Πέμπτη 3 Αυγούστου 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΜΕΤΑΛΛΩΡΥΧΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ
Ενημέρωση για τη συνάντηση με το υπουργείο Εργασίας

Συνάντηση με τον υπουργό Εργασίας για να του θέσει τα προβλήματα και τις διεκδικήσεις του κλάδου είχαν προχτές το ΔΣ της Ομοσπονδίας Μεταλλωρύχων Ελλάδας (ΟΜΕ), μαζί με μέλη των ΔΣ των Σωματείων ΣΕΜΛΑ, ΛΑΡΚΟ. Στη συνάντηση παραβρέθηκε και ο Παναγιώτης Πολίτης, μέλος του ΔΣ της ΓΣΕΕ και πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων ΛΑΡΚΟ Λάρυμνας.

Σχετικά με την απώλεια 92 θέσεων εργασίας στα μεταλλεία της «Ελληνικός Χρυσός», η αντιπροσωπεία των εργαζομένων επανέφερε εκ νέου το αίτημα για επαναπρόσληψή τους από την «Ελληνικός Χρυσός ΑΕ», με τον υπουργό να καταφεύγει σε ...ευχολόγια, αναφέροντας, όπως σημειώνει η ΟΜΕ, ότι «όλοι οι απολυμένοι θα ξαναδουλέψουν μέχρι το τέλος του 2023», αλλά και «πως δεν μπορεί να αναγκάσει τη μητρική εταιρεία να τους προσλάβει όπως ζητούν οι εργαζόμενοι», επομένως «αφήνοντας αναπάντητο έτσι το "πού" και το "πώς" θα ξαναεργαστούν».

Ο δε σύμβουλος της εταιρείας «Ελληνικός Χρυσός ΑΕ», τονίζει η Ομοσπονδία Μεταλλωρύχων, «επαναδιατύπωσε την άρνηση της εταιρείας για επαναπρόσληψη των 92 απολυμένων, επικαλούμενος "προβλήματα" και "συρρίκνωση" της παραγωγικής - εξορυκτικής δραστηριότητας. Τόνισε δε πως η μητρική εταιρεία πλέον όχι μόνο δεν προβλέπεται να κάνει προσλήψεις, αλλά δυσκολεύεται να διαχειριστεί και το υπάρχον μόνιμο προσωπικό. Ταυτόχρονα αντιφάσκοντας δήλωσε ότι προβλέπεται να γίνουν 900 περίπου προσλήψεις για εργασίες που αφορούν την εταιρεία, αλλά αυτές θα γίνουν από εργολαβικές εταιρείες».

Εμείς, υπογραμμίζει η Ομοσπονδία, «επιμείναμε ότι όχι μόνο υπάρχει δυνατότητα να προσληφθούν ως μόνιμοι στη μητρική εταιρεία. Είναι προκλητικό μια εταιρεία που έχει χρηματοδοτηθεί με 680 εκατ. ευρώ από χρήματα του ελληνικού λαού, να αρνείται να προσλάβει 92 εργαζόμενους απολυμένους από τα μεταλλεία της».

Σχετικά με την επαναφορά της σύνταξης στα 50 έτη των υπογειτών μεταλλωρύχων, «ο υπουργός, αφού μας θύμισε ότι γενικώς τα όρια συνταξιοδότησης θα ανέβουν προς τα πάνω σε όλους τους κλάδους, μας παρέπεμψε στον υφυπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης κ. Τσακλόγλου», προσθέτει η Ομοσπονδία.

Ενώ για το μέλλον των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ, που με τον μεγάλο τους αγώνα την έχουν κρατήσει ανοιχτή σχεδόν τρία χρόνια τώρα, «ζήτησε υπόμνημα με τις θέσεις των σωματείων», οι οποίες βέβαια έχουν ανακοινωθεί πολλές φορές. Ανακοίνωσε επίσης ότι μέχρι τα τέλη Αυγούστου θα πραγματοποιηθεί ευρεία συνάντηση με τα συναρμόδια υπουργεία και όλα τα Διοικητικά Συμβούλια των Σωματείων της ΛΑΡΚΟ.

Η ΟΜΕ έθεσε ακόμα και το ζήτημα των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας και την επαναφορά της δυνατότητας μονομερούς προσφυγής από τους εργαζομένους, με τον υπουργό να τους κάνει γνωστό αυτό που ο ...κόσμος το 'χει τούμπανο, δηλαδή ότι οι βιομήχανοι και πιο συγκεκριμένα ο Σύνδεσμος Ελληνικών Βιομηχανιών ζητά επίμονα και συνεχώς την κατάργηση και των υφισταμένων ΣΣΕ.

Η Ομοσπονδία καλεί τα σωματεία της και όλους τους εργαζόμενους «σε αγωνιστική επιφυλακή για να δώσουμε όλες τις μάχες προκειμένου να ικανοποιηθούν όλες οι απαιτήσεις μας για τις δικές μας ανάγκες!», καθώς «ο μόνος δρόμος είναι ο δρόμος του αγώνα για να επιβάλλουμε το δίκιο μας!».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ