Πέμπτη 3 Αυγούστου 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΕ - ΦΙΛΙΠΠΙΝΕΣ
Συνεργασία για την «ασφάλεια» στη Νότια Κινεζική Θάλασσα

Στο επίκεντρο του ανταγωνισμού ΗΠΑ - Κίνας η περιοχή

Ετοιμη να ενισχύσει τη συνεργασία με τις Φιλιππίνες για την «ασφάλεια στη θάλασσα» δηλώνει η ΕΕ, καθώς η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, τόνισε τη σημασία ενός «ελεύθερου και ανοιχτού» Ινδο-Ειρηνικού σε επίσκεψή της στη Μανίλα τη Δευτέρα, την πρώτη επίσκεψη προέδρου της Κομισιόν.

Οι Φιλιππίνες βρίσκονται - μεταξύ άλλων - στο επίκεντρο του γεωπολιτικού ανταγωνισμού μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας, με τη θαλάσσια επικράτειά τους να περιλαμβάνει μέρος της Νότιας Κινεζικής Θάλασσας, μια στρατηγική και πλούσια σε πόρους θαλάσσια περιοχή, όπου η Κίνα διεκδικεί κυριαρχία. Οι Φιλιππίνες ενισχύουν στο μεταξύ τους αμυντικούς δεσμούς με τις ΗΠΑ.

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είχε συνομιλίες με τον Πρόεδρο των Φιλιππίνων, Φ. Μάρκος, από την «ασφάλεια» και το εμπόριο μέχρι τις «πράσινες» επενδύσεις.

Οι δυο πλευρές μίλησαν για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για συμφωνία ελεύθερου εμπορίου, που έχουν σταματήσει από το 2017.

Η συμμετοχή κεφαλαίων της ΕΕ στην αγορά των «πράσινων» επενδύσεων ήταν επίσης στην ατζέντα, καθώς η κυβέρνηση των Φιλιππίνων στοχεύει να αυξήσει τις ΑΠΕ στο μείγμα Ενέργειας της χώρας στο 35% έως το 2030.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ