ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 27 Ιούνη 2001
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΟΔ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑΣ
Επισπεύδεται το πραξικόπημα της έκδοσης...

Associated Press

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.-

Με συνοπτικές διαδικασίες και πυρετώδεις ρυθμούς οι αρχές του Βελιγραδίου κάνουν ό,τι μπορούν για να ολοκληρωθεί το συντομότερο δυνατόν (ίσως και αυτή την Παρασκευή!) η διαδικασία έκδοσης του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς στο διάτρητο Δικαστήριο της Χάγης.

Οι μηχανισμοί προπαγάνδας (επί της ουσίας... εμπαιγμού) της σερβικής κοινής γνώμης είναι σε πλήρη λειτουργία, με τον Πρόεδρο της ΟΔ Γιουγκοσλαβίας, Βόγισλαβ Κοστούνιτσα, να εμφανίζεται - έως την ύστατη ώρα... - να «αντιδρά» στην παράδοση Μιλόσεβιτς και να δηλώνει ανήμπορος να επιβάλει οποιαδήποτε εμπόδιο στην παράδοση του προκατόχου του. Ολα αυτά, ενώ ο ίδιος παραδέχτηκε (και χτες) δημοσίως πως το σχέδιο έκδοσης του προκατόχου του εξελίσσεται παρά τη βούλησή του, εξαιτίας των αφόρητων πιέσεων των ΗΠΑ και των υπολοίπων (πλην του δικού του «Δημοκρατικού Κόμματος Σερβίας»...) 17 κομμάτων που συγκροτούν τη λεγόμενη «Σερβική Δημοκρατική Αντιπολίτευση» (DOS)...

Οι τελευταίες πράξεις του δράματος έκδοσης του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς παίζονται πλέον, με αστραπιαίους ρυθμούς, στα σερβικά και ομοσπονδιακά δικαστήρια, τα οποία καλούνται απλώς να συνυπογράψουν τις ξεκάθαρες «εντολές» της ηγεσίας, με τους απεσταλμένους μεγάλων ειδησεογραφικών δικτύων να καταφθάνουν με κάμερες, προβολείς και μικρόφωνα για να καλύψουν μία ακόμη (και όχι την τελευταία...) μάχη των ΝΑΤΟικών εισβολέων κατά της ΟΔ Γιουγκοσλαβίας και του λαού της...

«Διαφοροποιήσεις» υποκρισίας;

O Γιουγκοσλάβος Πρόεδρος Βόγισλαβ Κοστούνιτσα δήλωσε και χτες την αντίθεσή του στην έκδοση του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς και άλλων Γιουγκοσλάβων πολιτών στο Δικαστήριο της Χάγης, του οποίου το ρόλο για μία ακόμη φορά αμφισβήτησε ανοιχτά.

«Το διάταγμα έκδοσης δεν θα μπορούσε να εκτελεστεί σε 48 ώρες, επειδή αυτό θα σήμαινε πως ο κατηγορούμενος στερείται μεταξύ άλλων δικαιωμάτων του και εκείνο της άσκησης έφεσης... Η συνεργασία μας με το Δικαστήριο της Χάγης δε θα έπρεπε να βασίζεται μόνον στην έκδοση... Θα έπρεπε να δικάζουμε εδώ τους πολίτες μας... ακόμη και υπό τους κανονισμούς του ΔΠΔ εάν είναι απαραίτητο. Η προσπάθειά μου να δικαστούν οι πολίτες μας στη χώρα μας εμποδίστηκε από δύο πράγματα: από την πίεση της Ουάσιγκτον και από το γεγονός πως εγώ και το κόμμα μου είμαστε μειονότητα μέσα στον κυβερνώντα ομοσπονδιακό κυβερνητικό συνασπισμό... Φαίνεται πως ολόκληρα τα προγράμματα ορισμένων βασίζονται στη συνεργασία με το Δικαστήριο της Χάγης. Είχαμε κερδοσκόπους του πολέμου, κερδοσκόπους εναντίον του πολέμου και τώρα έχουμε κερδοσκόπους της Χάγης», δήλωσε χτες μεταξύ άλλων σε συνέντευξη Τύπου ο Γιουγκοσλάβος Πρόεδρος.

Απ' την άλλη πλευρά, ο Σέρβος πρωθυπουργός, Ζόραν Τζίντζιτς, έπαιζε το ρόλο του πιο ένθερμου υποστηριχτή των ΗΠΑ και του Δικαστηρίου της Χάγης...

Ξεκαθάρισε πως ό,τι και να γίνει, «ακόμη και εάν το γιουγκοσλαβικό Συνταγματικό Δικαστήριο κρίνει αντισυνταγματικό το πρόσφατα ψηφισθέν κυβερνητικό διάταγμα περί έκδοσης Γιουγκοσλάβων στο Δικαστήριο της Χάγης, η έκδοση Μιλόσεβιτς θα γίνει το συντομότερο δυνατόν(!)»...

Οταν ρωτήθηκε από δημοσιογράφους εάν η έκδοση του Μιλόσεβιτς στη Χάγη θα μπορούσε να γίνει ακόμη και την προσεχή Παρασκευή (οπότε πραγματοποιείται στις Βρυξέλλες η οικονομική διάσκεψη για τη Γιουγκοσλαβία, από διάφορους δωρητές - δηλαδή τους εισβολείς του ΝΑΤΟ και της ΕΕ), ο Τζίντζιτς είπε χαρακτηριστικά: «Δεν ξέρω αν αυτή είναι η πιο σύντομη πιθανή ημερομηνία, όμως η έκδοσή του θα πραγματοποιηθεί μέσα στο συντομότερο προβλεπόμενο διάστημα»...

Ετσι, η γνωστή παλιά αντιπαράθεση Κοστούνιτσα - Τζίντζιτς βρήκε χτες ένα ακόμη γνωστό πεδίο τριβών, αντανακλώντας ίσως τη διχογνωμία μεταξύ του σερβικού λαού για τις συνοπτικές διαδικασίες παράδοσης του Μιλόσεβιτς έναντι μίας χούφτας ψίχουλων - σύγχρονων αργυρίων (μερικά αμφισβητήσιμα εκατομμύρια δολάρια και ευρώ), τα οποία ετοιμάζονται να δώσουν εν είδει πινακίου φακής οι εισβολείς του ΝΑΤΟ και της ΕΕ στη Γιουγκοσλαβία για τα θανατηφόρα πλήγματα που οι ίδιες προκάλεσαν την άνοιξη του 1999! Ομως, όπως φαίνεται από τα ίδια τα γεγονότα, η σχεδόν θεατρική αντιπαράθεση Κοστούνιτσα -Τζίντζιτς, που εξυπηρετεί και το στόχο της εκτόνωσης λαϊκών αντιδράσεων, δεν αναχαιτίζει, αλλά επισπεύδει την κίνηση των νημάτων έκδοσης του Μιλόσεβιτς...

Ενας από τους δικηγόρους του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, ο Βεσελίν Τσέροβιτς, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο έκδοσης του πρώην Προέδρου στις 29 τρέχοντος, λέγοντας στο Γαλλικό Πρακτορείο: «Αν η διαδικασία συνεχιστεί μ' αυτό το ρυθμό, η μεταφορά του κ. Μιλόσεβιτς μπορεί να γίνει από την Παρασκευή». Ενας άλλος από τους δικηγόρους του Μιλόσεβιτς, ο Μπρανιμίρ Γκουγκλ, προέβλεψε πως η διαδικασία έκδοσης του Μιλόσεβιτς στη Χάγη δε θα μπορούσε να ολοκληρωθεί νωρίτερα από την προσεχή Δευτέρα. Ωστόσο, και αυτός ο δικηγόρος επιφυλάχτηκε να προβλέψει τις εξελίξεις και κατέληξε λέγοντας: «Κάποιοι φαίνεται πως βιάζονται πάρα πολύ»...

Ο πρόεδρος της ρωσικής Κάτω Βουλής (Δούμα) Γκενάντι Σελεζνιόφ αντιτάχθηκε χτες κατά της έκδοσης του Μιλόσεβιτς στη Χάγη. Ο Σελεζνιόφ δήλωσε σε ρωσικό πρακτορείο πως είναι «αντίθετος με τη μεταγωγή του Μιλόσεβιτς σε αντάλλαγμα με τα χρήματα των Αμερικανών». «Δεν μπορούμε», κατέληξε, «παρά να εκφράζουμε τη λύπη μας που αυτό το θέμα διευθετήθηκε με έναν τέτοιο τρόπο».

Επαίσχυντη εξέλιξη

Μαρία Νεγρεπόντη - Δελιβάνη
Μαρία Νεγρεπόντη - Δελιβάνη
Το διάταγμα της γιουγκοσλαβικής κυβέρνησης, που ανοίγει διάπλατα το δρόμο για την παραπομπή του πρώην Προέδρου της χώρας, Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, στο Δικαστήριο της Χάγης και ευανάγνωστο είναι, αλλά και προκαλεί τη δίκαιη οργή και αγανάκτηση όλων, ακριβώς γιατί μοναδικός του στόχος είναι η παραδειγματική τιμωρία λαών και ηγετών που τολμούν ακόμη και αντιστέκονται.

Μέσα στη γενικότερη εξέλιξη των πραγμάτων

Ο πρύτανης του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου Θεμιστοκλής Ξανθόπουλος, που βρέθηκε προχτές στη συγκέντρωση του ΚΚΕ στην Καλλιθέα, δήλωσε για την παραπομπή του Σλ. Μιλόσεβιτς: «Πιστεύω ότι είναι ένα γεγονός μέσα στη γενικότερη εξέλιξη των πραγμάτων. Οσοι κατά καιρούς, παρά τα λάθη τους, αντιστέκονται στην κατάκτηση των λαών από το μεγάλο κεφάλαιο, θα εξοντώνονται».

Θλιβερή εξέλιξη

«Πολύ θλιβερή εξέλιξη», χαρακτήρισε την παραπομπή Μιλόσεβιτς, η καθηγήτρια Πανεπιστημίου Μαρία Νεγρεπόντη - Δελιβάνη και εξήγησε ότι «όλος αυτός ο πόλεμος ήταν πραγματικά μια δραματική εξέλιξη της παγκόσμιας κοινότητας, η οποία δε θα έπρεπε να είχε αυτή την κατάληξη. Στην αρχή ο νέος πρωθυπουργός έδωσε την εντύπωση ότι δεν προτίθεται να τον παραπέμψει κι ότι μάλιστα είναι πολύ αντίθετος προς μια τέτοια παραπομπή, εν τω μεταξύ έχει προφανώς υποστεί έντονες πιέσεις κι έχει αποφασίσει αυτό το οποίο δεν είναι καθόλου κανονικό».

Μέθοδοι αναστροφής της ιστορίας

«Οι Αμερικάνοι τώρα, που έχουν πάρει τον έλεγχο στο Βελιγράδι καθώς και οι "μαριονέτες" που έχουν εγκαταστήσει στην κυβέρνηση, έχουν βρει διάφορους τρόπους για να ανασκευάσουν, να διαστρεβλώσουν και να αναστρέψουν ολόκληρη την ιστορία», είπε ο Βασίλης Κολοβός, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Θεάματος και Ακροάματος, σχολιάζοντας την παραπομπή του Μιλόσεβιτς. «Ο άνθρωπος που, επικεφαλής ενός λαού, αγωνίστηκε ενάντια στη Νέα Τάξη Πραγμάτων, σήμερα κατηγορείται απ' τους δολοφόνους ότι έκανε δολοφονίες! Είναι η αθλιότητα της εποχής, της Νέας Τάξης Πραγμάτων. Αν γυρίσουμε λίγο πίσω και ακονίσουμε τη μνήμη μας θα δούμε ότι και στην εποχή του χιτλερισμού τέτοιου είδους μέθοδοι κυριαρχούσαν».

Βασίλης Κολοβός
Βασίλης Κολοβός
Θεμιστοκλής Ξανθόπουλος
Θεμιστοκλής Ξανθόπουλος
ΠΑΜΕ
Στο δικαστήριο οι ΝΑΤΟικοί ένοχοι

Διάβημα διαμαρτυρίας στη γιουγκοσλαβική πρεσβεία

Η αντιπροσωπεία του ΠΑΜΕ έξω από τη γιουγκοσλαβική πρεσβεία
Η αντιπροσωπεία του ΠΑΜΕ έξω από τη γιουγκοσλαβική πρεσβεία
Την αλληλεγγύη στο γιουγκοσλάβικο λαό και τους εργαζόμενους και την αντίθεση στο κυβερνητικό διάταγμα που παραπέμπει Γιουγκοσλάβους πολίτες μαζί με τον Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς στο Δικαστήριο της Χάγης, κατά απαίτηση των Αμερικανών και Ευρωπαίων ιμπεριαλιστών, εξέφρασε χτες αντιπροσωπεία του ΠΑΜΕ στον πρόξενο και τον γραμματέα της γιουγκοσλαβικής πρεσβείας που συναντήθηκε μαζί τους.

Η αντιπροσωπεία των στελεχών του ΠΑΜΕ επέδωσε ανακοίνωση που καταδικάζει την απόφαση της κυβέρνησης της Γιουγκοσλαβίας να εκδώσει τον Σέρβο ηγέτη μαζί με άλλους πολίτες στο Δικαστήριο της Χάγης, καταγγέλλοντας σαν προκλητική και πραξικοπηματική ενέργεια που θέλει να τιμωρήσει αυτούς που αντιστάθηκαν στα ιμπεριαλιστικά σχέδια Αμερικανών και Ευρωπαίων για παραπέρα διαμελισμό των Βαλκανίων και επιβολή των σχεδίων τους.

Οπως δήλωσε μετά τη συνάντηση ο Δήμος Κουμπούρης, μέλος της Γραμματείας του ΠΑΜΕ, η αντιπροσωπεία εξέφρασε την αντίθεση των εργαζομένων στην απόφαση έκδοσης, η οποία καθορίζεται από τους Αμερικανούς ιμπεριαλιστές, ώστε να προχωρήσει ακόμα περισσότερο ο διαμελισμός των Βαλκανίων και να δημιουργήσουν προτεκτοράτα. «Εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στον γιουγκοσλαβικό λαό και τους εργαζόμενους που αγωνίζονται κάτω από τα δεσμά των Αμερικανών ιμπεριαλιστών και της κυβέρνησης που στήριξαν. Η απόφαση που έλαβαν έχει σκοπό να τιμωρήσει έναν ηγέτη που αντιστάθηκε και μαζί του να χτυπηθεί κάθε φωνή που αντιδρά στα σχέδια των ιμπεριαλιστών», σημείωσε.

Το στέλεχος του ΠΑΜΕ σημείωσε ακόμα ότι η πολιτική του «διαίρει και βασίλευε» συνεχίζεται στα Βαλκάνια με τις εξελίξεις στα Σκόπια και τόνισε ότι «από αυτή την πολιτική κινδυνεύει και η δική μας χώρα. Γι' αυτό πρέπει όλοι οι εργαζόμενοι να είμαστε αλληλέγγυοι για να αντιπαλέψουμε τον αμερικανικό ιμπεριαλισμό».

Ο Χρ. Σκιαπετάρης, μέλος της Γραμματείας του ΠΑΜΕ, δήλωσε ότι η αντιπροσωπεία εξέφρασε την αντίθεση στο να επεμβαίνουν οι Αμερικανοί ιμπεριαλιστές στα εσωτερικά άλλων χωρών για να εξυπηρετήσουν τα σχέδιά τους και κατήγγειλε ότι το Δικαστήριο της Χάγης εξυπηρετεί αυτές τις σκοπιμότητες. «Στο δικαστήριο πρέπει καθίσουν αυτοί που είναι πραγματικά ένοχοι και υπεύθυνοι για το θάνατο χιλιάδων ανθρώπων με τον βρώμικο πόλεμο».

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Μαζική παράσταση διαμαρτυρίας

Σήμερα μπροστά στο Προξενείο της Γιουγκοσλαβίας στις 9 το βράδυ

Σε μαζική παράσταση διαμαρτυρίας για την προδοτική πράξη παράδοσης του Μιλόσεβιτς και τη νέα φωτιά που απειλεί την περιοχή μας, καλούν σήμερα το λαό και τη νεολαία η Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη Θεσσαλονίκης.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί μπροστά στο Προξενείο της Γιουγκοσλαβίας (Κομνηνών 4) στις 9 το βράδυ.

Σε ανακοίνωσή της η ΕΔΥΕΘ καταγγέλλει την απόφαση της γιουγκοσλαβικής κυβέρνησης να προχωρήσει στην παράδοση του πρώην Προέδρου Μιλόσεβιτς στο στημένο Δικαστήριο της Χάγης. «Οι βομβαρδισμοί και οι δολοφονίες αθώων Γιουγκοσλάβων πολιτών, η καταστροφή του περιβάλλοντος όλης της περιοχής ολοκληρώνονται με την πολιτική, ηθική και φυσική, ίσως, εξόντωση του ηγέτη ενός λαού, που τόλμησε να αντισταθεί στα βρώμικα ιμπεριαλιστικά σχέδια και τη διάλυση της πατρίδας του. Με την ενέργειά τους αυτή οι ιμπεριαλιστές προσπαθούν να ανατρέψουν κάθε έννοια Διεθνούς Δικαίου και να νομιμοποιήσουν τη βάρβαρη και δολοφονική επιδρομή τους στη Γιουγκοσλαβία. Ακόμη θέλουν να τρομοκρατήσουν τους λαούς, με την προειδοποίηση ότι όποιος αντιστέκεται, όχι μόνο θα συντρίβεται, αλλά θα δικάζεται κιόλας από στημένα δικαστήρια», τονίζεται στην ανακοίνωση.

Επίσης η ΕΔΥΕΘ καταγγέλλει την ελληνική κυβέρνηση, που συμμετείχε ενεργά σε όλα τα σχέδια του ΝΑΤΟ κατά της Γιουγκοσλαβίας και σήμερα αναμειγνύεται στην αποσταθεροποίηση της ΠΓΔΜ. Τέλος, καλεί όλους στο μαχόμενο Κίνημα Ειρήνης να αγωνιστούν και να διαμορφώσουν από κοινού, με τους άλλους λαούς της περιοχής ένα ειρηνικό μέλλον, με φιλία και ισότιμη συνεργασία.

ΜΑΖΙΚΟΙ ΦΟΡΕΙΣ
«Να μην παραδοθεί ο Μιλόσεβιτς»

Την ψήφιση του κυβερνητικού διατάγματος για παραπομπή των Γιουγκοσλάβων πολιτών στο Δικαστήριο της Χάγης καταγγέλλουν με ανακοινώσεις τους η Ομοσπονδία Συνταξιούχων Ελλάδας ΙΚΑ και Επικουρικών Ταμείων Μισθωτών, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργατοϋπαλλήλων Μετάλλου (ΠΟΕΜ) και η Ομοσπονδία Οικοδόμων και Συναφών Επαγγελμάτων.

Στην επιστολή της προς τον πρέσβη της Γιουγκοσλαβίας, η Ομοσπονδία Συνταξιούχων Ελλάδας ΙΚΑ και Επικουρικών Ταμείων Μισθωτών εκφράζει την έντονη διαμαρτυρία και αγανάκτηση των μελών της για την επικείμενη παράδοση του Σλ. Μιλόσεβιτς στο Δικαστήριο της Χάγης, «ύστερα από απαίτηση των εγκληματιών των ΗΠΑ και ΝΑΤΟ» και ζητούν να μην παραδοθεί και να αφεθεί αμέσως ελεύθερος.

Την αντίθεση της με το Διάταγμα της Κυβέρνησης της Γιουγκοσλαβίας εκφράζει με ανακοίνωσή της η ΠΟΕΜ, θεωρώντας το «προϊόν εκβιασμού και πρόκληση όχι μόνο για τους Γιουγκοσλάβους, αλλά για όλους τους λαούς που αγωνίζονται για ελευθερία και εθνική ανεξαρτησία».

Τέλος, με ανακοίνωσή της, η Ομοσπονδία Οικοδόμων και Συναφών Επαγγελμάτων, καταγγέλλει την «άθλια ενέργεια» παραπομπής του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, «δικαστήριο που αποτελεί όργανο και μηχανισμό των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ» ως «πρόκληση για το λαό της Γιουγκοσλαβίας». Και τονίζει ότι στο «σκαμνί των κατηγορουμένων θα έπρεπε να βρεθούν οι εμπνευστές και συνένοχοί τους στο βρώμικο πόλεμο ενάντια στο λαό της Γιουγκοσλαβίας».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ