ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 3 Αυγούστου 2023
Σελ. /20
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Υποβαθμίζεται το αξιόχρεο, «σταθερή επιδείνωση» διακρίνει πιστωτικός οίκος

AP2011

«Φωτιές» στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης Μπάιντεν αλλά και σε χρηματοπιστωτικά και άλλα μονοπώλια που συναλλάσσονται στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης άναψε η επιλογή του οίκου χρηματοπιστωτικής αξιολόγησης «Fitch» να υποβαθμίσει το αξιόχρεο των ΗΠΑ από ΑΑΑ σε ΑΑ+.

Πρόκειται για υποβάθμιση που συμβαίνει για δεύτερη φορά εδώ και μιάμιση δεκαετία, όταν η αμερικανική οικονομία είχε υποβαθμιστεί (στο φόντο της εντεινόμενης καπιταλιστικής κρίσης του 2009) από τον οίκο «Standard and Poor's».

Σε ό,τι αφορά τη χτεσινή υποβάθμιση, που άναψε «κόκκινο» στα διεθνή χρηματιστήρια με πρώτο εκείνο της Ν. Υόρκης, ο οίκος «Fitch» εξήγησε ότι αντανακλά τη «διάβρωση της διακυβέρνησης» που «εκδηλώθηκε στις επανειλημμένες αντιπαραθέσεις για το όριο χρέους και τις αποφάσεις της τελευταίας στιγμής». Οπως τονίζει, αυτό συμβαίνει κάθε λίγα χρόνια, εξαιτίας μιας πολιτικής που έχουν δημιουργήσει οι ίδιες οι ΗΠΑ με αποτέλεσμα κάθε τόσο να είναι αντιμέτωπες με την προοπτική της χρεοκοπίας. Η αδυναμία των αμερικανικών κυβερνήσεων τις τελευταίες δεκαετίες να βρουν αποτελεσματική λύση στο θέμα γεννά στον οίκο αξιολόγησης «ανησυχίες».

Κατά την άποψη του οίκου «Fitch», έχει σημειωθεί σταθερή επιδείνωση των προτύπων διακυβέρνησης τα τελευταία 20 χρόνια, συμπεριλαμβανομένων των δημοσιονομικών και των ζητημάτων του χρέους, παρά τη δικομματική συμφωνία του Ιούνη για αναστολή του ορίου του έως τον Γενάρη του 2025.

Το επαναλαμβανόμενο θέμα με το όριο του χρέους, οι πολιτικές αντιπαραθέσεις και τα ψηφίσματα της τελευταίας στιγμής έχουν μειώσει την εμπιστοσύνη στη δημοσιονομική διαχείριση, σημειώνει ο οίκος αξιολόγησης.

Επίσης, θεωρεί ότι το έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης (GG) θα αυξηθεί στο 6,3% του ΑΕΠ το 2023, από 3,7% το 2022, αντανακλώντας ασθενέστερα ομοσπονδιακά έσοδα, νέες πρωτοβουλίες ανάληψης δαπανών και υψηλότερη επιβάρυνση από τόκους.

Η εξέλιξη έρχεται στο φόντο της τραπεζικής κρίσης που βίωσαν σημαντικές μικρομεσαίες αλλά και μεγαλύτερες τράπεζες σε ΗΠΑ, Καναδά και Ελβετία πριν από μερικούς μήνες, με τη σημείωση του οίκου «Fitch» ότι οι ΗΠΑ δεν έχουν την «υψηλότερη πιστωτική ποιότητα». Σύμφωνα με τον συγκεκριμένο οίκο αξιολόγησης, οι αξιολογήσεις «ΑΑ» υποδηλώνουν «πολύ χαμηλές προσδοκίες για κίνδυνο αθέτησης», είναι ένα βήμα πιο κάτω από την «χαμηλότερη για χαμηλότερο κίνδυνο αθέτησης» για τους δανειολήπτες που αξιολογούνται «ΑΑΑ».

Οι αντιδράσεις σε Ουάσιγκτον και χρηματιστήρια

Η εξέλιξη προκάλεσε τις έντονες αντιδράσεις αξιωματούχων της κυβέρνησης Μπάιντεν με πρώτη την εκπρόσωπο του Λευκού Οίκου, Καρίν Ζαν Πιερ, που εξέφρασε «τη σθεναρή διαφωνία» της Ουάσιγκτον στην υποβάθμιση. Η ίδια ισχυρίστηκε ότι η υποβάθμιση «αψηφά την πραγματικότητα, το να υποβαθμίζονται οι ΗΠΑ τη στιγμή που ο Πρόεδρος Μπάιντεν έφερε την πιο ισχυρή ανάκαμψη από οποιαδήποτε άλλη μεγάλη οικονομία στον κόσμο».

Παράλληλα η Αμερικανίδα υπουργός Οικονομικών, Τζάνετ Γέλεν, διαφώνησε με την απόφαση υποβάθμισης της οικονομίας των ΗΠΑ λέγοντας ότι πρόκειται για εκτίμηση «αυθαίρετη και βασισμένη σε παρωχημένα στοιχεία».

Οι αποδόσεις των 10ετών αμερικανικών ομολόγων σημείωσαν πτώση 2 μονάδων βάσης ενώ το αμερικανικό δολάριο ενισχύθηκε κατά 0,2% έναντι ενός καλαθιού νομισμάτων.

Η εξέλιξη προκάλεσε «αναταράξεις» και σε ευρωπαϊκά χρηματιστήρια. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημείωσε πτώση 1,3%, με όλους τους κλάδους να εμφανίζουν αρνητικό πρόσημο. Νωρίτερα, οι ασιατικές μετοχές κατέγραψαν απώλειες, με τον ευρύτερο δείκτη MSCI για την περιοχή Ασίας - Ειρηνικού να υποχωρεί 1,9%. Ο δείκτης Nikkei σημείωσε πτώση 1,8%, ενώ οι μετοχές στην Αυστραλία σημείωσαν πτώση 2,3%. Οι τιμές πετρελαίου ήταν ενισχυμένες και κινούνταν κοντά στα υψηλότερα επίπεδά τους από τον Απρίλη, ύστερα από την ανακοίνωση στοιχείων που έδειξαν πολύ μεγαλύτερη της αναμενόμενης μείωση στα αποθέματα αργού στις ΗΠΑ την περασμένη βδομάδα.

Αντιμέτωπος με νέες κατηγορίες ο Ντόναλντ Τραμπ

Για συνωμοσία κατά του αμερικανικού κράτους και για ανατροπή του εκλογικού αποτελέσματος του 2020

Πολλαπλασιάζονται οι δικαστικές μάχες που καλείται να δώσει τους επόμενους μήνες ο υποψήφιος για το χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων στις εκλογές του 2024 και πρώην Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, μετά τη νέα παραπομπή σε δίκη με κατηγορίες για συνωμοσία με στόχο την ανατροπή του εκλογικού αποτελέσματος στις εκλογές που έγιναν τον Νοέμβρη του 2020. Πρόκειται για το τρίτο κατηγορητήριο σε βάρος του, αλλά για την πιο σοβαρή υπόθεση μέχρι τώρα.

Στο 45σέλιδο κατηγορητήριο μεταξύ άλλων κατηγορείται και για «συνωμοσία με σκοπό την εξαπάτηση των ΗΠΑ, απόπειρα παρέμβασης στις εκλογές, απόπειρα συνωμοσίας κατά των πολιτών και παρεμπόδιση της επίσημης διαδικασίας» για επικύρωση της νίκης του Τζο Μπάιντεν από το Κογκρέσο την 6η Γενάρη 2021. Η έρευνα επικεντρώθηκε στις ενέργειες του Τραμπ το δίμηνο μεταξύ της ήττας του και της εισβολής στο Καπιτώλιο.

Οι εξελίξεις εντάσσονται σε ευρύτερες ενδοαστικές, οικονομικές και γεωπολιτικές αντιθέσεις, συγκρούσεις επιχειρηματικών συμφερόντων κ.ά. Εξάλλου ρόλο - κλειδί στο νέο κατηγορητήριο φαίνεται πως έπαιξε ο πρώην αντιπρόεδρος Μάικ Πενς, επίσης υποψήφιος για το χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων. Ο Πενς χαρακτήρισε την απαγγελία κατηγοριών κατά του Τραμπ «σημαντική υπόμνηση» ότι «όποιος θέτει τον εαυτό του επάνω από το Σύνταγμα, δεν πρέπει ποτέ να γίνει Πρόεδρος των ΗΠΑ».

Τον περασμένο Ιούνη ο Τραμπ είχε αντιδράσει σε επιστολή του ειδικού εισαγγελέα Νέας Υόρκης, όπου τον ενημέρωνε πως το σώμα ενόρκων διενεργεί σε βάρος του έρευνα, λέγοντας πως εντάσσεται σε ένα «πολιτικά υποκινούμενο κυνήγι μαγισσών».

Και ... λέπρα σε πολιτείες των ΗΠΑ!

Ανακοίνωση των αμερικανικών Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (CDC) επισημαίνει ότι η λέπρα, μια ασθένεια που ήταν κάποτε παγκόσμια μάστιγα αλλά καταπολεμήθηκε χάρη στη διαθεσιμότητα αντιβιοτικών και τη βελτιωμένη υγιεινή, έγινε ενδημική στις νοτιοανατολικές ΗΠΑ, με επίκεντρο τη Φλόριντα.

Οι υγειονομικές αρχές των ΗΠΑ κατέγραψαν κυρίως στη Φλόριντα αυξημένα κρούσματα, τα οποία δεν διαθέτουν τους παραδοσιακούς παράγοντες κινδύνου, ενώ ταυτόχρονα παρατήρησαν ότι μειώθηκαν τα εισαγόμενα κρούσματα από άτομα που έχουν γεννηθεί εκτός Αμερικής. Οπως ανακοινώθηκε, το 2020 καταγράφηκαν 159 κρούσματα, εκ των οποίων σχεδόν το 1/5 αναφέρθηκε στην κεντρική Φλόριντα ενώ το 34% των κρουσμάτων της περιόδου 2015 - 2020 είχε αναφερθεί πως εκδηλώθηκαν επί αμερικανικού εδάφους και όχι από ταξίδι σε χώρες με ενδημική εκδήλωση της νόσου.

Η λέπρα είναι μια λοιμώδης νόσος που οφείλεται στο βακτήριο Mycobacterium Leprae. Εχει αργή εξέλιξη και μπορεί να προκαλέσει βλάβες στο δέρμα, στα μάτια και στο νευρικό σύστημα. Είναι ιάσιμη με αντιβιοτικά, ιδίως εάν αυτά ληφθούν κατά την έναρξη των συμπτωμάτων της.

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΑΓΚΥΡΑ.-- Το τουρκικό υπουργείο Αμυνας ανακοίνωσε χτες ότι σκοτώθηκαν τρεις Κούρδοι μαχητές του ΡΚΚ στην περιοχή Ζαπ του βόρειου Ιράκ μετά από «αντιτρομοκρατική» επιχείρηση του στρατού. Στην ίδια ανακοίνωση αναφέρεται ότι παραδόθηκαν ή αιχμαλωτίστηκαν αδιευκρίνιστος αριθμός μελών του ΡΚΚ.

ΤΖΑΚΑΡΤΑ - ΑΓΚΥΡΑ.-- Η Ινδονησία αποφάσισε την αγορά 12 μη επανδρωμένων αεροσκαφών από την τουρκική εταιρεία αεροναυπηγικής ΤΑΙ συνολικής αξίας 300 εκατομμυρίων δολαρίων.

ΛΟΣ ΑΝΤΖΕΛΕΣ.-- Συνδικαλιστές σεναριογράφων του Χόλιγουντ από το Σωματείο Writers Guild of America (WGA) και εκπρόσωποι μεγάλων στούντιο παραγωγής (Alliance of Motion Picture and Television Producers - AMPTP) συμφώνησαν να ξεκινήσουν συνομιλίες αύριο, Παρασκευή, για πρώτη φορά αφότου ξεκίνησαν την απεργία τους τον περασμένο Μάη διεκδικώντας σειρά μισθολογικών και εργασιακών αιτημάτων.

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ - ΠΡΙΣΤΙΝΑ.-- Εκπρόσωπος της ΕΕ ζήτησε χτες τη διενέργεια πρόωρων εκλογών στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο, όπου ζει το μεγαλύτερο μέρος της σερβικής μειονότητας, ώστε να τερματιστούν η κρίση και η αντιπαράθεση με τις αστυνομικές δυνάμεις Κοσοβάρων Αλβανών και την κυβέρνηση του Κοσοβάρου πρωθυπουργού, Αλμπιν Κούρτι, που κλιμακώνει κατά διαστήματα τις απειλές και τη βία απέναντι στη μειονότητα.

ΤΥΝΙΔΑ.-- Ο Τυνήσιος Πρόεδρος, Καΐς Σαΐντ, απέπεμψε (δίχως να εξηγήσει τους λόγους) το βράδυ της Τρίτης την πρωθυπουργό, Νάτζλα Μπούντεν, και διόρισε στη θέση της τον πρώην κεντρικό τραπεζίτη Αχμεντ αλ Χασάνι.

ΠΕΚΙΝΟ.-- Τους 20 έφτασαν οι νεκροί και τους 19 οι αγνοούμενοι από τις καταρρακτώδεις βροχές που έπληξαν το Πεκίνο και τη γειτονική του επαρχία Χεμπέι, μετά τον τυφώνα «Doksuri». Στο Πεκίνο συνολικά 127.000 άνθρωποι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους, ενώ άλλοι 847.000 στην επαρχία Χεμπέι. Μεγάλο μέρος της πόλης Ζουοζού βρίσκεται κάτω από το νερό. Νωρίτερα ο τυφώνας είχε περάσει από τις Φιλιππίνες, όπου 6 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους.

ΤΟΚΙΟ.-- Εναν τουλάχιστον νεκρό, 11 τραυματίες και πάνω από 210.000 νοικοκυριά χωρίς ρεύμα άφησε πίσω του στο αρχιπέλαγος της Οκινάουα ο τυφώνας «Χανούν» στην Ιαπωνία. Οι αρχές συνέστησαν σε 690.000 κατοίκους κατεπείγουσα απομάκρυνση από τα σπίτια τους και μετάβαση σε καταφύγια. Παράλληλα ακυρώθηκαν χτες πάνω από 400 πτήσεις.

Ψευδής συναγερμός «για ένοπλο» στο Καπιτώλιο

Ακυρος αποδείχθηκε ο συναγερμός που σήμανε αργά χτες το βράδυ στο Καπιτώλιο των ΗΠΑ, έπειτα από αναφορές για «ένοπλο» σε κτίριο της Γερουσίας. Οσοι βρίσκονταν μέσα, κλήθηκαν «να αναζητήσουν καταφύγιο» λόγω αναφοράς για την παρουσία του ενόπλου. Ωστόσο, επισημάνθηκε πως δεν υπάρχουν επιβεβαιωμένες αναφορές για πυροβολισμούς, ώσπου τελικά ο συναγερμός ήρθη, καθώς εκπρόσωπος της αστυνομίας δήλωσε πως δεν εντοπίστηκε κανένας τραυματίας ή ύποπτος.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ