ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 8 Αυγούστου 2023
Σελ. /20
ΔΙΕΘΝΗ
ΝΟΤΙΑ ΚΙΝΕΖΙΚΗ ΘΑΛΑΣΣΑ
Νέο επεισόδιο μεταξύ Κίνας και Φιλιππίνων

Κινεζικό πλοίο της Ακτοφυλακής ενεργοποίησε εκτοξευτήρα νερού εναντίον φιλιππινέζικου σκάφους

Στιγμιότυπο από το επεισόδιο, το οποίο διένειμε στα ΜΜΕ η φιλιππινέζικη κυβέρνηση

Copyright 2023 The Associated

Στιγμιότυπο από το επεισόδιο, το οποίο διένειμε στα ΜΜΕ η φιλιππινέζικη κυβέρνηση
Νέο επεισόδιο μεταξύ Κίνας και Φιλιππίνων σημειώθηκε στη Νότια Κινεζική Θάλασσα, για τμήματα της οποίας διαφιλονικούν οι δύο χώρες καθώς και άλλες της περιοχής.

Την Κυριακή η κυβέρνηση των Φιλιππίνων κατηγόρησε την Κίνα για εκτοξευτήρα πεπιεσμένου νερού που χρησιμοποίησαν σκάφη της κινεζικής Ακτοφυλακής εναντίον φιλιππινέζικων πλοίων τα οποία μετέφεραν εφόδια σε στρατιωτικούς που σταθμεύουν στην ατόλη Σέκοντ Τόμας (ανήκει στο νησιωτικό σύμπλεγμα Σπράτλι), την κυριότητα της οποίας διεκδικούν και οι δύο χώρες. Το ΥΠΕΞ των Φιλιππίνων κάλεσε τον Κινέζο πρέσβη για διαμαρτυρία, κάνοντας λόγο για «παράνομη και επικίνδυνη ενέργεια».

Από τη μεριά του Πεκίνου, εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ χαρακτήρισε την επιχείρηση «άμεμπτη, επαγγελματική και συγκρατημένη», υποστηρίζοντας ότι σκάφος της κινεζικής Ακτοφυλακής «σταμάτησε νομίμως» δύο φιλιππινέζικα πλοία. Μάλιστα το κινεζικό ΥΠΕΞ επέκρινε και την Ουάσιγκτον, κατηγορώντας την ότι «αγνοεί τα γεγονότα» και μιλώντας για «συνωμοσία» που «είναι καταδικασμένη να αποτύχει».

Είχε προηγηθεί η αντίδραση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, που επέκρινε το Πεκίνο για ενέργειες «ασυνεπείς με το Διεθνές Δίκαιο», περιγράφοντάς τες ως μέρος «επαναλαμβανόμενων απειλών ενάντια στο καθεστώς της Νότιας Κινεζικής Θάλασσας» αλλά και ενάντια στην «περιφερειακή ειρήνη και σταθερότητα».

Κατηγόρησε δε την Κίνα για «αδικαιολόγητη παρέμβαση σε νόμιμες θαλάσσιες επιχειρήσεις των Φιλιππίνων» και έσπευσε να εκφράσει ετοιμότητα για ενεργοποίηση άρθρων της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυνας την οποία Μανίλα και Ουάσινγκτον έχουν υπογράψει από το 1951.

Σημειωτέον, οι δύο πλευρές πρόσφατα περιέγραψαν τη Συμφωνία ως βασικό πυρήνα της συνεργασίας τους, ενώ την επικαιροποίησαν και με νέες «διευκολύνσεις» για τον ελλιμενισμό αμερικανικών πολεμικών πλοίων σε λιμάνια των Φιλιππίνων.

Στον βωμό των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών οι εκδηλώσεις στη Χιροσίμα

Στο μεταξύ, οι σφοδροί ιμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί που οξύνονται - με όλες τις πλευρές να βάζουν στο τραπέζι και πυρηνικές απειλές - ήρθαν στο προσκήνιο με αφορμή και την 78η επέτειο από τη ρίψη της ατομικής βόμβας από τις ΗΠΑ στη Χιροσίμα της Ιαπωνίας (6/8/1945).

Ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Φ. Κισίντα στην ομιλία του στις σχετικές εκδηλώσεις δεν παρέλειψε να κατηγορήσει τη «ρωσική πυρηνική απειλή» για την αυξανόμενη ανασφάλεια και να εμφανίσει ως «όλο και πιο δύσκολο τον δρόμο» προς την εξάλειψη των πυρηνικών, «εξαιτίας των διαιρέσεων που βαθαίνουν στη διεθνή κοινότητα».

Φυσικά, προσπέρασε εντελώς τις διαπραγματεύσεις που η κυβέρνησή του διευρύνει με τις ΗΠΑ για την αναβάθμιση της «αμυντικής» τους συνεργασίας «με όλα τα μέσα», στο όνομα της «ασφάλειας και σταθερότητας στην περιοχή».

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΑΓΚΥΡΑ.-- Τουλάχιστον δέκα άνθρωποι τραυματίστηκαν από έκρηξη που σημειώθηκε χτες σε αποθήκη σιτηρών στο λιμάνι Ντεριντζέ της δυτικής τουρκικής επαρχίας Κοτζάελι. Δύο τραυματίες νοσηλεύονταν σε σοβαρή κατάσταση, ενώ ξεκίνησε έρευνα για τα αίτια της έκρηξης. Το υπουργείο Μεταφορών ανέφερε ότι κανένα πλοίο δεν υπέστη ζημιές.

ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ.-- Νέο γύρο ενδοαστικών αντιθέσεων πυροδοτεί η νέα σύλληψη και καταδίκη του Πακιστανού πρώην πρωθυπουργού, Ιμράν Καν, αυτή τη φορά με κατηγορίες για δωροδοκία. Ο Καν συνελήφθη στο σπίτι του στη Λαχόρη, ενώ οι συνήγοροί του κατήγγειλαν ότι δεν μπόρεσαν να επικοινωνήσουν μαζί του. Η κυβέρνηση Καν ανατράπηκε δυόμισι χρόνια πριν, μετά από πρόταση μομφής που κατέθεσε η αντιπολίτευση και υπερψήφισαν και πρώην συνεργάτες του, ενώ ο ίδιος είχε καταγγείλει διεθνή συνωμοσία εναντίον του, με άμεση ανάμειξη των ΗΠΑ.

ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ.-- Η ινδική βουλή αποκατέστησε τη βουλευτική έδρα του ηγέτη του βασικού κόμματος της αντιπολίτευσης, Ραχούλ Γκάντι, αφού το Ανώτατο Δικαστήριο ανέστειλε προηγούμενη καταδίκη του για δυσφήμιση. Ο Γκάντι είχε καταδικασθεί αφού μηνύθηκε από βουλευτή του κυβερνώντος κόμματος Μπαρατίγια Τζανάτα (BJP) για παλιότερα σχόλιά του που χαρακτηρίστηκαν προσβλητικά για τον πρωθυπουργό, Ν. Μόντι.

ΚΟΠΕΓΧΑΓΗ.-- Μία γυναίκα ιρανικής καταγωγής με δανέζικη υπηκοότητα προχώρησε το Σάββατο στο σχίσιμο σελίδων του Κορανίου μπροστά από την ιρανική πρεσβεία στην Κοπεγχάγη, φορώντας μπλουζάκι με το σύνθημα: «Γυναίκα, Ζωή, Ελευθερία».

ΒΑΓΔΑΤΗ.-- Επιδρομές τουρκικών drone στις επαρχίες Σουλεϊμανίγια και Νταχούκ του βόρειου Ιράκ την Κυριακή είχαν αποτέλεσμα να σκοτωθούν δυο ένοπλοι του ΡΚΚ, εκ των οποίων ο ένας ήταν «αξιωματούχος» του στρατιωτικού του βραχίονα. Στις ίδιες επιδρομές τραυματίστηκαν άλλοι δύο Κούρδοι.

Σοβαρές πυρκαγιές σε όλη τη Μεσόγειο

Αντιμέτωπες με μεγάλες πυρκαγιές βρίσκονται οι ευρωπαϊκές μεσογειακές χώρες, καθώς παντού αναδεικνύονται οι τραγικές συνέπειες της πολιτικής «κόστους - οφέλους» για τα συμφέροντα του κεφαλαίου, της απουσίας ολοκληρωμένου, επιστημονικού αντιπυρικού σχεδιασμού με ευθύνη του κράτους.

Στην Ισπανία, πάνω από 10.000 στρέμματα δάσους καταστράφηκαν το Σαββατοκύριακο, σε Καταλονία και Ανδαλουσία. Πρόκειται για δύο από τις περιοχές της χώρας που εκτιμάται ότι έχουν πληγεί περισσότερο από την ξηρασία. Μόνο φέτος έχουν καεί στην Ισπανία πάνω από 700.000 στρέμματα.

Στην Πορτογαλία, εκατοντάδες πυροσβέστες προσπαθούσαν να θέσουν υπό έλεγχο μεγάλη πυρκαγιά που ξέσπασε στην περιοχή Καστέλο Μπράνκο, όπου εκτιμάται ότι αποτεφρώθηκαν 70.000 στρέμματα και τραυματίστηκαν τουλάχιστον 11 άτομα.

Στην Ιταλία, μεγάλη φωτιά εκδηλώθηκε την Κυριακή στη βορειοανατολική Σαρδηνία, όπου τουλάχιστον 600 ντόπιοι και τουρίστες χρειάστηκε να απομακρυνθούν. Δημοσιεύματα χτες έκαναν λόγο για συνολικά 50 ενεργά πύρινα μέτωπα στο νησί. Μεταξύ άλλων καταγράφηκε ο τραυματισμός τεσσάρων ατόμων, μεταξύ τους και ενός πυροσβέστη.

Στο μεταξύ, στοιχεία του υπουργείου Υγείας κατέγραψαν αυξημένους θανάτους κατά 7% στις κεντρικές και νότιες περιοχές της Ιταλίας, που συνδέονται με το κύμα καύσωνα που έπληξε τη χώρα. Μεταξύ άλλων αναφέρει ότι οι θερμοκρασίες άνω των 40 βαθμών Κελσίου έχουν προκαλέσει περισσότερα από το αναμενόμενο θύματα σε άτομα άνω των 75 ετών, ιδιαίτερα σε πόλεις όπως το Μπάρι, η Κατάνια και η Ρέτζιο Καλάμπρια.

Στην Κύπρο, μεγάλη φωτιά μαινόταν και χτες στην ευρύτερη περιφέρεια της Λεμεσού. Σύμφωνα με το αρμόδιο κέντρο του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου, η φωτιά μέχρι χτες είχε κάψει 9 τετραγωνικά χιλιόμετρα. Στο νησί έφτασαν και δύο ελληνικά Canadair, αλλά λίγο πριν τις 5 χτες το απόγευμα αναφέρθηκε μηχανική βλάβη στο ένα και έτσι οι επιχειρήσεις τους ανεστάλησαν (καθώς επιχειρούν σε δυάδες). Νωρίτερα είχε αναφερθεί βλάβη και σε ένα από τα κυπριακά ελικόπτερα που επιχειρούσαν στην περιοχή της Απαισιάς, με αποτέλεσμα και αυτό να επιστρέψει στη βάση «Ανδρέας Παπανδρέου». Μεταξύ άλλων τραυματίστηκε στο κεφάλι ένας πυροσβέστης, χωρίς να δοθούν διευκρινίσεις για τις συνθήκες υπό τις οποίες έγινε αυτό.

ΠΕΡΣΙΚΟΣ ΚΟΛΠΟΣ
Πλοία με 3.000 πεζοναύτες έστειλαν οι ΗΠΑ στην Ερυθρά Θάλασσα

Σε νέα αύξηση των στρατευμάτων τους στην ευρύτερη περιοχή του Περσικού προχωρούν οι ΗΠΑ, στο πλαίσιο της αντιπαράθεσης με το Ιράν.

Εκπρόσωπος του 5ου Στόλου των ΗΠΑ επιβεβαίωσε ότι έφτασαν στην Ερυθρά Θάλασσα πάνω από 3.000 Αμερικανοί πεζοναύτες και άλλοι στρατιωτικοί που επιβαίνουν στα πολεμικά πλοία «USS Bataan» και «USS Carter Hall» (τα οποία είχαν ελλιμενιστεί πριν μερικές μέρες στην αμερικανική βάση της Σούδας).

Ο διοικητής Τιμ Χόκινς, μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο, τόνισε ότι οι δυνάμεις αυτές θα παράσχουν «μεγαλύτερη ευελιξία και ναυτική ικανότητα», καθώς θα ενισχύσουν τα αμερικανικά στρατεύματα στην περιοχή, που στόχο έχουν τάχα «να αποτρέψουν την αποσταθεροποιητική δραστηριότητα και να αποκλιμακώσουν περιφερειακές εντάσεις τις οποίες προκαλούν οι παρενοχλήσεις και κατασχέσεις εμπορικών σκαφών από το Ιράν».

Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη βδομάδα Αμερικανοί στρατιωτικοί αξιωματούχοι δημοσιοποίησαν πρόταση για την παρουσία Αμερικανών στρατιωτικών πάνω σε εμπορικά πλοία στον Περσικό, πάντα με το «επιχείρημα» της αποτροπής κατάσχεσης ή αρπαγής τους από ιρανικές δυνάμεις.

Απέναντι στις κινήσεις των ΗΠΑ, οι Ιρανοί «Φρουροί της Ισλαμικής Επανάστασης» απαντούν προχωρώντας στην ενίσχυση του οπλοστασίου τους. Αναπτύσσουν στην περιοχή νέα σκάφη και τα εξοπλίζουν με drones, αλλά και με πυραύλους με ακτίνα δράσης από 600 έως και 1.000 χλμ.

  • Η Σαουδική Αραβία υπέγραψε στρατηγική συμφωνία με την τουρκική «αμυντική» βιομηχανία «Baykar Tech» για την παραγωγή τηλεκατευθυνόμενων drones στο βασίλειο, έκανε γνωστό η κρατική εταιρεία «Saudi Arabian Military Industries» (SAMI).
ΙΣΡΑΗΛ - ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΗ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ
Νέες δολοφονικές επιθέσεις του κατοχικού στρατού και εποίκων

Από το βράδυ της περασμένης Παρασκευής μέχρι νωρίς χτες το πρωί σκοτώθηκαν από ισραηλινά πυρά τουλάχιστον πέντε νεαροί Παλαιστίνιοι.

Οι τρεις πρώτοι την Κυριακή, στην Τζενίν της Δυτικής Οχθης, με το «επιχείρημα» ότι σχεδίαζαν «τρομοκρατική επίθεση» σε βάρος των κατοχικών δυνάμεων.

Προηγήθηκε, το βράδυ της Παρασκευής, η εν ψυχρώ δολοφονία ενός 19χρονου Παλαιστίνιου από εποίκους κατά την εισβολή τους στο παλαιστινιακό χωριό Μπούρκα. Οι έποικοι εισέβαλαν στο χωριό για να κλέψουν πρόβατα και να κάνουν λεηλασίες.

Και το πρωί της Δευτέρας ξεψύχησε σε νοσοκομείο ένας 17χρονος Παλαιστίνιος, που πριν λίγες μέρες είχε τραυματιστεί σοβαρά στο στήθος από τα πυρά εποίκου ανατολικά της Ραμάλα στη Δυτική Οχθη.

Η κλιμάκωση των βάρβαρων επιθέσεων Εβραίων εποίκων κατά Παλαιστινίων αμάχων - η οποία βέβαια βασίζεται στο ίδιο το έγκλημα της κατοχής της Παλαιστίνης - έκανε τον Ρ. Μπαρ, αρχηγό των ισραηλινών μυστικών υπηρεσιών εσωτερικής ασφάλειας (Σιν Μπετ), να προειδοποιήσει πριν λίγες μέρες τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπέντζαμιν Νετανιάχου ότι οι επιθέσεις τους συνιστούν πλέον «στρατηγική απειλή» για το Ισραήλ, καθώς μπορούν να προκαλέσουν παλαιστινιακά αντίποινα αλλά και γενικότερη ανάφλεξη.

ΛΙΒΥΗ
Νέος πρόεδρος στο «Ανώτατο Κρατικό Συμβούλιο»

Την αντικατάσταση του προέδρου του αποφάσισε το διορισμένο «Ανώτατο Κρατικό Συμβούλιο» της Λιβύης, μετά από οριακή ψηφοφορία μεταξύ των μελών του, επιβεβαιώνοντας τις εντεινόμενες διεργασίες που βρίσκονται σε εξέλιξη.

Το «Ανώτατο Κρατικό Συμβούλιο», που εδρεύει στην Τρίπολη, ανακοίνωσε ότι νέος επικεφαλής του Συμβουλίου εξελέγη ο Μοχάμεντ Τακάλα, με 67 ψήφους, έναντι 62 που πήρε ο απερχόμενος πρόεδρος, Χαλίντ αλ Μίσρι, ο οποίος βρισκόταν στη θέση αυτή από το 2018.

Ο Μίσρι συνεχάρη τον Τακάλα για τη νίκη του, αποδεχόμενος το αποτέλεσμα.

Το «Ανώτατο Κρατικό Συμβούλιο» και η Βουλή των Αντιπροσώπων (που εδρεύει στην ανατολική Λιβύη) εδώ και πολλούς μήνες διαπραγματεύονται σχέδιο συμφωνίας για την πραγματοποίηση εκλογών.

ΣΥΡΙΑ
Αιματηρή ισραηλινή επιδρομή

Νέα επιδρομή κοντά στη Δαμασκό της Συρίας πραγματοποίησαν χτες τα ξημερώματα ισραηλινά αεροπλάνα που επιτέθηκαν από τα κατεχόμενα Υψίπεδα του Γκολάν. Σύμφωνα με το συριακό πρακτορείο SANA, η επίθεση προκάλεσε τον θάνατο τουλάχιστον τεσσάρων Σύρων στρατιωτικών και τον τραυματισμό άλλων τεσσάρων.

Σύμφωνα ωστόσο με το συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, που εδρεύει στο Λονδίνο, από την ισραηλινή επίθεση σκοτώθηκαν έξι άτομα, εκ των οποίων τέσσερις Σύροι στρατιωτικοί και δύο «φιλοϊρανοί» ένοπλοι. Η ίδια πηγή ανέφερε ακόμα ότι καταστράφηκαν αποθήκες όπλων και πυρομαχικών «φιλοϊρανικών» οργανώσεων, συμμάχων της συριακής κυβέρνησης.

Από το ξέσπασμα του πολέμου στη Συρία, το 2011, το Ισραήλ έχει εξαπολύσει εκατοντάδες πλήγματα στη συριακή επικράτεια, στη συντριπτική πλειονότητά τους από αέρος, εναντίον θέσεων των συριακών Ενόπλων Δυνάμεων και συμμάχων τους.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ