ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 11 Αυγούστου 2023
Σελ. /20
ΔΙΕΘΝΗ
ΝΙΓΗΡΑΣ
Εντείνει την απειλή στρατιωτικής επέμβασης η ECOWAS

Ακόμα πιο κοντά έφεραν χτες οι ηγέτες της Οικονομικής Κοινότητας Δυτικής Αφρικής (ECOWAS) την απειλή στρατιωτικής επέμβασης στο Νίγηρα - και κατ' επέκταση τον κίνδυνο μιας γενικευμένης σύγκρουσης στη δυτική Αφρική - αποφασίζοντας κατά την έκτακτη σύνοδό τους στην Αμπούτζα της Νιγηρίας να δώσουν εντολή σε στρατιωτική δύναμη «να είναι εν αναμονή δράσης».

Στη σύνοδο συμμετείχαν εννιά αρχηγοί κρατών της ECOWAS, καθώς και οι ηγέτες Μαυριτανίας και Μπουρούντι (που δεν είναι μέλη).

Στο όνομα της «αποκατάστασης της δημοκρατίας» και του ανατραπέντος Προέδρου του Νίγηρα, Μ. Μπαζούμ, ο Πρόεδρος της Νιγηρίας, Μπ. Τινούμπου, που προέδρευσε στη Σύνοδο, ανέφερε ότι στο τραπέζι παραμένουν όλες οι επιλογές.

«Καμία επιλογή δεν αποκλείεται, συμπεριλαμβανομένης και της χρήσης βίας ως έσχατης λύσης», είπε ο Τινούμπου, προσθέτοντας: «Παραμένει ακλόνητη η δέσμευσή μας να στηρίξουμε τον Νίγηρα στην πορεία τους προς την ειρηνική, δημοκρατική σταθερότητα. Ελπίζω ότι μέσω της συλλογικής προσπάθειάς μας μπορούμε να εφαρμόσουμε μια ειρηνική λύση, ως οδικό χάρτη για την αποκατάσταση της σταθερότητας και της δημοκρατίας στον Νίγηρα».

Με φόντο και τις σχετικές επίσημες τοποθετήσεις του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για την εξάντληση των διπλωματικών μέσων, ο Τινούμπου εισηγήθηκε κατά την έναρξη της έκτακτης συνεδρίασης της ECOWAS την «προτεραιότητα της διπλωματίας».

Καθώς ωστόσο τα ευρύτερα παζάρια και οι πιέσεις πάνε χέρι - χέρι με τις απειλές επέμβασης, το επίσημο ανακοινωθέν της Συνόδου περιλαμβάνει μια απόφαση με την οποία ζητείται από τους αρχηγούς των ενόπλων δυνάμεων «να ενεργοποιήσουν αμέσως τη Δύναμη Επιφυλακής της ECOWAS».

Μια άλλη απόφαση αναφέρει ότι διατάχθηκε η «ανάπτυξη της Δύναμης Επιφυλακής της ECOWAS για την αποκατάσταση της συνταγματικής τάξης στη Δημοκρατία του Νίγηρα», ενώ μία τρίτη μιλούσε για την αποκατάσταση της τάξης «με ειρηνικά μέσα».

Να σημειωθεί ότι ο Αντινεκάρ αλ Χασάν, πολιτικός σύμβουλος του ανατραπέντα Προέδρου του Νίγηρα, μιλώντας στο ρωσικό δίκτυο «Russia Today» εκτίμησε πως η ECOWAS«δεν θα κάνει το λάθος να επέμβει στρατιωτικά στον Νίγηρα, γιατί εάν το κάνει, αυτό θα σημάνει πως όλη η Αφρική θα μπει σε πόλεμο».

Το γαλλικό δίκτυο «France24» σε ανταπόκρισή του από την Αμπούτζα μετέδωσε πως οι ηγέτες χωρών της ECOWAS «ξανασκέφτονται» την αρχική πρόταση στρατιωτικής επέμβασης στον Νίγηρα, μετά τις αντιδράσεις άλλων χωρών της περιοχής αλλά και ξένων δυνάμεων, όπως οι ΗΠΑ, που δεν θέλουν να διακυβεύσουν τις δύο σημαντικές στρατιωτικές βάσεις με μη επανδρωμένα αεροσκάφη που διατηρούν στην αφρικανική χώρα.

Απειλούν να σκοτώσουν τον ανατραπέντα Πρόεδρο

Υπενθυμίζεται ότι η στρατιωτική χούντα του Νίγηρα αγνόησε το τελεσίγραφο της ECOWAS για την αποκατάσταση του Μπαζούμ (έληξε τα μεσάνυχτα της 6ης Αυγούστου) και έκλεισε τον εναέριο χώρο του Νίγηρα προειδοποιώντας ότι θα υπερασπιστεί τη χώρα απέναντι σε ξένες επιθέσεις.

Αμερικανός αξιωματούχος που είχε πρόσβαση σε ό,τι συζήτησε την περασμένη Δευτέρα η υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Βικτόρια Νούλαντ, στη Νιαμέι με έναν στρατηγό και τρεις συνταγματάρχες της πραξικοπηματικής κυβέρνησης του Νίγηρα, μιλώντας χτες σε δημοσιογράφους ανέφερε ότι οι πραξικοπηματίες απείλησαν ότι αν επιχειρηθεί ξένη στρατιωτική επέμβαση στον Νίγηρα, τότε θα εκτελεστεί ο ανατραπείς Πρόεδρος Μ. Μπαζούμ, που παραμένει σε κατ' οίκον περιορισμό με μέλη της οικογένειάς του από τις 26 Ιούλη.

Νωρίτερα ο ΓΓ του ΟΗΕ, Αντ. Γκουτέρες, εξέφρασε «βαθιά ανησυχία» για τις συνθήκες κράτησης του Μ. Μπαζούμ και την πρόσβασή του σε τρόφιμα και φάρμακα.

Χτες στο μεταξύ, εκπρόσωπος του επικεφαλής των πραξικοπηματιών στο Νίγηρα, στρατηγού Αμπντουραχμάν Τσιανί, ανακοίνωσε τη σύνθεση νέας 21μελούς κυβέρνησης με διάγγελμα στην κρατική τηλεόραση. Επικεφαλής είναι ο πρωθυπουργός Αλί Μαχαμάν Λαμίν Ζάιν.

Την Τετάρτη, επίσης, ανακοινώθηκε πως επιτροπή της Νιγηρίας με επικεφαλής τον πρώην εμίρη της πολιτείας Κάνο, Χαλίφα Μουχάμαντ Σανούσι, συναντήθηκε με τον επικεφαλής των πραξικοπηματιών του Νίγηρα, στρατηγό Αμπντουραχμάν Τσιανί.

ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑ
Διάταγμα των ΗΠΑ για απαγόρευση επενδύσεων σε κρίσιμες τεχνολογίες στην Κίνα

Νέα μέτρα όξυνσης του ανταγωνισμού με την Κίνα λαμβάνουν οι ΗΠΑ, με τον Αμερικανό Πρόεδρο Τζο Μπάιντεν να υπογράφει χτες διάταγμα με το οποίο απαγορεύει αμερικανικές επενδύσεις σε ευαίσθητες τεχνολογίες στην Κίνα.

Οι νέες απαγορεύσεις αφορούν τους ημιαγωγούς, τα μικροηλεκτρονικά, τις τεχνολογίες πληροφορικής κβαντικών υπολογιστών και εξειδικευμένα συστήματα Τεχνητής Νοημοσύνης.

Το διάταγμα της αμερικανικής κυβέρνησης προκάλεσε την έντονη αντίδραση του Πεκίνου. Το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών δήλωσε «βαθιά απογοητευμένο και κάθετα αντίθετο στην επιμονή των ΗΠΑ για την θέσπιση περιορισμών στις επενδύσεις στην Κίνα», υποστηρίζοντας ότι πρόκειται για «οικονομική πίεση και τεχνολογικό εκφοβισμό». Επιπλέον, η πρεσβεία της Κίνας στην Ουάσιγκτον χαρακτήρισε το νέο διάταγμα του Μπάιντεν «προσπάθεια πόλωσης και μετατροπής του εμπορίου σε όπλο».

Υπενθυμίζεται ότι πρόσφατα η Κίνα, απαντώντας σε αντίστοιχες κινήσεις των ΗΠΑ και συμμάχων τους το προηγούμενο διάστημα, ανακοίνωσε περιορισμούς στις εξαγωγές γερμανίου και γαλλίου, δύο στοιχείων κρίσιμων για τον τομέα των ημιαγωγών και άλλες εφαρμογές νέων τεχνολογιών, ενώ μετά και τη νέα εξέλιξη είναι πολύ πιθανό να δρομολογηθούν νέα αντίμετρα.

Στο φόντο αυτό, ανακοινώθηκε χτες στις ΗΠΑ ότι ο πληθωρισμός αυξήθηκε τον Ιούλιο, για πρώτη φορά εδώ και έναν χρόνο, κυρίως λόγω του υψηλού κόστους στέγασης. Καταγράφηκε στο 3,2%, από 3% τον προηγούμενο μήνα.

Διπλασιασμό της παραγωγής πυρηνικής ενέργειας προωθεί η Σουηδία

Στο μεταξύ, οι ανταγωνισμοί μεταξύ ενεργειακών μονοπωλίων «πράσινης» και πυρηνικής ενέργειας στην ΕΕ εντείνονται, επιφέροντας αλλαγές στον ενεργειακό χάρτη.

Εκθεση της εταιρίας «EnAppSys» ανέδειξε τη Γαλλία ως κορυφαίο εξαγωγέα Ενέργειας στην ΕΕ, παίρνοντας τα πρωτεία από τη Σουηδία.

Σύμφωνα με την έκθεση, οι συνολικές καθαρές εξαγωγές της Γαλλίας ανήλθαν σε 17,6 τεραβατώρες, με το μεγαλύτερο μέρος να εξάγεται σε Ιταλία και Βρετανία.

Η Σουηδία κατέλαβε τη δεύτερη θέση στον κατάλογο των ευρωπαϊκών χωρών που εξάγουν Ενέργεια, με 14,6 τεραβατώρες. Την τρίτη θέση κατέλαβε η Ισπανία, που εξήγαγε συνολικά 8,8 τεραβατώρες, παίρνοντας τη θέση της Γερμανίας.

Σε αυτό το φόντο, στη Σουηδία η υπουργός Περιβάλλοντος Ρομίνα Πουρμοχτάρι ανήγγειλε σχέδια αύξησης της πυρηνικής ενέργειας μέχρι το 2045, επικαλούμενη την ανάγκη για «πιο πράσινες» μορφές Ενέργειας. Ανήγγειλε έτσι σχέδια για την ανέγερση τουλάχιστον 10 νέων συμβατικών πυρηνικών αντιδραστήρων, πέρα από τα τρία ήδη υπάρχοντα πυρηνικά εργοστάσια Ενέργειας, που διαθέτουν έξι αντιδραστήρες, καλύπτοντας το 30% των ενεργειακών αναγκών της Σουηδίας.

Η υπουργός Ενέργειας επεσήμανε τους νομικούς περιορισμούς που υπάρχουν και επιτρέπουν τη λειτουργία το πολύ 10 πυρηνικών αντιδραστήρων, ενώ απαγορεύουν την ανέγερση νέων μονάδων, εξηγώντας ότι η νέα κυβέρνηση σχεδιάζει να κάνει αλλαγές.

ΟΠΕΚ: «Καλές» οι προοπτικές το β' εξάμηνο

Οι προοπτικές στην παγκόσμια αγορά πετρελαίου δείχνουν «καλές» για το δεύτερο εξάμηνο του 2023, αναφέρει έκθεση του OPEC, εξακολουθώντας να προβλέπει σημαντική αύξηση της ζήτησης για «μαύρο χρυσό» το 2024.

Συγκεκριμένα, ανακοίνωσε ότι αναμένει αύξηση της τάξης των 2,25 εκατ. βαρελιών τη μέρα το 2024 στη διεθνή ζήτηση για πετρέλαιο, σε σχέση με την αύξηση κατά 2,44 εκατ. βαρέλια τη μέρα το 2023.

Στην ίδια έκθεση αναφέρεται ότι οι προοπτικές για το δεύτερο εξάμηνο προβάλλουν θετικές, σε συνδυασμό με την κατάλληλη προσέγγιση χωρών του OPEC+ σε σχέση με την εκτίμηση των συνθηκών στις αγορές, ώστε να πάρουν εγκαίρως τα προσήκοντα μέτρα «που θα εξασφαλίσουν τη σταθερότητα στις διεθνείς αγορές πετρελαίου».

Καταγράφεται επίσης μείωση στην παραγωγή πετρελαίου στον ΟΠΕΚ τον Ιούλιο, μετά την απόφαση της Σαουδικής Αραβίας να παρατείνει τη μείωση της ημερήσιας παραγωγής κατά 1 εκατομμύριο βαρέλια.

ΧΑΒΑΗ - ΜΕΓΑΛΕΣ ΠΥΡΓΚΑΓΙΕΣ
Δεκάδες νεκροί, χιλιάδες άστεγοι και τεράστιες καταστροφές

Τουλάχιστον 36 άνθρωποι κάηκαν ζωντανοί, εκατοντάδες τραυματίστηκαν και χιλιάδες έμειναν άστεγοι από την πύρινη λαίλαπα που σάρωσε μέσα στο τελευταίο 48ωρο το νησί Μάουι της Χαβάης, μετά το πέρασμα του τυφώνα «Dora» που είχε ως αποτέλεσμα θυελλώδεις ανέμους που «φούντωσαν» τις φωτιές.

Οι ανεξέλεγκτες πυρκαγιές κατέστρεψαν σχεδόν ολοσχερώς την παλιά πόλη Λαχάινα, μετατρέποντας το λιμάνι της σε σεληνιακό τοπίο.

Ο δήμαρχος του Μάουι δήλωσε πως έγιναν 13 διαφορετικές απομακρύνσεις χιλιάδων κατοίκων του νησιού λόγω τριών διαφορετικών ανεξέλεγκτων πυρκαγιών. Σημείωσε πως πάνω από 12.000 κάτοικοι παραμένουν χωρίς ρεύμα και τηλεπικοινωνίες λόγω της καταστροφής των δικτύων από τις πυρκαγιές. Λόγω της πύρινης λαίλαπας εγκατέλειψαν την Τετάρτη το νησί περίπου 11.000 επισκέπτες και άλλοι 1.500 προσπαθούσαν χτες να απομακρυνθούν.

Αρκετοί από τους χιλιάδες πυρόπληκτους αναγκάστηκαν να βρουν προσωρινά καταφύγιο στο Συνεδριακό Κέντρο της Χονολουλού.

Κατά τα γνωστά με τις κατόπιν εορτής παρεμβάσεις, εκπρόσωπος της κυβέρνησης των ΗΠΑ (Πολιτεία των οποίων είναι η Χαβάη) ανακοίνωσε την αποδέσμευση ομοσπονδιακής βοήθειας σε κεφάλαια, εξοπλισμό και άλλα μέσα.

Πρόκειται για μία από τις πιο καταστροφικές πυρκαγιές στην ιστορία του νησιωτικού συμπλέγματος της Χαβάης και μία από τις πιο φονικές των τελευταίων ετών στις ΗΠΑ, μετά από τον θάνατο 85 ανθρώπων το 2018 στην Καλιφόρνια και την καταστροφή 19.000 σπιτιών και επιχειρήσεων.

Στην πραγματικότητα, αποδεικνύεται για άλλη μια φορά η ανυπαρξία ουσιαστικής πρόληψης και μέτρων αποτελεσματικής προστασίας του λαού και του περιβάλλοντος ακόμα και στην ισχυρότερη καπιταλιστική χώρα στον κόσμο, καθώς όλα αυτά θεωρούνται «κόστος» για τα μονοπώλια και το κράτος τους.

ΒΡΕΤΑΝΙΑ
«Στον αέρα» 12.000 εργαζόμενοι της αλυσίδας «Wilko»

Χωρίς δουλειά κινδυνεύουν να μείνουν άμεσα οι περίπου 12.000 εργαζόμενοι της αλυσίδας καταστημάτων λιανικού εμπορίου χαμηλού κόστους «Wilko» στη Βρετανία, καθώς χτες η εταιρεία αποφάσισε να μπει σε διαδικασία πτώχευσης («επιτροπεία»).

Χαρακτηριστικά, χωρίς να αναφερθεί καθόλου στο μέλλον των εργαζομένων, ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Μ. Τζάκσον περιορίστηκε να διευκρινίσει ότι τα καταστήματά της θα παραμείνουν ανοιχτά τουλάχιστον μέχρι το τέλος της επόμενης βδομάδας...

Η εν λόγω εταιρεία λιανικής - η οποία πουλάει σχεδόν τα πάντα, από σιδερικά μέχρι παιχνίδια - διαθέτει περίπου 400 καταστήματα σε όλη τη Βρετανία και έχει ετήσιο τζίρο 1,2 δισ. στερλινών.

ΗΠΑ - ΜΟΝΤΑΝΑ
Αύξηση κρουσμάτων καρκίνου σε βάση πυρηνικών πυραύλων

Τον εντοπισμό επισφαλών επιπέδων καρκινογόνων στοιχείων σε υπόγειο κέντρο εκτόξευσης πυρηνικών πυραύλων στη Μοντάνα των ΗΠΑ επιβεβαίωσε την Τρίτη εκπρόσωπος της αμερικανικής Πολεμικής Αεροπορίας, μετά από ελέγχους που πραγματοποιήθηκαν έπειτα από σημαντική αύξηση κρουσμάτων καρκίνων σε στρατιωτικό και πολιτικό προσωπικό της βάσης.

Συγκεκριμένα, δείγματα που πήραν ειδικοί από δύο εγκαταστάσεις εκτόξευσης πυραύλων στην αεροπορική βάση Μέιλστρομ έδειξαν πολύ αυξημένα επίπεδα πολυχλωριωμένων διφαινυλίων (Polychlorinated biphenyls, PCB), που θεωρούνται καρκινογόνα στοιχεία.

Τον περασμένο Γενάρη, ρεπορτάζ του πρακτορείου «Associated Press» είχε αναφέρει ότι τουλάχιστον 9 Αμερικανοί στρατιωτικοί στη βάση Μέιλστρομ διαγνώστηκαν με λευχαιμία και λέμφωμα non-Hodgkin.

Σύμφωνα μάλιστα με οργάνωση πρώην στρατιωτικών σε πυρηνικές πυραυλικές βάσεις και μελών των οικογενειών τους, τουλάχιστον 268 στρατιώτες που υπηρέτησαν σε τέτοιες βάσεις, καθώς και μέλη οικογενειών τους, έχουν διαγνωστεί με καρκίνο, αριθμός δυσανάλογα υψηλός σε σχέση με το σύνολο των υπηρετούντων στις βάσεις αυτές.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ