νέα παράταση στις συμβάσεις των εργαζομένων του παραπάνω προγράμματος.

Αρνητική ήταν η κυβέρνηση και στο αίτημα για παράταση των συμβάσεων των 2.000 εργαζομένων του προγράμματος απασχόλησης ανέργων 55 ετών και άνω, που καλύπτουν ανάγκες στις δημόσιες μονάδες Υγείας, εκ των οποίων οι πρώτοι έχουν αρχίσει να απολύονται. «Μας ενημέρωσε ανενδοίαστα ότι οι εργαζόμενοι στους ΟΤΑ, μέσω του ίδιου προγράμματος, θα απολυθούν με τη λήξη των συμβάσεών τους, αδιαφορώντας για τις συνέπειες στις ζωές χιλιάδων συνανθρώπων μας ηλικίας 55 έως 67 ετών. Κάτω από την πίεση των παρευρισκομένων, υποσχέθηκε να επανεξετάσει το αίτημά μας ...από Σεπτέμβρη, αν και οι πρώτοι εργαζόμενοι έχουν ήδη απολυθεί».

Αναγνώρισε ότι το αίτημα για ένταξη στα Βαρέα Ανθυγιεινά Επαγγέλματα είναι δίκαιο και ισχυρίστηκε ότι θα κάνει θετική εισήγηση, χωρίς όμως να δεσμευθεί σε τίποτα συγκεκριμένο.

«Οι συναντήσεις με τον υπουργό Εργασίας καθώς και τον υπουργό Υγείας και τον υφυπουργό Οικονομικών επιβεβαίωσαν αυτό που ήδη γνωρίζαμε. Οτι, δηλαδή, θα συνεχισθούν οι μεταρρυθμίσεις και στον τομέα της Υγείας σε βάρος των δικαιωμάτων των εργαζομένων και των αναγκών των ασθενών», σημειώνει το Σωματείο του Θριασίου, και εξηγεί:

«Προτεραιότητα της κυβέρνησης της ΝΔ, όπως επιβεβαιώθηκε και από τις προγραμματικές δηλώσεις, είναι η στήριξη της επιχειρηματικότητας, δηλαδή της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων μέσω της εφαρμογής του νέου Υπερμνημονίου, με τα εκατοντάδες αντιλαϊκά προαπαιτούμενα (της δανειακής σύμβασης) του Ταμείου Ανάκαμψης. Στην πολιτική αυτή, η κυβέρνηση έχει τη στήριξη όλων των κομμάτων της άρχουσας τάξης, όπως αποδεικνύεται αδιαμφισβήτητα, με τη στάση των ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, Πλεύσης Ελευθερίας κ.λπ. στα αντιλαϊκά νομοσχέδια που κατατίθενται προς ψήφιση.

Απέναντι στην πολιτική που θυσιάζει τα δικαιώματά μας για τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων, απαιτείται να συνεχισθούν και να δυναμώσουν οι κοινές αγωνιστικές παρεμβάσεις των σωματείων των υγειονομικών με τα υπόλοιπα σωματεία και τους μαζικούς φορείς».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ