Πέμπτη 3 Αυγούστου 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
Αντιμέτωπος με νέες κατηγορίες ο Ντόναλντ Τραμπ

Για συνωμοσία κατά του αμερικανικού κράτους και για ανατροπή του εκλογικού αποτελέσματος του 2020

Πολλαπλασιάζονται οι δικαστικές μάχες που καλείται να δώσει τους επόμενους μήνες ο υποψήφιος για το χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων στις εκλογές του 2024 και πρώην Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, μετά τη νέα παραπομπή σε δίκη με κατηγορίες για συνωμοσία με στόχο την ανατροπή του εκλογικού αποτελέσματος στις εκλογές που έγιναν τον Νοέμβρη του 2020. Πρόκειται για το τρίτο κατηγορητήριο σε βάρος του, αλλά για την πιο σοβαρή υπόθεση μέχρι τώρα.

Στο 45σέλιδο κατηγορητήριο μεταξύ άλλων κατηγορείται και για «συνωμοσία με σκοπό την εξαπάτηση των ΗΠΑ, απόπειρα παρέμβασης στις εκλογές, απόπειρα συνωμοσίας κατά των πολιτών και παρεμπόδιση της επίσημης διαδικασίας» για επικύρωση της νίκης του Τζο Μπάιντεν από το Κογκρέσο την 6η Γενάρη 2021. Η έρευνα επικεντρώθηκε στις ενέργειες του Τραμπ το δίμηνο μεταξύ της ήττας του και της εισβολής στο Καπιτώλιο.

Οι εξελίξεις εντάσσονται σε ευρύτερες ενδοαστικές, οικονομικές και γεωπολιτικές αντιθέσεις, συγκρούσεις επιχειρηματικών συμφερόντων κ.ά. Εξάλλου ρόλο - κλειδί στο νέο κατηγορητήριο φαίνεται πως έπαιξε ο πρώην αντιπρόεδρος Μάικ Πενς, επίσης υποψήφιος για το χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων. Ο Πενς χαρακτήρισε την απαγγελία κατηγοριών κατά του Τραμπ «σημαντική υπόμνηση» ότι «όποιος θέτει τον εαυτό του επάνω από το Σύνταγμα, δεν πρέπει ποτέ να γίνει Πρόεδρος των ΗΠΑ».

Τον περασμένο Ιούνη ο Τραμπ είχε αντιδράσει σε επιστολή του ειδικού εισαγγελέα Νέας Υόρκης, όπου τον ενημέρωνε πως το σώμα ενόρκων διενεργεί σε βάρος του έρευνα, λέγοντας πως εντάσσεται σε ένα «πολιτικά υποκινούμενο κυνήγι μαγισσών».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ