Πέμπτη 3 Αυγούστου 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
Αύξηση στρατιωτικής κινητικότητας στον Περσικό Κόλπο

Ναυτικά γυμνάσια πέριξ διαφιλονικούμενων (από τα ΗΑΕ) νησιών στον Περσικό Κόλπο πραγματοποίησαν χτες Ιρανοί «Φρουροί της Ισλαμικής Επανάστασης», σε μία περίοδο που οι ΗΠΑ επιλέγουν να αυξήσουν σταδιακά τη στρατιωτική παρουσία τους στην ευρύτερη περιοχή.

Τα γυμνάσια έγιναν χτες κυρίως πέριξ των νήσων Αμπού Μούσα και Μεγάλη Τουνμπ, με αποβατικές δυνάμεις, πλοία, τηλεκατευθυνόμενα αεροσκάφη και κινητές μονάδες πυραύλων.

Σε τηλεοπτικό διάγγελμά του ο επικεφαλής των Ιρανών «Φρουρών της Επανάστασης», στρατηγός Χοσεΐν Σαλαμί, ανέφερε πως το ιρανικό έθνος παραμένει σε επαγρύπνηση και είναι έτοιμο να δώσει «σκληρή απάντηση σε όλες τις απειλές, τα μυστικά σενάρια και τις εχθροπραξίες».

Επιπλέον, χτες ανακοινώθηκε πως το Ιράν παρουσίασε έναν νέο τύπο πολεμικών πλοιαρίων που θα είναι εξοπλισμένα με πυραύλους βεληνεκούς 600 χιλιομέτρων. Σύμφωνα με το ημιεπίσημο ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων «Tasnim», η ανακοίνωση έγινε κατά τη διάρκεια στρατιωτικής άσκησης στα ανοικτά των ακτών του νησιού Αμπού Μούσα.

Τα ιρανικά γυμνάσια κοντά στα νησιά Αμπού Μούσα και Μεγάλη Τουνμπ επιδιώκουν να διαμηνύσουν στα ΗΑΕ που τα διεκδικούν πως ανήκουν στο Ιράν, μετά την αποχώρηση των βρετανικών δυνάμεων το 1971. Παρ' όλα αυτά τα ΗΑΕ θεωρούν πως οι νησίδες εμπίπτουν στη δική τους εδαφική επικράτεια.

Από την άλλη, το Ιράν επιχειρεί να εκφράσει τη δυσαρέσκειά του για την πρόσφατη κοινή ανακοίνωση της Ρωσίας και του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου, που ζήτησαν «διμερείς διαπραγματεύσεις ή διαιτησία μέσω Χάγης μεταξύ Τεχεράνης και Αμπου Ντάμπι, ώστε να αποφασιστεί η κυριότητα των νησίδων». Η ανακοίνωση αυτή τον Ιούλιο προκάλεσε την έντονη αντίδραση της Τεχεράνης που κάλεσε για εξηγήσεις τον Ρώσο επιτετραμμένο στο Ιράν.

Σε κάθε περίπτωση, οι ιρανικές δυνάμεις πραγματοποίησαν τα γυμνάσια λίγες μέρες αφότου χιλιάδες Αμερικανοί πεζοναύτες και ναύτες από τα αμφίβια πλοία επιχειρήσεων «USS Bataan» και «USS Carter Hall» κατευθύνονται στον Περσικό Κόλπο, ενώ έχουν ήδη σταλεί στην περιοχή ως ενισχύσεις αμερικανικά βομβαρδιστικά και μαχητικά αεροσκάφη τύπου A-10, F-16 και F-35 καθώς και το αντιτορπιλικό «USS Thomas Hudner», στο πλαίσιο μέτρων του Πενταγώνου «απέναντι στις πρόσφατες απόπειρες του Ιράν να απειλήσει την ελεύθερη ναυσιπλοΐα στα Στενά του Χορμούζ και στις γύρω περιοχές».

Κόντρες για το κοίτασμα «Αλ Ντούρα»/«Αράς»

Στο μεταξύ, τις «αντοχές» της συμφωνίας που επιτεύχθηκε τον περασμένο Μάρτη μεταξύ Ιράν και Σαουδικής Αραβίας, με τη μεσολάβηση της Κίνας, ενδεχομένως να δοκιμάσει η αντιπαράθεση Τεχεράνης - Ριάντ και Κουβέιτ για την αξιοποίηση του κοιτάσματος φυσικού αερίου και πετρελαίου που βρίσκεται μεταξύ των τριών χωρών και αποκαλείται «Arash» στο Ιράν και «Al-Durra» στις αραβικές χώρες του Κόλπου.

Ο εκπρόσωπος του ιρανικού ΥΠΕΞ δήλωσε πως η Τεχεράνη δεν θα ανεχθεί την παραβίαση των δικαιωμάτων της και στο συγκεκριμένο κοίτασμα, εκφράζοντας παρά ταύτα την ετοιμότητα του Ιράν για έναρξη διαλόγου με το Κουβέιτ. Πρόσθεσε ωστόσο πως «εάν δεν υπάρχει ενδιαφέρον για αμοιβαία χρήση αυτού του κοινού κοιτάσματος, τότε η Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν έχει φυσικά θέσει τις έρευνες και τη χρήση των πόρων στην ατζέντα της».

Το κοίτασμα είναι γνωστό από το 1967. Στο τέλος του 2022 Σαουδική Αραβία και Κουβέιτ, που θεωρούν πως αμφότερες έχουν αποκλειστικά δικαιώματα, ανακοίνωσαν πως προτίθενται να προβούν στην εκμετάλλευσή του για την παραγωγή περίπου 1 δισ. κυβικά πόδια φυσικού αερίου και 84.000 βαρελιών πετρελαίου τη μέρα. Μερίδιο του κοιτάσματος ωστόσο διεκδικεί και το Ιράν.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ