Πέμπτη 3 Αυγούστου 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΤΑΛΙΑ
Εξετάζει αποχώρηση από τον «Δρόμο του Μεταξιού»

Από την πρόσφατη συνάντηση Μελόνι - Μπάιντεν στον Λευκό Οίκο

Copyright 2023 The Associated

Από την πρόσφατη συνάντηση Μελόνι - Μπάιντεν στον Λευκό Οίκο
Να αποχωρήσει από τη συμφωνία με την Κίνα για την πρωτοβουλία παγκόσμιων επενδύσεων σε υποδομές «Μια ζώνη, Ενας δρόμος» (BRΙ), καθώς κλιμακώνεται η αντιπαράθεση ΗΠΑ - Κίνας, ενώ η ΕΕ προωθεί στρατηγική «μείωσης κινδύνου» από τις επενδυτικές και εμπορικές σχέσεις με την Κίνα, εξετάζει η ιταλική κυβέρνηση.

Την περασμένη βδομάδα η πρωθυπουργός της Ιταλίας, Τζ. Μελόνι, συναντήθηκε στις ΗΠΑ με τον Πρόεδρο, Τζο Μπάιντεν, όπου το θέμα της εξόδου της Ιταλίας από το νέο «Δρόμο του Μεταξιού» φέρεται να ήταν ψηλά στην ατζέντα. Σύμφωνα με το «Bloomberg», Ιταλοί αξιωματούχοι διαβεβαίωσαν τις ΗΠΑ ότι η Ρώμη θα αποχωρήσει από την κινεζική πρωτοβουλία.

Σε συνέντευξη στο «Fox News», μετά τη συνάντηση στον Λευκό Οίκο, η Μελόνι είπε ότι η κυβέρνηση συζητά για την BRI και ανακοίνωσε επίσκεψη στο Πεκίνο στο εγγύς μέλλον. «Θα λάβουμε απόφαση πριν από τον Δεκέμβρη», το θέμα απαιτεί συζητήσεις τόσο με την κινεζική κυβέρνηση, όσο και στο ιταλικό Κοινοβούλιο, πρόσθεσε.

Η Ιταλία είναι η μόνη χώρα του G7 που έχει υπογράψει την πρωτοβουλία BRI, η οποία πρόκειται να ανανεωθεί αυτόματα τον Μάρτη του 2024, εκτός αν την εγκαταλείψει μέχρι το τέλος του 2023.

Η Ιταλίδα πρωθυπουργός θεωρεί «παράδοξο» το ότι ενώ η Ιταλία είναι μέρος της BRI, εντούτοις δεν είναι η χώρα του G7 με το μεγαλύτερο εμπόριο με την Κίνα.

Δυσαρέσκεια για τις μειωμένες ιταλικές εξαγωγές στην Κίνα εξέφρασε και ο Ιταλός υπουργός Αμυνας από το κόμμα «Αδέλφια της Ιταλίας», Γκ. Κροσέτo, μέλος μιας επιτροπής που αναζητεί τρόπους εξόδου από τη συμφωνία με το μικρότερο κόστος για τις διμερείς σχέσεις.

«Εμείς εξαγάγαμε μερικά πορτοκάλια», ενώ οι Κινέζοι «έχουν τριπλασιάσει τις εξαγωγές στην Ιταλία μέσα σε τρία χρόνια», είπε ο Κροσέτο χαρακτηρίζοντας τη συμμετοχή στην BRI «μια απερίσκεπτη και αυτοσχέδια ενέργεια της κυβέρνησης του Τζουζέπε Κόντε» το 2019.

«Το εθνικό μας συμφέρον σημαίνει να έχουμε διάλογο με το Πεκίνο και μπορούμε να έχουμε καλές εμπορικές σχέσεις ανεξάρτητα από την BRI», με «σωστή ισορροπία», δήλωσε η Μελόνι.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ