Τρίτη 8 Αυγούστου 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΕΡΣΙΚΟΣ ΚΟΛΠΟΣ
Πλοία με 3.000 πεζοναύτες έστειλαν οι ΗΠΑ στην Ερυθρά Θάλασσα

Σε νέα αύξηση των στρατευμάτων τους στην ευρύτερη περιοχή του Περσικού προχωρούν οι ΗΠΑ, στο πλαίσιο της αντιπαράθεσης με το Ιράν.

Εκπρόσωπος του 5ου Στόλου των ΗΠΑ επιβεβαίωσε ότι έφτασαν στην Ερυθρά Θάλασσα πάνω από 3.000 Αμερικανοί πεζοναύτες και άλλοι στρατιωτικοί που επιβαίνουν στα πολεμικά πλοία «USS Bataan» και «USS Carter Hall» (τα οποία είχαν ελλιμενιστεί πριν μερικές μέρες στην αμερικανική βάση της Σούδας).

Ο διοικητής Τιμ Χόκινς, μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο, τόνισε ότι οι δυνάμεις αυτές θα παράσχουν «μεγαλύτερη ευελιξία και ναυτική ικανότητα», καθώς θα ενισχύσουν τα αμερικανικά στρατεύματα στην περιοχή, που στόχο έχουν τάχα «να αποτρέψουν την αποσταθεροποιητική δραστηριότητα και να αποκλιμακώσουν περιφερειακές εντάσεις τις οποίες προκαλούν οι παρενοχλήσεις και κατασχέσεις εμπορικών σκαφών από το Ιράν».

Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη βδομάδα Αμερικανοί στρατιωτικοί αξιωματούχοι δημοσιοποίησαν πρόταση για την παρουσία Αμερικανών στρατιωτικών πάνω σε εμπορικά πλοία στον Περσικό, πάντα με το «επιχείρημα» της αποτροπής κατάσχεσης ή αρπαγής τους από ιρανικές δυνάμεις.

Απέναντι στις κινήσεις των ΗΠΑ, οι Ιρανοί «Φρουροί της Ισλαμικής Επανάστασης» απαντούν προχωρώντας στην ενίσχυση του οπλοστασίου τους. Αναπτύσσουν στην περιοχή νέα σκάφη και τα εξοπλίζουν με drones, αλλά και με πυραύλους με ακτίνα δράσης από 600 έως και 1.000 χλμ.

  • Η Σαουδική Αραβία υπέγραψε στρατηγική συμφωνία με την τουρκική «αμυντική» βιομηχανία «Baykar Tech» για την παραγωγή τηλεκατευθυνόμενων drones στο βασίλειο, έκανε γνωστό η κρατική εταιρεία «Saudi Arabian Military Industries» (SAMI).

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ