Παρασκευή 11 Αυγούστου 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ
ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑ
Διάταγμα των ΗΠΑ για απαγόρευση επενδύσεων σε κρίσιμες τεχνολογίες στην Κίνα

Νέα μέτρα όξυνσης του ανταγωνισμού με την Κίνα λαμβάνουν οι ΗΠΑ, με τον Αμερικανό Πρόεδρο Τζο Μπάιντεν να υπογράφει χτες διάταγμα με το οποίο απαγορεύει αμερικανικές επενδύσεις σε ευαίσθητες τεχνολογίες στην Κίνα.

Οι νέες απαγορεύσεις αφορούν τους ημιαγωγούς, τα μικροηλεκτρονικά, τις τεχνολογίες πληροφορικής κβαντικών υπολογιστών και εξειδικευμένα συστήματα Τεχνητής Νοημοσύνης.

Το διάταγμα της αμερικανικής κυβέρνησης προκάλεσε την έντονη αντίδραση του Πεκίνου. Το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών δήλωσε «βαθιά απογοητευμένο και κάθετα αντίθετο στην επιμονή των ΗΠΑ για την θέσπιση περιορισμών στις επενδύσεις στην Κίνα», υποστηρίζοντας ότι πρόκειται για «οικονομική πίεση και τεχνολογικό εκφοβισμό». Επιπλέον, η πρεσβεία της Κίνας στην Ουάσιγκτον χαρακτήρισε το νέο διάταγμα του Μπάιντεν «προσπάθεια πόλωσης και μετατροπής του εμπορίου σε όπλο».

Υπενθυμίζεται ότι πρόσφατα η Κίνα, απαντώντας σε αντίστοιχες κινήσεις των ΗΠΑ και συμμάχων τους το προηγούμενο διάστημα, ανακοίνωσε περιορισμούς στις εξαγωγές γερμανίου και γαλλίου, δύο στοιχείων κρίσιμων για τον τομέα των ημιαγωγών και άλλες εφαρμογές νέων τεχνολογιών, ενώ μετά και τη νέα εξέλιξη είναι πολύ πιθανό να δρομολογηθούν νέα αντίμετρα.

Στο φόντο αυτό, ανακοινώθηκε χτες στις ΗΠΑ ότι ο πληθωρισμός αυξήθηκε τον Ιούλιο, για πρώτη φορά εδώ και έναν χρόνο, κυρίως λόγω του υψηλού κόστους στέγασης. Καταγράφηκε στο 3,2%, από 3% τον προηγούμενο μήνα.

Διπλασιασμό της παραγωγής πυρηνικής ενέργειας προωθεί η Σουηδία

Στο μεταξύ, οι ανταγωνισμοί μεταξύ ενεργειακών μονοπωλίων «πράσινης» και πυρηνικής ενέργειας στην ΕΕ εντείνονται, επιφέροντας αλλαγές στον ενεργειακό χάρτη.

Εκθεση της εταιρίας «EnAppSys» ανέδειξε τη Γαλλία ως κορυφαίο εξαγωγέα Ενέργειας στην ΕΕ, παίρνοντας τα πρωτεία από τη Σουηδία.

Σύμφωνα με την έκθεση, οι συνολικές καθαρές εξαγωγές της Γαλλίας ανήλθαν σε 17,6 τεραβατώρες, με το μεγαλύτερο μέρος να εξάγεται σε Ιταλία και Βρετανία.

Η Σουηδία κατέλαβε τη δεύτερη θέση στον κατάλογο των ευρωπαϊκών χωρών που εξάγουν Ενέργεια, με 14,6 τεραβατώρες. Την τρίτη θέση κατέλαβε η Ισπανία, που εξήγαγε συνολικά 8,8 τεραβατώρες, παίρνοντας τη θέση της Γερμανίας.

Σε αυτό το φόντο, στη Σουηδία η υπουργός Περιβάλλοντος Ρομίνα Πουρμοχτάρι ανήγγειλε σχέδια αύξησης της πυρηνικής ενέργειας μέχρι το 2045, επικαλούμενη την ανάγκη για «πιο πράσινες» μορφές Ενέργειας. Ανήγγειλε έτσι σχέδια για την ανέγερση τουλάχιστον 10 νέων συμβατικών πυρηνικών αντιδραστήρων, πέρα από τα τρία ήδη υπάρχοντα πυρηνικά εργοστάσια Ενέργειας, που διαθέτουν έξι αντιδραστήρες, καλύπτοντας το 30% των ενεργειακών αναγκών της Σουηδίας.

Η υπουργός Ενέργειας επεσήμανε τους νομικούς περιορισμούς που υπάρχουν και επιτρέπουν τη λειτουργία το πολύ 10 πυρηνικών αντιδραστήρων, ενώ απαγορεύουν την ανέγερση νέων μονάδων, εξηγώντας ότι η νέα κυβέρνηση σχεδιάζει να κάνει αλλαγές.

ΟΠΕΚ: «Καλές» οι προοπτικές το β' εξάμηνο

Οι προοπτικές στην παγκόσμια αγορά πετρελαίου δείχνουν «καλές» για το δεύτερο εξάμηνο του 2023, αναφέρει έκθεση του OPEC, εξακολουθώντας να προβλέπει σημαντική αύξηση της ζήτησης για «μαύρο χρυσό» το 2024.

Συγκεκριμένα, ανακοίνωσε ότι αναμένει αύξηση της τάξης των 2,25 εκατ. βαρελιών τη μέρα το 2024 στη διεθνή ζήτηση για πετρέλαιο, σε σχέση με την αύξηση κατά 2,44 εκατ. βαρέλια τη μέρα το 2023.

Στην ίδια έκθεση αναφέρεται ότι οι προοπτικές για το δεύτερο εξάμηνο προβάλλουν θετικές, σε συνδυασμό με την κατάλληλη προσέγγιση χωρών του OPEC+ σε σχέση με την εκτίμηση των συνθηκών στις αγορές, ώστε να πάρουν εγκαίρως τα προσήκοντα μέτρα «που θα εξασφαλίσουν τη σταθερότητα στις διεθνείς αγορές πετρελαίου».

Καταγράφεται επίσης μείωση στην παραγωγή πετρελαίου στον ΟΠΕΚ τον Ιούλιο, μετά την απόφαση της Σαουδικής Αραβίας να παρατείνει τη μείωση της ημερήσιας παραγωγής κατά 1 εκατομμύριο βαρέλια.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ