Πέμπτη 3 Αυγούστου 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΥΓΕΙΑ
Σε ιδιώτες οι διακομιδές και από τον «Ευαγγελισμό»

«Λεφτά με ουρά» από τους προϋπολογισμούς των νοσοκομείων

Μετά τα Νοσοκομεία «Γεννηματά», «Αττικόν», Τρικάλων κ.ά. και η διοίκηση του Νοσοκομείου «Ευαγγελισμός» παραδίδει με απευθείας ανάθεση τις «δευτερογενείς διακομιδές» (δηλαδή τη διακομιδή ασθενών μεταξύ νοσοκομείων και από τα νοσοκομεία στα σπίτια) σε ιδιωτική εταιρεία πληρώνοντας το κόστος από τον τακτικό προϋπολογισμό του νοσοκομείου. Μισθώνει ασθενοφόρα, με το αντίτιμο των 29.000 ευρώ, για κάθε 900 διακομιδές. Στην περίπτωση του μεγαλύτερου νοσοκομείου της χώρας, του «Ευαγγελισμού», οι 900 δευτερογενείς διακομιδές καλύπτονται κατά μέσο όρο στις 10 - 20 μέρες. Δηλαδή το συνολικό κόστος θα ξεπερνά τις 500.000 ευρώ τον χρόνο, ποσό το οποίο θα μπορούσε να διατεθεί για την αγορά ασθενοφόρων και την πρόσληψη πληρωμάτων!

Πρόκειται για την εφαρμογή του νόμου της κυβέρνησης της ΝΔ, ο οποίος ψηφίστηκε τον περασμένο Νοέμβρη, σε συνέχεια ανάλογης τροπολογίας το 2016, που είχε φέρει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, ανοίγοντας τον δρόμο για τη σύναψη τέτοιων συμβάσεων.

Με εντολή της διοίκησης του «Ευαγγελισμού» (1/8/2023), «όσοι ασθενείς (non Covid) χρειάζονται διακομιδή λόγω εξιτηρίου ή διακομιδή σε άλλα νοσηλευτικά ιδρύματα με ασθενοφόρο» θα πρέπει να καλούν στα τηλέφωνα της ιδιωτικής εταιρείας "Ambulance - Orthopedisi"». Η παραπάνω τακτική παρουσιάζεται ως υποκατάστατο του ρημαγμένου ΕΚΑΒ, το οποίο λόγω των τεράστιων ελλείψεων σε στόλο και πληρώματα, διαθέτει μόλις 5 ασθενοφόρα σε όλη την Αττική για τις δευτερογενείς διακομιδές. Επαναλαμβάνοντας το προπαγανδιστικό κυβερνητικό τέχνασμα και ομολογώντας στη σχετική σύμβαση για τη μίσθωση ασθενοφόρων τις «μεγάλες καθυστερήσεις εν αναμονή του ασθενοφόρου που πρόκειται να πραγματοποιήσει τη μεταφορά τους (...) τη δυσαρέσκεια στους ασθενείς που έχουν λάβει το εξιτήριο και τους οικείους τους (...) δυσλειτουργία στα ίδια τα νοσηλευτικά τμήματα, δεδομένου ότι παραμένουν δεσμευμένες νοσηλευτικές κλίνες (σ.σ. δηλαδή τα ράντζα που κατακλύζουν τα νοσοκομεία)», παρουσιάζονται ως «άμεση επίλυση» η διεύρυνση των ΣΔΙΤ, «η συνεργασία με ιδιωτικά ασθενοφόρα», πάντα με το αζημίωτο.

Μάλιστα, το ωράριο διαθεσιμότητας των ασθενοφόρων θα είναι 8 π.μ. - 8μ.μ., χωρίς να διευκρινίζεται τι θα γίνει με όσους χρειαστούν διακομιδή σε άλλο νοσοκομείο μετά τις 8 το βράδυ.

Και σε αυτήν την περίπτωση γίνεται ξεκάθαρο ότι οι ΣΔΙΤ δεν αποτελούν τη λύση στις λαϊκές ανάγκες. Η στρατηγική των κυβερνήσεων, η διαρκής κρατική υποχρηματοδότηση και υποστελέχωση, η εξασφάλιση των «μίνιμουμ» παροχών ώστε από τη μία να εξοικονομούνται πόροι για την ενίσχυση των επιχειρηματικών ομίλων και, από την άλλη, να δημιουργείται ολοένα και μεγαλύτερο κενό για την ανάπτυξη της επιχειρηματικής δράσης από τους κλινικάρχες και τους μεγαλεμπόρους της Υγείας, βλάπτουν σοβαρά την υγεία του λαού.

Με αφορμή τον «Ευαγγελισμό» η ΟΕΝΓΕ σε σχόλιό της σημειώνει: «Η μη ενίσχυση του ΕΚΑΒ σε προσωπικό και οχήματα, με ευθύνη των κυβερνήσεων, αποδεικνύεται επικίνδυνη για την υγεία και τη ζωή ακόμα των ασθενών, όμως κάποιοι όπως φαίνεται ωφελούνται από τη μη επάρκεια ασθενοφόρων. Ηδη οι δουλειές τρέχουν για τις ιδιωτικές εταιρείες ασθενοφόρων».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ