ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 8 Αυγούστου 2023
Σελ. /20
ΝΕΟΛΑΙΑ
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΝΕΟΛΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Αμεσα μέτρα στήριξης των φοιτητών απέναντι στην εκρηκτική κατάσταση της εύρεσης φοιτητικής στέγης

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του ΚΣ της Οργάνωσης

Από περσινή κινητοποίηση των Φοιτητικών Συλλόγων στην Αθήνα για το θέμα της φοιτητικής στέγης
Από περσινή κινητοποίηση των Φοιτητικών Συλλόγων στην Αθήνα για το θέμα της φοιτητικής στέγης
Αμεσα μέτρα στήριξης των φοιτητών και των οικογενειών τους στην προσπάθειά τους για ανεύρεση φοιτητικής στέγης, που εξελίσσεται σε έναν Γολγοθά κάθε χρόνο λόγω της έλλειψης φοιτητικών εστιών και των υψηλών ενοικίων, διεκδικεί η ΚΝΕ και σε σχετική ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του ΚΣ της επισημαίνει:

«Η αναζήτηση φοιτητικής στέγης για χιλιάδες φοιτητές και τις οικογένειές τους εξελίσσεται σε εφιάλτη: Σπίτια παντού, στέγη πουθενά, νοίκια στον θεό και αρπακτικά!

Οι δήθεν "δωρεάν" σπουδές κοστίζουν παρά πολύ ακριβά!

Τη στιγμή που οι φοιτητικές εστίες δεν καλύπτουν ούτε το 9% των νέων εισακτέων, με την είσοδο σε αυτές να έχει καταλήξει σε διαγωνισμό φτώχειας, με τα κριτήρια - κόφτες που ισχύουν, χιλιάδες φοιτητές εξαναγκάζονται να πληρώσουν πανάκριβα νοίκια για "τρύπες" ή "ερείπια" σε πόλεις με Πανεπιστημιακά Ιδρύματα.

Το πρόβλημα είναι πιο οξυμένο από κάθε άλλη χρονιά. Αυξήσεις πάνω στις αυξήσεις στα ενοίκια οι οποίες ξεπερνάνε το +35%, καθιστώντας το μέσο ενοίκιο για σπίτι κοντά στα πανεπιστήμια στα 450 - 500 ευρώ, όταν πρόσφατα στοιχεία αποκαλύπτουν ότι στο 40% των λαϊκών οικογενειών το 50% των εσόδων τους προορίζονται για ενοίκια και λογαριασμούς! Είναι προφανές ότι το στεγαστικό επίδομα του αστρονομικού ποσού των ...125 ευρώ τον μήνα, και μάλιστα στο τέλος της κάθε ακαδημαϊκής χρονιάς, είναι σταγόνα στον ωκεανό.

Το πρόβλημα πλέον είναι πιο εμφανές από ποτέ: Η στέγη είναι ένα πανάκριβο εμπόρευμα, στην ατομική ευθύνη της κάθε οικογένειας.

Σε αυτό το έδαφος, η "τουριστική αξιοποίηση" ακινήτων σε αρκετές πόλεις, στο πλαίσιο της βραχυχρόνιας μίσθωσης, οξύνει ακόμα περισσότερο το πρόβλημα. Την ίδια στιγμή προορίζονται για επιχειρηματική αξιοποίηση ακίνητα πανεπιστημίων, όπως π.χ. στο ΑΠΘ, με την παραχώρηση ακινήτου του για τη λειτουργία boutique hotel, αντί για την κάλυψη των στεγαστικών αναγκών των φοιτητών!

Η κατασκευή εστιών μέσω συμπράξεων με ιδιώτες (ΣΔΙΤ), που σχεδίασε ο ΣΥΡΙΖΑ και επεκτείνει η ΝΔ, οδηγεί στην κατάργηση της δωρεάν στέγασης. Η ιδιωτικοποίηση των εστιών θα οδηγήσει σε ακόμα μεγαλύτερη υποβάθμιση, όπως αποδεικνύει η σημερινή παράδοση της λειτουργίας τους σε εργολαβικές εταιρείες.

Οι φοιτητές και οι φοιτήτριες μπορούν να διεκδικήσουν σύγχρονη, δωρεάν φοιτητική στέγη για όλους!

Μέσα από τους αγώνες τους, με τους Φοιτητικούς τους Συλλόγους, όπου αναδείχθηκε πρώτη δύναμη η "Πανσπουδαστική ΚΣ", μπορούν να επιβάλουν τα αιτήματά τους. Να δυναμώσουν την αλληλεγγύη, τη φιλοξενία όποιου φοιτητή έχει ανάγκη!

Απάντηση στο στεγαστικό πρόβλημα των φοιτητών δίνουν μόνο οι προτάσεις του ΚΚΕ:

  • Αμεση εισδοχή φοιτητών στις εστίες. Να ανοίξουν τώρα οι αιτήσεις για τις εστίες, έτσι ώστε να ξεκινήσουν οι εισδοχές πριν τις αρχές του εξαμήνου.
  • Ολοι οι φοιτητές που κάνουν αίτηση για δωμάτιο να εξασφαλίσουν τρόπο διαμονής στην πόλη σπουδών τους. Είτε στη φοιτητική εστία, είτε με την αξιοποίηση ξενοδοχείων και δωματίων από το κάθε Πανεπιστημιακό Ιδρυμα, για να καλυφθούν οι ανάγκες.
  • Γενναία αύξηση του στεγαστικού επιδόματος, για να καλύπτει τις στεγαστικές ανάγκες. Να καταβληθεί άμεσα το φοιτητικό στεγαστικό επίδομα για το ακαδημαϊκό έτος 2022 - 2023, με διεύρυνση των δικαιούχων.
  • Να αξιοποιηθούν η περιουσία των Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων και κενά κτίρια του Δημοσίου για την κατασκευή νέων, σύγχρονων εστιών, στην ευθύνη του κράτους, χωρίς ΣΔΙΤ και ενοίκια. Αμεση επισκευή - ανακαίνιση των υπαρχουσών εστιών, ποιοτικές υπηρεσίες, με επαρκή κρατική χρηματοδότηση και μόνιμο προσωπικό, χωρίς εργολάβους.
  • Δωρεάν σίτιση, μετακίνηση και internet για όλους τους φοιτητές.
  • Μείωση και πλαφόν στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος, ένταξη στο Κοινωνικό Τιμολόγιο για τη φοιτητική στέγη. Κατάργηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης και του ΦΠΑ σε πετρέλαιο, βενζίνη, φυσικό αέριο και ηλεκτρική ενέργεια. Καμία διακοπή ρεύματος σε όσους δεν μπορούν να ανταποκριθούν στους υπέρογκους λογαριασμούς.
  • Δικαίωμα μετεγγραφής για όλους τους φοιτητές που το έχουν ανάγκη, με διεύρυνση των οικονομικών - κοινωνικών κριτηρίων, αντιστοίχιση όλων των ομοειδών Τμημάτων. Να καταργηθούν οι απαράδεκτοι "κόφτες".
  • Δωρεάν μετακινήσεις για όλους τους φοιτητές στις πόλεις όπου σπουδάζουν. Με ευθύνη του κράτους να καλύπτονται τα έξοδα των φοιτητών από και προς τον τόπο σπουδών τους».
ΓΟΝΕΙΣ - ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ
Αμεσα να γίνουν έλεγχοι και συντηρήσεις στα σχολεία

Μέτρα με αφορμή την πτώση της ψευδοροφής σε σχολείο στον Βαρνάβα ζητούν η Ομοσπονδία Γονέων Αττικής και ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών «Ο Σωκράτης»

Η αίθουσα στο Δημοτικό Σχολείο Βαρνάβα μετά την κατάρρευση της ψευδοροφής
Η αίθουσα στο Δημοτικό Σχολείο Βαρνάβα μετά την κατάρρευση της ψευδοροφής
Εύλογες αντιδράσεις από γονείς και εκπαιδευτικούς προκάλεσε η κατάρρευση ψευδοροφής σε σχολική αίθουσα του Δημοτικού Σχολείου Βαρνάβα την περασμένη βδομάδα.

Οπως επισημαίνει ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών ΠΕ Ανατ. Αττικής «Ο Σωκράτης», το συγκεκριμένο σχολείο είχε μείνει χωρίς θέρμανση στις αρχές του περασμένου χειμώνα, γιατί, στο πλαίσιο της «ενεργειακής αναβάθμισής» του, ο καυστήρας είχε απομακρυνθεί και δεν είχε παραδοθεί ο καινούριος, με τη δημοτική αρχή να αναβάλλει συνεχώς από βδομάδα σε βδομάδα την παράδοση και εγκατάστασή του. «Στο πλαίσιο της "ενεργειακής αναβάθμισης" του σχολείου επίσης έγιναν και οι εργασίες τοποθέτησης ψευδοροφών στις αίθουσες του σχολείου τον περασμένο χειμώνα και σε λίγους μήνες έπεσε η ψευδοροφή σε μια από αυτές! Σοβαρές ανησυχίες γεννιούνται και από την πρόθεση να τοποθετηθούν φωτοβολταϊκά στη στέγη του σχολείου, χωρίς να έχουν προηγηθεί σοβαρές μελέτες αναφορικά με τη στατικότητα και ασφάλεια του κτιρίου», προσθέτει ο Σύλλογος, υπογραμμίζοντας: «Αυτή είναι η "ενεργειακή αναβάθμιση" που ευαγγελίζονται κυβέρνηση και δημοτικές αρχές και που για μια ακόμα φορά χρυσοπληρώνει ο λαός και οι εργαζόμενοι, ενώ οι όμιλοι Ενέργειας θησαυρίζουν!».

Ο Σύλλογος απαιτεί: Να έχουν ολοκληρωθεί όλες οι απαραίτητες εργασίες στο σχολείο για την ασφάλεια μαθητών και εκπαιδευτικών, η δημοτική αρχή να προβεί στον έλεγχο των εργασιών με εξειδικευμένο επιστημονικό κλιμάκιο και να δοθεί πιστοποιητικό καταλληλότητας και αντίστοιχοι έλεγχοι και συντηρήσεις με απόδοση πιστοποιητικών καταλληλότητας να γίνουν και στα άλλα σχολεία της περιοχής.

«Τα παιδιά μας δεν θα γίνουν θύματα της πολιτικής της υποχρηματοδότησης», δηλώνει η Ομοσπονδία Γονέων και Κηδεμόνων Περιφέρειας Αττικής.

Η Ομοσπονδία επαναλαμβάνει πως «τα σχολικά κτίρια της Αττικής εκπέμπουν SOS», όπως έχει επισημάνει πολλές φορές και στη διάρκεια της περασμένης σχολικής χρονιάς και καλεί τώρα να παρθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για την ασφάλεια των σχολικών κτιρίων το υπουργείο Παιδείας, το υπουργείο Εσωτερικών και οι δήμοι να αναλάβουν τις ευθύνες τους.

Καταγγέλλοντας την πολιτική «που μετράει κάθε έργο όχι αν είναι αναγκαίο για την ασφαλή φοίτηση των παιδιών στα σχολεία, αλλά με το αν είναι "ανταποδοτικό", αν είναι "επιλέξιμο" με βάση τις Οδηγίες της ΕΕ», οι γονείς απαιτούν τώρα από τα υπουργεία Παιδείας, Εσωτερικών και τις αρμόδιες υπηρεσίες των δήμων:

-- Να παρθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για την ασφάλεια των σχολικών κτιρίων.

-- Να γίνουν τόσο οι απαραίτητοι έλεγχοι όσο και οι απαραίτητες συντηρήσεις στα σχολικά κτίρια. Να υπάρξει επιτέλους σχεδιασμός και μέτρα για να υλοποιηθούν οι προσεισμικοί έλεγχοι.

Η Ομοσπονδία Γονέων θυμίζει πως οι Ενώσεις και οι Σύλλογοι Γονέων έχουν καταθέσει επανειλημμένως σαφή αιτήματα με ελλείψεις και αναγκαία μέτρα που πρέπει να παρθούν άμεσα και καταγγέλλει πως, από την εικόνα που έχει, «μέχρι αυτή τη στιγμή στα σχολεία πολλών δήμων της Αττικής δεν έχει μπει ούτε πρόκα και τα σχολεία ανοίγουν σε 37 ημέρες!»...

Επαναληπτικές πανελλαδικές για τα ΕΠΑΛ τον Σεπτέμβρη

INTIME NEWS

Το πρόγραμμα διεξαγωγής των επαναληπτικών πανελλαδικών εξετάσεων των ΕΠΑΛ που θα διεξαχθούν τον Σεπτέμβρη ανακοίνωσε το υπουργείο Παιδείας. Σύμφωνα με αυτό, οι υποψήφιοι που δεν κατάφεραν να δώσουν εξετάσεις τον Μάη θα επαναλάβουν τη διαδικασία ως εξής:

Σάββατο 23/9: Νέα Ελληνικά.

Δευτέρα 25/9: Μαθηματικά (Αλγεβρα).

Τρίτη 26/9: Ανατομία - Φυσιολογία ΙΙ, Αρχές Βιολογικής Γεωργίας, Οικοδομική.

Τετάρτη 27/9: Αρχές Οικονομικής Θεωρίας (ΑΟΘ), Στοιχεία Μηχανών, Ηλεκτρικές Μηχανές, Ναυτικό Δίκαιο - Διεθνείς Κανονισμοί στη Ναυτιλία - Εφαρμογές.

Πέμπτη 28/9: Υγιεινή, Αρχιτεκτονικό Σχέδιο, Δίκτυα Υπολογιστών, Ναυσιπλοΐα.

Παρασκευή 29/9: Σύγχρονες Γεωργικές Επιχειρήσεις, Στοιχεία Σχεδιασμού Κεντρικών Θερμάνσεων, Ηλεκτροτεχνία 2, Τεχνολογία Υλικών.

Σάββατο 30/9: Αρχές Οργάνωσης και Διοίκησης (ΑΟΔ), Προγραμματισμός Υπολογιστών, Στοιχεία Ψύξης - Κλιματισμού.

Δευτέρα 2/10: Ιστορία Σύγχρονης Τέχνης, Μηχανές Εσωτερικής Καύσης ΙΙ (ΜΕΚ ΙΙ), Ψηφιακά Συστήματα.

Ωρα έναρξης εξέτασης ορίζεται για όλα τα μαθήματα στις 16.00. Η προσέλευση των υποψηφίων στις αίθουσες εξέτασης γίνεται τουλάχιστον 30 λεπτά πριν την έναρξη των εξετάσεων.

Προθεσμία διεξαγωγής επαναληπτικής Υγειονομικής Εξέτασης και Πρακτικής Δοκιμασίας των υποψηφίων των ΕΠΑΛ για εισαγωγή στα Τμήματα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού (ΤΕΦΑΑ) έχει οριστεί το διάστημα από την Τετάρτη 13/9 μέχρι και την Τετάρτη 20/9.

49ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΝΕ - «ΟΔΗΓΗΤΗ»
Στις 12 Αυγούστου στην Ικαρία

Με σύνθημα «Με το ΚΚΕ για τον σοσιαλισμό, για να "γενούνε τα σκοτάδια λάμψη" (Ν. Χικμέτ)», το 49ο Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» ανοίγει πανιά για το καλοκαιρινό του ταξίδι σε όλη τη χώρα και στις 12 Αυγούστου δίνει ραντεβού στην Ικαρία.

Οι εκδηλώσεις εκεί θα γίνουν στο Καραβόσταμο, από τις 8 μ.μ., και θα μιλήσει ο Νίκος Σοφιανός, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων μεγάλη συναυλία με το συγκρότημα «Κοινοί Θνητοί».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ