ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 8 Αυγούστου 2023
Σελ. /20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΟΙ ΚΑΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ
Καμπανάκι κινδύνου για την οριακή λειτουργία των μονάδων Υγείας

Με ανακοίνωσή τους ζητούν κοινή σύσκεψη όλων των αρμόδιων για άμεσα μέτρα

Από παλιότερη διαμαρτυρία εργαζομένων στο ΠΑΓΝΗ
Από παλιότερη διαμαρτυρία εργαζομένων στο ΠΑΓΝΗ
Με αφορμή την επικείμενη σύσκεψη της 7ης Υγειονομικής Περιφέρειας για την κατάσταση που έχουν περιέλθει τα νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας του νησιού, τα σωματεία εργαζόμενων των νοσοκομείων και Κέντρων Υγείας ΠΑΓΝΗ, Αγίου Νικολάου, Βενιζέλειου, Χανίων, Ρεθύμνου, Σητείας, Ιεράπετρας, Νεάπολης και ΠΦΥ Κρήτης, καθώς και οι Ενώσεις Νοσοκομειακών Γιατρών Ρεθύμνου, Χανίων, Λασιθίου και μέλη του ΓΣ της ΟΕΝΓΕ και της ΠΟΕΔΗΝ με κοινή ανακοίνωση απαιτούν άμεσα να πραγματοποιηθεί σύσκεψη όλων των φορέων της Υγείας στην Κρήτη, προκειμένου να συζητηθούν τα σοβαρότατα προβλήματα.

«Θεωρούμε την παρουσία εκπροσώπων των εργαζομένων των δημόσιων μονάδων Υγείας απαραίτητη προϋπόθεση, καθώς αυτοί έρχονται αντιμέτωποι με τις ελλείψεις και γίνονται αποδέκτες των δικαιολογημένων διαμαρτυριών του λαού, ενώ οποιαδήποτε απόφαση επηρεάζει άμεσα τις συνθήκες δουλειάς τους», σημειώνουν και καταγγέλλουν την οριακή κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει τα νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας, τα χιλιάδες κενά σε προσωπικό όλων των ειδικοτήτων, τις τεράστιες αναμονές για ραντεβού στα τακτικά ιατρεία και στις λίστες για προγραμματισμένα χειρουργεία.

«Οι μετακινήσεις ιατρών, νοσηλευτών και λοιπού προσωπικού από νοσοκομείο σε νοσοκομείο, από την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ) στα νοσοκομεία ή από τμήμα σε τμήμα δεν λύνουν κανένα απολύτως πρόβλημα, απεναντίας δημιουργούν νέα προβλήματα, γι' αυτό και δεν μπορεί μια τέτοια κατάσταση να παγιωθεί. Οι συνθήκες αυξανόμενης εντατικοποίησης, με αλλεπάλληλες βάρδιες/εφημερίες και με χιλιάδες οφειλόμενα ρεπό και άδειες, οδηγούν σε ένα τεράστιο κύμα παραιτήσεων υγειονομικών», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Στο μεταξύ, μετά τις παραιτήσεις δύο ειδικευόμενων γιατρών, τις τελευταίες μέρες εξωθήθηκαν σε παραίτηση τρεις γενικοί χειρουργοί στο Νοσοκομείο Χανίων, ύστερα από αλλεπάλληλες διαμαρτυρίες τους προς τη διοίκηση του νοσοκομείου για «αδυναμία ασφαλούς εφημέρευσης της χειρουργικής κλινικής».

Οπως καταγγέλλουν, οι τρεις χειρουργοί με εφημερία δύο συναδέλφων τους καθημερινά καλούνται να αντιμετωπίζουν όποιον ασθενή από τα επείγοντα απαιτεί χειρουργική παρέμβαση, σε συνδυασμό με τα χειρουργεία ήδη εισαχθέντων ασθενών στη δική τους, αλλά και σε άλλες κλινικές και με 24ωρη φυσική παρουσία στα ΤΕΠ. Κι όλα αυτά τη στιγμή που προβλέπεται να εφημερεύει ο διπλάσιος αριθμός χειρουργών!

Μεγαλώνουν οι μπίζνες με τα ασθενοφόρα...

Την απαράδεκτη απόφαση της Διοίκησης του Νοσοκομείου Καλαμάτας, η οποία, ευθυγραμμισμένη με τις κατευθύνσεις του υπουργείου Υγείας και της 6ης ΥΠΕ, ανέθεσε από 1η Αυγούστου τη δευτερογενή διακομιδή των ασθενών (π.χ. εξιτήριο), που πραγματοποιούνταν έως τώρα από το ΕΚΑΒ, σε ιδιωτική εταιρεία, με την πληρωμή του κόστους από τον τακτικό προϋπολογισμό του νοσοκομείου, καταγγέλλει η ΤΕ Μεσσηνίας του ΚΚΕ.

Οπως σημειώνει, η διοίκηση του νοσοκομείου μισθώνει ασθενοφόρα από ιδιωτική εταιρεία με το αντίτιμο των 37.200 ευρώ για 5 μήνες ή μέχρι εξαντλήσεως του ποσού των 36,29 ευρώ ανά διακομιδή εντός δήμου Καλαμάτας (+1,3 ευρώ/χλμ. εκτός Καλαμάτας).

Η ΤΕ Μεσσηνίας του ΚΚΕ υπογραμμίζει ότι «αυτή η τακτική παρουσιάζεται ως υποκατάστατο του ρημαγμένου ΕΚΑΒ, μπροστά στις τεράστιες ελλείψεις σε στόλο και πληρώματα, με το κόστος των διακομιδών μάλιστα να βαραίνει ήδη από καιρό τις οικογένειες των ασθενών σε αρκετές περιπτώσεις. Πρόκειται για μια τακτική που έρχεται να αθροιστεί στην απόφαση της κυβέρνησης να μετατρέψει το προσωπικό της Πυροσβεστικής, των Ενόπλων Δυνάμεων και των δήμων σε οδηγούς ασθενοφόρων, αντί να ενισχύσει άμεσα και ουσιαστικά το ΕΚΑΒ με μέσα και προσωπικό».

«Η εργατική τάξη, τα φτωχά λαϊκά στρώματα, πρέπει να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους και να οργανώσουν την πάλη τους απέναντι σε αντιδραστικές εξελίξεις σαν και αυτή. Να ορθώσουν τείχος στις πολιτικές εμπορευματοποίησης που χρόνια τώρα διαλύουν το δημόσιο σύστημα Υγείας και έχουν μετατρέψει το λαϊκό δικαίωμα στην περίθαλψη σε ακριβό εμπόρευμα για τον λαό και πεδίο κερδοφορίας για τους ιδιώτες επενδυτές», υπογραμμίζει και απαιτεί:

  • Στελέχωση του ΕΚΑΒ με μόνιμο προσωπικό όλων των απαραίτητων ειδικοτήτων σύμφωνα με τις σύγχρονες ανάγκες.
  • Ανάπτυξη, ανανέωση και πλήρη τεχνική υποστήριξη του στόλου ασθενοφόρων με τον αναγκαίο αριθμό σύγχρονων επίγειων, πλωτών και εναέριων μέσων.
  • Μεταφορά όλων των ασθενών με εξιτήριο σε όποιον νομό είναι η οικία του.
...και άλλες υπηρεσίες

Φυσικά η ιδιωτικοποίηση και εμπορευματοποίηση επεκτείνεται και σε άλλες υπηρεσίες των νοσοκομείων. Οπως η ανάθεση των υπηρεσιών φύλαξης σε ιδιωτική εταιρεία από τη διοίκηση του Νοσοκομείου της Νίκαιας, και μάλιστα με απευθείας ανάθεση μέσα στο καλοκαίρι.

«Δεν είδαμε τον ίδιο ζήλο από τη διοίκηση στην κάλυψη των τεράστιων κενών που υπάρχουν και απειλούν τη λειτουργία ολόκληρων τμημάτων, όπως το Ακτινολογικό, το Κυτταρολογικό, οι απαράδεκτες ελλείψεις στους τραυματιοφορείς κ.τ.λ.» καταγγέλλει η «Αγωνιστική Συσπείρωση Υγειονομικών» του νοσοκομείου, απαιτώντας μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και να μην περάσει η ιδιωτικοποίηση υπηρεσιών του Νοσοκομείου της Νίκαιας.

Η παράδοση υπηρεσιών στους ιδιώτες συνοδεύεται από εκατοντάδες απολύσεις εργαζομένων σε καθαριότητα, φύλαξη και σίτιση λόγω της ανάθεσης των αντίστοιχων υπηρεσιών δεκάδων νοσοκομείων σε ιδιωτικές εταιρείες. Χαρακτηριστικό είναι το πρόσφατο παράδειγμα της απόλυσης 60 εργαζομένων στη σίτιση, φύλαξη, καθαριότητα προνοιακών ιδρυμάτων της Κρήτης.

ΛΑΡΙΣΑ
Προφυλακίστηκε ο 53χρονος που ξυλοκόπησε την σύζυγό του

Προφυλακίστηκε μετά τη χτεσινή απολογία του στην ανακρίτρια ο 53χρονος που ξυλοκόπησε βάναυσα την 43χρονη σύζυγό του αστυνομικό στη Λάρισα και κατηγορείται για απόπειρα ανθρωποκτονίας, ενδοοικογενειακή βία και πρόκληση σωματικών βλαβών.

Η 43χρονη αξιωματικός είχε δηλώσει παράσταση προς υποστήριξη της κατηγορίας, ενώ έγινε γνωστό ότι την υπεράσπιση του 53χρονου ανέλαβε ο δικηγόρος Αλ. Κούγιας. Σύμφωνα με δηλώσεις της κακοποιημένης γυναίκας, το ζευγάρι βρισκόταν σε διάσταση και δεν έμενε μαζί για περίπου ενάμιση μήνα.

Τον αποτροπιασμό της για τον άγριο ξυλοδαρμό της 43χρονης από τον σύζυγό της εκφράζει η Ενωση Γυναικών Λάρισας (μέλος της Ομοσπονδίας Γυναικών Ελλάδας). Οπως σημειώνει, «ασπίδα προστασίας για εμάς και τα παιδιά μας είναι η συλλογική, οργανωμένη πάλη για τη γυναικεία ισοτιμία και τη χειραφέτηση, για την κάλυψη όλων των σύγχρονων αναγκών μας».

Τονίζει επίσης για το φαινόμενο της κακοποίησης ότι «είναι ένα από τα πολλά πρόσωπα της βίας που ζουν οι γυναίκες σήμερα και οι αιτίες τους βρίσκονται στην κοινωνία της εκμετάλλευσης και καταπίεσης. Αυτή γεννά και τρέφει την γυναικεία ανισοτιμία και τη βία που αντιμετωπίζουμε οι γυναίκες σε κάθε πλευρά της ζωής μας. Πάνω σε αυτό το έδαφος γεννιούνται και αναπαράγονται οι αποκρουστικές ιδέες, αξίες και συμπεριφορές που υποτιμούν την προσωπικότητα και απαξιώνουν την ανθρώπινη ζωή, που αντιμετωπίζουν τη γυναίκα και το παιδί ως "ιδιοκτησία". Σε αυτόν τον βούρκο "ξεφυτρώνουν" οι δράστες - τέρατα, θεριεύει η ενδοοικογενειακή βία, με θύματα κυρίως γυναίκες και παιδιά».

Σημειώνει ακόμη ότι «αυτό που επιβεβαιώνεται και από τα αριθμητικά στοιχεία είναι η επιτακτική ανάγκη για συγκεκριμένα μέτρα προστασίας, υποστήριξης, ουσιαστικής βοήθειας των γυναικών που βρίσκονται αντιμέτωπες με βίαιες, παθογόνες διαπροσωπικές και οικογενειακές σχέσεις, η ανάγκη για ένα εκτεταμένο δίκτυο δημόσιων και δωρεάν κοινωνικών υπηρεσιών και υποδομών, χωρίς εμπλοκή ΜΚΟ, με γενναία χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό».

Σοβαρές ελλείψεις σε φάρμακα στη Θεσσαλονίκη

Σοβαρές ελλείψεις σε φάρμακα καταγγέλλει ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης και προειδοποιεί πως η κατάσταση θα χειροτερέψει, καθώς λόγω του καλοκαιριού οι εταιρείες κλείνουν για διακοπές και είναι ορατός ο κίνδυνος τα αποθέματα που υπάρχουν να μην επαρκούν για να καλύψουν τις ανάγκες. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, «αυτήν τη στιγμή λείπουν από τα ράφια των φαρμακείων περίπου 300 σκευάσματα για τον σακχαρώδη διαβήτη, την υπέρταση, την καρδιά, το αναπνευστικό, αλλά και αντιβιοτικά και αντιφλεγμονώδη». Οπως αναφέρει, «οι ελλείψεις φαρμάκων είναι ένα χρόνιο πρόβλημα που αφορά κατά κύριο λόγο σκευάσματα πολυεθνικών εταιρειών, τα οποία πωλούνται στη χώρα μας σε τιμές πολύ πιο χαμηλές σε σύγκριση με το εξωτερικό, γεγονός που αυξάνει κατακόρυφα το εξαγωγικό ενδιαφέρον τους. Αποτέλεσμα είναι να εξάγονται σε άλλες χώρες με στόχο το κέρδος, αφήνοντας ακάλυπτους τους Ελληνες ασθενείς και θέτοντας σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία». Ζητάει μεταξύ άλλων να επεκταθεί «η απαγόρευση εξαγωγών» και το κλείσιμο των εταιρειών για την περίοδο του καλοκαιριού, «να γίνεται με τέτοιο τρόπο ώστε να μην διαταράσσεται η ομαλή προμήθεια των φαρμακαποθηκών και κατ' επέκταση των φαρμακείων».

ΚΟΡΟΝΟΪΟΣ
Ανησυχία για το νέο στέλεχος «Eris»

Ανησυχία εκφράζεται για την αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού στη χώρα μας εν μέσω τουριστικής περιόδου, με το νέο στέλεχος του ιού «Eris» να ξεπερνάει στην Κρήτη το 69% των κρουσμάτων, όπως καταγράφουν στοιχεία του ΠΑΓΝΗ. Σύμφωνα με δηλώσεις καθηγητών του νοσοκομείου, στην Κρήτη υπάρχει μεγάλη αύξηση κρουσμάτων και νοσηλειών εξαιτίας του νέου ακόμη πιο μεταδοτικού στελέχους, που πρωτοδιαγνώστηκε στο νησί στα τέλη Μάη και στη Βρετανία ευθύνεται για την πλειοψηφία των μολύνσεων και νοσηλειών. Το νέο στέλεχος εμφανίζεται να έχει πολύ μεγαλύτερη διεισδυτικότητα, με αποτέλεσμα στις οικογένειες να κολλάει ο ένας μετά τον άλλον. Σημειώνεται ακόμα ότι η πίεση στο σύστημα της Υγείας θα είναι μεγαλύτερη από Σεπτέμβρη, με δεδομένο ότι στο όνομα του τουρισμού έχουν καταργηθεί όλα τα προληπτικά μέτρα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ