Πέμπτη 10 Αυγούστου 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ
Νέα κινητοποίηση για ελεύθερες παραλίες

Από την κινητοποίηση χτες στο Λαγονήσι Χαλκιδικής
Από την κινητοποίηση χτες στο Λαγονήσι Χαλκιδικής
Φορείς, κάτοικοι και παραθεριστές της Χαλκιδικής συνεχίζουν τον αγώνα για ελεύθερες και προσβάσιμες παραλίες για όλους. Χτες πραγματοποίησαν συγκέντρωση στη στάση λεωφορείων ανάμεσα σε Ορμο Παναγιάς και Λαγονήσι και στη συνέχεια πορεία στην παραλία στο Λαγονήσι.

Το Σάββατο 12/8 στις 8.30 μ.μ. προγραμματίζουν ανοιχτή συγκέντρωση στο Γυμνάσιο Αγίου Νικολάου.

Στη διάρκεια της χτεσινής κινητοποίησης, με τα πανό και τις πικέτες τους, πορεύτηκαν κατά μήκος της παραλίας, ανάμεσα στους παραθεριστές, στις ομπρέλες και τις ξαπλώστρες που φτάνουν μέχρι τη θάλασσα και ανέδειξαν το αίτημά τους για «ελεύθερες και προσβάσιμες παραλίες για όλους». Διεκδικούν το δικαίωμά τους αυτό να μην υπονομεύεται για τα κέρδη των επιχειρηματιών, που με τη στήριξη των κυβερνήσεων διαχρονικά και των δημοτικών αρχών, έχουν βάλει χέρι και εκμεταλλεύονται κάθε σπιθαμή γης, καταστρέφουν το περιβάλλον και χαρατσώνουν αισχρά τον λαό.

Και την ίδια ώρα που ο λαός της περιοχής δείχνει τον ένοχο, το επιχειρηματικό κέρδος, διάφοροι δήμαρχοι της Χαλκιδικής προσπαθούν να αποπροσανατολίσουν από το κύριο, τη δράση των επιχειρηματικών ομίλων και μεγαλοεπιχειρηματιών και να ενεργοποιήσουν τον κοινωνικό αυτοματισμό.

Ετσι π.χ. ο δήμος Προποντίδας άρχισε να ξιφουλκεί εναντίον όσων κατοίκων και παραθεριστών της περιοχής στήνουν μόνιμα τις ομπρέλες τους σε συγκεκριμένα σημεία.

Από κοντά και ο δήμος Κασσάνδρας, που τα ρίχνει στην Κτηματική Εταιρεία, επικαλούμενος ότι ενώ «καταγράφεται κάθε παράνομη δραστηριότητα και ανομία, η νομοθεσία δένει τα χέρια των δήμων».

Αναφέρει λοιπόν ότι «η κείμενη νομοθεσία δεν επιτρέπει στους δήμους να απομακρύνουν ομπρέλες και ξαπλώστρες που εμποδίζουν την ελεύθερη πρόσβαση και απόλαυση των παραλιών μας, αν δεν διαταχθούν πρώτα από την Κτηματική Υπηρεσία, είτε μετά από έκδοση Πρωτοκόλλου Διοικητικής Αποβολής για κατάληψη αιγιαλού (επιχειρήσεις εστίασης, beach bar), είτε Πράξης απομάκρυνσης προσωρινών εγκαταστάσεων επί του αιγιαλού (πακτωμένες ομπρέλες)». Και επιτίθεται εναντίον των παραθεριστών κάνοντας λόγο για αναλγησία.

Κινητοποιήσεις οργανώνονται και σε διάφορες άλλες παραλίες της χώρας και στα νησιά.

Την ίδια ώρα η κυβέρνηση προσπαθεί να παρουσιάσει μια εικόνα εντατικών ελέγχων για τη λεγόμενη «τήρηση της νομιμότητας» από τους επιχειρηματίες, προσπαθώντας να εγκλωβίσει όσους διαμαρτύρονται. Στην πραγματικότητα, αυτό το νομοθετικό πλαίσιο, που με ευθύνη διαχρονικά όλων των κυβερνήσεων ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ έχει κάνει τις παραλίες απρόσιτες στον λαό και ανοιχτές στα επιχειρηματικά συμφέροντα, είναι που πρέπει να μπει στο στόχαστρο για να υπάρξουν πραγματικά ελεύθερες παραλίες.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Καλοκαιράκι (2024-01-12 00:00:00.0)
Νέα κινητοποίηση για παραλίες ελεύθερες από επιχειρηματικά συμφέροντα (2023-08-17 00:00:00.0)
Νέες κινητοποιήσεις για ελεύθερες παραλίες (2023-08-15 00:00:00.0)
Νέες κινητοποιήσεις για ελεύθερες παραλίες (2023-08-09 00:00:00.0)
Αντιδράσεις για την ιδιωτικοποίηση της τελευταίας ελεύθερης παραλίας (2023-07-19 00:00:00.0)
Ενα μεροκάματο είναι λίγο για ένα μπάνιο... (2008-06-08 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ