ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 10 Αυγούστου 2023
Σελ. /20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΠΑΤΡΑΣ
Για εμάς τα παιδιά μας και οι εργαζόμενοι δεν είναι κόστος!

Δήλωση του αντιδημάρχου Διοίκησης και Οικονομικών Δ. Πλέσσα

«

Για άλλη μια φορά ο δήμος Πατρέων, με τη δημοτική αρχή της "Λαϊκής Συσπείρωσης", προσλαμβάνει και για το σχολικό έτος 2023-2024 σχολικές καθαρίστριες με πλήρες ωράριο εργασίας και όχι με τρίωρα και τετράωρα, που μέχρι εκεί χρηματοδοτεί η κυβέρνηση, φτάνοντας φέτος τις 180», σημειώνει σε δήλωσή του ο αντιδήμαρχος Διοίκησης και Οικονομικών του δήμου Πατρέων, Διονύσης Πλέσσας, με αφορμή την πρόσφατη πρόσληψη 180 σχολικών καθαριστριών, πλήρους ωραρίου, μπροστά και στις ανάγκες της νέας σχολικής σεζόν.

Αναλυτικά σημειώνει: «Διαχρονικά, όλες οι κυβερνήσεις (ΝΔ- ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ) αντιμετωπίζουν τις συγκεκριμένες εργαζόμενες, αλλά και τα παιδιά μας στα σχολεία σαν κόστος, μη χρηματοδοτώντας τις ανάγκες τους παρά και τις επανειλημμένες διαχρονικά διεκδικήσεις της δημοτικής αρχής. Την ίδια στιγμή, επίσης διαχρονικά και προκλητικά χρηματοδοτούν την ακόμα μεγαλύτερη κερδοφορία του κεφαλαίου και τις απαιτήσεις του απέναντι στις λαϊκές ανάγκες.

Ως δημοτική αρχή που διαχρονικά στέκεται απέναντι σε αυτές τις πολιτικές, καταγγέλλουμε τη σημερινή και τις προηγούμενες αστικές κυβερνήσεις (των ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ κ.ά.) για τις αντιλαϊκές τους πολιτικές, καθώς και τις δημοτικές παρατάξεις (των εκπροσώπων των συγκεκριμένων, αλλά και άλλων κομμάτων) της ενωμένης αντιπολίτευσης του δήμου. Ολοι τους λέξη δεν βγάζουν για τα τρίωρα και τετράωρα των συγκεκριμένων εργαζομένων και για την απαιτούμενη χρηματοδότηση της καθαριότητας των σχολικών μας συγκροτημάτων.

Οι ίδιες συστημικές δημοτικές παρατάξεις είναι άλλωστε πιστές στις αντιλαϊκές πολιτικές των κομμάτων και των κυβερνήσεών τους, κατά του πατραϊκού λαού και των παιδιών μας.

Για τη δημοτική αρχή της Πάτρας, τα παιδιά μας και οι εργαζόμενοι δεν είναι κόστος. Γι' αυτό, κάθε χρόνο, για την πρόσληψη σχολικών καθαριστριών με πλήρες ωράριο εργασίας καταβάλλουμε από ίδιους πόρους του δήμου το ποσό των 450-500.000 ευρώ, απαιτώντας από την εκάστοτε κυβέρνηση την πλήρη κρατική χρηματοδότηση της καθαριότητας των σχολικών μας συγκροτημάτων και των αναγκών των σχολικών καθαριστριών, με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, ώστε να καλύπτονται επαρκώς όλες οι ανάγκες.

Εμπόδιο στη θέση μας αυτή για τον δήμο Πατρέων είναι οι υποταγμένες στην κυβέρνηση δημοτικές παρατάξεις της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ, του ΠΑΣΟΚ, διάφοροι ακροδεξιοί και δήθεν "ανεξάρτητοι και απολιτίκ" της αντιπολίτευσης. Είναι όλοι αυτοί, όπως και οι δημοτικές αρχές των κομμάτων ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ σε όλη την υπόλοιπη χώρα, που εφαρμόζουν κατά γράμμα τις κυβερνητικές πολιτικές, που οδηγούν σε αδιέξοδα ακόμη και την πολύ μεγάλη ανάγκη της καθαριότητας στα σχολεία, για το ίδιο μας το μέλλον, τα παιδιά μας! Σε αυτή την πολιτική η δημοτική αρχή θα συνεχίσει να είναι απέναντι και σε αυτόν τον δρόμο καλούμε και τον λαό της Πάτρας!».

ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ
Νέα κινητοποίηση για ελεύθερες παραλίες

Από την κινητοποίηση χτες στο Λαγονήσι Χαλκιδικής
Από την κινητοποίηση χτες στο Λαγονήσι Χαλκιδικής
Φορείς, κάτοικοι και παραθεριστές της Χαλκιδικής συνεχίζουν τον αγώνα για ελεύθερες και προσβάσιμες παραλίες για όλους. Χτες πραγματοποίησαν συγκέντρωση στη στάση λεωφορείων ανάμεσα σε Ορμο Παναγιάς και Λαγονήσι και στη συνέχεια πορεία στην παραλία στο Λαγονήσι.

Το Σάββατο 12/8 στις 8.30 μ.μ. προγραμματίζουν ανοιχτή συγκέντρωση στο Γυμνάσιο Αγίου Νικολάου.

Στη διάρκεια της χτεσινής κινητοποίησης, με τα πανό και τις πικέτες τους, πορεύτηκαν κατά μήκος της παραλίας, ανάμεσα στους παραθεριστές, στις ομπρέλες και τις ξαπλώστρες που φτάνουν μέχρι τη θάλασσα και ανέδειξαν το αίτημά τους για «ελεύθερες και προσβάσιμες παραλίες για όλους». Διεκδικούν το δικαίωμά τους αυτό να μην υπονομεύεται για τα κέρδη των επιχειρηματιών, που με τη στήριξη των κυβερνήσεων διαχρονικά και των δημοτικών αρχών, έχουν βάλει χέρι και εκμεταλλεύονται κάθε σπιθαμή γης, καταστρέφουν το περιβάλλον και χαρατσώνουν αισχρά τον λαό.

Και την ίδια ώρα που ο λαός της περιοχής δείχνει τον ένοχο, το επιχειρηματικό κέρδος, διάφοροι δήμαρχοι της Χαλκιδικής προσπαθούν να αποπροσανατολίσουν από το κύριο, τη δράση των επιχειρηματικών ομίλων και μεγαλοεπιχειρηματιών και να ενεργοποιήσουν τον κοινωνικό αυτοματισμό.

Ετσι π.χ. ο δήμος Προποντίδας άρχισε να ξιφουλκεί εναντίον όσων κατοίκων και παραθεριστών της περιοχής στήνουν μόνιμα τις ομπρέλες τους σε συγκεκριμένα σημεία.

Από κοντά και ο δήμος Κασσάνδρας, που τα ρίχνει στην Κτηματική Εταιρεία, επικαλούμενος ότι ενώ «καταγράφεται κάθε παράνομη δραστηριότητα και ανομία, η νομοθεσία δένει τα χέρια των δήμων».

Αναφέρει λοιπόν ότι «η κείμενη νομοθεσία δεν επιτρέπει στους δήμους να απομακρύνουν ομπρέλες και ξαπλώστρες που εμποδίζουν την ελεύθερη πρόσβαση και απόλαυση των παραλιών μας, αν δεν διαταχθούν πρώτα από την Κτηματική Υπηρεσία, είτε μετά από έκδοση Πρωτοκόλλου Διοικητικής Αποβολής για κατάληψη αιγιαλού (επιχειρήσεις εστίασης, beach bar), είτε Πράξης απομάκρυνσης προσωρινών εγκαταστάσεων επί του αιγιαλού (πακτωμένες ομπρέλες)». Και επιτίθεται εναντίον των παραθεριστών κάνοντας λόγο για αναλγησία.

Κινητοποιήσεις οργανώνονται και σε διάφορες άλλες παραλίες της χώρας και στα νησιά.

Την ίδια ώρα η κυβέρνηση προσπαθεί να παρουσιάσει μια εικόνα εντατικών ελέγχων για τη λεγόμενη «τήρηση της νομιμότητας» από τους επιχειρηματίες, προσπαθώντας να εγκλωβίσει όσους διαμαρτύρονται. Στην πραγματικότητα, αυτό το νομοθετικό πλαίσιο, που με ευθύνη διαχρονικά όλων των κυβερνήσεων ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ έχει κάνει τις παραλίες απρόσιτες στον λαό και ανοιχτές στα επιχειρηματικά συμφέροντα, είναι που πρέπει να μπει στο στόχαστρο για να υπάρξουν πραγματικά ελεύθερες παραλίες.

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΛΗΛΑΝΤΙΟΥ
Καταγγέλλει ελλιπή μέτρα προστασίας τρία χρόνια από την πλημμύρα

Τα ελλιπή μέτρα προστασίας της ζωής των κατοίκων, τρία χρόνια από την πλημμύρα του 2020 και 14 από την πλημμύρα του 2009, καταγγέλλει η Επιτροπή Κατοίκων Ληλαντίου.

«Το βασικό που μας απασχολεί και σήμερα είναι ότι τα μέτρα που έχουν παρθεί είναι ελλιπή, με κίνδυνο να ξαναπλημμυρίσουμε, να θρηνήσουμε κι άλλους συνανθρώπους μας. Η μελέτη του Λήλαντα είναι ελλιπής. Απορρίπτεται από τους κατοίκους. Απαιτούμε να εκπονηθεί μελέτη που να εγγυάται την προστασία μας», αναφέρει χαρακτηριστικά και ζητά να γίνει παρέμβαση και στην ορεινή κοίτη «και να μη βλέπουν αποσπασματικά μόνο το κάτω κομμάτι της πεδινής κοίτης που είναι στα χωριά μας, γιατί προφανώς από τις πηγές του ποταμού ξεκινά το θέμα. Από το σημείο συγκέντρωσης της βροχόπτωσης που μετά κατεβάζει με ορμή όλα τα φερτά υλικά που έπεσαν στα χωριά μας».

Καταγγέλλουν πως το μόνο έργο που θα γίνει είναι αυτό της μελέτης που υπερψήφισε η δημοτική αρχή στο Δημοτικό Συμβούλιο του Απρίλη και την οποία είχαν ανακοινώσει την επομένη της πλημμύρας ως πρώτο άμεσο μέτρο. Ετσι, 2,5 χρόνια μετά, «χωρίς η μελέτη να είναι ολοκληρωμένη την ανακοίνωσαν ως τα μόνιμα και μοναδικά αντιπλημμυρικά έργα που θα γίνουν. Μέχρι σήμερα, από το Δασαρχείο στο βουνό έχουν γίνει πέντε μικρά φράγματα, ενώ προβλέπονται 13. Αρα δεν έχουν γίνει ουσιαστικές παρεμβάσεις στην ορεινή κοίτη. Μάλιστα, σε κάποια σημεία της πεδινής κοίτης το ποτάμι το έχουν στενέψει επικίνδυνα, κάτι που ενισχύει αυτό που φοβόμαστε όλοι οι κάτοικοι, ότι θα ξαναπλημμυρίσουμε σε ανάλογη βροχόπτωση. Επίσης δεν έχουν μιλήσει για χρονοδιάγραμμα για τη διάνοιξη του δέλτα που έχουν δεσμευτεί γι' αυτό προφορικά τουλάχιστον, ούτε έχουν αναφερθεί με χρονοδιάγραμμα στις απαλλοτριώσεις. Αλλά και για τα έργα που ακούσαμε χρονοδιάγραμμα πολλάκις... ακόμη τίποτα (βλέπε Γέφυρα Φύλλων)!».

Καταλήγοντας υπογραμμίζουν πως «είναι φανερό ότι προσπαθούν να κάνουν έργα με το δυνατότερο μικρό κόστος για να αντιμετωπίσουν μία καταιγίδα. Ενώ ένα αντίστοιχο φαινόμενο με το 2020, όπως κυνικά παραδέχονται, τα έργα αυτά δεν θα το σταματήσουν! Οι ζωές μας αποτελούν ένα κόστος για αυτούς. Ζυγίζουν το κόστος και το όφελος, για το τι έργα θα φτιάξουν τελικά στο ποτάμι. Κι εμείς ρωτάμε από την πλευρά μας: Γι' αυτούς πόσο κοστίζουν οι ζωές μας;

Δεν σταματάμε, δεν εφησυχαζόμαστε».

Επίσης αναλυτική ανακοίνωση για την ανάγκη αντιπλημμυρικής θωράκισης στο Ληλάντιο εξέδωσε η «Λαϊκή Συσπείρωση» Χαλκίδας.

Εκρηξη βόμβας στον Ασπρόπυργο

Εκρηξη βόμβας σημειώθηκε στις 3.40 χτες τα ξημερώματα έξω από σπίτι στον Ασπρόπυργο στην περιοχή Γκόριτσα. Ηταν τόσο ισχυρή η έκρηξη που προκάλεσε εκτεταμένες ζημιές σε 5 σπίτια και 10 αυτοκίνητα. Στο σημείο έφτασαν η Αστυνομία και κλιμάκιο του Τμήματος Εξουδετέρωσης Εκρηκτικών Μηχανισμών.

ΠΥΡΟΠΛΗΚΤΟΙ ΡΟΔΟΥ
Συγκέντρωση διαμαρτυρίας σήμερα

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας οργανώνουν σήμερα Πέμπτη, στις 7 μ.μ., η Επιτροπή Αγώνα Κατοίκων Νότιας Ρόδου και άλλοι φορείς του νησιού στην πλατεία Κύπρου στην πόλη της Ρόδου για τη διεκδίκηση των δίκαιων αιτημάτων τους για αποζημιώσεις από την πρόσφατη καταστροφική πυρκαγιά και αποκατάσταση του περιβάλλοντος. Στη συγκέντρωση καλεί και το Σωματείο Εργαζομένων στο Νοσοκομείο Ρόδου.

Φωτιά χτες στον Μαραθώνα

Πυρκαγιά ξέσπασε χτες στην περιοχή Ριζάρι, του Μαραθώνα Αττικής. Η φωτιά ξεκίνησε στις 2.43 μ.μ. σε έκταση στη συμβολή των οδών Απόλλωνος και Ολυμπιονικών, καίγοντας χαμηλή βλάστηση, αλλά υπήρξε ανησυχία καθώς στην περιοχή υπάρχουν διάσπαρτες εξοχικές κατοικίες.

Στο σημείο επιχειρούσαν 17 οχήματα με 63 πυροσβέστες και 5 πεζοπόρα τμήματα, ενώ από αέρος συνέδραμαν 4 ελικόπτερα. Στην περιοχή έπνεαν άνεμοι έντασης 5-6 μποφόρ, δυσχεραίνοντας την κατάσβεση της φωτιάς.

Παράλληλα, η εκκένωση των περιοχών Παλιούρι και Ριζάρη προς την παραλία και το κέντρο Μαραθώνα ζητήθηκε με μήνυμα του 112 λόγω της πυρκαγιάς που ήταν σε εξέλιξη. Επιτόπου βρέθηκε κλιμάκιο της «Λαϊκής Συσπείρωσης» με επικεφαλής τον υποψήφιο δήμαρχο Σπύρο Ηλία.

Τρεισήμισι ώρες αργότερα η φωτιά είχε τεθεί σε μερικό έλεγχο.

«ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ» ΖΑΚΥΝΘΟΥ
Εκδήλωση για την αντισεισμική προστασία

Με τη συμπλήρωση 70 χρόνων από τους καταστροφικούς σεισμούς και την πυρκαγιά του Αυγούστου του 1953

Εκδήλωση με θέμα «Αντισεισμική προστασία και θωράκιση στη Ζάκυνθο: Μέτρα αντισεισμικής προστασίας σήμερα» πραγματοποιεί η «Λαϊκή Συσπείρωση» το Σάββατο 12 Αυγούστου στο Πνευματικό Κέντρο στην πόλη (8.30 μ.μ.), με αφορμή τη συμπλήρωση 70 χρόνων από τους καταστροφικούς σεισμούς και την πυρκαγιά στο νησί, τον Αύγουστο του 1953.

Θα μιλήσουν ο Γιάννης Κοπανάς, διδάκτωρ Φυσικής Πανεπιστημίου Αθηνών - ερευνητής Σεισμολογίας, ο Σταύρος Τάσσος, διδάκτωρ Γεωφυσικής - Σεισμολογίας, πρώην ερευνητής στο Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, και ο Γιώργος Κωνσταντίνου, υποψήφιος δήμαρχος Ζακύνθου με τη «Λαϊκή Συσπείρωση».

Θα χαιρετίσει ο Παναγιώτης Σοφός, υποψήφιος περιφερειακός σύμβουλος με τη «Λαϊκή Συσπείρωση».

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΑΝΑΤ. ΣΤΕΡΕΑΣ - ΕΥΒΟΙΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Συλλυπητήρια στην Κατερίνα Δημάκη για την απώλεια της μητέρας της

Η Επιτροπή Περιοχής Ανατολικής Στερεάς και Εύβοιας του ΚΚΕ εκφράζει τα θερμά της συλλυπητήρια στην συντρόφισσα Κατερίνα Δημάκη για την απώλεια της μητέρας της.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ