Πέμπτη 3 Αυγούστου 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑ ΣΤΟΝ ΝΙΓΗΡΑ
Φουντώνει η αντιπαράθεση στη ζώνη του Σαχέλ

Συνεδριάζουν εκτάκτως οι αρχηγοί Αμυνας της ECOWAS

Από διαδήλωση υποστήριξης της πραξικοπηματικής κυβέρνησης

Copyright 2023 The Associated

Από διαδήλωση υποστήριξης της πραξικοπηματικής κυβέρνησης
Εκτακτη συνεδρίαση των αρχηγών των Γενικών Επιτελείων της ECOWAS (Οικονομική Κοινότητα Δυτικής Αφρικής) για την κατάσταση στον Νίγηρα μετά το πραξικόπημα, διεξάγεται από χτες έως τις 4 Αυγούστου στην πρωτεύουσα της Νιγηρίας, Αμπούτζα.

Σημειώνεται ότι την Κυριακή λήγει το τελεσίγραφο της ECOWAS - όπου έχει επιρροή η Γαλλία - για στρατιωτική επέμβαση στον Νίγηρα εάν δεν απελευθερωθεί ο ανατραπείς Πρόεδρος, Μοχάμεντ Μπαζούμ, και δεν αποκατασταθεί η συνταγματική τάξη στη χώρα.

Κατά μιας πιθανής στρατιωτικής επέμβασης στον Νίγηρα από την ECOWAS έχουν ήδη ταχθεί χώρες της περιοχής όπως η Αλγερία, η Μπουρκίνα Φάσο, το Μάλι, η Γουινέα (με πρωτεύουσα το Κονακρί). Εχουν δε διαμηνύσει πως θα σταθούν απέναντι σε μια τέτοια προσπάθεια, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την (ρευστή εδώ και χρόνια) περιφερειακή «σταθερότητα».

Η κυβέρνηση πραξικοπηματιών του στρατηγού Αμπντουραχμάν Τσιανί έχει αναλάβει τα ηνία διακυβέρνησης του Νίγηρα ερχόμενος σε ρήξη με τη Γαλλία, πρώην αποικιοκρατική δύναμη, και την Οικονομική Κοινότητα Δυτικής Αφρικής, και έχοντας - μεταξύ άλλων - απαγορεύσει τις εξαγωγές ουρανίου και χρυσού στη Γαλλία. Χαρακτηριστικό είναι ότι από το ουράνιο του Νίγηρα που εκμεταλλεύονται γαλλικά μονοπώλια, οι γαλλικοί πυρηνικοί σταθμοί παράγουν περίπου το 10% - 17% του ηλεκτρικού ρεύματος που χρειάζεται η Γαλλία.

Στο μεταξύ, χτες, η πραξικοπηματική κυβέρνηση - που αυτοαποκαλείται Εθνικό Συμβούλιο για τη Διασφάλιση της Πατρίδας (CNSP) - ανακοίνωσε ότι άνοιξαν τα εναέρια και χερσαία σύνορα που είχαν κλείσει πριν από μια βδομάδα με τις γειτονικές χώρες, Αλγερία, Μπουρκίνα Φάσο, Μάλι, Λιβύη και Τσαντ. Εδραιώνοντας δε περαιτέρω την εξουσία της προχώρησε στον διορισμό νέων κυβερνητών και στις οκτώ περιφέρειες της χώρας.

«Οποιαδήποτε δυτική στρατιωτική επέμβαση στον Νίγηρα για την αποκατάσταση της δημοκρατίας θα πρέπει να αποκλειστεί γιατί θα εκληφθεί ως νέα αποικιοκρατία», δήλωσε χτες ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών, Αντόνιο Ταγιάνι, στο φόντο των επιχειρήσεων απομάκρυνσης εκατοντάδων Γάλλων, Ιταλών και άλλων Ευρωπαίων πολιτών από τη συγκεκριμένη χώρα της κεντροδυτικής Αφρικής που βιώνει από τις 26 Ιούλη το έβδομο σε τρία χρόνια πραξικόπημα στην ευρύτερη περιφέρεια.

Το ίδιο 24ωρο ο Γερμανός υπουργός Αμυνας, Μπόρις Πιστόριους, εμφανιζόταν καθησυχαστικός για την ασφάλεια των Γερμανών στρατιωτών στον Νίγηρα, που παραμένουν στην περιοχή όπως και εκείνοι από τη Γαλλία, την Ιταλία και τις ΗΠΑ, στο πλαίσιο των λεγόμενων «αντιτρομοκρατικών» αποστολών έναντι τζιχαντιστών που επιτίθενται σε διάφορες περιοχές του Νίγηρα τα τελευταία χρόνια. Σύμφωνα με το αραβικό δίκτυο «Αλ Τζαζίρα», στον Νίγηρα παραμένουν ξένα στρατεύματα και δεν είχαν αποχωρήσει, τουλάχιστον μέχρι χτες το απόγευμα.

Ενδιαφέρον είχε και η προχτεσινοβραδινή δήλωση του εκπροσώπου του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας του Λευκού Οίκου, Τζον Κίρμπι, που τόνισε ότι οι ΗΠΑ δεν διαθέτουν ενδείξεις ότι η Ρωσία είναι πίσω από το πραξικόπημα στον Νίγηρα. Πρόσθεσε ότι οι ΗΠΑ δεν έχουν αλλάξει την απόφασή τους για την παρουσία τους στον Νίγηρα και ότι δεν έχουν αποφασίσει τι θα κάνουν για το μέλλον της αμερικανικής βοήθειας προς τη χώρα αυτή.

Η ανακοίνωση του ελληνικού ΥΠΕΞ

Στις εξελίξεις παρεμβαίνει και το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, ανακοινώνοντας ότι «καταδικάζει (...) κάθε απόπειρα κατάληψης της εξουσίας με τη βία». Σημειώνει ότι απειλείται «η σταθερότητα στην περιοχή του Σαχέλ (...) Θα πρέπει το συντομότερο να αποκατασταθούν οι δημοκρατικοί θεσμοί και η συνταγματική τάξη».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ