ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 28 Ιούνη 2001
Σελ. /32
ΠΑΙΔΕΙΑ
10ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΟΛΜΕ
Αποδοκίμασαν την αντιεκπαιδευτική πολιτική

Με αποδοκιμασίες για την αντιεκπαιδευτική πολιτική της κυβέρνησης, ξεκίνησαν χτες οι εργασίες του 10ου Συνεδρίου της Ομοσπονδίας Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης (ΟΛΜΕ). Οι εργασίες του συνεδρίου συνεχίζονται σήμερα με τον οικονομικό προϋπολογισμό και τον έλεγχο πεπραγμένων του απερχόμενου ΔΣ και το Σάββατο ολοκληρώνονται με τις αρχαιρεσίες για την ανάδειξη του νέου διοικητικού συμβουλίου της ΟΛΜΕ και των αντιπροσώπων για το 31ο Συνέδριο της ΑΔΕΔΥ.

Η ΕΣΑΚ ΔΕΕ προσέρχεται σε αυτό το συνέδριο, το οποίο γίνεται σε μία περίοδο συνέχισης και έντασης της συντηρητικής επίθεσης στο δημόσιο σχολείο και τους εκπαιδευτικούς, με πρόταση για μια άλλη παιδεία, με δεδομένο ότι η ουσία της αντιπαράθεσης βρίσκεται στο τι άνθρωπο και ποια κοινωνία προετοιμάζει το σχολείο, τι εκπαιδευτικό απαιτούν οι σημερινές συνθήκες και με πρόταση για συσπείρωση στον ταξικό πόλο του συνδικαλιστικού κινήματος και όχι στον κοινωνικοεταιρικό συνδικαλισμό.

Με συνθήματα και πανό ενάντια στη μεταρρύθμιση υποδέχτηκαν εκπαιδευτικοί, στην αίθουσα του συνεδρίου, την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας, που από το βήμα του συνεδρίου εμφάνισε ούτε λίγο ούτε πολύ μια... ειδυλλιακή εικόνα της εκπαίδευσης. Ο χαιρετισμός του Π. Ευθυμίου στο συνέδριο εξελίχθηκε σε μία ιδιότυπη συνομιλία με τους αντιπροσώπους, που διέκοπταν συνεχώς την ομιλία με τα συνθήματα «Αυτό το υπουργείο δεν είναι της Παιδείας, είναι του Λαμπράκη και της ολιγαρχίας», «Δημόσιο σχολείο για όλα τα παιδιά, όχι άλλα μέτρα εκσυγχρονιστικά», «Μαζικοί διορισμοί εκπαιδευτικών, όχι στην παιδεία των περικοπών». Από την πλευρά του, ο υπουργός Παιδείας επιχείρησε να παραδώσει μαθήματα δημοκρατίας, όταν απευθυνόμενος στους εκπαιδευτικούς είπε ότι «δεν υπάρχει περίπτωση να υποταχθεί μια πλειοψηφία στη θέληση μιας μειοψηφίας, ούτε η κυβέρνηση στη δική σας μειοψηφία». Σύμφωνα με τον υπουργό Παιδείας, η ελληνική εκπαίδευση βρίσκεται «σε σταθερή τροχιά ανάπτυξης» και «δεν είναι δυνατό να ταυτίζουμε τη σχολική διαρροή με την επιλογή της Τεχνικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης που ενισχύεται σταθερά». Ηταν η εκδοχή του υπουργείου Παιδείας για τη μείωση κατά το μισό περίπου των παιδιών του ελληνικού λαού που τελειώνουν το λύκειο μετά την εφαρμογή της μεταρρύθμισης, που προκάλεσε τις έντονες αποδοκιμασίες αντιπροσώπων στο συνέδριο της ΟΛΜΕ. Ο υπουργός Παιδείας αναφέρθηκε για μια ακόμα φορά στην ενίσχυση των υποδομών της εκπαίδευσης, ενώ είπε ότι σύντομα θα δώσει για διάλογο στους εκπαιδευτικούς το νομοσχέδιο για τη διοικητική αποκέντρωση, αξιολόγηση της εκπαίδευσης και επιμόρφωση των εκπαιδευτικών.

Στο βήμα του συνεδρίου τον υπουργό Παιδείας διαδέχτηκε ο τομεάρχης Παιδείας της ΝΔ Γ. Καλός. Οπως φάνηκε από την ομιλία του, το «πρώτο μείζον πρόβλημα της εκπαίδευσης» είναι οι αναπληρωτές, όπως δήλωνε σε μία επίδειξη δημαγωγίας ο εκπρόσωπος της ΝΔ, ενώ για τα υπόλοιπα προβλήματα της εκπαίδευσης η πρόταση του ήταν διάλογος, διαφάνεια και καλύτερος προγραμματισμός.

Χαιρετίζοντας τις εργασίες του συνεδρίου, ο βουλευτής του ΚΚΕ Γ. Χουρμουζιάδης ανέπτυξε, απευθυνόμενος στους αντιπροσώπους των εκπαιδευτικών, την άλλη αντίληψη για το ρόλο της παιδείας και του εκπαιδευτικού. Και με αφορμή το αναρτημένο στην αίθουσα πανό της ΟΛΜΕ που έγραφε «Διαρκής αγώνας για τη δημόσια εκπαίδευση και τον εκπαιδευτικό», ο βουλευτής του ΚΚΕ παρότρυνε τους καθηγητές να συνεχίσουν το διαρκή αγώνα και δήλωσε ότι το ΚΚΕ θα βρίσκεται στο πλευρό τους. Ξεκινώντας την ομιλία του, ο Γ. Χουρμουζιάδης αναφέρθηκε στην ανάγκη πραγματικού εκσυγχρονισμού της εκπαίδευσης, που σημαίνει τη δημιουργία ενός σχολείου με παρεχόμενες γνώσεις που δε θα ανταποκρίνονται στις ανάγκες μιας κοινωνίας του ανταγωνισμού, αλλά μιας κοινωνίας των εργαζομένων, με περιεχόμενο που να διαμορφώνει πολίτες συνειδητοποιημένους, με προσωπικότητα. Στο πλαίσιο αυτό, αναφερόμενος στο ρόλο του εκπαιδευτικού, είπε ότι έρχεται να υπηρετήσει ακριβώς αυτό τον εκσυγχρονισμό, ενώ έκανε λόγο και για το πώς διαμορφώνεται αυτός ο εκπαιδευτικός, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «το όραμά μας είναι ένας εκπαιδευτικός που θα εξοπλίζεται, θα αποδίδει και θα αξιολογείται από την κοινωνία σε μια παιδεία που θα βρίσκεται υπό λαϊκό έλεγχο».

ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Τη Δευτέρα συγκροτείται το νέο Διοικητικό Συμβούλιο

Τη Δευτέρα το απόγευμα θα συνεδριάσει για τη συγκρότησή του το νέο Διοικητικό Συμβούλιο της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδας, το οποίο αναδείχτηκε από την 70ή Γενική Συνέλευση της ΔΟΕ προχτές το βράδυ. Για την ανάδειξη του ΔΣ ψήφισαν 503 αντιπρόσωποι και υπήρξαν 2 άκυρα ψηφοδέλτια, ενώ στις αντίστοιχες εκλογές του 1999 είχαν ψηφίσει 470 και υπήρχαν 2 άκυρα. Αναλυτικά τα αποτελέσματα ανά παράταξη (τα αποτελέσματα των εκλογών του 1999 βρίσκονται μέσα στην παρένθεση) έχουν ως εξής: ΠΑΣΚ 228 ψήφοι και 5 έδρες (204 και 5), ΔΑΚΕ 160 ψήφους και 4 έδρες (143 και 4), ΕΣΑΚ ΔΕΕ 52 ψήφους και 1 έδρα (53 και 1), «Παρεμβάσεις» 39 ψήφους και 1 έδρα (35 και 1), «Πρωτοβουλία» 16 ψήφους και καμία έδρα (31 ψήφους και καμία έδρα), «Αδέσμευτη Κίνηση Εκπαιδευτικών» 6 ψήφους και καμία έδρα (στις εκλογές του 1999 συμμετείχε η παράταξη ΥΚΕ που πήρε 2 ψήφους).

Με βάση τα παραπάνω αποτελέσματα, μέλη του νέου ΔΣ εκλέχτηκαν από την ΠΑΣΚ οι Μπαμπούρας Πολυζώης, Χρήστου Χρήστος, Χαζίρης Μιχάλης, Μπράτης Δημήτρης, Καραγιάννης Θωμάς, από τη ΔΑΚΕ οι Κόκκινος Χαράλαμπος, Λιακόπουλος Χαράλαμπος, Τζαβάρας Νικόλαος, Παληγιάννης Βασίλης, από την ΕΣΑΚ ΔΕΕ ο Γκεσούλης Θανάσης και από τις «Παρεμβάσεις» ο Καβακλής Λουκάς.

Στις εκλογές που έγιναν στο συνέδριο για ανάδειξη εκπροσώπων στην ΑΔΕΔΥ, ψήφισαν 501 και υπήρξαν 2 άκυρα ψηφοδέλτια (στις προηγούμενες αντίστοιχες εκλογές είχαν ψηφίσει 469 και υπήρχε 1 άκυρο ψηφοδέλτιο). Πήραν: ΠΑΣΚ 228 ψήφους και 60 (είχε 213 και 56), ΔΑΚΕ 161 ψήφους και 42 (είχε 142 ψήφους και 37), ΕΣΑΚ ΔΕΕ 55 ψήφους και 14 (είχε 52 ψήφους και 14), «Παρεμβάσεις» 28 ψήφους και 7 (31 ψήφους και 8), «Πρωτοβουλία» 17 ψήφους και 2 (είχε 28 ψήφους και 8), «Αδέσμευτη Κίνηση» 6 ψήφους και 2, «Κίνηση για Ενιαίο Ταξικό - Αριστερό Μέτωπο» 6 ψήφους και 2 (το 1999 είχε συμμετάσχει η παράταξη ΥΚΕ που πήρε 2 ψήφους).

Ως μέλη της πενταμελούς Ελεγκτικής Επιτροπής εκλέχτηκαν από την ΠΑΣΚ οι Αποστολάκη Μαρία και Χαρίση Αντωνία, από τη ΔΑΚΕ οι Δαύκος Ιωάννης και Κυρίζογλου Γιώργος και από την ΕΣΑΚ ο Δαμαλάς Αριστείδης.

Απεργούν οι εκπαιδευτές των δημοσίων ΙΕΚ

Ξεκίνησε χτες η τριήμερη απεργία των εκπαιδευτών που εργάζονται στα δημόσια ΙΕΚ, οι οποίοι παραμένουν, παρά τις υποσχέσεις της κυβέρνησης, απλήρωτοι εδώ και ένα χρόνο. Οι εννέα περίπου χιλιάδες εκπαιδευτικοί διεκδικούν τις αμοιβές τους, οι οποίες δεν αποδίδονται επειδή στον Οργανισμό Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (ΟΕΕΚ) έχει δημιουργηθεί έλλειμμα 29 δισ. δραχμών, όπως καταγγέλλουν η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ελλάδας (ΟΙΕΛΕ) και ο Πανελλήνιος Σύλλογος Εκπαιδευτών Δημοσίων και Ιδιωτικών ΙΕΚ (ΠΣΙΕΚ). Σύμφωνα με τους ίδιους, το έλλειμμα κληροδοτήθηκε από την προηγούμενη ηγεσία του ΟΕΕΚ και προκλήθηκε όταν προεκλογικά δημιουργήθηκαν περισσότερα ΙΕΚ από όσα προβλέπονταν από τον αρχικό προγραμματισμό, όμως όπως δηλώνουν «η ευθύνη σήμερα πλέον για την αντιμετώπιση του προβλήματος είναι στο σύνολό της κυβερνητική».

Στο πλαίσιο της τριήμερης απεργίας, οι εκπαιδευτές στα δημόσια ΙΕΚ δε θα παραδώσουν βαθμολογία, ενώ προγραμματίζουν τριήμερες επαναλαμβανόμενες απεργίες μέχρι να καταβληθούν τα δεδουλευμένα.

ΛΑΡΙΣΑ
Αναβλήθηκε η δίκη των μαθητών

Για τις 14 Ιούλη του 2002 αναβλήθηκε η δίκη του 15μελούς μαθητικού συμβουλίου του 3ου Ενιαίου Λυκείου Λάρισας, της σχολικής περιόδου 1998 - '99, που επρόκειτο να δικαστεί χτες στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο της πόλης, επειδή πρωτοστάτησε στους μεγαλειώδεις μαθητικούς αγώνες κατά της αντιεκπαιδευτικής πολιτικής της κυβέρνησης. Οι μαθητές κατηγορούνται για «διατάραξη οικιακής ειρήνης» κατά τη διάρκεια των κινητοποιήσεων τού 1998.

Χτες, την ώρα που επρόκειτο να διεξαχθεί η δίκη, έδωσαν το «παρών» τους στο δικαστήριο για να συμπαρασταθούν στους διωκόμενους μαθητές εκπρόσωποι της ΕΛΜΕ Λάρισας, της «Δημοκρατικής Συσπείρωσης για τις λαϊκές ελευθερίες και την αλληλεγγύη», της Ενωσης Γονέων και Κηδεμόνων, ο Τ. Τσιόγκας, πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Λάρισας και βουλευτής του ΚΚΕ.

Σε ανακοίνωσή της η «Δημοκρατική Συσπείρωση Λάρισας για τις λαϊκές ελευθερίες και την αλληλεγγύη» επισημαίνει ότι «η δίωξη αυτή έχει στόχο τον εκφοβισμό, την τρομοκράτηση και τελικά τον περιορισμό του δικαιώματος των μαθητών, σπουδαστών, φοιτητών, να παλεύουν για μια καλύτερη Παιδεία, για μια καλύτερη μόρφωση, για μια καλύτερη κοινωνία».

Συνάντηση πρυτάνεων - υπουργού Παιδείας

Για τις προσλήψεις καθηγητών και τη χρηματοδότηση των πανεπιστημίων συζήτησαν χτες οι πρυτάνεις των πανεπιστημίων με τον υπουργό Παιδείας, Πέτρο Ευθυμίου, μετά από πρόσκληση του δεύτερου. Συγκεκριμένα, ο υπουργός, ενημέρωσε τους πρυτάνεις για τις προσλήψεις μελών διδακτικού και ερευνητικού προσωπικού, καθώς και άλλες προσλήψεις διοικητικών υπαλλήλων και ειδικού προσωπικού, που φαίνεται ότι φέτος θα είναι κάπως αυξημένες. Επίσης, ενημέρωσε τους εκπροσώπους των πανεπιστημίων για τα κονδύλια που θα διατεθούν το επόμενο διάστημα για την κτιριακή και τη γενικότερη υποδομή των ιδρυμάτων. Οι πρυτάνεις εξέφρασαν, ο καθένας από την πλευρά του, σκέψεις και προτάσεις για τη σημερινή κατάσταση των ιδρυμάτων, το θέμα των ΤΕΙ και της αξιολόγησης. Δεν υπήρξε καμιά συγκεκριμένη κατάληξη πάνω σ' αυτό το θέμα, όμως, όπως φάνηκε, η σχετική συζήτηση θα συνεχιστεί.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ