ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 11 Αυγούστου 2023
Σελ. /20
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΠΡΟΚΡΙΜΑΤΙΚΑ CHAMPIONS LEAGUE
Παναθηναϊκός από τα παλιά, «βλέπει» πλέι οφ

Προβάδισμα πρόκρισης έναντι της Μαρσέιγ μετά το 1-0 στο πρώτο ματς

Eurokinissi Sports

Σε μια εμφάνιση που θύμισε τις παλιές καλές του ευρωπαϊκές μέρες, ο Παναθηναϊκός νίκησε 1-0 τη Μαρσέιγ στο γήπεδο της Λεωφόρου Αλεξάνδρας, στον πρώτο μεταξύ τους αγώνα για τον 3ο προκριματικό γύρο του Champions League, και απέκτησε προβάδισμα πρόκρισης στα πλέι οφ (τελευταίο στάδιο πριν τους ομίλους), μπροστά στον επαναληπτικό της Μασσαλίας ο οποίος θα διεξαχθεί την προσεχή Τρίτη 15 Αυγούστου.

Οι «πράσινοι» δεν φοβήθηκαν καθόλου την πολυδιαφημισμένη και ιδιαίτερα φιλόδοξη φέτος γαλλική ομάδα, καθώς αντί να αυτοπεριοριστούν σε παθητικό - αμυντικό ρόλο διεκδίκησαν και πήραν από την αρχή τα ηνία του αγώνα, πιέζοντας ψηλά, κυριαρχώντας κατά κράτος στο κομμάτι της κατοχής της μπάλας (67% - 33%) και έχοντας την υπεροχή και σε άλλους στατιστικούς τομείς (π.χ. 9 τελικές προσπάθειες αντί 3 για τη Μαρσέιγ).

Κρίσιμη στιγμή στο ματς αποτέλεσε η αποβολή του Κοντογκμπιά στο 65' με δεύτερη κίτρινη κάρτα, καθώς όχι μόνο άφησε τη Μαρσέιγ με 10 παίκτες για το υπόλοιπο του αγώνα αλλά, καθώς ο Γάλλος ήταν ο σημαντικότερος παίκτης της στη μεσαία γραμμή, επέτρεψε στον Παναθηναϊκό να επιβάλει πλήρως τον δικό του ρυθμό και να διεκδικήσει με ακόμα μεγαλύτερες αξιώσεις το γκολ της νίκης.

Το οποίο ήρθε στο 83', όταν ο Μπερνάρ, μετά από εξαιρετικό συνδυασμό με τους Κλεϊνχέισλερ και Ιωαννίδη (σημειωτέον, και οι τρεις ήρθαν από τον πάγκο ως αναπληρωματικοί!), νίκησε από κοντά τον τερματοφύλακα της Μαρσέιγ, Π. Λόπεζ, και έστειλε την μπάλα στα δίχτυα.

Ο Παναθηναϊκός θα μπορούσε να πετύχει τουλάχιστον άλλο ένα γκολ και να πάει στη ρεβάνς της Μασσαλίας με ακόμα πιο ευνοϊκές προοπτικές, αλλά υστέρησε στα τελειώματα, ειδικά σε μια σειρά φάσεις με πρωταγωνιστές τους Σπόραρ, Τζούρισιτς και Μαντσίνι.

Σε κάθε περίπτωση οι ελπίδες της ελληνικής ομάδας για πρόκριση στα πλέι οφ του Champions League (όπου, εφόσον τα καταφέρει, θα αντιμετωπίσει εκτός συγκλονιστικού απροόπτου την πορτογαλική Μπράγκα, η οποία στο πρώτο ματς για τον 3ο προκριματικό νίκησε 3-0 τη σερβική Μπάτσκα Τόπολα) είναι πλέον αρκετά ισχυρές και καλείται να υπερασπιστεί το υπέρ της 1-0 με μια εμφάνιση το ίδιο ψυχωμένη και ουσιαστική όπως στο ματς της Λεωφόρου.

EUROBASKET U16
Την 5η θέση θα διεκδικήσει η Εθνική παίδων

Τα όνειρα των παίδων της Εθνικής ομάδας για μετάλλιο στο Eurobasket ηλικιών κάτω των 16 ετών, που διεξάγεται στη Βόρεια Μακεδονία, «έσβησαν» στην ημιτελική φάση της διοργάνωσης. Εκεί η Ελλάδα γνώρισε καθαρή ήττα από τη Γαλλία με 86-72 και έτσι πλέον θα περιοριστεί στο να διεκδικήσει ό,τι καλύτερο μπορεί από τα ματς κατάταξης (θέσεις 5-8).

Οι Γάλλοι πήραν τον «αέρα» των νεαρών παικτών της Εθνικής από την αρχή, καθώς προηγήθηκαν 21-3 στα μισά του πρώτου δεκαλέπτου. Η Ελλάδα προσπάθησε να αντιδράσει αλλά η διαφορά διευρυνόταν αντί να μειώνεται, φτάνοντας στο +23 (48-25) στα μισά της δεύτερης περιόδου, ενώ στο ημίχρονο το σκορ ήταν 51-36 υπέρ των Γάλλων.

Στην επανάληψη το καλύτερο που κατάφερε η Εθνική ήταν να μειώσει στους 12 στο 23' (55-43), με τη Γαλλία όμως να ξαναφέρνει τη διαφορά πάνω από τους 20 λίγο μετά (67-45), τελειώνοντας ουσιαστικά κάθε ελπίδα της Ελλάδας για ανατροπή.

  • Στο μεταξύ, σήμερα αρχίζει και το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα U16 και η Εθνική Κορασίδων βρίσκεται ήδη στη Σμύρνη, όπου θα αγωνιστεί στον 4ο όμιλο μαζί με την Ισπανία, το Βέλγιο και τη Σλοβενία. Το πρώτο της παιχνίδι είναι σήμερα στις 21.30 απέναντι στο Βέλγιο.
ΤΕΝΙΣ
Απογοητευτικές εμφανίσεις Τσιτσιπά - Σάκκαρη

Πρόωρους αποκλεισμούς γνώρισαν ο Στέφανος Τσιτσιπάς και η Μαρία Σάκκαρη στα τουρνουά τένις όπου συμμετείχαν στον Καναδά.

Ο Τσιτσιπάς στη φάση των «32» του Masters στο Τορόντο ηττήθηκε με 2-0 σετ από τον Γκαέλ Μονφίς και δεν θα συνεχίσει στο τουρνουά. Ο Γάλλος τενίστας ήταν ανώτερος και στα δύο σετ, τα οποία κέρδισε με 6-4 και 6-3, και συνεχίζει στη φάση των «16».

Στη φάση των «32» αποκλείστηκε και η Σάκκαρη στο Masters που διεξάγεται στο Μόντρεαλ. Η Ελληνίδα τενίστρια ηττήθηκε με 2-0 σετ από την Αμερικανίδα Ντανιέλ Κόλινς, με σκορ 6-4 και 6-2 αντίστοιχα.

ΕΘΝΙΚΗ ΜΠΑΣΚΕΤ - ΤΟΥΡΝΟΥΑ «ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ»
Παραλίγο ανατροπή με Ιταλία

Το τέταρτο δεκάλεπτο κρατάει η Εθνική ομάδα μπάσκετ από το τελευταίο της ματς για το τουρνουά «Ακρόπολις». Η Ελλάδα ηττήθηκε μεν με σκορ 74-70 από την Ιταλία, το σημαντικό όμως είναι ότι έφτασε μια ανάσα από μια μεγάλη ανατροπή, καθώς από το -14 στο 31' (60-46) έφτασε στο -2 στα 2 δευτερόλεπτα από τη λήξη (72-70), «μένοντας» τελικά από χρόνο ώστε να πάρει και τη νίκη.

Η Εθνική ήταν πίσω στο σκορ πρακτικά σε όλη τη διάρκεια του αγώνα, στα πρώτα δύο δεκάλεπτα βέβαια χωρίς να αφήνει την Ιταλία να ξεφύγει πολύ (19-16 στο 10', 35-31 ημίχρονο). Το πράγμα «στράβωσε» στην τρίτη περίοδο, κατά την οποία οι Ιταλοί με επιμέρους 22-15 έφτασαν τη διαφορά σε διψήφια νούμερα, όπου διατηρήθηκε και σε μεγάλο διάστημα του τελευταίου δεκαλέπτου. Κάπου στα μισά του ξεκίνησε η ελληνική αντεπίθεση, η οποία οδήγησε στην παρ' ολίγον ανατροπή.

Δεν θα αγωνιστεί με την Εθνική στο Παγκόσμιο ο Αγραβάνης

Στο μεταξύ χθες υπήρξε αρνητική εξέλιξη για την Εθνική σε επίπεδο έμψυχου δυναμικού, καθώς έγινε γνωστό ότι δεν θα την ενισχύσει στο προσεχές Παγκόσμιο Κύπελλο ο Δημήτρης Αγραβάνης. Οπως αναφέρει σχετική ανακοίνωση της ΕΟΚ, ο φόργουορντ του Παναθηναϊκού «έθεσε εαυτόν εκτός Εθνικής για προσωπικούς λόγους» και «δεν θα είναι μέλος της στον δρόμο για το Παγκόσμιο Κύπελλο».

ΣΤΙΒΟΣ
Ελληνικές διακρίσεις στο Πανευρωπαϊκό Κ20

Δύο μετάλλια και αξιόλογες επιδόσεις είναι ο ελληνικός απολογισμός των τελευταίων ημερών στο Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Στίβου Κ20, που διεξάγεται στην Ιερουσαλήμ.

Μετά τον Δημήτρη Αντωνάτο, ο οποίος κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο στη σφαιροβολία με ρίψη 19,31 μ. (ατομικό ρεκόρ), σειρά να ανέβει στο βάθρο είχε η Βασιλική Καλλιμογιάννη, η οποία τερμάτισε 3η στον τελικό των 3.000 μ. στιπλ, με χρόνο 10:08.44, επίσης κατακτώντας χάλκινο.

Διακρίσεις ήρθαν ακόμα από την Ηλιάνα Τριανταφύλλου, η οποία αναδείχθηκε 5η στο επί κοντώ με καλύτερο άλμα στα 4,05 μ., και από τον Γιάννη Γκάρτσιο, ο οποίος ήρθε επίσης 5ος στο τριπλούν, με καλύτερο άλμα στα 15,73 μ.

Αξίζει τέλος να σημειωθεί η 7η θέση που κατέλαβε ο Γιώργος Παπαναστασίου στη σφυροβολία, με καλύτερη ρίψη στα 71,92 μ.

ΠΟΛΟ
Οι αντίπαλοι των ελληνικών ομάδων στην Ευρώπη

Τους αντιπάλους τους στο Champions League έμαθαν χθες, μετά την κλήρωση της διοργάνωσης στην Τουρκία, οι εκπρόσωποι της Ελλάδας, Ολυμπιακός, Βουλιαγμένη και Απόλλων Σμύρνης.

Ο Ολυμπιακός, που συμμετέχει απευθείας στη φάση των ομίλων, κληρώθηκε στον 2ο όμιλο, μαζί με την πρωταθλήτρια Ευρώπης, ιταλική Προ Ρέκο, τη γεωργιανή Ντιναμό Τιφλίδας και άλλη μία ομάδα η οποία θα προκύψει από τον 4ο προκριματικό όμιλο.

Η Βουλιαγμένη, η οποία συμμετέχει στον 3ο προκριματικό όμιλο, κληρώθηκε να αντιμετωπίσει τη ρουμανική Οράντεα (η οποία και θα φιλοξενήσει στην έδρα της τους αγώνες του ομίλου), την ιταλική Ορτίτζα Συρακουσών και την κροατική Πριμόριε Ριέκα. Εφόσον καταφέρει να πάρει την 1η θέση, η Βουλιαγμένη θα εξασφαλίσει τη συμμετοχή της στον 4ο όμιλο του Champions League, μαζί με την ισπανική Μπαρτσελονέτα, τη γαλλική Μαρσέιγ και τη γερμανική Σπαντάου.

Τέλος, ο Απόλλων Σμύρνης, στην πρώτη του συμμετοχή σε Champions League, θα διεκδικήσει την πρόκριση στη φάση των ομίλων μέσα από τη συμμετοχή του στον 1ο προκριματικό όμιλο, με αντιπάλους το γερμανικό Ανόβερο (θα φιλοξενήσει τους αγώνες), την ουγγρική Χόνβεντ, την ισπανική Μπαρτσελόνα και τον σερβικό Ερυθρό Αστέρα. Σε περίπτωση που καταλάβει την 1η θέση, ο Απόλλων θα προκριθεί στον 3ο όμιλο του Champions League, όπου βρίσκονται ήδη η ουγγρική Φερεντσβάρος, η κροατική Γιαντράν Σπλιτ και η μαυροβουνιακή Γιαντράν Χέρτσεγκ Νόβι.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ