ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 15 Αυγούστου 2023
Σελ. /20
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΔΗΜΟΣΙΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΥΓΕΙΑΣ
Υπερεφημέρευση, παραιτήσεις και στο βάθος ιδιώτες

Παρεμβάσεις της ΟΕΝΓΕ για τα αλλεπάλληλα κρούσματα που βλέπουν το φως της δημοσιότητας το τελευταίο διάστημα

Από παλιότερες κινητοποιήσεις των υγειονομικών
Από παλιότερες κινητοποιήσεις των υγειονομικών
Την εκρηκτική κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στα δημόσια νοσοκομεία, με ευθύνη της σημερινής και των προηγούμενων κυβερνήσεων, αναδεικνύει για μια ακόμα φορά, με ανακοινώσεις της για τα Νοσοκομεία Χαλκίδας και Αρτας, η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών (ΟΕΝΓΕ). Ηδη, η Ομοσπονδία και οι Ενώσεις μέλη της έχουν καταγγείλει την εφημεριακή υπερεξόντωση, τις επικίνδυνες εντολές για ετεροαπασχόληση και τις διαρκείς μετακινήσεις στο έδαφος των τραγικών ελλείψεων προσωπικού, καθώς και την καταιγίδα παραιτήσεων ειδικευμένων γιατρών.

Τώρα στο στόχαστρο μπαίνουν και οι γονικές άδειες των γιατρών. Συγκεκριμένα, η ΟΕΝΓΕ καταγγέλλει την προσπάθεια του διοικητή του Νοσοκομείου Χαλκίδας «να ακυρώσει την άδεια ανατροφής τέκνου γιατρού Επιμελήτριας Παθολόγου μητέρας δυο μικρών παιδιών (5 ετών και 5 μηνών)». «Τέτοιες ενέργειες συμβάλλουν και αυτές στην καταιγίδα παραιτήσεων γιατρών από το ΕΣΥ, γιατί έτσι αυτονόητα ασκείται τεράστιος εκβιασμός σε γιατρούς γονείς μικρών παιδιών», σχολιάζει.

Η Ομοσπονδία επισημαίνει τις ευθύνες της Διοίκησης του νοσοκομείου, της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υγείας και της Διοίκησης της 5ης ΥΠΕ, επισημαίνοντας ότι η τελευταία «συνεχίζει τις εντολές αναγκαστικής μετακίνησης γιατρών ΚΥ προς το Νοσοκομείο Χαλκίδας για εφημέρευση», όπως συμβαίνει για παράδειγμα με το ΚΥ Ψαχνών. Οι εντολές αναγκαστικής μετακίνησης εξοντώνουν τους γιατρούς και διαλύουν την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας με στόχο «την πρόχειρη "κάλυψη κενών", στη δημιουργία των οποίων έχει συμβάλει και ο διοικητής του νοσοκομείου με την απαράδεκτη συμπεριφορά του», τονίζει.

Η ΟΕΝΓΕ απαιτεί από την ηγεσία του υπουργείου Υγείας να ακυρώσει άμεσα την αυθαίρετη και έκνομη περικοπή της άδειας ανατροφής τέκνου στη γιατρό. Να καλύψει όλα τα κενά τόσο στα νοσοκομεία όσο και στα ΚΥ της Εύβοιας με προσλήψεις μόνιμου, πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης ιατρικού και λοιπού υγειονομικού προσωπικού. Να σταματήσει τις αυθαιρεσίες αναγκαστικών μετακινήσεων γιατρών, που εξωθούν ακόμα περισσότερους γιατρούς σε παραίτηση.

Παράλληλα, η Ομοσπονδία επισημαίνει πως η υποστελέχωση των δημόσιων νοσοκομείων και η εξώθηση γιατρών σε παραίτηση από το ΕΣΥ υπηρετούν τη σκοπιμότητα της πλήρους ιδιωτικοποίησης λειτουργιών όπως είναι τα εργαστήρια (απεικονιστικά, βιολογικών υγρών, παθολογοανατομικά - κυτταρολογικά, ειδικά) πολλών νοσοκομείων. Τα παραπάνω επιβεβαιώνουν οι εξελίξεις που αφορούν το απεικονιστικό εργαστήριο του Νοσοκομείου Αρτας (ακτινολογικό, υπερηχοτομογράφο και αξονικό τομογράφο).

«Μετά από πολύμηνη περίοδο αναγκαστικών "εντέλλεσθε" εφημεριακής υπερεξόντωσης που εξώθησαν γιατρούς σε παραιτήσεις, η διοίκηση τώρα θέλει να παραδώσει τη διάγνωση στον ιδιωτικό τομέα με "σύμβαση". Με απλά λόγια η τακτική της υποστελέχωσης και της εφημεριακής υπερεξόντωσης των γιατρών δεν ήταν τίποτε άλλο από προετοιμασία για να έρθει ως δήθεν "μονόδρομος" η χρηματοδότηση ιδιωτικών διαγνωστικών κέντρων από τον προϋπολογισμό του νοσοκομείου, για να παρέχουν "διαγνωστικό έργο" αξιοποιώντας την υλικοτεχνική υποδομή του ίδιου του νοσοκομείου. Κάτι που άλλωστε έχει ήδη γίνει και σε άλλα νοσοκομεία», υπογραμμίζει η Ομοσπονδία.

Απαιτεί την ακύρωση των σχετικών ενεργειών της Διοίκησης του Νοσοκομείου Αρτας και τη στελέχωση του απεικονιστικού τμήματος με ιατρικό προσωπικό μόνιμο, πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης.

Για την επίθεση σε υγειονομικούς στο Νοσοκομείο Ναυπλίου

Η ΟΕΝΓΕ καταγγέλλει επίσης την επίθεση που δέχθηκαν πριν λίγες μέρες υγειονομικοί στο Νοσοκομείο Ναυπλίου από συγγενείς αποβιώσαντος ασθενούς, μια επίθεση που οδήγησε στον σοβαρό τραυματισμό δύο γιατρών.

«Υπενθυμίζουμε πως δυστυχώς παρόμοια συμβάντα, με την αστυνομία πρακτικά απούσα, είναι πάρα πολλά και με ενόχους όχι μόνο "εξοργισμένους συγγενείς ασθενών" αλλά σε πολλές περιπτώσεις άλλες ομάδες ατόμων (οργανωμένους οπαδούς, ακροδεξιούς "θεματοφύλακες - αντιδιασωληνωτές" κ.λπ.). Υπενθυμίζουμε επίσης πως σε πολλές περιπτώσεις οι διοικήσεις των νοσοκομείων αρνούνται ακόμα και να αναλάβουν τις εκ των υστέρων απαραίτητες νομικές ενέργειες παρουσιάζοντας έτσι αυτές τις επιθέσεις ως δήθεν... "προσωπικές διενέξεις των υγειονομικών με πολίτες", οι οποίες τάχα "δεν αφορούν τις διοικήσεις των νοσοκομείων"», αναφέρει στην ανακοίνωσή της.

Οσον αφορά το συγκεκριμένο περιστατικό, η ΟΕΝΓΕ επισημαίνει πως η αστυνομία δεν έκανε τίποτα για να αποτρέψει την επίθεση σε βάρος των υγειονομικών, για την οποία είχε έγκαιρα ενημερωθεί, επιβεβαιώνοντας για μια ακόμα φορά πως «το δόγμα "νόμος και τάξη" δεν αφορά την αντιμετώπιση της εγκληματικότητας, την προστασία της ζωής και της ασφάλειας των εργαζομένων».

Ανακοίνωση εξέδωσε και το Σωματείο Εργαζομένων Νοσοκομείου Ναυπλίου, σημειώνοντας ανάμεσα σε άλλα: «Στην αύξηση των επιθέσεων σε βάρος συναδέλφων συμβάλλει η συνεχιζόμενη εκστρατεία συκοφάντησης των υγειονομικών ως συλλήβδην "διεφθαρμένων", ως δήθεν "συνυπεύθυνων" για τα προβλήματα στις δημόσιες μονάδες Υγείας.

Ετσι συγκαλύπτεται ότι η βαθύτερη αιτία της απαράδεκτης κατάσταση των δημόσιων μονάδων Υγείας είναι η υποβάθμιση και εμπορευματοποίηση του δημόσιου συστήματος, προς όφελος της επέκτασης της επιχειρηματικής δράσης. Οπωσδήποτε όμως το άγχος, η αγωνία, η συναισθηματική φόρτιση δεν δικαιολογούν τη στοχοποίηση και την επίθεση κατά εργαζομένων, που δεν ευθύνονται γι' αυτά. Αντίθετα, τέτοιες συμπεριφορές προσθέτουν προβλήματα και υποβαθμίζουν περαιτέρω το νοσοκομείο μας.

Οι συχνές επιθέσεις κάνουν επιτακτική την ανάγκη να εξασφαλιστεί, με κρατική ευθύνη, πλήρης νομική κάλυψη και στήριξη στους υγειονομικούς, που δέχονται επίθεση κατά τη διάρκεια της εργασίας τους».

Καταγγέλλει τέλος τη στάση της Διοίκησης, που αρνήθηκε να συναντήσει το σωματείο μετά το περιστατικό και καθυστέρησε τις όποιες ενέργειες, παρά το γεγονός ότι και στο παρελθόν έχουν εκδηλωθεί ανάλογα κρούσματα.

Στάσεις εργασίας για την καταβολή της μισθοδοσίας

Με δυναμική κινητοποίηση και μαζική συμμετοχή στις τρίωρες στάσεις εργασίας που κήρυξε το Σωματείο τους για χθες, Δευτέρα 14 Αυγούστου, απάντησαν οι εργαζόμενοι στη «Hellenic Quality Foods» Εύβοιας (πρώην «Μιμίκος») στη στάση της εργοδοσίας να τους αφήσει απλήρωτους παραμονές Δεκαπενταύγουστου.

Η απόφαση του Σωματείου για τρίωρες στάσεις εργασίας πάρθηκε σε μαζική συνέλευση των εργαζομένων και αποτελεί απάντηση στην τακτική της εργοδοσίας να καθυστερεί την καταβολή της μισθοδοσίας στους εργαζόμενους, να μην καταβάλλει κατά τη λήψη της άδειας το επίδομα και τις αποδοχές αδείας, αλλά και να αρνείται την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας.

«Η συντριπτική πλειοψηφία που εργαζόμαστε στη "Hellenic Quality Foods" ("Μιμίκος"), συμφερόντων Φιλίππου, αμειβόμαστε με τον βασικό μισθό. Ως εκ τούτου, με την τεράστια ακρίβεια που υπάρχει, ο μισθός μας τελειώνει πολύ γρήγορα. Η εργοδοσία, αν και γνωρίζει αυτήν την κατάσταση, όχι μόνο αρνείται να υπογράψει επιχειρησιακή Συλλογική Σύμβαση Εργασίας με αυξήσεις στους μισθούς και στα δικαιώματά μας, που διεκδικούμε, αλλά από πάνω μας αφήνει και απλήρωτους τον Δεκαπενταύγουστο!

Επιπλέον, στους περισσότερους από εμάς δεν έχει καταβάλει το επίδομα και τις αποδοχές αδείας, παρότι έχουμε πάρει την κανονική μας άδεια! Η εργοδοσία μάς καταδικάζει στην ανέχεια αξιοποιώντας το αντεργατικό νομοθετικό πλαίσιο που είναι σήμερα διαμορφωμένο, με ευθύνη όλων των κυβερνήσεων», αναφέρει το Σωματείο σε ανακοίνωσή του.

Σημειώνει επίσης ότι η εργοδοσία «την ίδια στιγμή παίζει επιχειρηματικά παιχνίδια εκατομμυρίων που έχει βγάλει από τη δουλειά μας», εξηγώντας ότι τα τελευταία χρόνια έχει καταβάλει για αύξηση μετοχικού κεφαλαίου κοντά στα 35 εκατομμύρια ευρώ την ίδια ώρα που αφήνει απλήρωτους τους εργαζόμενους, και καταλήγει:

«Δεν ανεχόμαστε άλλο τέτοια κοροϊδία! Ζητάμε καταβολή μισθοδοσίας κάθε 5η του μήνα, όπως αναφέρουν οι συμβάσεις μας! Ζητάμε να γίνει ουσιαστική συζήτηση για την επιχειρησιακή Συλλογική Σύμβαση Εργασίας που έχουμε καταθέσει και ζητήσει την υπογραφή της. Καλούμε όλους τους συναδέλφους να δυναμώσουμε το Σωματείο μας για να κατακτήσουμε καλύτερους όρους αμοιβής και εργασίας, καλύτερη ζωή για εμάς και τις οικογένειές μας».

ΚΟΡΟΝΟΪΟΣ
Στο «μικροσκόπιο» τα κρούσματα της «Ερις»

Αύξηση παρουσιάζουν η θετικότητα των δειγμάτων για SARS-CoV-2 και οι εισαγωγές στα νοσοκομεία, σύμφωνα με την εβδομαδιαία επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥ για τις ιογενείς λοιμώξεις του αναπνευστικού συστήματος (SARS-CoV-2, ιοί γρίπης και αναπνευστικός συγκυτιακός ιός - RSV).

Το 11% των κρουσμάτων κορονοϊού οφείλεται στη νέα υποπαραλλαγή, «Ερις», και τα κρούσματα που έχουν καταγραφεί μέχρι τώρα είναι 41, όλα από την Κρήτη.

Συνολικά 45 κρούσματα του στελέχους «Ερις» του κορονοϊού έχουν καταγραφεί μέχρι σήμερα στην Ελλάδα, αναφέρει ο ΕΟΔΥ στην τελευταία έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης.

Το επταήμερο που έληξε στις 6 Αυγούστου καταγράφηκε επίσης αύξηση των εισαγωγών στις 469, έναντι 321 το προηγούμενο επταήμερο.

Σε περίπου σταθερά επίπεδα παραμένουν οι θάνατοι, οι οποίοι έφτασαν τους 22, συγκριτικά με 24 το επταήμερο που προηγήθηκε.

Η επιτήρηση του ιικού φορτίου στα αστικά λύματα έδειξε αύξηση της κυκλοφορίας του κορονοϊού σε 9 από τις 10 περιοχές που ελέγχθηκαν.

Η «Ερις», σύμφωνα με την έκθεση του ΕΟΔΥ, είναι νέα υποπαραλλαγή του στελέχους «Ομικρον EG.5.1» και χαρακτηρίστηκε υποπαραλλαγή επιδημιολογικού ενδιαφέροντος από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Από τα μέχρι τώρα δεδομένα δεν υπάρχει ένδειξη ότι η «Ερις» προκαλεί πιο σοβαρή νόσο, ενώ στο Ηνωμένο Βασίλειο η αύξηση της συγκεκριμένης υποπαραλλαγής τον τελευταίο μήνα συνοδεύτηκε από αυξημένη νοσηρότητα στην κοινότητα.

ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ - ΘΡΑΚΗ
Αμεση στελέχωση του ΕΚΑΒ ζητούν οι Ιατρικοί Σύλλογοι

Την άμεση στελέχωση του ΕΚΑΒ με επαγγελματίες οδηγούς ασθενοφόρου και διασώστες - πληρώματα ασθενοφόρου, καθώς και δημιουργία βάσεων ΕΚΑΒ στα Κέντρα Υγείας της περιφέρειας Ανατ. Μακεδονίας - Θράκης, σε 24ωρη βάση, ζητούν με κοινή ανακοίνωσή τους οι πέντε Ιατρικοί Σύλλογοι στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη. Εκφράζουν την αντίθεσή τους στη διενέργεια διακομιδών ασθενών με ΕΚΑΒ που θα στελεχώνονται με μεικτά πληρώματα και τη συνδρομή του Πυροσβεστικού Σώματος, των Ενόπλων Δυνάμεων και των ΟΤΑ. Τονίζουν ότι «το ζήτημα που ανακύπτει αφορά στην ασφάλεια περισυλλογής και μεταφοράς ενός ασθενούς η τραυματία, πράξεις οι οποίες πρέπει να γίνονται από ειδικευμένο προσωπικό που έχει λάβει την αντίστοιχη εκπαίδευση. Οσον αφορά στον οδηγό που διατίθεται από τις ένοπλες δυνάμεις και άλλες υπηρεσίες, μη διαθέτοντας τις κατάλληλες γνώσεις δεν μπορεί να συνδράμει στο ιατρονοσηλευτικό έργο».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ